Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Thx.

Kaj pa glede stekleničenja kateri sladkor uporabljate? Jaz sem dajal klasičen namizni beli sladkor od mercatorja ali lidla. Ali pa rjavni trsni nerafiniran od Hoferja in zdej na koncu daja Glukozo oz. dekstrozo iz Mullerja.

Pa pri merjenju OG kako merite? Jaz recimo, ko imam poln fermentor pripravljen za dodati kvas in je fino prešejkan zlijem v tulec in nato izmerim. Saj to je pravilno ane? Mora biti prešejkano, da ne meriš z tistimi beljakovinami oz. usledlinami, ki nastanejo pri kuhanju ker jaz imam tiste za kake 2cm plasti v fermentorju.

Preden flaširam pa izmerim gostoto nekje vmes in nato prištejem ene 0,5% alkota, ker jaz dam z cedilom v vsako flašpo posebej sladkor in ga ne kuham in potem vse to precejam v drugo posodo. Al je pametno, ker se mi zdi, da je spet izpostavljeno zraku in infekciji pa še kake cevke bi spet rabu pa dodatno posodo k moraš umivat itd?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Naredil bom:

Ječmen
4,6kg Pale Ale Malt; Briess
0,4kg Caramel Malt; Briess
0,1kg Black Malt; Bairds Malt

Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min

Kvas S-04

Pa se tle vprasanje. A ni mal malo hmelja 35g za 60 min ce se gre za bitter?:)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Zdej pa še nek čist drugega. Kje najceneje kupite večje količine oxija, ker 1kg pomoje je premalo, če moraš doskrat veliko prat?
Kje pa dobite ječmen, hmelj pa kvas?

Jest kuham kar veliko, pa imam kilo oksija že lep čas. Opereš z vročo vodo, potem pa še obliješ z oxijem, ki ga tik pred tem namešaš iz litra vrele vode in malo hladne, da ni ravno vrelo. Podobno naredim s cevkami in steklenicami, sodi, pa do sedaj po ene 20-25 rundah ni blo še nič pretresljivega...trkam na les. Občasno pa seveda uporabim varekino.
Glede na tvoja vprašanja ti priporočam, da malo prečekiraš youtube, dobi se par dobrih knjig (upam, da znaš angleško, ker slovenskih ni) in začneš z osnovami. Tvoj recept je zanimiv in dovolj osnoven, da začneš gradit na njem. Poizkusi it še malo nižje s temperaturo, boš dobil še malo bolj dry pivo, tja na 65,66 stopinj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Naredil bom:

Ječmen
4,6kg Pale Ale Malt; Briess
0,4kg Caramel Malt; Briess
0,1kg Black Malt; Bairds Malt

Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min

Kvas S-04

Pa se tle vprasanje. A ni mal malo hmelja 35g za 60 min ce se gre za bitter?:)

Imaš prav, če bi bla to aurora, bi blo dovolj, styrian golding pa vsebuje manj grenčice, zato bi sam prvo dozo vsaj podvojil, oziroma bi dal tisto dozo iz 10 minut na 60 minut in namesto tega dodal še na 10 minut cascade. Največ cascade arome dobim, če ruknem not zadnjo rundo hmelja takoj ko ugasnem plin in začnem hladit. Potem gre pa še ena doza v fermentor.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj pa glede stekleničenja kateri sladkor uporabljate? Jaz sem dajal klasičen namizni beli sladkor od mercatorja ali lidla. Ali pa rjavni trsni nerafiniran od Hoferja in zdej na koncu daja Glukozo oz. dekstrozo iz Mullerja.
Skoraj vseno je, jst uporabljam navaden kuhinjski sladkor.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa pri merjenju OG kako merite? Jaz recimo, ko imam poln fermentor pripravljen za dodati kvas in je fino prešejkan zlijem v tulec in nato izmerim. Saj to je pravilno ane? Mora biti prešejkano, da ne meriš z tistimi beljakovinami oz. usledlinami, ki nastanejo pri kuhanju ker jaz imam tiste za kake 2cm plasti v fermentorju.
Beljakovine in usedlina ne vplivajo na gostoto, tako da vseeno kdaj izmeriš OG. Lahko ga ko končaš kuhat, lahko ga ko pretočiš, lahko ga celo nekaj ur kasneje ker dokler kvas še ni aktiven bo gostota ostala na prvotni ravni.


Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Preden flaširam pa izmerim gostoto nekje vmes in nato prištejem ene 0,5% alkota, ker jaz dam z cedilom v vsako flašpo posebej sladkor in ga ne kuham in potem vse to precejam v drugo posodo. Al je pametno, ker se mi zdi, da je spet izpostavljeno zraku in infekciji pa še kake cevke bi spet rabu pa dodatno posodo k moraš umivat itd?

Jaj tvegano je bolj kot pa če prekuhaš pa še lažje je dozirat celo količino. Ti niti ni treba pretakat v drugo posodo, lahko vliješ prekuhano sladko vodo kar na vrh piva v prvi posodi malce po vrhu premešaš in pusti cca. 30 min. Sladkor se bo v tem času enakomerno porazdelil in imaš potem tudi pri stekleničenju manj dela.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Sam za tole zadnje je treba res pazit, da pustiš vsaj pol urce. Se je men zgodilo, da sem imel zadnjih 10 flaš stouta vulkančke.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
ksz

Rabil bi en nasvet, ki pa ni neposredno povezan s pivom.
V glavnem čez vikend sem se odločil, da iz ostankov jabolčnega soka naredim en cider. Ker se mi je zdel sok zelo sladek (1,046 gostote) sem si rekel, da ne bom dodajal nič sladkorja. Rehidriral sem ale kvas (S-05) ga vrgel noter in pač vse tako kot je treba. V vsem tem času se fermentacija ni prav začela, vsaj vidna ne. To pomeni, da vrelna veha ne spušča nič mehurčkov. Sodček tesni, to sem sprobal. Danes je v bistvu četrti dan. Na vrhu ni več kvasovk, samo penica.


Vzel sem en vzorec za merjenje in se je spustilo do 1,030 v štirih dneh. Okus in vonj sta v redu.
Kaj narediti? Čakati ali kaj dodajati? Kvasa nimam več tako da to odpade. Edino če bi dal malo raztopljennega sladkorja, če kaka kvasovka še miga.

Kaj pravite? Utiševalec, ostali?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Če ti je gostota padla potem pomojem vre, pri ciderju je femrmentacija drugačna in manj vizualno burna ker nimaš nič kompleksnih sladkorjev in nič beljakovin. Glede vehe lahko še vedno kje kaj pušča po malem. FG bo itak zelo nizek tako da pusti pa vzami vzorec čez 3 dni, če pada potem je verjetno vse ok.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Pa lahko malo prerukaš sodček(zavrtiš vsebino) da dvigneš morebitne vsedle kvasovke.
Jaz prav tako fermentiram lanski jabolčnik(potreben bo plac za novega), samo da z WB-06. Sicer se je fermentacija opazila v par urah, je pa pena res minimalna. Tako pač je.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Kako se pa drugače kaj obnesejo WB-06 za cider, a so boljše kot US-05 ali pa S-04

Pa še nekaj OXI je kar drag, kako bi se obnesla samo soda bikarbona, ki je praktično đabe?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Nisem še primerjal, samo kot berem na homebrewtalk, je wb-06 boljši od s-04.
Soda je ok za pucanje, nimaš pa kisika, ki bi potolkel golazen
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Naredil bom:

Ječmen
4,6kg Pale Ale Malt; Briess
0,4kg Caramel Malt; Briess
0,1kg Black Malt; Bairds Malt

Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min

Kvas S-04

Pa se tle vprasanje. A ni mal malo hmelja 35g za 60 min ce se gre za bitter?:)

"Bitterjev" je več vrst, samo ime pa tudi ne pomeni, da mora biti pivo ful grenko. Poglej tole: http://www.bjcp.org/2008styles/style08.php#1a

Pa poskusi si pomagati s kakšnim programom za pivovarstvo pri preverjanju receptov. Brewtarget imaš zastonj, nekaj tega je na voljo na spletu, nekaj je plačljivih itd. V vsakem primeru se pa splača, ker namečeš not sestavine in vidiš pri vem približno si.

Za tvoj recept mi software pri 19 literskem batchu pokaže OG okoli 1.053, Bitterness (IBU) okoli 30 in 5,2% alkohola (vrednosti lahko nihajo glede na opremo, učinkovitost, temperature itd, ampak za okvir bo OK). To je ravno v okvirih za extra special bitter (ESB).

Sicer pa se ti mogoče splača za grenkobo uporabljati kak drug hmelj, styrian golding ima relativno malo alfa kislin, ki dajejo grenkobo. Jaz za ta namen uporabljam večinoma Magnum, ki je poceni in razen grenkobe ne da od sebe dosti, je zelo nevtralen, primeren za večino stilov. Potem pa drug hmelj namečem not v poznejši fazi za aromo in okus.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Aurora je tud OK za ta namen. beersmith je pa odličen program, ki ne stane veliko. Imam navadno in android verzijo, da ne rabim laptopa vlečt v garažo.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj pa glede stekleničenja kateri sladkor uporabljate? Jaz sem dajal klasičen namizni beli sladkor od mercatorja ali lidla. Ali pa rjavni trsni nerafiniran od Hoferja in zdej na koncu daja Glukozo oz. dekstrozo iz Mullerja.
Skoraj vseno je, jst uporabljam navaden kuhinjski sladkor.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa pri merjenju OG kako merite? Jaz recimo, ko imam poln fermentor pripravljen za dodati kvas in je fino prešejkan zlijem v tulec in nato izmerim. Saj to je pravilno ane? Mora biti prešejkano, da ne meriš z tistimi beljakovinami oz. usledlinami, ki nastanejo pri kuhanju ker jaz imam tiste za kake 2cm plasti v fermentorju.
Beljakovine in usedlina ne vplivajo na gostoto, tako da vseeno kdaj izmeriš OG. Lahko ga ko končaš kuhat, lahko ga ko pretočiš, lahko ga celo nekaj ur kasneje ker dokler kvas še ni aktiven bo gostota ostala na prvotni ravni.


Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Preden flaširam pa izmerim gostoto nekje vmes in nato prištejem ene 0,5% alkota, ker jaz dam z cedilom v vsako flašpo posebej sladkor in ga ne kuham in potem vse to precejam v drugo posodo. Al je pametno, ker se mi zdi, da je spet izpostavljeno zraku in infekciji pa še kake cevke bi spet rabu pa dodatno posodo k moraš umivat itd?

Jaj tvegano je bolj kot pa če prekuhaš pa še lažje je dozirat celo količino. Ti niti ni treba pretakat v drugo posodo, lahko vliješ prekuhano sladko vodo kar na vrh piva v prvi posodi malce po vrhu premešaš in pusti cca. 30 min. Sladkor se bo v tem času enakomerno porazdelil in imaš potem tudi pri stekleničenju manj dela.


Koliko sladkorja se pa rabi za recimo 23l? Recimo prišlo bo 44 flaš. Rad bi nekako še 0,5% alkota v vsaki flaši dodatni in verjetno je tako prav ane.
Koliko vode uporabim in sladkorja? Ko imam recimo segreto vse skupaj na 100°C počakam, da se ohladi ali kar vržem maso z sladkorjem in vodo v pivino in pomešam narahlo in počakam 30 min?

Še to sem bral nekje glede drozganja oz. stiskanja tiste vreče, da gre čimveč slada ven. Kako je s tem? Ali res ne smeš vreče stiskat, ko opica, da gre čimveč vse ven in nato polit z ene ca. 4 litre in 78°C vodo in nato spet stiskat, da gre čimveč slada ven?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Za 0.5% alkohola je potrebno dodat kar precej sladkorja. ne priporčam ker to bi pomenilo da ob odprtju steklenice vso pivo dobiš pod strop!
grin1.gif


Ponavadi pride od tistega sladkorja cca. 0.2-0.3% alkohola za neka normalna piva.

Tule imaš kalkulator pa si preračunaj glede na zahtevano stopnjo co2ja, količino in temperaturo piva ki ga imaš.

Sam dam v 1dcl vode cca. 50g sladkorja, torej za neko normalno karbonizacijo rabiš cca. 150g sladkorja kar lahko raztopiš v 3 dcl vode. Več ne rabiš. Načeloma lahko to sladkano vodo ko cca. 5 min vre vliješ kar vrelo v fermentor pa po vrhu premešaš da se lepo razporedi (uporabi sterilno "mešalo"). Pazit moraš da ne dvigneš usedline, pa v tej fazi ne smeš penit piva. Potem počakaj 30-60 min in lahko stekleničiš, sladkor se bo lepo razporedil po celem pivu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
S stiskanjem sladu se lahko začnejo izločat tanini, ti povzročajo trpek okus v ustih. Moraš pa kar konkretno stiskat, če vrečo samo zaviješ in ožameš je to daleč od stiskanja.

Če misliš da je pivo "trpko" lahko probaš manj stiskat oz. pustit samo na nekem cedilu da se počasi odteče, bo pa efektivnost slabša (nižji OG).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.