Problem imam s karbonizacijo. In sicer pri zadnjem "batchu" sem dodal 130g glukoze za cca 18L piva. Pa je po 1 tednu na sobni T manj pene kot pri prejšnjnem batchu, kjer sem dodal 125g glu/20L piva.
Belim si glavo kaj bi lahko bilo narobe. Res je, da so pri prvem US05 in pri drugem S04 kvasovke. Delam tako, da naredim koncentrirano raztopino, jo vlijem v polnilno posodo, čez pretočim pivo iz sekundarca, rahko premešam, počakam cca. pol ure, flaširam do konca in zamašim. Se pravi kvasovke imajo cca 1h na voljo sladkor pred zaprtjem. A se lahko v temm času uide znatna količina CO2? Druga opcija, ki jo vidim pa je, da je treba počakat še 1 teden. A je lahko taka razlika v hitrosti karbonizacije? Prvi batch je namreč dosegel končni nivo karbonizacije že po cca. 4 dneh.
Belim si glavo kaj bi lahko bilo narobe. Res je, da so pri prvem US05 in pri drugem S04 kvasovke. Delam tako, da naredim koncentrirano raztopino, jo vlijem v polnilno posodo, čez pretočim pivo iz sekundarca, rahko premešam, počakam cca. pol ure, flaširam do konca in zamašim. Se pravi kvasovke imajo cca 1h na voljo sladkor pred zaprtjem. A se lahko v temm času uide znatna količina CO2? Druga opcija, ki jo vidim pa je, da je treba počakat še 1 teden. A je lahko taka razlika v hitrosti karbonizacije? Prvi batch je namreč dosegel končni nivo karbonizacije že po cca. 4 dneh.