Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Pri izvedbi lastne pivovarne sem se lotil tudi izdelave slepega dna premera 35 cm za pivovarski sod. Naredil sem jih več, tako da so na voljo če ga kdo potrebuje.





Pozdravljen
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prefino mleto (manjši razmak med rolcami) pomeni da se ti material v drozgalniku zlepi slupaj in dobiš ustavljeno izpiranje. Vedno je boljše začet mlet bolj grobo in počasi (rundo po rundo) prilagajat mlinček do nivoja kjer vidiš da se začne proces ko ne teče dovolj dobro. V tej točki imaš recimo da optimalen izkoristek brez da bi trajalo celo noč da sladica odteče.

Sam odcedim 30l v cca. 1h do 1h in pol odvisno kako se mi da. To ne pomeni da odprem do konca in čakam da vse steče, če bi to naredil bi steklo vse najbrž tudi prej kot v pol urce. Bolj počasno je odtekanje večja je efektivnost.

Aja pa glavna napaka ki jo naredijo začetniki je da odprejo pipico pri izpirenju na max. preden se je naredil filtracijski sloj. Potem pa ne teče ok. Začeti moraš počasi ali pa počakat da se v drozgalniku material razporedi lepo v "filtrirni" sloj.

Če se ti vseeno zamaši vse skupaj oz. prepočasi odteka je rešitev recimo da po malem našpikaš z neko tanko paličico slad po celotni površini enakomerno.

Mlin imam običen barley crusher (če greš na google je pod slikami prvi zadetek)

Mi lahko poveste koliko mm mora biti pravi razmak med rolnami? Jaz imam zdaj rolne čisto blizu nastavljene.

Drugače pa vem, da ne smeš imeti na polno odpr ventil ko pretakaš
smile-1.gif


Mi je pa kljub temu uspelo dobiti ven OG 1.042 (beersmith mi je izračunal 1.045) kar tudi ni slabo.

Barley crusher nastavi na tovarniške nastavitve, ki so označene. Seveda se ti baše, ko imaš pa krepko prefino zmleto.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če ne najdeš tovarniških, je idealno okrog 0,8mm kar je debelina kreditne kartice
wink-1.gif
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Pri izvedbi lastne pivovarne sem se lotil tudi izdelave slepega dna premera 35 cm za pivovarski sod. Naredil sem jih več, tako da so na voljo če ga kdo potrebuje.





Pozdravljen
smile-1.gif

Hoj kalbo.
Že nekaj časa brskam in iščem informacije sedaj je pa že čas da se tudi jaz oglasim.
Ja pozdrav tudi vsem ostalim pivoljubom.
 
Nazadnje urejeno:

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prefino mleto (manjši razmak med rolcami) pomeni da se ti material v drozgalniku zlepi slupaj in dobiš ustavljeno izpiranje. Vedno je boljše začet mlet bolj grobo in počasi (rundo po rundo) prilagajat mlinček do nivoja kjer vidiš da se začne proces ko ne teče dovolj dobro. V tej točki imaš recimo da optimalen izkoristek brez da bi trajalo celo noč da sladica odteče.

Sam odcedim 30l v cca. 1h do 1h in pol odvisno kako se mi da. To ne pomeni da odprem do konca in čakam da vse steče, če bi to naredil bi steklo vse najbrž tudi prej kot v pol urce. Bolj počasno je odtekanje večja je efektivnost.

Aja pa glavna napaka ki jo naredijo začetniki je da odprejo pipico pri izpirenju na max. preden se je naredil filtracijski sloj. Potem pa ne teče ok. Začeti moraš počasi ali pa počakat da se v drozgalniku material razporedi lepo v "filtrirni" sloj.

Če se ti vseeno zamaši vse skupaj oz. prepočasi odteka je rešitev recimo da po malem našpikaš z neko tanko paličico slad po celotni površini enakomerno.

Mlin imam običen barley crusher (če greš na google je pod slikami prvi zadetek)

Mi lahko poveste koliko mm mora biti pravi razmak med rolnami? Jaz imam zdaj rolne čisto blizu nastavljene.

Drugače pa vem, da ne smeš imeti na polno odpr ventil ko pretakaš
smile-1.gif


Mi je pa kljub temu uspelo dobiti ven OG 1.042 (beersmith mi je izračunal 1.045) kar tudi ni slabo.

Kot rečeno... med špranje moraš spravit kreditno kartico. In to je to.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Pri izvedbi lastne pivovarne sem se lotil tudi izdelave slepega dna premera 35 cm za pivovarski sod. Naredil sem jih več, tako da so na voljo če ga kdo potrebuje.

Kakšna pa je debelina pločevine, velikost lukenj in pa razmak med njimi? Kako imate ostali narejene?
Večinoma se dobi samo perforacija z luknjami 3 mm in razmakom 5 mm med središčnicami lukenj. - to se mi zdi malo prevelike luknje.

lp, B
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
jaz sem dal delat po naročilu.
1.2 širina luknjice. razmak pa 2 mm, kolikor mam v spominu
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Debelina plošče je 2mm, premer lukenj 3mm in razmak v centru lukenj 5mm. Filtracija odlična a spet je v igri pravilno mletje in dober mlin.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Prvič sem pivu dodal irski mah, pivo pa trenutno fermentira. Zanima me ali tudi mah na koncu avtomatsko potone na dno ali ga je potrebno kaj prefiltrirati?
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Irski mah se dodaja zaradi njegove lastnosti, da nase veže beljakovinske delce in skupaj z njimi potone na dno. Se pravi da se uporablja namesto filtriranja. Isto funkcijo opravlja tudi želatina, ki se jo doda en dan pred cold crashem tik pred stekleničenjem.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik itak37 pravi:
Irski mah se dodaja zaradi njegove lastnosti, da nase veže beljakovinske delce in skupaj z njimi potone na dno. Se pravi da se uporablja namesto filtriranja. Isto funkcijo opravlja tudi želatina, ki se jo doda en dan pred cold crashem tik pred stekleničenjem.

Za čimmboljši rezultat se želatino dodaje v že ohlajeno pivo in se pusti še dva ali tri dni fermentor v hladilniku, potem pa stekleniči. Jaz imam pivo vsega skupaj max. 1 teden v hladilniku pred stekleničenjem. Ob pravilni uporabi maha in želatine pride pivo na konci kristalno čisto. Ostane pa še vedno dovolj kvasa za fermentacijo.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Razmišljal sem kako bi preprosto povečat kapaciteto trenutnega piskrovja. A bi se dalo pripravit npr. 2 x koncentrirano pivino in jo razredčit, ko gre v primarni fermenter?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ta vikend probam mangrove jack M44.
Zanimiv kvas.
Dal sem ga 17g(rehidriran) v 20 L z OG 1,063 (3g pa v 4,5 L ostanka z lonca), fermentirano na 18 stopinjah.
Da je živ, se je opazilo po okoli 30 urah. Drugi dan in pol tretjega čisto malo poprdevanja v vehi(mehurček na 5-10s). Konec tretjega dne(po okoli 70 urah) pa eksplozija. Približno 24 ur je frementiralo tako močno, da mi je zmetalo praktično vso tekočino z vehe, čeprav same pene je bilo na pivu le kakšne 5cm. Nato se je vse skupaj razmeroma hitro umirilo in po 6 dneh ni več znakov fermentacije, pivina je že skoraj sčiščena(s kakšnim US-05, bi po 6-tih dnevih zgledalo kot blatna luža)
dsc0718.jpg
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali je še kdo zmontiral STC-1000 temperaturno regulacijo v škatlo? Kako ste rešili izhodne vode za frižider? Ali ste na škatlo montirali nad/podometno vtičnico ali pa samo kabel z dozo za frižider? Zaenkrat sem zadevo montiral v staro škatlo od napajalnika za PCa (še napajalni kabel in on/off gumb je zraven
smile-1.gif
).

Kako ste kaj ostali gor frižider priklopli? Vnaprej hvala za info.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Aja, zdej vidm kok je majhna posoda (zraven svetilke) :D

Ampak ali ni vseeno veliko vsedline glede na količino - če prav vidim, je to vse kvas .... ?!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
confused-1.gif

Lej še enkrat. V tej flaši je poc, ki ostane na dnu lonca po pretakanju v fermentor. Namesto, da bi fliknil stran, sem iz tega dobil še 1,5l piva(če bi previdno pretakal, bi dobil 2l, ampak jebat ga)
Pri piru, kjer med kuhanjem zmečeš notri 120g hmelja, bo tudi usedline kar nekaj.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.