Se bo mogoče končno kaj premaknilo? 125ccm z B kategorijo

Mirc4u2c

Pripravnik
19. okt 2019
125
24
18
Načeloma kar ti velja doma ti tudi v tujini

Načeloma ja... To sem že slišal, da se nekateri vozijo v Avstrijo z A1 (koda 125) in niso imeli težav (ker jih niso zaustavili). Inštruktor mi je povedal, da velja samo v Sloveniji, vendar nikjer ni točnega podatka o tem oz. če to res preverjajo, raje nebi tvegal . Bi pa šel na krajšo turo v Avstrijo, ker je blizu..

luka51

Guru
16. avg 2007
14.819
6.108
113
Kak ni nikjer točnega podatka? Že od napovedi zakona in od sprejetja dalje ti to v vsaki AŠ razložijo, pa vsak link na spletu ti to pove.

Izpit za motor: prva, lažja možnost​

Nov zakon prinaša dve poti, kako priti do dovoljenja za kategorijo A1. Prva, lažja in manj zahtevna, določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni mladi voznik, opravi najmanj šest ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. To mu bodo vpisali na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1. Dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji.

Izpit za motor: druga, težja možnost, a velja tudi v tujini​

Druga možnost, ki za predpogoj prav tako zahteva vozniško dovoljenje (in pogoj, da nisi mladi voznik), pa ima nekaj več stopenj. Kandidat bo moral opraviti zdravniški pregled, se udeležiti teoretičnega izpita (tečaj na avtošoli ni obvezen), nato odpeljati najmanj sedem ur vožnje, na koncu pa bo sledil še izpit. Razlika od prve možnosti je ta, da bo vozniško dovoljenje, opravljeno po drugi možnosti, veljalo tudi v tujini in ne le pri nas.

darwin

Majstr
17. avg 2007
662
433
63
Kaj pa tole?
Jaz bi raje 2. opcijo, ker bi vozil tudi po sosednjih državah. Ko sem bil star 18 let, sem imel sokolji vid in sem dobil štempelj(TM), da sem fit in zdrav do 80. leta.
Sčasoma sem dobil nekaj dioptrije (seštevek sfere in cilindra manjše od 1).
Če grem sedaj na zdravniški pregled - si zaradi dioptrije poderem pridobljeno ugodnost?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.422
-8.965
113
Pri -+1 ponavadi ni problemov. Za več kot -+2 te pa dajo na obvezen pregled na vsake nekaj let

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.669
4.588
113
50
Na sončni strani ALP
Kaj pa tole?
Jaz bi raje 2. opcijo, ker bi vozil tudi po sosednjih državah. Ko sem bil star 18 let, sem imel sokolji vid in sem dobil štempelj(TM), da sem fit in zdrav do 80. leta.
Sčasoma sem dobil nekaj dioptrije (seštevek sfere in cilindra manjše od 1).
Če grem sedaj na zdravniški pregled - si zaradi dioptrije poderem pridobljeno ugodnost?
Sedaj imam tako + kot -. Na obrazcu za izpit mi že od prvega dne piše koda 01.06. (prej - vozi z očali). Ravno te dni sem podaljšal obrazec in mi pri mojih 50 letih izpit velja še nadaljnjih 30 let za vse kategorije preden bo potrebno na zdravniški pregled... Do sedaj sem šel na zdravniški pregled edino za B ter preden sem šel delat izpit za C in E kategorijo.
Ali je potreben ponovni zdravniški pregled, če greš delat polni A oz. A1? :sprasujemse:
Za kodo 125 zdravniškega ne rabiš...

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.976
1.070
113
Sedaj imam tako + kot -. Na obrazcu za izpit mi že od prvega dne piše koda 01.06. (prej - vozi z očali). Ravno te dni sem podaljšal obrazec in mi pri mojih 50 letih izpit velja še nadaljnjih 30 let za vse kategorije preden bo potrebno na zdravniški pregled... Do sedaj sem šel na zdravniški pregled edino za B ter preden sem šel delat izpit za C in E kategorijo.
Ali je potreben ponovni zdravniški pregled, če greš delat polni A oz. A1? :sprasujemse:
Za kodo 125 zdravniškega ne rabiš...

Za A1 ne vem, za A pa 100%.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.976
1.070
113
In pejt delat A, ce ze. Ker bos kmal hotu vozt kej vec pa bos omejen z izpitom. Nardis A pa mas mir, vozis kar zelis.