Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ok. Torej bom stistnil z rokami kolikor lahko.
Hvala za pomoč spet
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz stisnem kolikor gre. Dam v cedilo, zavijem vrečko in tlačim s tistim za pire krompir delat. Tanini se izločajo pri visokih temperaturah in previsokem pH (veliko vode na malo sladu).

Ravno zadnjič sem bral članek na to temo, ker me je zanimalo, zakaj pri decoction metodi ni taninov. Razlog je dovolj nizek pH, ker zavreš samo gosto mešanico.

https://byo.com/stories/item/1...ing-a-decoction
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Mehanski vpliv na izločanje taninov obstaja, če najdem članek oz raziskavo na to temo bom nalepil. Tanini se večinoma nahajajo v ovoju/luščini od ječmena in se res izločajo bolje samo pod določenimi pogoji, bistvena sta pa ph (nad 5.5) in pa gostota tekočine (zaradi same topnosti taninov). Temperatura sama niti nima velikega vpliva, oz. ima do te mere da pri višji temperaturi se topnost poveča.

Glede decoction masha se vsekakor sprošča več taninov kot klasično drozganje, zato je tudi precej bolj rizično in je precej bolj potrebno pazit na parametre drozge (ph čimbolj nizek). BTW dosti velik vir taninov je tudi sam hmelj.

Po drugi strani se tanini podobno kot beljakovine v pivu pri vretju lepijo skupaj in tvorijo "hot break" ter potem med "cold breakom" potonejo na dno.

Sumarno, doprinos - izločitev daje končno vrednost taninov v pivu in oblikuje končen okus. Torej piva brez taninov ni, vprašanje samo koliko jih je!
evil.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kaj pa še flaše glede pucanja?
A vi, ko spijete pivo takoj 3x splahnete flašo, da se ščisti kvas itd in naslednjič, ko flaširate 3x pošpricate z oxijem z sterilizatorjem za flaše in počakate, da se odteče in flaširate?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Takoj splakneš da ni noter ostankov kvasa/piva ker to je leglo za plesen + ko se tisto strdi se moraš precej bolj trudit. Osebno potem preden stekleničim (dan ali dva prej) vse steklenice še 1x opremo tako da jih namočim v toplo vodo z malo detergenta in potegnem 2 skozi tisto ščetko ter potem splaknem. Na koncu 30 min preden stekleničim sledi par brizgov oxi-ja, steklenice dam na glavo na tisto "drevo" za steklenice da se odtečejo.

Aja zamaške vržem v skodelico v katero nalijem poceni vodko, potem jih jemljem sproti iz tiste vodke tako da so še mokri!
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Takoj splakneš da ni noter ostankov kvasa/piva ker to je leglo za plesen + ko se tisto strdi se moraš precej bolj trudit. Osebno potem preden stekleničim (dan ali dva prej) vse steklenice še 1x opremo tako da jih namočim v toplo vodo z malo detergenta in potegnem 2 skozi tisto ščetko ter potem splaknem. Na koncu 30 min preden stekleničim sledi par brizgov oxi-ja, steklenice dam na glavo na tisto "drevo" za steklenice da se odtečejo.

Aja zamaške vržem v skodelico v katero nalijem poceni vodko, potem jih jemljem sproti iz tiste vodke tako da so še mokri!

Jaz pa preden flaširam v kleti natočim malo vode v flašo in potem z metlico in z baterijsko mašino spucam na visoki hitrosti in potem še 3x sperem flašo. Potem grejo flaše direkt v oxi kot si ti dejal in na drevo. Z tisto metlico in mašinco spuca celga boga k tako sem pucal flaše iz trgovine okol 26 platojev in so šle še najmanjše plesni dol in vse.

Pomoje je tako tudi OK ane?

Glede zamaškov pa zadnje čase študiram da bi v lonček natočil oxi pa vročo vodo in not zamaške in jih potem, ko posameznega vzamem ven malo potresel da gre vse večina dol in dal na flaše.

Bo ok al mora bit vodka?
smile-1.gif


Pa še glede zamaškov sem pozabu, ker je blo tle omenjeno. Recimo, ko nafilam eno flašo z pivino a je pametno takoj zapret z zamaškom al je bolje, da dam samo zamašek gor? Ali varianta, da nafilam rečmo ene 20 flašk, pustim odprte dokler jih 20 ne nafilam in potem vse zaprem?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Če so flaške vizualno čiste potem je ok, sej tako vidiš če je kje kaj svinjsko. Če ni nič videt je steklo čisto, rabiš samo še malce razkužit.

Glede zamaškov je ok če jih daš v oxi, jst sem ugotovil da začnejo radi rjavet na "kronici" če jih pomakam v oxi, poleg tega imam potem "mastne" prste in težko delam. Pri vodki teh problemov ni, pa še oblizneš lahko prste po potrebi!
evil.gif


Sam tudi polnim tako da ko natočim flaško dam samo zamašek na vrh, s tem preprečiš da bi kaj noter padlo pa še ker pivo oddaja malo CO2ja le-ta izrine zrak iz steklenice. Zapiram jih potem v saržah, ponavadi po 10 ali 20 odvisno koliko šare imam še na pultu.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.

Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.

Še par vprašanj imam zate Utiševalec
smile-1.gif



- Včeraj sem na 12l vode dal 5,4kg ječmena 70min na temperaturi 65-68°C.
- Vsega skupaj sem naredil 23 litrov. Dodajal nisem dodatnega sladkorja
- OG je bila 1040
- V roku 30 min mi je uspelo iz 100°C na 24°C ohladiti pivino in dodati še mrzlo vodo tako, da je skupaj prišlo 20°C (posoda je bila odprta)
- Ko sem dal kvas not sem šejkal, ko opica 5min fermentor
- V šalici sem vrel vodo 5min z podstavkom in počakal da pade na 30°C nato sem kvas rehidriral tako, da je ratal na koncu kot smetana
- Sedaj je v sobi na 20°C in v temnem prostoru kamor imam majhno varilnico
smile-1.gif


Bo tole OK?



Sedaj pa še vprašanje glede hmeljanja.

1. 60 min pomeni, da daš hmelj not ko pivina zavre in ga pustiš 60 min in nato vzameš ven ali ga lahko pustiš kar več časa recimo dokler ne ohladiš pivine in jo preliješ v fermentor takrav vzameš ven? To je recimo 60 min ko zavre potem ko hladiš 30 min pa še malenkosti tako, da je not hmelj ca 1h 40 min?
Je tako ok ali bi ga, ko je 60 min pač vzeti ven?

2. Isto vprašanje je za hmelj, ko piše 30 min ali pa hmelj za 10 min?

3. Za tisto minuto za na koncu arome si mi pa napisal, da najbolje, da ga vržeš not takrat ko ugasneš ogenj in začneš hladiti in preden preliješ v fermentor vzameš ven, da tako pridobiš največ na aromi? To je prav ane?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Kakšen mora biti water/grain ratio za biab metodo brez izpiranja, ale piva ?

Odvisno koliko iztisnes vreco, ampak pri biab-u ponavadi das vso vodo ki jo rabis na zacetku v lonec (razmerje naceloma ni pomembno). Torej kalkulacija je: koncni zeljen volumen piva + voda ki ostane v zrnju + voda ki izhlapi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.

Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.

Še par vprašanj imam zate Utiševalec
smile-1.gif



- Včeraj sem na 12l vode dal 5,4kg ječmena 70min na temperaturi 65-68°C.
- Vsega skupaj sem naredil 23 litrov. Dodajal nisem dodatnega sladkorja
- OG je bila 1040
- V roku 30 min mi je uspelo iz 100°C na 24°C ohladiti pivino in dodati še mrzlo vodo tako, da je skupaj prišlo 20°C (posoda je bila odprta)
- Ko sem dal kvas not sem šejkal, ko opica 5min fermentor
- V šalici sem vrel vodo 5min z podstavkom in počakal da pade na 30°C nato sem kvas rehidriral tako, da je ratal na koncu kot smetana
- Sedaj je v sobi na 20°C in v temnem prostoru kamor imam majhno varilnico
smile-1.gif


Bo tole OK?



Sedaj pa še vprašanje glede hmeljanja.

1. 60 min pomeni, da daš hmelj not ko pivina zavre in ga pustiš 60 min in nato vzameš ven ali ga lahko pustiš kar več časa recimo dokler ne ohladiš pivine in jo preliješ v fermentor takrav vzameš ven? To je recimo 60 min ko zavre potem ko hladiš 30 min pa še malenkosti tako, da je not hmelj ca 1h 40 min?
Je tako ok ali bi ga, ko je 60 min pač vzeti ven?

2. Isto vprašanje je za hmelj, ko piše 30 min ali pa hmelj za 10 min?

3. Za tisto minuto za na koncu arome si mi pa napisal, da najbolje, da ga vržeš not takrat ko ugasneš ogenj in začneš hladiti in preden preliješ v fermentor vzameš ven, da tako pridobiš največ na aromi? To je prav ane?

Naceloma mislim da je v tvojem postopku vse ok.

Glede hmelja cas stejes od zacetka ko vrzes hmelj noter do zacetka hlajenja. Hmelj lahko vedno pustis noter tudu med hlajenjem, torej ni potrebe da ga odstranis. Ce ga vrzes kar v lonec ga lahko potem skupaj z usedlino pretocis tudi v fermentor, kvas itak naredi plast na vrhu usedline in snivi pod njim ne morejo vplivat na okus. Jasno ce svinjarijo prej odstranis jo imas manj v fermentorju = manj moznosti da bi svinjarija prisla v flaske.
 

miha188

Zelenc'
12. okt 2014
10
0
1
Zdravo,

ker sem ravno v fazi nabave opreme za izdelavo piva (malo iz zadruge in drobnarije iz spletnih trgovin), me zanima ali je kakšna razlika med vrelno veho, ki jo gledam v zadrugi (je malo večja in izgleda kot da ima samo en lonček, ki ga privzdiguje)? Je kakšna razlika gre pa na plastični "zamašek", ki ga daš na vinski balon - razmišljam, da bom kar tega kupil namesto plastičnega sodčka.

Hvala za pomoč.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.

Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.

Še par vprašanj imam zate Utiševalec
smile-1.gif



- Včeraj sem na 12l vode dal 5,4kg ječmena 70min na temperaturi 65-68°C.
- Vsega skupaj sem naredil 23 litrov. Dodajal nisem dodatnega sladkorja
- OG je bila 1040
- V roku 30 min mi je uspelo iz 100°C na 24°C ohladiti pivino in dodati še mrzlo vodo tako, da je skupaj prišlo 20°C (posoda je bila odprta)
- Ko sem dal kvas not sem šejkal, ko opica 5min fermentor
- V šalici sem vrel vodo 5min z podstavkom in počakal da pade na 30°C nato sem kvas rehidriral tako, da je ratal na koncu kot smetana
- Sedaj je v sobi na 20°C in v temnem prostoru kamor imam majhno varilnico
smile-1.gif


Bo tole OK?



Sedaj pa še vprašanje glede hmeljanja.

1. 60 min pomeni, da daš hmelj not ko pivina zavre in ga pustiš 60 min in nato vzameš ven ali ga lahko pustiš kar več časa recimo dokler ne ohladiš pivine in jo preliješ v fermentor takrav vzameš ven? To je recimo 60 min ko zavre potem ko hladiš 30 min pa še malenkosti tako, da je not hmelj ca 1h 40 min?
Je tako ok ali bi ga, ko je 60 min pač vzeti ven?

2. Isto vprašanje je za hmelj, ko piše 30 min ali pa hmelj za 10 min?

3. Za tisto minuto za na koncu arome si mi pa napisal, da najbolje, da ga vržeš not takrat ko ugasneš ogenj in začneš hladiti in preden preliješ v fermentor vzameš ven, da tako pridobiš največ na aromi? To je prav ane?

Naceloma mislim da je v tvojem postopku vse ok.

Glede hmelja cas stejes od zacetka ko vrzes hmelj noter do zacetka hlajenja. Hmelj lahko vedno pustis noter tudu med hlajenjem, torej ni potrebe da ga odstranis. Ce ga vrzes kar v lonec ga lahko potem skupaj z usedlino pretocis tudi v fermentor, kvas itak naredi plast na vrhu usedline in snivi pod njim ne morejo vplivat na okus. Jasno ce svinjarijo prej odstranis jo imas manj v fermentorju = manj moznosti da bi svinjarija prisla v flaske.

Jaz imam hmelj v teh vrečkah. A so sploh OK ali so premalo prepustne?

http://www.ebay.com.au/itm/Str...ME:L:OC:US:3160
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik miha188 pravi:
Zdravo,

ker sem ravno v fazi nabave opreme za izdelavo piva (malo iz zadruge in drobnarije iz spletnih trgovin), me zanima ali je kakšna razlika med vrelno veho, ki jo gledam v zadrugi (je malo večja in izgleda kot da ima samo en lonček, ki ga privzdiguje)? Je kakšna razlika gre pa na plastični "zamašek", ki ga daš na vinski balon - razmišljam, da bom kar tega kupil namesto plastičnega sodčka.

Hvala za pomoč.
Za pivovarstvo so boljše te vehe, k so narejene kot sifon, tista ki jo omenjaš je prevelika. Balon je zakon, samo ga je mal težko spucat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Smarty, največ dobiš od hmelja, če ga rukneš direktno v pivino, pol pa nakonc precediš.

PS: Sprašuješ pa same osnove, sej ni problem, ti odgovorim z veseljem, na vsako vprašanje, samo, se bo treba mal tud sam potrudit. Si pogledal knjige, ki sem ti jih priporočal?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Sem imel v nedeljo v planu batch, ker bo počas spet suša pri hiši, pa me jezi to indijansko poletje. Ni ga placa v hiši, ki bi mel pod 20 stopinj, tko da sem stvar prestavil za en teden...mater. Bo treba fermentacijsko komoro omislit, ker tole ni za nikamor.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Pšenično pivo ni moja prva izbira, tko da tega še neki časa ne bom delal
smile-1.gif
. Sej se kmal shladi, pol pa napolnem zaloge, tačas bo treba pa spet po dolgem času v trgovino, žal.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Verjamem, sploh za lager je komora skor nuja, ko se zunaj ohladi pod 15 stopinj imam jest v kleti že idealko za ale. Lager me pa zaenkrat ne zanima, niti ne vem, če me bo kdaj, čeprav Utisevalec pravi, da bi me moral, že iz firbca.

Pa sej za US05 je 20 stopinj okolice kar OK, za s04 pa ne sploh v začetnih dveh fazah. Mam pa dost rajši s04 za pale ale, ker da tiste okuse, k so mene zasvojil, ko sem spil svoj prvi ale. Sej ta od poletja z US05 je dober, sam pozimi bo pa pel 04.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.