Sistem kamer za hišo

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.568
336
83
Kras
www.mtl.si
Nabaviti moram sistem kamer za hišo. Pripravljenih imam 9 lokacij za kamere, do katerih je napeljan UTP kabel.

Zahteve za kamere:
- PoE (Power over ethernet)
- UTP povezava itak
- možnost programskega temnenja dela območja, ki ga kamera pokriva
- snemanje na SD kartico v kameri (prepisovanje starejših posnetkov, shranjevanje ''dogodkov'' za recimo 1 teden) in snemanje na centralni snemalnik (posebej shranjevanje ''dogodkov'')
- online dostop
- zaželjeno bi bilo, da je možen hiter pregled ''dogodkov'' v zadnjem dnevu, dveh (to sem videl, da nekatere kamere omogočajo, da ne rabiš hitro vrteti in sam iskati ''dogodke'')
- vsaj na eni kameri bi potreboval, da recimo ob ''dogodku'' zažene alarm/opozorilo na mobilniku/tablici in po možnosti samodejno odpre aplikacijo in prikaže sliko. Tukaj se gre za uvoz k hiši. Eno tablico nameravam uporabljati samo za pametno hišo in nadzor kamer. Tako da bi bilo super, če bi lahko recimo ob ''dogodku'' takoj prikazala sliko
- ne potrebujem 8K :) kvalitete, bi pa bil fajn, da se razloči osebe. Razdalja bo recimo do cca. 25m, maks 50m na eni lokaciji
- čim bolj kvalitetno snemanje tudi ponoči
- montaža kamere na steno in ne na strop

4 kamere bodo zunaj direkt na udaru vseh vremenskih razmer: za dve kameri bi potreboval, da imata čim širši kot snemanja
3 kamere bodo pod nadstreškom izven direktnega udara vremenskih razmer in sonca in morajo imeti kot snemanja recimo cca. 140 stopinj
2 kameri bosta v hiši

Naslednje vprašanje je potem glede shranjevanja na centralno napravo. Tukaj se skoraj bolj nagibam k NAS-u, saj bi ga lahko uporabljal tudi za druge zadeve. Kako so kaj kamere kompatibilne s tem? Ni pa to pogoj, lahko kupim tudi zadevo samo za kamere.

Zelo pomembna mi je zasebnost, tako da nekih neznanih ''kitajcev'' ne bi kupoval. Raje plačam več in kupim renomirano zadevo, jo nastavim in pozabim. Nimam želje in časa se potem ukvarjati s tweakanjem itd. Kar potrebujem je le to, da mi snema, da posnetki ne uidejo ven (zasebnost) in da ko želim pogledam, kaj se je dogajalo (dogodki). Razen tiste ene kamere, pri kateri bi bilo fajn, da samodejno prikaže fotografijo.

Še ena zadeva: je možno nastaviti različne profile snemanja kot recimo:
doma - vse kamere razen kamere na uvozu izključene
noben doma - vse kamere delujejo
spanje - vse kamere razen notranjih kamer vključene
In jih potem morda tudi avtomatizirati. Npr. ni nobenega doma in samodejno preklopi v profil noben doma. Itd.

V sosednji temi vidim, da se veliko kupuje ReoLink (https://alter.si/tema/domaca-ip-varnostna-kamera.2677275/). Ker nisem domač na tem področju, je to priznan proizvajalec kamere? Predvsem z vidika zasebnosti in varnosti. Katere proizvajalce še priporočate?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.569
2.614
113
še v SLO - ampak komaj
Z Reolinkom načeloma ne moreš zgrešiti.

Glede na to, da imaš 9 kamer je treba gledati za NVR “vsaj” 9 kamer - torej tole.

In seveda ustrezne kamere za posamezno področje - gledaš za PoE kamere.

S tem bi bil “skoraj” brez kitajskih serverjev.

Čisto lokalna zadeva bi bila HA z ustreznim NASom in ustreznim PoE napajalnikom za kamere - ki pa so lahko tudi Reolinkove (PoE ali WiFi “ne-baterijske”).

Sam bi ti predlagal zgoraj omenjeni NVR in set kamer “po potrebi”. In kasneje prehod na HA, če ti “kitajski cloud” ne odgovarja. Tistih 2-300 EUR za sam NVR je v skupnem strošku skoraj zanemarljiv (celo manj stroška, če ga malo rabljenega prodaš naprej).

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

gr69

Guru
15. dec 2009
11.569
2.614
113
še v SLO - ampak komaj
Aja - “pravilna” postavitev kamer je, da vsako kamero vsaj ena druga “vidi” in ustrezna namestitev, da “tuli” čim katera kamera izpade.
Samo to je bilo treba predvideti, ko so se kabli vlekli. Pri Reolinku lahko mrtve kote pokriješ tudi z Wifi kamerami - najbolje s stalnim napajanjem.

Pa če boš šel na NVR - dodaj mu ekran in miško (tipkovnicam mislim, da ni nujno potrebna). Tablica je samo za “sproti”, da lahko na kavču pogledaš kdo za ženo pod tušem špeja.

• Všeč mi je

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.568
336
83
Kras
www.mtl.si
Ta setup sem nekako gledal ja.
Glede same namestitve kamer je sedaj to kar je :).
Bodo pokriti praktično vsi pomembni prostori, nekaj kamer pa tudi skoraj 6m visoko, tako da niso ravno enostavno dosegljive.
Pa če boš šel na NVR - dodaj mu ekran in miško (tipkovnicam mislim, da ni nujno potrebna). Tablica je samo za “sproti”, da lahko na kavču pogledaš kdo za ženo pod tušem špeja.
Koliko pa to potrebuješ potem, ko enkrat zadevo nastaviš? Saj verjetno video posnetke lahko tudi z računalnikom izvažaš?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.569
2.614
113
še v SLO - ampak komaj
“Dogodke” ti itak v app javlja (zadeva nastavitev) - za nazaj gledaš (prvi mesec …) itak iz samega NVR.
Tablico rabiš (app ali “direktno” na NVR) pa zato, ker se na telefonu za en jebeštrga vidi.
Policija bo pa itak potegnila iz NVrja, če ne bo do takrat, ko se boste vsi spomnili že prepisano (običajno po 7 dnevu).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.320
9.540
113
EU
Imam tri kamere. Dahua. Dve sta pet megapikselne, bolj široko kotne.
Ena je osem megapikselna, malo manj širokokotna, kot tiste dve.
Vse pišejo na SD kartico 256 giga (Samsun Endurance). Zapiskov je za en teden. Na tisto z osem megapikslov, je en dan manj zapisov.

- Prednost SD kartice je, da ne potrebujem NVR snemalnika z diskom.
- Vsaka kamera snema samostojno in snemalnika ne morejo onemogočiti.
- Kamere so postavljene visoko, da jih ni možno onesposobiti.

- Slabost SD kartice je, da je pregledovanje nazaj zamudno in nepregledno.
- Slabost širokokotne je, da ni natančna pri podrobnostih na večji razdalji (zato imam tisto 8MP z manjšim kotom).

Kamere prikopim na stikalo od DAHUE, katero je istočasno PoE napajalnik, za vse kamere.
Vse imajo možnost pošiljanja obvestil, za nastavljene alarme. (kraja, napaka SD kartice, senzor gibanja...).
Vse prepisujejo stare posnetke, ko je kartica polna, vendar moraš to odkljukati v nastavitvah.

Pomembno. Za uporabo pri pametni hiši, moraš imeti kamere od Reolinka, ker one podpiraju tisto "hey Google".
Moje ne. Tako da na to moraš biti pozoren.

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.501
113
Jaz imam od Dahue sistem od leta 2015. In NVR. Sam zdaj so nekaj appe posodabljali in me vem kaj in imam tezave dostopa izven domace mreze.

Kot nalašč je en tole temo odprl, da me spomni, da se moram se s tem pozafrkavat...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.568
336
83
Kras
www.mtl.si
“Dogodke” ti itak v app javlja (zadeva nastavitev) - za nazaj gledaš (prvi mesec …) itak iz samega NVR.
Tablico rabiš (app ali “direktno” na NVR) pa zato, ker se na telefonu za en jebeštrga vidi.
Policija bo pa itak potegnila iz NVrja, če ne bo do takrat, ko se boste vsi spomnili že prepisano (običajno po 7 dnevu).
NVR bi sam dal zaradi napajanja in enostavnega centralnega upravljanja kamer. In pa, da imam shranjeno na dveh napravah (SD kartica + NVR).
Monitorja na NVRju žal ne morem imeti stalno. Tako da, sem načrtoval, da bom zadevo nastavil in po enem tednu umaknem monitor in uporabljam le še preko tablice/računalnika.
Kot rečeno, rad nastavim zadeve in potem nanje ''pozabim''. Seveda, če delujejo.
Pomembno. Za uporabo pri pametni hiši, moraš imeti kamere od Reolinka, ker one podpiraju tisto "hey Google".
Moje ne. Tako da na to moraš biti pozoren.
Super bi mi prišlo, če bi se lahko integrirale v Apple Home, ampak kot sem videl jih je možno integrirati le v HA. Eh ja, bo že.
Glede na to, da imaš 9 kamer je treba gledati za NVR “vsaj” 9 kamer - torej tole.
Še komentar na tole, za druge. Reolink Duo kamere zasedejo po 2 kanala, tako da teh portov hitro zmanjka :).
Ampak 16-ka bi morala biti zame dovolj ja.

Še eno vprašanje: v prostoru, kjer bom imel kamere nimam UTP kabla za dostop do interneta. Bo Wifi extender, ki ga uporabim za LAN v redu deloval ali bo težava, glede na to, da gre za video?

In pa, a je možno onemogočiti povezavo kamer direkt na app/torej preko clouda, glede na to, da jih imaš povezane na NVR in potem le ta pošilja naprej alarme, fotografije, itd.

• Všeč mi je

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.320
9.540
113
EU
Držim se pravila, da Appe ne posodabljam, dokler zadeva dela, kot se spodobi.
Enkrat sem to pozabil in posodobil "HEOS" od Marantz-ovega radija. En mesec sem ročno sinhroniziral Wifi zvočnik z radiom, dokler niso dali popravek.

Jabe, koliko dni "posnetkov" ti posname NVR?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.039
5.651
113
  • Všeč mi je
Reactions: Jabe

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.042
3.556
113
41
Lj
Apple prihaja ven z home kamero

Apple reportedly developing a smart home camera with AI features and HomeKit integration
Apple is expected to enter the smart home camera market in the next two years and introduce a surveillance camera that will be seamlessly integrated into the Apple ecosystem. Thanks to a powerful ARM chip, this camera could well offer AI features without having to rely on servers.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.593
3.113
113
NVR bi sam dal zaradi napajanja in enostavnega centralnega upravljanja kamer. In pa, da imam shranjeno na dveh napravah (SD kartica + NVR).
Monitorja na NVRju žal ne morem imeti stalno. Tako da, sem načrtoval, da bom zadevo nastavil in po enem tednu umaknem monitor in uporabljam le še preko tablice/računalnika.
Kot rečeno, rad nastavim zadeve in potem nanje ''pozabim''. Seveda, če delujejo.

Super bi mi prišlo, če bi se lahko integrirale v Apple Home, ampak kot sem videl jih je možno integrirati le v HA. Eh ja, bo že.

Še komentar na tole, za druge. Reolink Duo kamere zasedejo po 2 kanala, tako da teh portov hitro zmanjka :).
Ampak 16-ka bi morala biti zame dovolj ja.

Še eno vprašanje: v prostoru, kjer bom imel kamere nimam UTP kabla za dostop do interneta. Bo Wifi extender, ki ga uporabim za LAN v redu deloval ali bo težava, glede na to, da gre za video?

In pa, a je možno onemogočiti povezavo kamer direkt na app/torej preko clouda, glede na to, da jih imaš povezane na NVR in potem le ta pošilja naprej alarme, fotografije, itd.
Bi skorajda prisegel, da mi DUO2 in 3 zavzema samo 1 kanal...

Drugače imam že leta 12 kamer od Reolinka in 36 kanalni NVR. Mi je pa ena 510tka izdihnila. Kamera sicer dela, LAN čip je šel v franže, posledično je neuporabna.
V NVR je 8 TB Toshibin survailance disk, ventilator sem menjal z Noctuo, ker je drugače siten za poslušat, kamere pa so priklopljene na POE stikala vsepovsod okrog. Nimam ločenih kablov od kamer do snemalnika.

Precej dobre se mi zdijo CX variante kamer, ki sicer nimajo IR vida, a z malo svetlobe vidijo precej dobro v temi.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.568
336
83
Kras
www.mtl.si
Ventilator me ne bo motil, ker bo v prostoru, kjer se ne zadržujem.
En reviewer je posebej opozoril, da Duo kamere poberejo po dva kanala.
A tole lahko nastaviš? Ker sicer je zadeva izjemno tečna po x kamer ročno izklapljati/vklapljati.
Namreč res ne potrebujem, da dobivam opozorila o dogodkih, ko sem sam zunaj.
Še ena zadeva: je možno nastaviti različne profile snemanja kot recimo:
doma - vse kamere razen kamere na uvozu izključene
noben doma - vse kamere delujejo
spanje - vse kamere razen notranjih kamer vključene
In jih potem morda tudi avtomatizirati. Npr. ni nobenega doma in samodejno preklopi v profil noben doma. Itd.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.593
3.113
113
Ventilator me ne bo motil, ker bo v prostoru, kjer se ne zadržujem.
En reviewer je posebej opozoril, da Duo kamere poberejo po dva kanala.
A tole lahko nastaviš? Ker sicer je zadeva izjemno tečna po x kamer ročno izklapljati/vklapljati.
Namreč res ne potrebujem, da dobivam opozorila o dogodkih, ko sem sam zunaj.
Kamere snemajo vso gibanje. Lahko pa tudi 24/7 na NVR, izklopiš pa lahko obvestila ob določenem času. Sam jih sploh nimam vklopljenih.

Priponke

• Screenshot_20241113_073348_Reolink.jpg
    Screenshot_20241113_073348_Reolink.jpg
    136,7 KB · Ogledi: 8
  • Screenshot_20241113_073336_Reolink.jpg
    Screenshot_20241113_073336_Reolink.jpg
    125,2 KB · Ogledi: 8
  • Screenshot_20241113_073329_Reolink.jpg
    Screenshot_20241113_073329_Reolink.jpg
    179,1 KB · Ogledi: 8

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.501
113
Tudo jaz nimam vklopljenih obvestil. To bi bilo skos neki... Za to imamo alarm, da proži, potem pa na kamere pogledas...

• Všeč mi je
Reactions: vogel

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.568
336
83
Kras
www.mtl.si
Kamere snemajo vso gibanje. Lahko pa tudi 24/7 na NVR, izklopiš pa lahko obvestila ob določenem času. Sam jih sploh nimam vklopljenih.
A pa lahko kamere vsaj izključiš, da ne snemajo? Torej, da so fizično izključene, ne da gledajo, ampak ne snemajo? Če ja, samo direkt na kameri ali lahko preko NVRja?
Torej scene niso možne? :eek: :(

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.843
672
113
Vsaj pri AE kamerah obcasno alarme prozi nocna megla, ce se pajek pojavi na njej...vnr vem pa kako je to pri reolinku in podobnih
Pa ne pozabit še na mrčeš :)
Nazadnje sem malo pojačal občutljivost eventov in imam čez noč po 10+ eventov za pogledati, večinoma false alarm.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.593
3.113
113
A pa lahko kamere vsaj izključiš, da ne snemajo? Torej, da so fizično izključene, ne da gledajo, ampak ne snemajo? Če ja, samo direkt na kameri ali lahko preko NVRja?
Torej scene niso možne? :eek: :(
Da, če greš do nje in ji izpuliš kabel. Ne vidim popolnoma nobenega razloga za tako funkcijo.