Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Super hvala!
Pive si pišem vse v excel in sem imel sledeče.
Pri teh pirih se mi je začelo kvarit ampak povprečje sem imel zmeraj okoli 1040 OG in na koncu med 1004 do 1012 FG pri ekstraktih.
Pred temi stouti sem nareil yorkshire bitter, draught, lager, ki so se mi začeli že kvarit ampak nisem si pisal gostot. Je pa res, da sem vedno z kuhalnico zmešal in to je to... Na začetku sem cel fermentor zaprl in tresel par minut da se je vse zmešalo potem sem pa videl, da je cel pokrov in tesnilo vse usrano in sem samo z lopatko mešal, da bo čimmanj za pucat
Spodaj imaš po datumih narejeni.
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 belega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1016 obročki (1,2 karameliziranega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1005 mislim, da so bli ampak ne veliko nisem zihr... (600g kostanjevega meda ter 600g rjavega sladkorja )
- Coopers IPA ekstrakt 1040 / 1004 tale nima nič obročkov in je čist ko solza
(1,2 rjavega sladkorja)
- Black rock BOCK ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 rjavega sladkorja)
- IPA AG 1050 / 1016 full obročki
- Wheat AG 1038 / 1006 zelo malo obročkov skoraj nič
- Red Ale AG 1052/1014 obročki
V AG ne dajam nič sladkorja, ker naredim ponavadi iz 5 oz 6kg ječmena 23 do 25 litrov in je dovolj alkohola zame, ki pride med 4,5 in 5,5%.
"To ni problem samo poskrbi da je vse kar pride v stik z vodo sterilno oz. razkuženo. Sama voda nima (skoraj) nič hranilnih snovi in karkoli bi že prišlo v njo iz zraka se nebi moglo namnožiti do zadovoljive vrednosti. "
1. Torej to kar si napisal za vodo... jaz imam doma 0,02 mcr filter za vodo in zmeraj sem dotočil kar iz pipe mrzlo vodo saj takšna filtracija vse prefiltrira kakor sem prebral. Od takrat, ko imam probleme sem pa dodajal kupljeno vodo ali pa prekuhano, da sem izločil opcijo, da je voda iz pine sranje pa očitno ni. A lahko v tem primeru raje dolijem vodo iz pipe saj ima 0,02mcr filter?
2. Ali lahko takole naredim. Ko imam 24l pivine na 20 do 22°C vržem iz vrečke kvas v pivine brez rehidrirat. Zaprem pokrov in fino prešejkam, da se kvas pomeša. Počakam še ene 30 min in še enkrat fino premešam, da se kvas fino zmeša, ker se je v teh 30 min že malo rehidriral? Torej 5 min fino zaprt fermentor mešat ko opica tako, da namesto vehe imam prst (prej pošprican z alkoholom za dezinfekcijo zaradi sterilnosti) , da ne šprica pivina ven? A bo sploh prišel kisik v fermentor, če ga bom zaprtega šejkal 5 min? Pomoje bi moral imeti odprt sistem pa mešat, da pride iz okolice kisik al kako?