Simobilov ajfon in policija

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Hitro http://www.bolha.com/telefoni-iphone/apple-iphone-4s-z-dodatki-oglas1278012851

Napol zastonj
cry12bpy.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
350€ ni napol zastonj, ampak je trenutno 20€ pod realno ceno. Sam sem dal za novega, ko so prišli na simobil (verjetno maja ali juija) 420€, v tem času pa cena pade.

Sicer pa zgleda da se to na veliko dogaja, tudi sošolcu se je zgodilo enako in je ostal brez 400€ in telefona.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
K realni ceni si ti pozabil dodati 2 leti vezave, realna cena v trgovini je 600+, torej je to pol cene, ker nihče ne šenka 300€, je jasno da nekaj smrdi.
Ne vem kako je to urejeno, vem da pri ponaredkih se smatra, da če si reč kupil za bistveno nižjo ceno od tržne, se smatra, da si vedel, da je ponaredek in nimaš kaj piskat.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
350€ ni napol zastonj, ampak je trenutno 20€ pod realno ceno. Sam sem dal za novega, ko so prišli na simobil (verjetno maja ali juija) 420€, v tem času pa cena pade..

Spregledal si da je mX kupil 32gb model.

stole

Pripravnik
28. mar 2008
166
14
18
Ja Borovnica prav to moraš naredit,če ne moreš potrdit istovetnost,ne pa da skleneš razmerje.Tvoji osebni dokumenti morajo po zakonu bit taki,da vsak razbere iz njih ,da si ti ti ne pa nekdo drug,če ne nova osebna ali stari videz.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Če študent nacola 400e, je nepogrešljiv. Sicer pa nepogrešljiv gor ali dol, pa če bi ga imel 3 leta v predalu brez da ga vklopim,
sem bil nafukan. Ti se pa zdaj že malo na lopovsko stran postavljaš. No kakorkoli, jaz sem hotel sprožit civilno tožbo, kolega
pa je imel dosti boljšo idejo, ki se bo obnesla ko jo najeta ta dva modela, ker dejansko ko bo ta tel. prišel nazaj v prave roke,
bo vreden 100e.

V vsakem primeru pa mislim, da bi mogli bremenit simobil in prodajalca, ne pa končnega kupca. Če ima simobil tako primitvno
politiko preverjanja kupcev (sploh nevem zakaj se rabi osebna, najboljše da pridem, rečem da sem Vinko Krajnčevič, pa naj mi dajo tel)
pol pa še naj plača za to v obliki da se odpove razmerju in aparatu. Zdaj študiram, da bi šel v S!, kupil s svojo osebno aparat
za hudo ceno, ga preko ebaya prodal, vmes pa prijavil da so mi osebno vkradli in da o naročnini nič nevem. Tega nebom naredil,
marsikdo pa za 400e komot, sploh okvirji in podobni nabiralci.

Malcomx,..
moj izgled pri dvajsetih in 24ih letih je bila 100% drugačna,.. enkrat paža drugič, kratka frizura,.. odraslejši izgled,.. ti bom zavrnil aktivacijo? rAzmisli še v t smer,.. Prepričan sem, da bi že ti moral posumiti da nekaj ni ok, je bil nov telefon prodan pod ceno.

l.p. b

Mah jaz sem videl oglas preko FB, nikol nič ni prej prodajala. Sma se dobila, in odpeljala na S!. Vmes sem jo vprašal kak to da prodaja telefon, pa je rekla da rabi denar nujno za najemnino, katerega je spičkala na cotah in čagiranju. Zgodba mi je bila logična,
pa tudi če mi nebi bla, z nekom grem na S!, kjer podaljša naročnino in pičimo dalje vsak po svoje, stalna praksa, frklja rabi nujno denar, in ima raje danes 350 kot čez tri dni 450.

Kolegu so rekli da telefon še ni "izgubljen", ampak kaj in kako pa neznajo povedat. (jaz sem tel. prodal frendu in so kapsi njega čapnili)

Imama pa vse papirje in vse, tako da dejansko kriv on ni ničesar, tut loge s FB pogovora je nesel na PP, kjer se vidi
da ona prodaja tel. Pa tut na pogodbi bo moral bit njen podpis.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
K realni ceni si ti pozabil dodati 2 leti vezave, realna cena v trgovini je 600+, torej je to pol cene, ker nihče ne šenka 300€, je jasno da nekaj smrdi.
Ne vem kako je to urejeno, vem da pri ponaredkih se smatra, da če si reč kupil za bistveno nižjo ceno od tržne, se smatra, da si vedel, da je ponaredek in nimaš kaj piskat.
Tu ne gre za ponaredek.

Sicer je bil na eBay primer, ko je nekdo dobil (avkcija) nekaj za 1000 krat nižjo ceno od tržne in prodajalec je rekel, da tak pa ne da. Sodišča pa je reklo " o ja, dal boš, ali pa izplačal kupcu tržno vrednost". (mislim, da se je vmes z blagom nekaj zgodilo, zato so na koncu z denarjem uredili).

Grem iskat članek....

Aha, torej: nekdo je na eBay prodajal neke fensi felge za Porsche. Ponudbo pa je dobil le eno, za 1 EUR, zato je predčasno prekinil licitacijo. Sodišče pa je reklo: Pljuni felge ali pa kupcu izplačaj 3600 EUR odškodnine.

Vir: AG Gummersbach Urteil vom 28. 6. 2010, Az. 10 C 25/10
Link: https://openjur.de/u/143921.html

Torej nizka cena še ne razveljavi pogodbe.

Ja pa res, da je to bilo v civilizaciji...
evil.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Sem dal samo za primer, da se v določenih situacijah smatra, da ti je zaradi neobičajno nizke cene jasno, da nekaj ni v redu in se nimaš kaj pritoževati, če ti reč vzamejo ali kakorkoli drugače izvisiš. Ta primer s feltnami je malo drugačen, artikel je bil čisto v redu, prodajalec se ni držal pravil dražbe.
Ni bilo nekaj takega tudi na temo neplačanega DMVja, če si kupil občutno cenejši avto od tržne cene in se kasneje izkaže, da ni plačan DMV, si si sam kriv?
Tisto o ponaredkih ne vem kje sem slišal, verjetno res ne pri nas, ali v IT ali v ZDA.
No, saj ni tako važno, je že malo off-topic.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.249
1.757
113
40
Torej, če povzamemo...kako se najboljše zavarovati, če kupiš telefon preko Bolhe?

- račun, ki ti ga da zraven (iz Simobila, Mobitela..pač tam, ko je prodajalec podasljšal aneks)..ni nobeno zagotovilo?
- da sam spišeš neko pogodbico in mu jo daš podpisat...je teža tega papirja skoraj eneka nič?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Torej, če povzamemo...kako se najboljše zavarovati, če kupiš telefon preko Bolhe?

- račun, ki ti ga da zraven (iz Simobila, Mobitela..pač tam, ko je prodajalec podasljšal aneks)..ni nobeno zagotovilo?
- da sam spišeš neko pogodbico in mu jo daš podpisat...je teža tega papirja skoraj eneka nič?

Naj me kakšen kvalificiran pravnik popravi, če se motim, ampak AFAIK pogodba pomaga pri obligacijskem zahtevku do prodajalca (lahko zahtevaš vračilo denarja ali da ti izroči drug, "neobremenjen" telefon), ne koristi pa ti glede stvarnopravnega razmerja, oziroma če imaš napisano pogodbo nisi z vidika lastninske pravice nič bolj zaščiten, kot če imaš samo ustno pogodbo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.306
113
Ti lahko tozis tistega ki te je nategnil in ti prodal telefon ki je ukraden oz izvira iz kaznivega dejanja. S simobilom pac nimas nic in ga ne mores tozit, prav tako pa ti ne bo ostal telefon ce se ugotovi da izvira iz KD

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Torej Simobil ni nič kriv, torej mojster za šalterjem ki ni dobro preveril osebne ni nič kriv, ni so-odgovoren za nastanek KD? A si že kdaj slišal o malomarnosti?
smile-1.gif

Marburg

Fizikalc
18. avg 2007
978
63
28
Tako je! Pubeca na salterju za jajca. Osebni dok. so za to, da se s strani uradnih/pooblascenih ... oseb PREVERIJO oz. PREVERI SE ISTOVETNOST ksihta na osebni in ksihta, ki s tem osebnim dok. maha. Amen, pika, konec, finito, keks... :)
Lp

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej Simobil ni nič kriv, torej mojster za šalterjem ki ni dobro preveril osebne ni nič kriv, ni so-odgovoren za nastanek KD? A si že kdaj slišal o malomarnosti?
smile-1.gif

Mah firme so zaščitene in še povrhu ščitijo svoje, če bi njihovi opravljali delo tako treba nebi do KD sploh prišlo.

Simobil v tem primeru se bi moral naročnini in aparatu odpovedat, in za to bremenit vsaj delno (ceno aparata) prodajalca,
mu teh 400-500e oz. koliko je pač njihova nabavna razdelit na 10 obrokov in mu cufat od plače (40e cca mesečno), zadeva rešena.
Zdaj pa oni ki so zajebali, dobijo telefon nazaj, modelko se bo preganjalo ohoho, ker civilne tožbe so hitre kot rast dreves,
jaz (v tem primeru frend ki ga je od mene kupil) pa sem ostal brez telefona + kolegu sem uredil drug iphone, katerega je seveda
treba plačat. Ful fajn.

Sicer me boli kita, ker sma si oba vbodla 4s in petaka kak bo prišel ven, gre se zato da namesto bi krivec odgovarjal, odgovarja (oz. plača) že oškodovani, ki je imel x poti po policijah, nabava novega aparata, da ne govorim o telefonskih stroških, ker sem v drugi državi...

Iz 400e govorimo 650 stroškov. Krasno. Model na simobilu pa ko je zvedel je skomignil z rameni, ker tak ve da "ni to nič takega".

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Kaj zdaj, te boli kita al ne, ker v enem stavku sam sebi trikrat nazaj kajlo stisneš.
confused-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.306
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
smile-1.gif
Lej mojster... na tem forumu sva imela ze ene par pravnih debat... Daj dojemi, da ocitno o kazenskem pravu nimas pojma. Ali lahko govoriva o malomarnosti prodajalca? Ja, seveda. ampak o malomarnosti napram simobilu, on je na svojem sihtu malomaren (morda). Nima pa veze s kaznivim dejanjem goljufije, ki je naklepno KD (torej o malomarnosti nimamo kaj govorit). In ne, ni soodgovoren. Ker se je baba odlocila goljufat in je tudi njega ocitno pretentala. In verjemi da delavec na S! nima nobenega solanja o prepoznavanju oseb ki skusajo impersonirati folk na ukradeni osebni. Jaz sem bil na enotedenskem tecaju pa ti ne upam trdit da bom izlocil 80% takega folka. Ce je vse res, je bil mX zrtev KD. Eden izmed mnogih. Tako pac je - zbudi se.