Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
1 podatek: kateri komad je bil predvajan. Zaračuna se ga tistemu, ki predvaja, odšteje provizija, ostanek gre agenciji, od katere je komad prišel (ali pa avtorju, ko se vrsta agencij konča).
2. Tudi to sem že napial: plača naj tisti, ki oddaja, ne tisti, ki sprejema. Radijska postaja, ne kafič, ki to prenaša. Po katerem ključu? Meritve poslušanosti. Mejduš, saj ni tako komplicirano. Delitev? Kolikor vem, je to že sedaj rešeno ...
No, šele sedaj vidim, da si mi res že prej odgovoril na moja vprašanja, zato se ti opravičujem, ker tega nisem že prej opazil. Opazil pa nisem zato, ker nisem niti pomisli, da je nekaj tako pavšalnega in nekonkretnega sploh lahko odgovor na sicer dokaj kompleksno temo. Sedaj je jasno, zakaj si tako vneto zagovarjal nek svoj "koncept", ki to v resnici sploh ni. Ne samo, da ne poznaš in ne razumeš zakonov, ne veš niti tega, kdo so sploh upravičenci, kako oz. skozi katere "procese" nastane glasbeno ali glasbeno-vizualno delo, komu vse se pri tem priznava avtorstvo in komu ne, na koga ter v kakšnih obsegih se običajno prenašajo pravice pri izdaji, kako je glede tega pri objavi, ne ločiš med priredbo, izvedbo in predvajanjem, z zadnjim odgovorom si pokazal celo, da ti ni jasen niti pomen niti razlika med radiodifuznim oddajanjem, radiodifuzno retransmisijo in sekundarno retransmisijo. Verjetno ti tudi zaradi vsega tega neznanja in nerazumevanja (še vedno) ni jasna bistvena razlika med telesno in nesnovno obliko izkoriščanja, med fizično kopijo ter neotipljivimi in minljivimi reprodukcijami.
In ti potem kritiziraš nek uveljavljen in (sicer čisto razumljiv ter logičen) sistem, za katerega se ti še sanja ne, kako in zakaj deluje, ko pa nekdo želi nekaj čisto normalno razložiti, ga označiš za bedaka, nevedneža in nakladača.
Da bo morda vseeno (vsaj malo) bolj razumljivo, kako polne mimostrelov so tvoje "teorije" in izjave, bom v nekem "tvojem" načinu opisal tvoj strašni "koncept". Ta izgleda približno tako, kot da bi nekdo suvereno zatrjeval, da je obstoječ koncept motorjev z notranjim izgorevanjem čista bedarija, da bi ti morali delovati namesto na naftne derivate na bistveno cenejšo in okolju prijaznejšo vodo in da je to čisto "simpl" - natankaš vodo, vžgeš, pritisneš stopalko in se odpelješ. Če lahko voda poganja velike mline, bo pa ja tudi tako majhne avtomobilske motorje. Pa cestni sklad se ne bi več plačeval pavšalno (glede na kubaturo), ampak za točno vsak prevožen kilometer posameznega uporabnika, za kar imamo računalnike in sisteme, ki jih uporablja davkarija.
Tako podobno brezveze in izrazito površno zveni tale tvoj "koncept" z argumenti oz. odgovori vred, ki jih vsaj od nekoga, ki se profesionalno ukvarja z založništvom (vsaj tako sem uspel razbrati iz tvojih odgovorov), ne bi nikoli pričakoval. Čeprav pa po drugi strani, glede na situacijo pri nas, takšno pametovanje žal niti ni neobičajno.
Če se bo še komu zdelo čudno, da se je avtorsko pravo moralo urediti oz. razviti v obstoječo smer, lahko del odgovorov najde tudi v tej temi. Upam, da se sedaj končno konkretno vrnemo na temo o Združenju SAZAS.