Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Živjo Utiševalec.

Še nekaj bi vprašal glede hmeljanja. Ko vržem hmelj pred koncem v posodo in ga vzamem ven tik preden prelijem v fermentor.
Hmelj imam v tekstil vrečkah in, ko jih vzamem ven se mi vse od njih cedi in moram čakat.

Ali bi bila varianta, da pomočim roke v oxi za nekaj časa in fino premučkam, da se vpije oxi po celih rokah in nato kar z rokami primem tiste vrečke od hmelja in jih stisnem, da se odteče vse ven iz vrečk?
Sprašujem zato, da bi čimveč ožmel iz vrečk kar je not, ker so full goste in teče počasi ven ter, da se ne matram z tisto kuhalnico stiskat tistih vrečk?

Iz tistih vrečk itak ne boš dobil nekaj silne arome tudi če jih boš totalno iztisnil, večina namreč gre ven takoj ko vrečko vržeš v vročo pivo. Glede mečkanja z rokami nebi priporočal, v koži imaš kar precej nesnage in lahko preneseš nekaj tega tudi v mlado pivo. Najlažje boš stisnil če vzameš eno dovolj veliko cedilce ki ga prej namočiš v oxiju in potem vrečko položiš vanj nato pa nanjo stiskaš z nekim drugim (razkuženim) orodjem (lahko s kuhalnico oz. recimo s tistim mečkalom za pire ipd.).

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me uporaba tekočih kvasovk koliko časa jih moraš prej aktivirat predno jih vliješ v fermentor in na kakšni temp. jih pustiš delat.
Kvasovke so WYEAST bavarian wheat 3056.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Sicer nisem nikoli uporabljal, ampak piše da vsaj 3h pustiti aktivirano in na sobni temperaturi potem pa vliješ v fermentor.

Vseeno pri tekočem kvasu opozorilo da "tekoče" celice s časom umirajo in ima datum proizvodnje pomembno vlogo pri temu koliko živega kvasa pride v pivino. Tale wyeast naj bi imel 100 miljard aktivnih celic, ampak vprašanje kako je s pitchanjem starih paketov ker kvasovke umirajo. Kolikor sem našel podatke naj bi bilo ob pakiranju + takojšnji aktivaciji realno na voljo okoli 130-150 miljard celic, umiranje poteka cca. 0.7% na dan linearno, torej če je paket bolj proti koncu roka uporabe ali celo čez (6 mesecev je ponavadi) je pametno naredit še dodatno starter. Itak je po "pro brewer" pitching rate še začetno stanje živlih celic bolj švoh za 20l piva.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Kvasovke so bile proizvedene 8 .10.2014 kar pomeni da so stare mesec dni. Uporabil jih bom čimprej. Na paketu piše da zadostujejo za 20-30L piva paket. Kaj če naredim 35L piva nalijem 2 ali 1 paket?
Ali je boljše da naredim dve doze po 20L piva in v vsako dam po 1 paket?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Pri pšeničnem pivu (domnevam da tega delaš?) je odviso tudi od okusa ki ga želiš dobit. Recimo če ga underpitchaš (daš en paket na 35l) in ga fermentiraš pri dosti visoki temperaturi bi fermetacija verjetno šla skozi BP boš pa dobil precej banana arome. Enako pri pšeničnih pivih ponavadi ni problema s čiščenjem okusa po koncu femrntacije tako da manj kvasa ne bo vplivalo na ta del.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ne vem, kaj se vsi tako bojite delati starter. Sploh ne vzame veliko časa, pa še relativno preprosto je. Vzemito to kot eno dodatno stopnjo spoznavanja piva.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Pri štarterjih gre kar za obvezno stopnjo za pridelavo kvalitetnega piva, nekako z dobrim pitch ratejem in kvalitetnim kvasom odpraviš večino problemov s pivom od pitchanja dalje. Torej od možnosti okužbe, slabe fermnetacije, čudnih priokusov pa do boljše karbonizacije!
zmaga.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik http403 pravi:
Ja nalepke so kul, jst imam narejen še template v PS in samo copy/paste na pol lista za 20l batch. Ker je pa nalepk 2400, jih bo pa kar za nekaj časa.
cheer.gif

Oj
A bi bil pripravljen deliti ta template še z drugimi? Lahko tudi prekoZS.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Mi zna kdo povedat kje lahko nabavim naslednje stvari:

- Gips CaSO4 rehidriran
- Kalcijev Klorid CaCl2 rehidriran
- Gašeno apno Ca(OH)2 rehidrirano

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Vse te snovi dobiš v prvem "obiju" oz. drugi gradbeni trgovini, prodajal ti jih bodo pa na kg!
evil.gif

Glede food grade nimam pojma ampak kolikor gre teh snovi za kemijo vode je po mojem skromnem mnenju vseeno ali je gips iz elektrolitskega pepela iz TEŠ 6 ali pa ga kupiš za 5EUR na 100g food grade (ki je verjetno spet iz podobnega vira). Drugače pa ebay oz. tuje trgovine za brewing, kalcijev klorid bi se mogoče dalo dobit kje tudi pri nas ker se uporablja tudi za hrano.

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Cena za conical ni slaba, za to velikost sicer dobiš pri nas cenejše zadeve, samo jasno ni conical.

Moja glavna problematika je plastika, vsekakor bi osebno poskusal dobiti nerjavečo varjanto.

Lp,

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Dobil sem nekaj steklenic, ki so imele na dnu veliko zasušene umazanije. Ker sem na netu videl, da nekateri steklene fermentorje čistijo oz. odstranjujej umazanijo z odstranjevalcem madežov (nekaj podobnega kot vanish oxi) sem jaz poizkusil to na steklenicah. Umazanija je neverjetno hitro odstopila z dna steklenic. Razmišljam, da bi ta način odstranjevanja umazanije po fermentaciji očistil tudi steklena fermentorja.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Moram povedati da pri nekaterih nimam več obročkov in je zgleda res bila fora čistoče ali pa napaka pri rehidraciji kvasa ter aeriranja pivine.
Hvala
smile-1.gif

Sedaj se vedno bolj specializiram in me nekaj zanima Utiševalec:

Me pa zanima sledeče. Sedaj bom naredil:
- Premium American Lager (kvas safale S-23)
- American Pale Ale (BRY-97 Danstar)
- English IPA (WINDSOR Danstar)

Pri lagerjih ciljam mash temp 65°C in ne 68°C da dobim dry ter čimveč alkohola.
Pri ostalih dveh pa 68°C da bo poln okus in manj alkohola

To drži kar sem napisal?

1. A je to prav glede mash temperature, da sem tako izbral ali so kje kake fore glede mash temp? Je kje prav določeno kako mora biti ali si sam zmišljuješ?
2. Kako je glede časa masha? A je kje pogojone glede vrste piva koliko mora biti, ker ponavadi je 60 min? Bi moral kje drugje po 90 min ali več ali je povsod 60 min?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Glede temperature drozganja drži kot si napisal, oz. na splošno za svetle lagerje je ponavadi "light" profil (nizka temperatura drozganja) čeprav to ne velja vedno oz. obstajajo tudi lagerji ki niso suhi. Večina lagerjev kot jih poznamo mi, torej svetli evropski lagerji so dry in je temperatura drozganja načeloma do 66C s tem da se za kompleksnost okusa uporablja del karamelnih sladov, če se uporablja 100% pilsner slad je lahko temperatura drozganja tudi do 68C. Bolj suho pivo jasno pomeni več alkohola ker se porabi več sladkorja pri fermentaciji.

Temperatura drozganja se prilagodi stilu piva, če ne veš kaj bi potem uporabiš srednjo klasiko na 68C in če se ti zdi da je pivo preveč "polno" potem lahko uporabiš naslednjič nižjo temperaturo.

Pri temperaturah pod 66C delujejo večinoma samo še encimi ki so bolj počasni zato moraš čas drozganja za enak izkoristek povišat. Na splošno velja da za sladek in srednji profil (več od 66C) je drozganje dolgo 60min, če greš pod to temperaturo je pametno čas podaljšat za 50% (torej na 90 min). Spet pa to ni pravilo.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.