Se bo mogoče končno kaj premaknilo? 125ccm z B kategorijo

Mirc4u2c

Pripravnik
19. okt 2019
125
24
18
Načeloma kar ti velja doma ti tudi v tujini

Načeloma ja... To sem že slišal, da se nekateri vozijo v Avstrijo z A1 (koda 125) in niso imeli težav (ker jih niso zaustavili). Inštruktor mi je povedal, da velja samo v Sloveniji, vendar nikjer ni točnega podatka o tem oz. če to res preverjajo, raje nebi tvegal . Bi pa šel na krajšo turo v Avstrijo, ker je blizu..

luka51

Guru
16. avg 2007
14.821
6.108
113
Kak ni nikjer točnega podatka? Že od napovedi zakona in od sprejetja dalje ti to v vsaki AŠ razložijo, pa vsak link na spletu ti to pove.

Izpit za motor: prva, lažja možnost​

Nov zakon prinaša dve poti, kako priti do dovoljenja za kategorijo A1. Prva, lažja in manj zahtevna, določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni mladi voznik, opravi najmanj šest ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. To mu bodo vpisali na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1. Dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji.

Izpit za motor: druga, težja možnost, a velja tudi v tujini​

Druga možnost, ki za predpogoj prav tako zahteva vozniško dovoljenje (in pogoj, da nisi mladi voznik), pa ima nekaj več stopenj. Kandidat bo moral opraviti zdravniški pregled, se udeležiti teoretičnega izpita (tečaj na avtošoli ni obvezen), nato odpeljati najmanj sedem ur vožnje, na koncu pa bo sledil še izpit. Razlika od prve možnosti je ta, da bo vozniško dovoljenje, opravljeno po drugi možnosti, veljalo tudi v tujini in ne le pri nas.

darwin

Majstr
17. avg 2007
666
433
63
Kaj pa tole?
Jaz bi raje 2. opcijo, ker bi vozil tudi po sosednjih državah. Ko sem bil star 18 let, sem imel sokolji vid in sem dobil štempelj(TM), da sem fit in zdrav do 80. leta.
Sčasoma sem dobil nekaj dioptrije (seštevek sfere in cilindra manjše od 1).
Če grem sedaj na zdravniški pregled - si zaradi dioptrije poderem pridobljeno ugodnost?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.669
4.588
113
50
Na sončni strani ALP
Kaj pa tole?
Jaz bi raje 2. opcijo, ker bi vozil tudi po sosednjih državah. Ko sem bil star 18 let, sem imel sokolji vid in sem dobil štempelj(TM), da sem fit in zdrav do 80. leta.
Sčasoma sem dobil nekaj dioptrije (seštevek sfere in cilindra manjše od 1).
Če grem sedaj na zdravniški pregled - si zaradi dioptrije poderem pridobljeno ugodnost?
Sedaj imam tako + kot -. Na obrazcu za izpit mi že od prvega dne piše koda 01.06. (prej - vozi z očali). Ravno te dni sem podaljšal obrazec in mi pri mojih 50 letih izpit velja še nadaljnjih 30 let za vse kategorije preden bo potrebno na zdravniški pregled... Do sedaj sem šel na zdravniški pregled edino za B ter preden sem šel delat izpit za C in E kategorijo.
Ali je potreben ponovni zdravniški pregled, če greš delat polni A oz. A1? :sprasujemse:
Za kodo 125 zdravniškega ne rabiš...

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.976
1.070
113
Sedaj imam tako + kot -. Na obrazcu za izpit mi že od prvega dne piše koda 01.06. (prej - vozi z očali). Ravno te dni sem podaljšal obrazec in mi pri mojih 50 letih izpit velja še nadaljnjih 30 let za vse kategorije preden bo potrebno na zdravniški pregled... Do sedaj sem šel na zdravniški pregled edino za B ter preden sem šel delat izpit za C in E kategorijo.
Ali je potreben ponovni zdravniški pregled, če greš delat polni A oz. A1? :sprasujemse:
Za kodo 125 zdravniškega ne rabiš...

Za A1 ne vem, za A pa 100%.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.976
1.070
113
In pejt delat A, ce ze. Ker bos kmal hotu vozt kej vec pa bos omejen z izpitom. Nardis A pa mas mir, vozis kar zelis.

darwin

Majstr
17. avg 2007
666
433
63
Tale A me vsako pomlad stisne, da bi ga res šel delat. Ampak ker ničesar močnejšega od 49 ccm še nisem vozil, sem malo prpa in me potem mine.
Sem pa pogledal. Razlika med A1 in A je 13 ur vožnje in nekih 500€, tako da bi se mi verjetno res bolj splačalo iti to opcijo, če bi se odločil. Sem mislil, da je vsaj tistih 6 ur za A1 bolj simbolično ovrednotenih.

A očala in odločitev o kontrolah je diskrecijska pravica zdravnika ali mora, če si kdaj koristil naročilnico zavarovalnice, tukaj zatežiti?

hadghah

Pripravnik
21. feb 2021
38
8
8
A2 in A sta drugačna še v več stvareh. Zdravniški je bil omenjne, potem število nujnih ur pred izpitom, izpit traja 2 uri in ne samo eno uro. Pri izpitu je obvezna tudi avtocesta, pa verhjetno se še kaj najde. In cifra je vsaj 750 če gre vse ok.

darwin

Majstr
17. avg 2007
666
433
63
A2 in A sta drugačna še v več stvareh. Zdravniški je bil omenjne, potem število nujnih ur pred izpitom, izpit traja 2 uri in ne samo eno uro. Pri izpitu je obvezna tudi avtocesta, pa verhjetno se še kaj najde. In cifra je vsaj 750 če gre vse ok.
Če greš na A1 mednarodno, potem je zdravniški isto treba narediti.
330 je 6 ur A1 za kodo po Sloveniji, tako da je 750 primerjalno precej ugodno.

Sedajle sem šel rešiti mock exam za teorijo. Pride mimo žena, vrže oko na tablico, vpraša kaj delam in ko sem jo odgovoril, da se pripravljam za izpit za motor, je kar zatrokirala, me pogleda in reče: "Aja? Ok? Kakor hočeš" :valjamse:

darwin

Majstr
17. avg 2007
666
433
63
Mah, ne, saj ni drame. :)
Mi je jasno, da je bila presenečena, da jaz že "na polno" vadim, ona pa o tem sploh nič ne ve.

CPP so mi načeloma jasni do točke, ko pridemo do specifično motoričnih sklopov.
S katerim prstom pritisneš na zavoro, kakšen prenos ima motor na sliki (zakaj za vraga je to potrebno vedeti?), koliko preko zadnjega dela motorja sme segati tovor ...

Ne vem. Moram najprej poklicati zdravnico, kaj mi bo napisala na potrdilo.