sekcijsko merjenje še na šestih dodatnih relacijah

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Bolj ali manj smo tudi v Evropi ostali eni redkih brez "omejitev" na cestah. Tudi tujci pri nas divjajo, ker se ve, da nekega hudega nadzora ni, čeprav vidiš na cestah precej več policije kot na zahodu.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.514
113
Lani prevozil Bolgarijo po dolgem in počez in vsi kot pupike... sem hitro opazil, da sem s svojimi slovenskimi navadami precej poseben in se prilagodil načinu vožnje. Imajo pa na avtocestah omejitev na 140. Policije pa veliko, medtem ko pri nas jih ne vidiš.

Imajo pa ob cesti tudi velike table z napisanimi kaznimi za odmetavanje smeti. Zaradi Turkov kajpak, ker to pa je prvoklasna živina. Tam kjer se Turki ne vozijo tudi tabel ni treba, ker ni smeti.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Samo vprašanje: kaj menite da bi se drastičnega zgodilo če bi črtali vse hitrostne omejitve? Ampak vse, povsod. Če povzročiš prometno nesrečo je itak objektivna odgovornost, si kriv dokler ne dokažeš da je bilo izven sfere, kjer bi se lahko nesreči izognil. Povedano po domače: pelješ se po naselju pozimi 45, omejitev 50. Zletiš s ceste ker je cesta spolzka in povzročiš škodo na parkiranem vozilu. Sodišče te obsodi, ker nisi prilagodil vožnje razmeram na cesti, kljub temu da si vozil pod omejitvijo.
Moja špekulacija je, da se ne bi zgodilo prav nič pretresljivo drugačnega. Še vedno bi bile smrtne žrtve (vprašanje celo, če sploh več, samo nihče od politikov nima jajc narediti eksperimenta), mogoče manj gužve na cestah.
Ni pa to da povsod uvajajo restrikcije... recimo Italijani so vrgli ven tistega Tutorja iz avtocest - vsaj jaz še nisem dobil nikoli nič, pa nisem vedno znotraj omejitev. Jaz bi prej rekel da se "balkaniziramo" - torej postkomunistične države so začele uvajati represijo povsod, tudi na cestah, drugje tega s**nja ni toliko, z izjemo Avstrijcev ki so itak puritanci.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.514
113
Ko se pripelješ iz Češke v Avstrijo hitro razumeš zakaj Avstrijci potrebujejo represijo. Ne bom pa ugotavljal ali je za to kriva avtohtona ali pripeljana genetika.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in bluub

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.514
113
Sicer pa sem z avtom prekrižaril celo Evropo in mi negativno izstopajo predvsem Srbija, Srbija (namerno 2x), južna Francija, južna Italija in Poljska. Potem smo pa že mi, Avstrijci, Kravati ipd.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.832
-1.068
113
145 km SZ od Opatije
Sem za 1.maj vozil dva tedna po J Koreji: AC 100, redko 110 dovoljeno, po mestih striktno 50, šolski okoliši 30; prav povsod so radarji in kamere in quess what - vsi vozijo po omejitvah! Prektično sem na AC srečal na prste ene roke "divjakov" z do 150 km/h, velika večina "lagano sportski" na tempomat 100tko.
Ja, sam tam je kazen za prekoračitev verjetno drugačna - te pošljejo čez 38.vzporednik v S korejo :evil:

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.084
439
83
45
dolenska
Komu pa škodi to sekcijsko merjenje? Itak sploh ne moreš divjat, ker je taka gužva. Ponoči ajde. Sam kdo še divja? Leto, dve sem mal več na AC in razni BMW pa kak tujec, ki je zanimivo mal bl temen za volanom, ne divja nihče. Opazil sem, da se hitreje vozijo na AC tisti, ki jo redko uporabljajo. Kaj js vem zakaj je to. Ker je lušno mogoče. Js nisem bil nič boljši. Parkrat na obalo, za 400 kilometrov 50 litrov bencina. Pol pa pride dan, ko je tekoče na cesti a gužva in vidiš, da si na benzu prišparal, na živcih in na času tudi nič zgubil. Mislim da, če maš pošlihtano podstrešje, te te meritve in radarji ne bodo ganili. Pogrešam pa policijo. Matr, da sem večkrat doživel skoraj prazno AC, kot videl policaje. Če bi razne stričke in "kamperje" na prehitevalnem dol jemal, bi se marsikaj poštimalo. Pa tudi razne kombije in počasnela spomnili, da imamo na določinih mestih 3 pase.
Evo zadnjič; kolona na dveh pasovih iz LJ proti obali. Ne bi bilo potrebe, če ne bi en autobus prehiteval na polno prikoličarje in avtodome. Pol pa pridemo do Vrhniškega klanca pa ti kamperji še vedno na sredinskem pasu. Js, nebodi ga treba, takoj na počasni pas in sam do vrha. Sem reskiral, sem vedel kaj delam, sam jebemuboga no, oni 80 v hrib, js 130. Ko konji s plašnicami. Da bi kdo od kamperjev šel potem na počasni pas, ne, tega nisem videl v špeglih. Oni so se držal in delal gužvo. Al pa mal pamet uporabljat, da si mogoče počasnejši, da se odmakneš. Ne to pa ne.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
Sicer pa sem z avtom prekrižaril celo Evropo in mi negativno izstopajo predvsem Srbija, Srbija (namerno 2x), južna Francija, južna Italija in Poljska. Potem smo pa že mi, Avstrijci, Kravati ipd.
Jaz bi kar celo italijo sem vtaknil, pa belgijo, ki so zame največji idioti za volanom v evropi (nisem vozil sicer grčija in albanija, dopuščam da so oni slabši), hrvati so tudi veliko slabši. Dosti sem prevozil po njihovih lokalnih in regionalnih cestah in toliko prehitevanj, tudi čez polno črto in v škarje, pri nas enostavno ne vidiš. Tam je to folklora. Tu smo mi bili mogoče 20-25 let nazaj. 50 v naselju ne vozi nobeden, ko mi pridejo na obisk se vedno znova čudijo kak mi počasi vozimo v naseljih. Jaz bi nas kvečjemu, po lastnem občutku, dal v eno zlato sredino.

Medtem je vožnja po nizozemski ko na terapiji :)

• Všeč mi je
Reactions: hermann

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Ko ljudje ne morejo doseči drugih dobrin, je avto top dobrina in je pač obnašanje v njem "pobalinsko". Kjer je res realni standard višji, imajo ljudje še kaj razen avta, kar jim izpolnjuje življenje. In postane obnašanje v avtu nekaj vsakdanjega in nič posebnega.
Za ukinitev omejitev nisem, ker cesta lahko prenese več prometa brez zastojev, če se vsi držijo nekih pravil. Ko bodo vozili avtomati, bo mogoče drugače. So pa seveda pri nas omejitve pretirane. Ne moreš iti v prenovo ceste izven naselja, brez da bi ohranil vsaj omejitve, ki so bile. Pri nas pa obnovijo odsek, popravijo traso in dajo hujšo omejitev. Kdo je tu nor? Načrtovalce pred "zid".

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Komu pa škodi to sekcijsko merjenje? Itak sploh ne moreš divjat, ker je taka gužva. Ponoči ajde. Sam kdo še divja? Leto, dve sem mal več na AC in razni BMW pa kak tujec, ki je zanimivo mal bl temen za volanom, ne divja nihče. Opazil sem, da se hitreje vozijo na AC tisti, ki jo redko uporabljajo. Kaj js vem zakaj je to. Ker je lušno mogoče. Js nisem bil nič boljši. Parkrat na obalo, za 400 kilometrov 50 litrov bencina. Pol pa pride dan, ko je tekoče na cesti a gužva in vidiš, da si na benzu prišparal, na živcih in na času tudi nič zgubil. Mislim da, če maš pošlihtano podstrešje, te te meritve in radarji ne bodo ganili. Pogrešam pa policijo. Matr, da sem večkrat doživel skoraj prazno AC, kot videl policaje. Če bi razne stričke in "kamperje" na prehitevalnem dol jemal, bi se marsikaj poštimalo. Pa tudi razne kombije in počasnela spomnili, da imamo na določinih mestih 3 pase.
Evo zadnjič; kolona na dveh pasovih iz LJ proti obali. Ne bi bilo potrebe, če ne bi en autobus prehiteval na polno prikoličarje in avtodome. Pol pa pridemo do Vrhniškega klanca pa ti kamperji še vedno na sredinskem pasu. Js, nebodi ga treba, takoj na počasni pas in sam do vrha. Sem reskiral, sem vedel kaj delam, sam jebemuboga no, oni 80 v hrib, js 130. Ko konji s plašnicami. Da bi kdo od kamperjev šel potem na počasni pas, ne, tega nisem videl v špeglih. Oni so se držal in delal gužvo. Al pa mal pamet uporabljat, da si mogoče počasnejši, da se odmakneš. Ne to pa ne.
Ritopiki so mi smešni, posebej tisti z stjunanimi BMW..takim se počasi umaknem na vozni pas, če slučajno vozim po njem..kapsov je pa res malo, zadnjič smo na eni pumpi z eno patruljo malo govorili o avtih, drugače pa ni sile..

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.726
15.773
113
Lani prevozil Bolgarijo po dolgem in počez in vsi kot pupike... sem hitro opazil, da sem s svojimi slovenskimi navadami precej poseben in se prilagodil načinu vožnje.
Firbec - kaj od teh navad pa je tako/najbolj izstopalo? Drugače pa lepo, da se prilagajaš okolju, ko bi vsaj vsi to počeli. When in Rome, do as the Romans do :D

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
nisem vozil sicer grčija in albanija, dopuščam da so oni slabši
V kolikor razumeš, da je dvopasovna cesta dovolj široka da grejo vštric 2 šleparja in 2 avta (torej brez problema prehitevaš šleperja, ko nekdo ki vozi nasproti tudi prehiteva šlepera. Če ga slučajno ne oviraš promet zadaj) da razumeš, da pri 100 na regionalki oviraš šleparja in bi bilo pametno pospešit na 110. Niti ni tak slabo :D

• Haha
Reactions: Corvette

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.514
113
Firbec - kaj od teh navad pa je tako/najbolj izstopalo? Drugače pa lepo, da se prilagajaš okolju, ko bi vsaj vsi to počeli. When in Rome, do as the Romans do :D
Pri nas sem navajen vozit malo čez omejitev (recimo do 10% čez) oz grem po občutku, če je cesta lepa. Npr. ko so dela na avtocesti, koliko voznikov se drži 80? Mojstri v Bolgariji so imeli na avtocesti pri gradbiščih tudi !!30!! omejitev oz. na splošno imajo omejitve precej bedaste , pa sem bil vedno edini naokoli, ki ga je noga srbela.

Pričakoval sem težak Balkan in bil zelo presenečen. Kvečjemu na ac sem pa tja kak padalec s tako makino, da za njega zakoni itak ne veljajo. Drugače promet lepo umirjeno in uvidevno. Ceste in vozni park so pa tudi takšni, da je tako najbolj pametno.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Corvette

Majstr
6. nov 2008
420
281
63
Samo vprašanje: kaj menite da bi se drastičnega zgodilo če bi črtali vse hitrostne omejitve?
Nekje je bil članek (trenutno ga ne najdem), da se je kakšna stavka policistov (v ZDA) zelooo hitro rešila, ko je v mestno blagajno nehal pritekat denar od kazni :)

Da našega mestnega inkasanstva, pardon, redarstva, niti ne omenjam.

Sicer pa ukinjanje omejitev ni v skladu z moderno družbo, kjer se iz takšnih in drugačnih razlogov postavlja nove in nove omejitve.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Tudi pri nas je bilo tisto leto, mislim da 2020, ko so policisti štrajkali ene 3/4 leta (tako, da niso drkali po cestah je bil tip stavke, niso pisali kazni ipd.). Mi je bilo funny, ker je bilo tisto leto najmanj smrtnih žrtev v prometu v zadnjih 10. letih (aja, ker se vsi Alterjevci takoj obesijo na to če je to res, še vir: https://www.avp-rs.si/stanje-prometne-varnosti-2022-znani-so-uradni-podatki/). Se pravi ko je folk vedel da jih nihče ne bo ustavljal je bilo manj žrtev, kar je lahko naključje, lahko pa zanimiva statistika zaradi katere začne človek razmišljati...

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Čas hitro beži, lahko da je bilo leto 2018 (pozabil točno kdaj, vem pa da je bilo ker sem se režal ko so na radiu pravili da je rekordno malo smrtnih žrtev, ena novica prej pa da so policisti nehali stavkati), to bo Apollo vedel kdaj so štrajkali skoraj celo leto - tudi tam je depresija pri smrtnih žrtvah...

• Všeč mi je
Reactions: krko

krko

Guru
5. sep 2010
2.696
1.397
113
Drži, pod 100 je bilo leta 2018.

• Všeč mi je
Reactions: KarEn

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Se strinjam s tabo. Meni je škoda, da ni nobene resne študije, ki bi mogoče pokazala da represija nima posebnega učinka, razen na proračune lokalnih šerifov in državnega aparata (pa da tolk tabel omejtve hitrosti, da jim sproti ne slediš, nimajo efekta). Pa da je pol teh omejitev umetno narejenih samo da lahko kasirajo (pa nismo edini, npr. hrčki imajo še bolj lovsko, recimo tista štiri krožišča z dvopasovnico na vsaki strani v Umagu, od gostilne Koper do Lidla - med prvim in drugim krožnim 50 omejitev, potem je nadzorna kamera s 40 omejitvijo med drugim in tretjim, potem spet 50 do četrtega kjer je pred krožnim omejitev na 40). Poudarjam, dvopasovnica, čez cesto plus 200m stran je nekje šola (itak noben otrok ne skače po dvopasovnici, jih niti ni videt), ampak res ni nobene logike da je v sredini 40 zaradi kamere). Pa so pr nas podobne fore.
Si upam trdit da če vse "posebne" omejitve v mestih (cone 30) skinejo, ne bo nič drugače z vidika varnosti. Če lahko spomnim (ker imam ravno nekih 30+ let vozniški izpit že): ko sem naredil izpit omejitve 30 ni bilo nikjer, ampak res nikjer, najmanj 40, pa avti niso imeli nobenih ABSov, gume so bile pa nalite Tigar povečini. Osebno bi omejitev 30 kmh črtal iz zakonodaje ker je totalna neumnost.
Vesel bom, če bo enkrat nekdo rekel bobu bob in v zakon dal kazen za to (kar smo že imeli v ZVCP včasih, pa so s prvo spremembo zakona skinili) - bil je prekršek, če je lokalna skupnost neupravičeno omejila hitrost na lokalni cesti (se mi ne da iskat po zakonodaji, ampak sem iz foha in vem da smo to imeli, ker sem si zapomnil, pa enkrat gledal da so skinili)... če kaj rabimo, je tak prekršek nazaj v ZPCP. Če se že gremo represijo naj bo na vseh nivojih, tudi za lokalne šerife.
Drgač so pa ljudje čist pihnjeni: pred par leti v osnovni šoli pri nas na vasi je ena sonček mamica hotela po lokalni vasi "zaradi otrok" dati omejitev 30 po celi vasi, a vas dolga 1,5km. Sem ji rekel naj se usede pa pelje od table za začetek vasi, pa vzame 10% tolerance za vsak slučaj na dol, pa naj se 27kmh pelje do druge table na drugem koncu vasi, pa nazaj spet isto. Pa če se ji bo brzina zdela normalna naj to ponovi, pa ko pride nazaj če ji bo še vedno ok ji bomo zrihtal močnejše tablete.;)