Senca na pljucih

PerthMint

Zelenc'
27. jan 2014
23
0
1
Pozdravljeni,

Bi znal kdo kako pomagati. Moje prijateljica ima neko senco (sled) na pljucih, ki se zdravniki ne vejo tocno kaj je to. Tezko diha, hitr se zadiha, pa na hitr diha ze neki casa, to ima ze nekaj casa ta problem... Zdj na zadnje je dobila 2 skatli antibiotikov in neko pumpico... Ce bi kdo kaj vedel bi bil zelo hvalezen.

Hvala

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.721
5.878
113
Ponavadi se sence pojavijo če stoje preboliš pljučnico. Samo to zdravniki dobro vedo. Drugače pa je to skoraj napačen forum. Več boš verjetno zvedel na med.over.net.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Najprej naj poje antibiotike (vse do zadnjega) in uporabi Ventolin v predpisanem odmerku in predpisanem trajanju (to ni nič groznega, sem dal nekaj podobnega čez pred 15imi leti, in s pljuči nimam več nobenih težav).

Če ne bo spremembe, se naj pa spet obrne na Alter, kot vidiš smo zadnja inštanca, z nami ni šale.
zmaga.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
ksz

sicer je totalno offtopic....

Sej ne da so nasi dohtarji tukaj taksni, ampak glede na ime foruma, bi tukaj moral bit cvet alternativne medicine.
smile-1.gif
Sej se strinjam, da je MON pac ta pravi naslov, bo pa tudi tukaj dobil kaksen pravi nasvet.

PerthMint

Zelenc'
27. jan 2014
23
0
1
se strinjam vsak nasvet bi bil dobrodosel ker prijateljica je pojedla ze toliko kemije (antibiotikov) da pravi da ji ne prime... ok tony bom povedal hvala

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Zakaj je jedla antibiotike? So ji našli bakterijo v krvi? Zadnje čase od ogromno ljudi slišim,da "zdravniki ne vedo točno,kaj mu je",ampak antibiotike pa vseeno predpišejo...kr neki...
Če nima bakterijske pljučnice ali bakterije v krvi,nima smisla da jemlje antibiotike (če se motim,naj pa tole kak zdravnik utemeljeno zanika!)

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik PerthMint pravi:
se strinjam vsak nasvet bi bil dobrodosel ker prijateljica je pojedla ze toliko kemije (antibiotikov) da pravi da ji ne prime... ok tony bom povedal hvala

Hm, potem pa naj dohtarja pocuka za rokav, da jih je pojedla že nebroj, in naj se vendar nehajo zafrkavati in naredijo kakšno preiskavo...
uf-1.gif

PerthMint

Zelenc'
27. jan 2014
23
0
1
moram pa pohvalit to stran kako hitro se odzivate, hvala se enkrat... na tisti med.over.net mi ni odgovoril se nihce mogoce sem zgresil teme... ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Če je zdravnikom nekaj sumljivega v pljučih, čudno da niso potem izvedli vsaj CTja. Ker to je res osnovna preiskava. Mogoče pa imajo kakšne razloge za katere mi ne vemo.
Eventualno se lahko potem izvede tudi bronhoskopije, kjer lahko celo odvzame del problematičnega tkiva in se ga da testirat.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Drugih izvidov kot "senca" nad pljuči nimaš? Kakšen pa je izvid radiologa? Dvomim, da v izvidu piše: senca.
Laboratorij?
Starost? Kadilec? Astmatik?
Klnični status? Piska, poka, podaljšan ekspirij?
Tako na daljavo, se je težko delat pametnega... Glede na terapijo pa predvidevam, da ima verjetno v laboratoriju povišane vnetne kazalce, na sliki pa kaj v smislu vnetja.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
razen Miragea same traparije v temi.vedno se predpiše antibiotik v takem primeru.zakaj?zato ker gre v 99,5% za pljučnico.po končani terapiji z atb se vedno tudi naredi kontrolni rtg pljuč.in če je "senca"(senca je vsak infiltrat na pljučih,lahko gre za navadno pljučnico,tbc ali tumor,redko se zgodi da so "sence nepojasnjenega vzroka in niso nevarne) še vedno prisotna se bolnika pošlje na pregled k pulmologu ta po ogledu slike in anamnezi odredi nadaljnje preiskave.ponavadi prvo sledi CT in nato bronhoskopija v smeri diagnostike spremembe na pljučih.zato ne prehitevat dogodkov.CT prsnega koša ni tako nedolžna reč napram rtg.CT ima bistveno večjo dozo sevanja,bronhoskopija se pa zadnje čase dela v splošni narkozi in tudi ni povsem nedolžna reč

PerthMint

Zelenc'
27. jan 2014
23
0
1
Hvala vsem ki ste si vzeli cas in podali predloge. Bom jaz nesel te informacije naprej in se javim ko izvem kaj novega. Hvala