Fajn je bloCitat:
Uporabnik pocast pravi:
Kdor ni bil v Ajdovščini na trku, je veliko zamudil
Vsa čast aktivnim članom društva za organizacijo, lepo je bilo.
Pa ogromno ljudi :O
Naj se razvija!
Fajn je bloCitat:
Uporabnik pocast pravi:
Kdor ni bil v Ajdovščini na trku, je veliko zamudil
Vsa čast aktivnim članom društva za organizacijo, lepo je bilo.
Pa ogromno ljudi :O
Naj se razvija!
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ma kaj točno so ti trki?
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Je mogoče že kdo poizkusil double mash za high gravity piva? Delal bom RIS double mash in imam par vprasanj... Za koliko procentov priblizno pade efektivnost pri drugem mashu? Prvi mash bom naredil samo z osnovnim in karamelnim sladom, v drugem bom pa dodal se prazena zita. Tako da bom za prvi mash moral prilagodit vodo za svetla piva, tukaj dodajem mlecno kislino da dobim ph 5.3. Ok do tukaj je vse ok. Potem pa zacnem drugi mash z vsemi ziti. Kako je sedaj s Ph drozge? Ali bo Ph padel pod 5.2 glede na to, da je bila voda prilagojena za prvi mash brez prazenih zit? Ali pa prazena zita v drugem mashu pac ne vplivajo vec na Ph drozge, zaradi meni nepoznanih razlogov?Hvala
Praženi sladi ti dajo samo okus, ne rabijo presnove. Enostavno rukni not svetle slade, jih drozgaj 60 minut, tukaj je idealno, da imaš PH med 5,2 in 5,4, potem dodaš vročo vodo in temne slade, počakaš pol ure in je to to, ne obremenjuj se potem s phjem.
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
zanimivi rezultati. Pred vretjem imam vrednost OG 1,044 (pri 24l) tako da je efektivnost drozganja 83,6%.
Ali zdaj to pomeni, da so encimi opravili svoje že v prvih 20 minutah in potem kasneje "propadli" zaradi kislega okolja in je vse OK?
Količino fosforne kisline sem računal po Brewersfriend kalkulatorju in mi je vrgel vrednost 7.5ml. Očitno VELIKO preveč! Imam analizo vode, vnesel sem točne podatke za slad, vnesel količino kalcijevega sulfata, točno količino vode in še 5x preveril vse skupaj. Nerazumem kje, kaj je šlo narobe. Matr sem jezn!
Katere kalkulatorje uporabljate vi? Je kdo delal primerjavo zanesljivosti med različnimi kalkulatorji?
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
zanimivi rezultati. Pred vretjem imam vrednost OG 1,044 (pri 24l) tako da je efektivnost drozganja 83,6%.
Ali zdaj to pomeni, da so encimi opravili svoje že v prvih 20 minutah in potem kasneje "propadli" zaradi kislega okolja in je vse OK?
Količino fosforne kisline sem računal po Brewersfriend kalkulatorju in mi je vrgel vrednost 7.5ml. Očitno VELIKO preveč! Imam analizo vode, vnesel sem točne podatke za slad, vnesel količino kalcijevega sulfata, točno količino vode in še 5x preveril vse skupaj. Nerazumem kje, kaj je šlo narobe. Matr sem jezn!
Katere kalkulatorje uporabljate vi? Je kdo delal primerjavo zanesljivosti med različnimi kalkulatorji?
ČE si res dobil tako visok procent potem je bil mash OK, kar se pretvorbe škroba v sladkor (si prepričan da imaš 24l?).
Če pa ti je nihal Ph se bo to poznalo pri okusu piva, pri meni je bil Ph ponavadi previsok, rezultat je astrigenčno pivo (taka neprijetna pekočnagrenčina, ki se jo čuti na jeziku). Pri manjših odstopanjih Ph-ja jo je manj, pri večjih več. Z staranjem se nekoliko astrignečna piva še popravijo, vendar priokus vedno ostane...
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
zanimivi rezultati. Pred vretjem imam vrednost OG 1,044 (pri 24l) tako da je efektivnost drozganja 83,6%.
Ali zdaj to pomeni, da so encimi opravili svoje že v prvih 20 minutah in potem kasneje "propadli" zaradi kislega okolja in je vse OK?
Količino fosforne kisline sem računal po Brewersfriend kalkulatorju in mi je vrgel vrednost 7.5ml. Očitno VELIKO preveč! Imam analizo vode, vnesel sem točne podatke za slad, vnesel količino kalcijevega sulfata, točno količino vode in še 5x preveril vse skupaj. Nerazumem kje, kaj je šlo narobe. Matr sem jezn!
Katere kalkulatorje uporabljate vi? Je kdo delal primerjavo zanesljivosti med različnimi kalkulatorji?
ČE si res dobil tako visok procent potem je bil mash OK, kar se pretvorbe škroba v sladkor (si prepričan da imaš 24l?).
Če pa ti je nihal Ph se bo to poznalo pri okusu piva, pri meni je bil Ph ponavadi previsok, rezultat je astrigenčno pivo (taka neprijetna pekočnagrenčina, ki se jo čuti na jeziku). Pri manjših odstopanjih Ph-ja jo je manj, pri večjih več. Z staranjem se nekoliko astrignečna piva še popravijo, vendar priokus vedno ostane...
Ja pred vretjem je bilo 24L. Po vretju pa 20l posledično je tudi OG narasla. Tako da "tisto" kar je šlo v fermentor ima OG 1.051/19,4l = measured efficiency 78,3%. Jah bom videl čez kak mesec, če je OK. Drugač pa hvala za "ramo"
Edino kar me skrbi je pa to da nisem preveč fosforne kisline "zlil". Vse skupaj jo je bilo 16ml v 27l vode.
Spil bomo vse tako ali tako.
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Vprašanje za tiste, ki ste kuhali pivo z Styrian wolf hmeljem.
Lotil bi se naslednje runde pa me zanima kakšen kvas bi bolj pasal. Delal pa bi single hop ipo.
Hvala
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Vprašanje za tiste, ki ste kuhali pivo z Styrian wolf hmeljem.
Lotil bi se naslednje runde pa me zanima kakšen kvas bi bolj pasal. Delal pa bi single hop ipo.
Hvala
Meni osebno precej bolj paše kvas ki pusti suho pivo. Npr US-5.
Pri S-04 dobim tak "masten" občutek v ustih.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Veselo branje
http://blog.brewingwithbriess.com/is-it-crystal-or-caramel-malt/
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Veselo branje
http://blog.brewingwithbriess.com/is-it-crystal-or-caramel-malt/
Thx.