Tole so tvoja vprasanja:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej Simobil ni nič kriv, torej mojster za šalterjem ki ni dobro preveril osebne ni nič kriv, ni so-odgovoren za nastanek KD? A si že kdaj slišal o malomarnosti?
Moj odgovor je bil stilsko primeren tvojemu pametovanju. Ker ni to cisto nic drugega kot neko pametovanje na suho. Morda se tebi kdaj kaj zdi logicno (vcasih se to tudi ujema s pravno realnostjo), vcasih se ti zdi enostavno prav, pa se bo na koncu izkazalo da ni tako. In s tem nimam tezav, dokler jaz ne podam stalisca ki temelji na t.i. pravni realnosti, ti pa se odlocis da bi malce nauke delil.
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Mojster te je v kakšni delavnici ali na kakšnem sindikalnem delal prav?
Prav, lepo da sva se nasla dva s tako zgodovino nastanka. morda je pa celo sindikalni zaupnik isti in sva v sorodu.
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi: Greva dalje... Nihče ne trdi da je prodajalec povezan s to punco in da je kogarkoli ogoljufal in ne sanjaj o naklepnem KD in se ne delaj pametnega.
Ne ocitaj mi nekaj kar pocnes sam. Z menoj se prerekas o necem kar sem na faksu imel 8 in 10 (materialno in procesno kazensko) in s cemer se bavim vsak dan. in nekako mi dvigne plafon, ko se najde nekdo, ki se odloci da bo vseeno malce popametoval in postavljal neka brezvezna vprasanja v stilu "a si ze kdaj kaj slisal o malomarnosti?"
Morda se narobe razumeva, ampak daj naslednjic ko mi bos postavljal taka vprasanja premisli ali imas kompetence da jih sploh zastavljas.
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Jaz te pač sprašujem če je potencialno možno tudi da je prodalec soodgovoren ker ni preveril ali je slabo preveril osebni dokument. Pa ne mi zdaj o tvojem TOP tečaju ter koliko jih ti prepoznaš in koliko ne.
Ne ni. In ce bi ti vedel kaj je to malomarnost v pravnem pomenu, potem mi tega vprasanja ne bi zastavil. In sploh ni problem, ni mi tezko odgovorit, samo ne pa mi prvo pametovat, me obtozevat da jaz pametujem, nato me pa to sprasevat.
ce bom jaz kdaj kaj rabil v zvezi z orodjarstvom te bom to vprasal in ti ne bom potem zastavljal vprasanj v takem tonu kot jih ti meni.
O svojem tecaju (ni bil top, bil je tecaj o prepoznavi oseb ki zlorabljajo dokumente drugih oseb) sem pisal zato, da bi tebi vseznalcu pokazal, da tvoj argument o slebo pogledanem osebnem dokumentu ne bo zdrzal v nobenem kazenskem procesu. Vsak zagovornik bo dokazal, da ljudje, ki so posebaj usposobljeni za prepoznavo oseb na slikah, ne morejo vedno prepoznati da ne gre za osebo ki je na sliki na dokumentu.
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej kakšna je možnost da je punca z ukradeno/izgubljeno osebno hudičevo podobna naši narkomanki? Mislim da majhna.
Lepo. mislis. Fajn. Ampak to nima veze z realnostjo. ne jaz, ne ti ne veva ali ji je podobna ali ne. Torej obstaja moznost d aji sploh ni podobna. Enako obstaja moznost da sta si zelo podobni. Brezvezno da debatirava ker enostavno ne veva.
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Sicer nevem kaj si hotel povedat od zgoraj z malomarnostjo napram simobilu ampak sklepam da si hotel povedat da če je že v najslabšem primeru prodajalec malomaren simobil nima nič s tem in ni nič kriv? Če si tako mislil, si po mojem mnenju narobe mislil saj prodajalec dela za Simobil in le ta potem mora odgovarjat za vse šlamparije ki jih nardi katerega si je pač simobil sam izbral in ga postavil na delovno mesto.... Torej jaz imam orodjarno in delam orodja za BMW, delavec zajebe orodje in je kriv kdo? Firma ali delavec za stružnico? Seveda je kriv delavec za stružnico ampak BMW bo škodo terjal od firme... če nisi tega mislil pa pozabi da si sploh kaj bral...
Ne, nisem tega mislil.
Mislil sem (iskreno se bom potrudil da bi razumljivo napisal), da ker gre za kaznivo dejanje goljufije, ne mores v zvezi tega nikomur ocitat malomarnosti. ZA goljufijo gre takrat, ko nekdo z namenom pridobitve protipravne koristi drugega spravi v zmoto. V tem primeru, je storilka prodajalca (ki predstavlja podjetje simobil, ki je v tem primeru oskodovanec) spravila v zmoto glede svoje identitete. To je storila tako, da se je izkazal z ponarejenim osebnim dokumentom. Prodajalec bi bil soodgovoren le, ce bi mu na sodiscu uspeli dokazati, da je videl da ne gre za isto osebo pa je vseeno prodal telefon. Ce osebne ni preveril, je seveda slab zaposleni in je vserjetno krsil tudi interna pravila druzbe simobil (in je to lahko predmet disciplinskega postopka znotraj podjetja). Ampak dokler mu ne dokazes da je vedel, da ne gre za osebo za klatero se izdaja, prodajalec ne more biti soodgovoren.
Malomarnost proti simobil tore v tem smislu, da je pri svojem delu on morda res malomaren - ampak to je problem simobila in odnosov delavec - podjetje. Recimo oseba, ki je lastnik ukradene osebne izkaznice bi lahko tozila simobil, da je njen zaposleni slabo pogledal osebno izkaznico in je zato ona bila oskodovana (reciva da so ji ze avtomatsko trgali prvi obrok ceprav ona ni nicesar podpisala). Vsekakor pa koncni kupec (torej v tem primeru mX) ne more toziti simobila. Simobil z njim nima prav nic.
v glavnem - vsak dan me lahko vprasas karkoli in kjer ti bom lahko pomagal (z nasveti ali kako drugace) ti bom. ne bodi pa nesramen in mi ne zastavljaj cinicnih vprasanj, ce vidis da zadev ne poznas. ce pa sem karkoli narobe dojel se pa opravicujem.