Ljudi, ki v tretjem tisočletju zaradi nekega notranjega sistema verovanja zavračajo ugotovitve znanosti, ki so v nasprotju s tem verovanjem, BOM označil kot naivne. Ne samo kot naivne, temveč neumne, neprilagojene in zaostale. Shizofrenoidne zablode pač, ko so ljudje nesposobni prilagoditi svoje dojemanje realnosti - in začnejo zavračati prav to realnost.
V razvitem svetu je vsak deležen konkretne osnovne izobrazbe, informacije so na dosegu roke (oziroma tipkovnice) in o ljudeh, ki svojih prepričanj pod težo objektivnih dokazov ne premaknejo niti za milimeter, enostavno ne morem jemati resno. Znanost, na drugi strani, ima spremembe vgrajene v svojih temeljih. Ko in če pridejo na dan nove teorije in novi dokazi - se bo mnenje spremenilo.
Pokaži mi nove objektivne dokaze in svoje mnenje bom čez noč obrnil za 180 stopinj, če bo potrebno. Again - kje je tvoja žoga (iz stripa)? Mi jo lahko pokažeš?
Apriori zavračam samo stvari, ki so povezane z vero. Preteklost me je dobro naučila, da se še nobena njihova zabloda ni izkazala za resnično in zdi se mi škoda mojega časa, da bi sploh razmišljal o tem. Če bodo dejansko našli nekaj oprijemljivega, bodo to dokazali in s tem dobili tudi mojo pozornost. Oprosti, ampak nisem toliko naiven, da bi za ves faith-based hokus pokus na tem svetu rekel: "uh, kaj pa če je vse res". Si ti?
Glede prava, morale in etike. Kot sem že dostikrat omenil, se ljudje blazno radi ukvarjajo sami s sabo in dajejo tem interakcijam blazno velik pomen. Vse zgoraj našteto je posledica določenih vzgibov, ki so zapisani v genomu na eni strani, ter socialnih interakcij in težnje k učinkovitemu življenju v skupnosti na drugi strani. Verjamem, da so posledice tega kompleksne in daljnosežne ter da marsikdo posveti svoje življenje raziskovanju le teh. Ne spremeni pa to dejstva, da njihov izvor ni nič "svetega" ali "paranormalnega". Ne trdim, da to ni prava znanost - je pa močno specializirana znanost.
Ideja, da pa boš s preiskovanjem takšnih stvari prišel do nekih odgovorov na fundamentalna vprašanja - je absurdna. To je tako kot da bi želel iz svinca narediti zlato.
Ljudje smo produkt evolucije in odgovori na vprašanja o našem izvoru ležijo v biologiji. Ne pa v družboslovnih vedah.