Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Živjo Utiševalec.
Še nekaj bi vprašal glede hmeljanja. Ko vržem hmelj pred koncem v posodo in ga vzamem ven tik preden prelijem v fermentor.
Hmelj imam v tekstil vrečkah in, ko jih vzamem ven se mi vse od njih cedi in moram čakat.
Ali bi bila varianta, da pomočim roke v oxi za nekaj časa in fino premučkam, da se vpije oxi po celih rokah in nato kar z rokami primem tiste vrečke od hmelja in jih stisnem, da se odteče vse ven iz vrečk?
Sprašujem zato, da bi čimveč ožmel iz vrečk kar je not, ker so full goste in teče počasi ven ter, da se ne matram z tisto kuhalnico stiskat tistih vrečk?
Iz tistih vrečk itak ne boš dobil nekaj silne arome tudi če jih boš totalno iztisnil, večina namreč gre ven takoj ko vrečko vržeš v vročo pivo. Glede mečkanja z rokami nebi priporočal, v koži imaš kar precej nesnage in lahko preneseš nekaj tega tudi v mlado pivo. Najlažje boš stisnil če vzameš eno dovolj veliko cedilce ki ga prej namočiš v oxiju in potem vrečko položiš vanj nato pa nanjo stiskaš z nekim drugim (razkuženim) orodjem (lahko s kuhalnico oz. recimo s tistim mečkalom za pire ipd.).