Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
No pa še nam povej malo o sistemu satelitskega cestninjanja, predvsem nas zanima, kdo bo vnašal podatke in popravke softwara.
Kdo bo vnašal ceno za km in kdo bo hranil podatke o poti in javljal prevoženo pot.
Jest sm tud kupil siol škatlo, v kateri je bil siol vmesnik. In nekoč so mi proti moji volji zamenjali software, in zdej mam siol plus, ki dela povsem drugače, slabše, manj programov za isti denar, in to nisem ne kupil in ne želel.
Če si tolk gnil, da si sam ne znaš (nočeš) poiskat, tudi meni ni treba. Nahitro: t.i. satelitski sistem cestninjenja o katerem govorimo je bolj podoben ABC-ju, kot GPS napravcam katere imate vi v mislih.
Glede siol škatle so te pač nategnili, glede spremembe paketa bi lahko ukrepal, pa nisi... kdo ti je kriv?
Glede siolove škatle sem ti samo hotel ponazorit, da ti nekdo lahko zamenja software v škatlici (siolovi ali cestninski) kadarkoli brez tvojega privoljenja in brez tvoje vednosti, in potem tista škatlica dela drugače kot pa takrat ko si jo kupil.
Vem kako naj bi delovalo satelitsko cestninjenje. Ampak očitno tebi ni jasno, al pa si zelo naiven.
Cestninska škarlica pa ima GPS, procesor, spomin ki beleži koordinate, čas, oddajnik ...
Potem je pa stvar softwara, katere podatke bo pošiljal nadzornemu centru.
Software ti pa nalagajo, spreminjajo in nastavljajo drugi brez tvoje vednosti, danes je tak, drugič drugačen in ni nobene hardwarske ovire, da ti nebi škatlica mogla beležit vseh poti in to do metra natančno (GSM je v primerjavi z GPS dokaj nenatančen) in tudi podatke, kje si se vozil in kje parkiral in koliko časa. In koliko časa si potreboval iz kraja A v kraj B.
In prav to, kar ti zdejle pišem (ti pa praviš da to pa ne bo) danes že laufa na LPP in v varnostnih službah.
Na LPP vsak trenutek točno vedo, kje se nahaja kakšen avtobus, iz tega se da izračunat tudi hitrost, napačno parkiranje, kolko časa je šofer parkiral pred gostilno..... Operater samo kljukico klikne, tako kot tu spodaj "dodaj podpis" pa mu škatlica pošilja tiste podatke, ki jih želi.
Da ti bodo pa software spreminjali na daljavo iz nadzornega centra je pa jasno. A si mislil da bo Micka iz Zgornjega dola sama ročno vnašala spremembe cen, nove kordinate odsekov novih avtocest, popravke sw.....?
Ja, GURS je tud naredil popis nepremičnin samo za evidenco, to so takrat jasno povedali. Zdej je pa osnova za davek. Darsove kamere so tud postavili samo darsovcem za nadzor in ne policajem za kasiranje, to so tud jasno povedali ob uvedbi, pa zdej vemo da je drugače, internetne aktivnosti se tudi beležijo in hranijo še nekaj let... In poleg tega, da bo država hranila podatke o tvojem gibanju, bodo ti podatki nekomu dostopni, prihajalo bo do zlorab, odtekanje podatkov.....
Je zadnjič en lepo napisal, najboljš da postavijo obvezne kamere še v vsako spalnico, pa naj se posnetki hranijo, saj kdor doma ne pretepa babe se nima kaj bat. Bi bil za?