No, pa sem se lotil... in ker se me kot vedno drži (vsaj začetniška) smola, ni šlo brez težav. Kje sem ga fsral?
- s toplo vodo najprej operem vse piskre, fermentator, kuhavnico, pipico,...
- v namešam 2l oxija v fermentator. Lotil sem se, kaj pa (?), v kopalnici v banji. Vedel sem, da bo šlo kar nekaj vode. Tudi naokgor. Kot prvo ugotovim, da je zaveva hudo nepripravna, zato prvo vprašanje:
-->>kako konkretno se lotiti razkuževanja, plunkanje po sodu, pa čeprav je majhen, je štorasto. Pa obračanje okoli, pa da je res vse namočeno... Oxi nalit v šprico? Polivanje po zadevah (kam jih med tem postavit, da vse ostane sterilno? Koliko časa pustite da se odteče in posuši, v kopalnici to traja in traja, lahko postavim ven na sonce (in kako po tem preprečiš da ti pride notri svinjarija)?? Skratka, izgledalo je simpl, izpadlo je, well, da si je treba vzet čas, veliko časa. In vode.
- ok, nekako sem opral zadeve, se sušijo. Gledam, kolko bo zdej to prišlo vode... ker sem bral, da je pametno vodo prekuhati, grem računat kako hudiča bom zdej zavrel 20l vode. Najdem 15l piskr, pristavim, pustim da zavre in se ohlad, pokrito seveda... ajde, recimo. Vprašanje 2: ali vedno prekuhavati vso vodo, ali ni potrebe? Je brez vonja in okusa... po občutku, ni klorirana (vsaj ne pretirano).
- grem v kuhinjo, začnem v vroči vodi namakat piksno; v en pisker vržem 2l vode 1kg dekstroze in dam na štedilnik. Dodam piksno, zadeva zavre (tu nisem prepričan, ker sem našel različna navodila, eni bi samo dali v vročo vodo, eni bi par minut vreli. Kaj je bolj prav?). Težava 2... ma, nisem za minuto nehal mešat... samo laufal sem pogledat, če se je voda v tavelikem piskru že kaj ohladila, pridem nazaj in se mi naredi taka hecna karamelna pena s čudnim vonjem. Itq. Na podnu v piskru se mi je zažgao... bravo. Dilema: vse skup zlit stran in poskusit ponovno ali reskirat in bo kar bo, RauhBier v najboljšem primeru
- dobro... nekako se pomirim, da sej prvič, valda ni vredu če se ti nekje ne zalomi (čerpav sem bil že kr na koncu po sagi s pomivanjem/razkuževanjem in zažgano brozgo
), grem pripravljat kvas. Gledal sem po Howtobrew, pripravil 2dcl prevrete vode, na ~30C, stresem notri, pomešam da se raztopi. Po nekje 10min dodam nekje dva požirka vode (1/4cup?) z dobro žlico cukra, tudi prevreto in ohlajeno, kvasu, pustim pol ure na toplem - ker je vreme tak hecno, sem dal v vodno kopel na prijetnih 28C... glede na slikico v priročniku, bi morala zadeva začet burno delat. No, naredilo se je nekaj mehurčkov, ampak, daleč od tega da bi zadeva šla v višave. Preveč vode, I guess? Vprašanje 3: kako burno mora zares izgledati pitchan kvas, da veš da je živ?
- zadeve so ohlajene na dobro sobno temperaturo, čeprav je trajalo... (vprašanje 4: kako hudiča ohladiš 20l vode, poleti? *** ) vlijem kvas, premešam, zaprem, nalijem veho (varianta čaša + poklopec) in grem spat.
... zjutraj je bila veha privzdignjena, na pritisk navzdol, je pod pritiskom, torej nekaj v fermentatorju živi
*** za ohlajanje mi pade na pamet nekaj idej, vsekakor, špirala in hladen medij (najcenejša je itq voda).
- In imam takoj dilemo, ali špiralo potisniti v pivino in čez špiralo spustiti mrzlo vodo, ali dati špiralo v ledeno vodo in čez njo spustiti pivino?
- material špirale - kaj je "foodsafe", bakrena cev, alu cev, plastična cev (ki ni sicer slabo prevaja toploto..)?
- kupljene špirale so mi zdijo, drage. Na mojepivo hočejo za 6m navite bakreje cevi s priključkom na "hitro šlauf spojko" slabih 100€. Menda znamo to narest doma... ali je ta baker s čim hrano-varnim oblečen in ga ne bom mogel kupit kar tako?