Samo praseeca, kak rasa res nima cekina za lajf...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Kolega dela na manjši pošti in danes med šihtom letim do njega, ker večinoma nima gužve pomalicama v prostoru "zadaj".

Tako se bašema s sendviči in čokoladnim mlekom ter debatirama o svetovnem, ko vleti model okol 35 let...
OFF:
Povej še na keri pošti si to bil. Predvidevam, da nisi vpisan v službenih dovolilnicah, da bi se lahko nahajal v prostiorih "zadaj"
cool-1.gif

ON:
Še meni včasih na koncu mesca gra na tesno (no po moji krivdi, kredit pa take pa to). No in takrat odklopim vse kafiče, pirčke ipd... Če ni za položnice, potem tudi za špricer ne more bit, pa magari je špricer po 50centov.

1. Tega ti sigurno ne bo povedal, kaj takšne sprašuješ.
stupid-1.gif

2. Točno tako. Šele ko si primoran živeti z malo denarja, vidiš, koliko nepotrebnega luksuza je okoli tebe in kako se da tudi s 50€ na teden preživeti. Jasno, ne, če imaš avto z 2000 kubiki, zanj odplačuješ kredit, ga tankaš in se voziš po mestu ko gospod.

Dosti ljudi zelo stiska, veliko pa jih živi ko bogovi. S tem ne mislim, da morajo prvi ravno živeti v revščini in da si lahko drugi privoščijo vse, kar hočejo. Se mi zdi, da je tole razporejeno kar kar po Gaussu. Očitno je že tako družba razdeljena, da vsak pač ne more biti bogat. Bi se pa dalo zadeve najbrž vsaj malo uravnati.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
ti bi torej avtomatsko vsem, ki delajo v JU za 670 EUR neto na mesec + kakih 80 EUR potnih stroškov (nekateri od teh imajo čez 5 let delovnih izkušenj in 7. stopnjo izobrazbe), kar skenslal 25% ?

skenslat je treba plačo tistim, ki jo imajo za več kot 2 ali 3 kratni faktor glede na recimo zgoraj omenjeno cifro!

tale gonja proti JU je marsikomu že popolnoma skisala možgane, in marsikdo od vas je prepričan da v JU teče med in mleko... pa ja...
tongue-1.gif

Se strinjam z zgoraj napisanim.
Problem javne uprave je ta, da je na visokih/višjih položajih (tj. vodja skupine, oddelka, ipd) zagotovo več kot tretjina ljudi in taki res služijo lepe plače, vrtijo se tam okrog 1800€ (z dodatki to nanese cca 2000€). Seveda, ne rabim omenjat, da jih pol od tega ne počne praktično nič, razen da delegirajo na strokovne sodelavce, tajnice, ipd.

Menim, da država ne bi smela zniževati plač v JU, saj smo se že odrekli določenim dodatkom in je realna vrednost plače v zadnjih letih že precej padla. Če kar tako vsempovprek znižajo plače bo cca 30% ljudi padlo pod ali malo nad minimalca in lahko si predstavljate kakšne posledice to nosi pri kakovosti storitev in tudi sicer.

Sama se čisto strinjam z odpuščanji, ker je dejstvo, da veliko ljudi služi svojo plačo s tem da posedajo in počnejo praktično nič in ni pošteno, da posledice tega nosimo vsi. Zaradi mene naj najprej pogledajo po organizacijah kdo je že zrel za penzijo in naj prvo popucajo take zjedalce proračuna. Sicer pa naj se držijo prvotnega plana, da se število zaposlenih zniža za 2% letno, torej ko se nekdo upokoji se te osebe ne nadomesti, ampak se njeno delo razdeli na ostale zaposlene. Če bi tukaj poostrili nadzor nad izvrševanjem te direktive, bi se ogromno prihranilo, ne pa da se vzdržuje današnjo situacijo, ko ima vsak šef še tri šefe nad sabo.

Ogromne rezerve vidim tudi v potnih stroških za službene poti. Primer: za službeno pot iz LJ v MB z lastnim avtomobilom dobiš cca 95 € (če računamo 130 km v eno smer), če greš z vlakom ti povrnejo stroške povratne vozovnice, to je 17€, torej s tem, da kriješ samo stroške javnega prevoza, ko je to mogoče, zelo enotsavno prihraniš 80€ . Tudi dnevnice za poti krajše od 10 ur se mi zdijo čisto nepotrebne ... ali pa izplačevanje dnevnic kljub temu, da je prehrana na srečanju krita s strani organizatorja.

Nižanje plače je popolna neumnost, če že, naj nižajo plače vsem tistim, ki so uvrščeni višje od 35. plačilnega razreda, ki sem jim to ne bo poznalo oz. se bodo na ta račun odrekli nekemu luksuzu v vrednosti 100 in še nekaj EUR. Nekdo, ki dela za tako plačo kot npr. predator že tako nima denarja za luksuz in potem mu vzameš še 11% tistega kar ne zadostuje niti za osnovne življenske potrebščine
rolleyes-1.gif

V glavnem ... tale naše politična srenja res počne stvari brez kakršnegakoli občutka za ljudi in brez na razmišljanja o prihodnosti. Resnično ne vem kako lahko ljudje kot je Irma Pavlinič Krebs ponoči mirno spijo.
crazy1.gif

LP

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
ksz.

Še ena.

Prihajam počasi do točke, ko si načeloma več nebom mogo kupit kruha vsak dan.

Večinoma kupujem polnozrnat stoleten kruh, predvsem zato ker je resnično dober,
lahko ga ješ k vsaki jedi, in tut v hladilniku te počaka kake 3 dni in je še popolnoma svež.
Cena? Malo nad 3e. Če si ga kupim vsak dan je to od oka krepko čez 100e (pustimo nedelje
al pa dneve ko negreš ponj). 100e mesečno samo za kruh, pa še nisem nič gor namazal.
No načeloma nerabim, ker ga lahko z šalco kave čisto mirno poješ ker je izredno dober,
ni to svinajrija? 100e samo za kruh? Ok jaz ne zapravim tolko, ker načeloma kupim štruco
enkrat na 4 dni in ga samo pri zajtrku glodam ob domačem đemu iz češenj, ena familija
z dvema otrokoma, pa nima 100e za kruh dovol. Ok, so cenejši kruhi, ampak če malo gledamo
na zdravje pa da nerabiš vsako jutro po kruh ker ta ostane svež, je to to...

Moja računica je, da petino meseca moram delat za hrano. In tukaj niso všteti kebapi in burgeri,
te štejem med luksuzne "bombončke".

Sicer se ne pritožujem kaj dosti, konc meseca še vedno gre nekaj v štumfo in pod posteljo, ampak
ena familija, ko oba zaslužita 600e, si nemoreta privoščit takega kruha vsak dan.

Žalostno.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.063
6.264
113
Ne smemo še pozabit kake plače imajo razni župani, ravnatelji in njihovi pomočniki. Recimo ravnatelj OŠ ima bruto 3000 eur. Res ne vem s čim si tako plačo zasluži, glede na to da ravnatelj nima prav nobene kontrole nadrejenega, večina šol nima evidence prihoda/odhoda zato si "kurci" privoščijo prav vse, od prihoda na delo ob 9:00 do odhoda iz dela 14:00, dopusta si ne pišejo saj so doma ogrooomno več kot 25 delovnih dni. Edino za kar skrbijo je pozitvna nula na koncu leta. Poznam eno osnovno šolo, ki je v enem letu porabila 10 ton medu. Pa ne mi rečt da so učenci pojedli toliko medu. Da o količini "uradno" skurjenega kurilnega olja ne govorim. Vse to priča da si ti veljaki upajo ali prikrivat stroške, ali odvajat denar, ali si večina učiteljskega zbora doma sploh ne kupuje kurilnega olja, ker se cisterna pred resetom števca ustavi še pri kaki hiši itd.

Prišparat se da in to ogromno. Kriva je pa država, ker ima preveč občin, in nobene kontrole nad dejavnostjo notranjih organov. Če ima eno občina pod seboj 30 osnovnih šol se takoj vidi, katera po stroških izstopa, če pa ima občina samo eno osnovno šolo, pa ni nikjer nobenega merila ali je recimo 10 ton medu normalna poraba, ali pa je en čebelar-sorodnik malo preveliko provizijo potegnil.

Ok tale zgodba okoli medu je le ena od stvari ki me je šokirala, koliko pa jih je še o katerih se nam davkoplačevalcem niti ne sanjajo.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ja lajf je drag, ampak če malo delaš po pameti lahko tudi malce bolje preživiš, že samo pri trgovnini hitro prihraniš če kupuješ po pameti.
midva za hrano in pijačo zapraviva za oba cca. 150€ na mesec in imava poln hladilnik vsega, pač kupujeva v lidlu in ni nič slabše.
položnice plačujeva sproti, tko se ne nabirajo za nazaj... stanovanje se je iskalo potrpežljivo in se je našlo pravo, za solidno ceno 15 min iz centra ali 10 in iz šiške, tko imava krasno stanovanje za katerega bi dala v ljubljani 500€ + stroški ki so v bloku vsak mesec cca. 120€+, za tako ceno kot jo imava midva tukaj bi dobila pa garsonjero... tako na račun najemnine in stroškov sigurno prišparava 200€ vsak mesec... pa kar gre. znajti se je treba v teh časih, če imaš le možnost za to...

ja, ogromno je ljudi, ki plačajo stanovanje, grejo 2x v štacuno in so suhi, to je tak začaran krog da joj...

moram potrkat da mi nič ne manjka, glede na to da sem brez službe že skoraj eno leto, ne vem pa kako bi bilo če bi imel moj 600€ plače, verjetno bi životarila iz meseca v mesec.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Ja, res je žalostno. Če hočeš kokr tok zdravo jesti in vnaprej planiraš svoje obroke, tako da že malo vnaprej preračunaš koliko določenega živila potrebuješ in znaš kombinirati hrano, tako da ne hodiš vsak dan v trgovino po sestavine za kosilo, pod 200€ na mesec sigurno ne prideš (pa še to mislim, da sem prmalo rekla). Ta država je res iz dneva v dan bolj izrojena in vse več ljudi dela samo še za to, da lahko plačajo položnice in jejo najcenejšo hrano.

Pa pomislimo še na to, da ogromno ljudi nima niti toliko, da bi otroke za en teden peljali na morje. Ravno zadnjič sem ujela pogovor ene učiteljice z dvema učencema, starima cca 8 let. Vprašala ju je kam gredo letos na morje, eden je povedal, da imajo vikend na Cresu in da bojo tam 3 tedne, potem pa še en teden Grčije, ta drugi pa s čisto bogim glasom, da ne grejo nikamor, ker mami in oči nimata denarja. Meni je šlo prav na jok, ko sem vidla, da more biti eno tako malo bitje soočeno s tako žalostno realnostjo. Celo leto hodi v šolo, v času poletnih počitnic pa ne dobi priložnosti, da bi videl morje pa preživel tistih 7 nepozabnih dni, ki za otroka res pomeni veliko pa mu sploh ni važno, če je v Grčiji ali pa Simonovem zalivu.
frown-1.gif

Po svoje sem vesela, da se ne srečam prepogosto s takimi situacijami, ker vem da mi je že ta dogodek dal mislit za par dni in postanem prav žalostna, ko pomislim koliko je še takih otrok v teli naši "evropski" Sloveniji.

Lp

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Glavni "point" kapitalizma je ravno v tem da si lahko vsak kroji svojo usodo (ok, imaš nesrečne primere, a tega je manj). Večina pridnih in delavnih ljudi ki jih poznam tudi solidno ali celo zelo lepo živi (ok, pustimo tiste ki so jim kakšni tajkuni pobrali denar iz firm). Moj tast recimo montira centralne in ima denarja več kot ga rabi (6x na leto potovanje, novo stanovanje, soliden avto itd...). Nekaj časa nazaj je iskal vajenca in ga ni našel, saj se nihče noče ukvarjat z težkim in "umazanim" delom. Hkrati pa ene par sosedov poseda po cel dan v bifeju in jambrajo kako hudi jim je in da ne morejo živeti od podpore itd...

Druga stvar ki moti je pa standard ki ga marsikdo hoče imeti, kljub temu da tega en zmore:

Tukaj me je recimo zmotilo da je dal več za TV in internet kot za otrokovo malico. A je treba imeti tahud TV paket, pa 10 mega internet in parkirat direktno pred kafičem?

Citat:
Gleda položnico za vodo... Tipkaj - 32.
Gleda elektriko... Pustima toto še malo...
Gleda mobitel... Jebiga, si bom kartico kupil...
Internet, televizija,... Tipkaj - 45
Vzdrževalni blok... tipkaj - 28
Gleda parkiranje kazn... boma drugič
otrok malica šola... daj -18

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Malice so itak subvencionirane, tko da hvala bogu, da pride cenej kot internet. 45 € za telefon, internet in televizijo pa se meni ne zdi veliko, niti ni ne vem kakšen luksuz. Potem že lahko začnemo s takimi, da kaj pa tak revež rabi računalnik in tv. :S
Tale v zvezi z iskanjem vajencem in umazanim/težkim delom je pa malo bosa. Kakšno plačilo in pogoje pa je ponujal za opravljanje dela? Živim tukaj kjer se gradi novi stadion in dnevno vidim ogromno delavcev, ki delajo od jutra do sutra, v umazanih oblekah, jejo najcenejšo hrano, kot lahko slišimo v medijih delajo za zlo majhne plače, tko da ne basat da ni možno najti delavca, ki bi bil pripravljen opravljati umazana in težka dela.

Pa naj vzame kakšnega dol z juga. Kot vem jim ni nobeno delo izpod časti in vsak se bo trudil pri svojem delu zato, da lahko dela tukaj in preživlja še družino.
Če mene vprašaš delavca ni našel, ker je ponujal neko minimalno plačo, medtem ko sam fura luksuz in jebat ga, človek mora živet, tko da naj ponudi neko normalno plačo in bo takoj dobil delavca. če ne ponuja nekih izkoriščevalskih in totalno nemogočih pogojev, lahko delavca dobi v petih minutah.

LP

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.611
1.138
113
Titograd
Jaz pa kar verjamem, ko sem še preko študenta delal, mi je en potožil, da bi rabil nujno 3 delavce in je v 2 mesecih dobil samo enega. Plača jurja in še neki drobiž, potni všteti, malico jim časti firma, kolikor sem videl je to bila kar lepo topla malica ne neki sendviči..... polagalec parketov, pač kolena trpijo, pa umazanija, pa poleti, ko se dobi biznis v šolah, se mora potegniti na nekje 10 ur, ampak ne vsak dan.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
ksz.

Še ena.

Prihajam počasi do točke, ko si načeloma več nebom mogo kupit kruha vsak dan.

Večinoma kupujem polnozrnat stoleten kruh, predvsem zato ker je resnično dober,
lahko ga ješ k vsaki jedi, in tut v hladilniku te počaka kake 3 dni in je še popolnoma svež.
Cena? Malo nad 3e. Če si ga kupim vsak dan je to od oka krepko čez 100e (pustimo nedelje
al pa dneve ko negreš ponj). 100e mesečno samo za kruh, pa še nisem nič gor namazal.
No načeloma nerabim, ker ga lahko z šalco kave čisto mirno poješ ker je izredno dober,
ni to svinajrija? 100e samo za kruh? Ok jaz ne zapravim tolko, ker načeloma kupim štruco
enkrat na 4 dni in ga samo pri zajtrku glodam ob domačem đemu iz češenj, ena familija
z dvema otrokoma, pa nima 100e za kruh dovol. Ok, so cenejši kruhi, ampak če malo gledamo
na zdravje pa da nerabiš vsako jutro po kruh ker ta ostane svež, je to to...

Moja računica je, da petino meseca moram delat za hrano. In tukaj niso všteti kebapi in burgeri,
te štejem med luksuzne "bombončke".

Sicer se ne pritožujem kaj dosti, konc meseca še vedno gre nekaj v štumfo in pod posteljo, ampak
ena familija, ko oba zaslužita 600e, si nemoreta privoščit takega kruha vsak dan.

Žalostno.

Presneto stoletni kruh za 3 EUR. Naj kupi Mercator hebec (ipd) in dobi kilo za dober EUR. Pa prišpara 70 EUR na mesec, kar je če si reven VELIKO.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Glede dopustov. Veliko, veliko družin najema kredit, ki ga odplačuje potem 12 mesecev, da gre lahko za 1 teden na morje. Potem pa drugo leto spet (če je sreča).

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
@ Bitch: plača vodje sektorja (podrejeni vodji oddelka) je malo manj kot 1.000 EUR neto. Ni to neka visoka številka, če mene vprašaš.

@ Mr.Daco: ravnatelj 3000 EUR bruto, to je cca. 1500 EUR neto? Se ti zdi to veliko za nekoga, ki ima najmanj 7. stopnjo izobrazbe in objektivno odgovarja za delo celega kolektiva, recimo 50 ljudi?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
@ Mr.Daco: ravnatelj 3000 EUR bruto, to je cca. 1500 EUR neto? Se ti zdi to veliko za nekoga, ki ima najmanj 7. stopnjo izobrazbe in objektivno odgovarja za delo celega kolektiva, recimo 50 ljudi?

Those who can, do.
Those who can't - teach.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.464
2.449
113
Draga Nikka. Jaz imam 7. stopnjo izobrazbe in o 1500 neto lahko samo sanjam (če se grem nekega oslužbenca). In napaka, ravnatelj nima 1500€ neto, klasični učitelj ima tam do 1500€ neto. Ravnatelj ima kar lepo nad 2000€ neto. In ja, rade volje bi bil ravnatelj in imel tako obširen kolektiv ter tako močno odgovornost. Že sam podatek je zgovoren in sicer koliko ravnateljev je od osamosvojitve naprej "najebalo". Koliko? Aja pozabil... Nekako ne beležimo podatkov o tem da bi kdo nastradal. Tudi če gre kaj narobe (pri otrocih) ima večjo odgovornost učitelj-razrednik. Torej, ne ti meni tralala. S tem da lahko omenim da ko se enkrat "usidraš" si brž ko ne do smrti gori, ti voluharji so hujši od sodnikov.

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.063
6.264
113
Ja Nikka. Ravnatelji imajo krepko čez 2000 eurčkov. To cifro sem napisal golo plačo po plačilnem razredu. Sledijo napredovanja, ki si jih tako ali tako sami pišejo, delovna doba, razni dodatki na (kao) odgovornost in še bi se kaj našlo. Tako da pridejo kar lepo nad 2k, če ne blizu 3. Kot je autofun rekel. To so voluharji. Pa še to ti povem, da nič, a ma baš nič ne odgovarja ravnatelj. Tudi za svoje nečedne posle ne. V bistvu je tako, da če slučajno občina ugotovi nepravilnosti, se sama občina potrudi da se stvari zgladijo ter pometejo pod preprogo, ker si noben župan noče nepotrebnih škandalov, s katerim bi dokazal, da je nesposoben in da ne drži vse niti v rokah. S tem bi si v naslednjih volitvah lahko lepo izgubil lepo število glasov. Tako pa se lepo grejo akcijo "roka roko umije".

V sosednji občini vem da je tako, zato to pišem na forumu. V živo si pa žal ne upam povedat, ker je ta mafija tako povezana, da bi potem svojga otroka moral vozit vsaj 50 kilometrov vstran, nekam kjer se potem te golazni nebi izživljale nad njim.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
@ Bitch: plača vodje sektorja (podrejeni vodji oddelka) je malo manj kot 1.000 EUR neto. Ni to neka visoka številka, če mene vprašaš.
O katerem nazivu delovnega mesta govoriš? Pri nas ima vodja skupine oz. višji svetovalec I (podrejen vodji oddelka) z okrog 25 leti delovne dobe 1700€ neto. Glede na njegovo znanje in sposobnosti sicer premalo, ker moj šefe je res car in lahko služi kot zgled kako naj bi vodja organizacijske enote delal.

LP

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Kakšen "glavni point kapitalizma"?
bonk.gif

Glavni point kapitalizma je, da ti delodajalec kroji usodo, ne pa ti sam sebi. Lahko jo krojiš sebi, ja - iz slabega na slabše. Ni vsak podjetnik in multitalent. In taki, ki to niso, ni treba, da delajo za mizerijo.
Mi smo jebena Severna Koreja na kapitalističen način.
jezen.gif

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Hja ne vem kako je pri vas, ampak jaz sem imela kot višji svetovalec II s 4 leti delovne dobe tako plačo. Skupaj s potnimi stroški in dodatki za vodenje, delovno dobo itd. je zneslo malo manj kot 1200 EUR.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.464
2.449
113
Sicer nisem bral cele teme tako da mi je morda kaj ušlo ampak kje si bila višji svetovalec oz. višji mešalec megle?

Lp