Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Fernig pravi:
ko smo že pri temi fermentacije v hladilniku, jaz sem zadnjič monitiral temp sondo direktno v sodček (KEG) in pri tem se vidi temperaturna razlika med hladlinikom (FERM) in temperaturo pivine. Fermentacijo se je začela bolj nizko cca 17,5 °C, temperatura komore je bila nastavljena na 18°C. Na grafu se lepo vidi fermentacija in kar visoka temperatura fermentacije, ciljal sem cca 19°C.



lp

S cim pa meris? lepi grafi ;-)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
confused-1.gif

Lej še enkrat. V tej flaši je poc, ki ostane na dnu lonca po pretakanju v fermentor. Namesto, da bi fliknil stran, sem iz tega dobil še 1,5l piva(če bi previdno pretakal, bi dobil 2l, ampak jebat ga)
Pri piru, kjer med kuhanjem zmečeš notri 120g hmelja, bo tudi usedline kar nekaj.

Vse jasno! Je pa dobra barva
cheer.gif
...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mimogrede, danes sem v Sir Williamsu pil prvi cask ale v Sloveniji (od Hopsbrewa). TOP! Lepo je videti in okušati angleško tradicijo tudi pri nas + njegova piva so vrhunska!

Si uspel poizvedeti kakšne so prednosti cask-a? Glavni minus je da ga pumpaš z zrakom, se pravi, je po nekaj urah že slabši...
Kakor sem videl na Pogačarjevem trgu ko je imel štant tudi sodi niso leseni, se pravi kakšnega dodatnega okusa od tam tudi ni...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali je še kdo zmontiral STC-1000 temperaturno regulacijo v škatlo? Kako ste rešili izhodne vode za frižider? Ali ste na škatlo montirali nad/podometno vtičnico ali pa samo kabel z dozo za frižider? Zaenkrat sem zadevo montiral v staro škatlo od napajalnika za PCa (še napajalni kabel in on/off gumb je zraven
smile-1.gif
).

Kako ste kaj ostali gor frižider priklopli? Vnaprej hvala za info.

Jaz imam namen naredit nekaj takega:
http://www.homebrewersassociation.org/pimp-my-system/build-temperature-controller/
oz. takega (z lučkami)

Moj takole počiva vškatli od PC napajalnika .... https://www.dropbox.com/s/fpumxix0t8jtbl7/PC-STC-1000.jpg?dl=0
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Samo zakaj bi pa za pivo potreboval heat?
Oz kaj bi ti sploh grelo lahko v hladilniku ali narobe razumem?

Če moraš pozimi neko varianto piva fermentirat na 24 stC, pa nimaš ravno celodnevnega segrevanja na to temperaturo, potrebuješ gretje....
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
S kom si pa greješ komoro?

Corny keg napolnjen z vodo in vanj potopljen grelec. To pa postavljeno zraven fermentorja.

Sem probal najprej ovit žarnico z alu folijo. Neuspešno. Skurlo po minuti.

Pol sem dal žarnico v piksno od barve, pa je zaradi toplote žarnico spet skurlo po 1min (probal s petimi žarnicami od 100w do 40w, pol pa jih je zmanjkalo).

Tisti grelni pasovi in pa neke grelen rešetke pa mi nekak ne dišijo oz. so predragi.

Na koncu sem kupil ta vodni grelec za 17€ - 250w in še termostat ima gor. Malo se na začetku igraš z nastavitvami itd... pol pa gre, ko se temp. ustali.

Imam pa v načrtu narediti z raspberrypi-jem. Vse komponente že imam kupljene - od temp. sond, do relejev in lcd-ja. Še software za spremljanje vlažnosti in temp. preko neta imam skoraj do konca že spisan.

Ko bo čas, se bom tega lotil
smile-1.gif

Ali ti to funkcijo opravlja http://www.brewpi.com/, ali pa greš na kaj bolj sofisticiranega?
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik Fernig pravi:
ko smo že pri temi fermentacije v hladilniku, jaz sem zadnjič monitiral temp sondo direktno v sodček (KEG) in pri tem se vidi temperaturna razlika med hladlinikom (FERM) in temperaturo pivine. Fermentacijo se je začela bolj nizko cca 17,5 °C, temperatura komore je bila nastavljena na 18°C. Na grafu se lepo vidi fermentacija in kar visoka temperatura fermentacije, ciljal sem cca 19°C.



lp

S cim pa meris? lepi grafi ;-)


Raspberry Pi -> 18B20 -> xively.com, temperaturo v hladilniku mi pa krmili STC-1000.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mimogrede, danes sem v Sir Williamsu pil prvi cask ale v Sloveniji (od Hopsbrewa). TOP! Lepo je videti in okušati angleško tradicijo tudi pri nas + njegova piva so vrhunska!

Si uspel poizvedeti kakšne so prednosti cask-a? Glavni minus je da ga pumpaš z zrakom, se pravi, je po nekaj urah že slabši...
Kakor sem videl na Pogačarjevem trgu ko je imel štant tudi sodi niso leseni, se pravi kakšnega dodatnega okusa od tam tudi ni...

Tole da pumpaš z zrakom ni ravno minus, vsaj ne v tem primeru.
Čar kaska je, da se v sode zapre zelo mlado pivo, ki lahko še malo fermentira. S tem ko dodajamo atmosferski zrak večino kisika porabijo kvasovke in le ta ne vpliva na kvarjenje piva. Je pa pri casku nekakoko pričakovati da se sodi menjajo z dnevno frekvenco...sploh v angleških pubih. V Williamsu je sedaj odprt tri dni in nisem opazil nobenih znakov kvarjenja ali oksidacije. Je pa res da ima sod hlajen z ovojem.
Prednosti so odvisne od tega ali ti tole ustreza ali ne....meni zelo. So pa ta piva zelo rahlo karbonizirana, velikorat tudi flat....imajo pa po drugi strani zelo prijeten body in so za moj okus bolj pitna.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
V bistvu si kask ale lahko pričaraš doma tako, da mlado pivo pretočiš v keg in pustiš, da še malo v kegu pofermentira, razlika bo zgolj v potisku, če želiš met ta keg dolgo ga kar lepo potiskaj s co2jem. Sicer ti bo marskikateri angleški real alovec rekel, da čim priklopiš gor co2 da to ni to, sam pomojem je to enak približek, kot to ki je zdaj v Wiliamsu, kar pa seveda ne pomeni, da ni dobro.

Pravi kask ale se toči direkt iz fermentorja, ki se nahaja v kleti pod točilnim pultom. Tole je zanimiv približek tega, sploh s tisto hudo angleško pipo mora bit lepo doživetje. Upam, da se prime.

PS: Preden ti bo tale zoksidiral tako daleč, da bo priperljiv s čemerkoli, kar pride iz Vizirja, bo že zdavnaj sod prazen.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali je 33 litrov inox lonec dovolj velik za 20-25 litrške runde, ali naj raje vzamem 50 litrov lonec?
Kje se bo bolje drozgalo in spiralo, v manjšem ali večjem?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Batch 25 litrov pomeni, da ga moraš nafilat na 30 pred vretjem, tako da bo 33 lonec glih za glih. Raje vzami 50. Za moje 40 litrske runde imam 70 litrski lonec.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali je 33 litrov inox lonec dovolj velik za 20-25 litrške runde, ali naj raje vzamem 50 litrov lonec?
Kje se bo bolje drozgalo in spiralo, v manjšem ali večjem?

Jaz sem iskal 33l lonce in ga kao dobil... potem pa doma pomerim in je bil v bistvu 30L
smile-1.gif

Jaz delam do 25L batche doma z 30L lonci in 30L fermentorjem.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
To govoriš o tem piskru ?

Da, in sicer samo za drozganje. Kuhal bom v 50tki ... segreval pa predvidoma v tem ....

lonec_Hendi_27_l.jpg


...da lahko timer nastavim za zjutraj, kdaj hočem imeti vodo za drozganje in ne motovilim s plinom.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Batch 25 litrov pomeni, da ga moraš nafilat na 30 pred vretjem, tako da bo 33 lonec glih za glih. Raje vzami 50. Za moje 40 litrske runde imam 70 litrski lonec.

Za kuhat imam 50 litrov INOX. Zanima me za samo drozganje .... bral sem po internetu, da bi moralo biti 30 litrov dovolj, dokler ne bom delal triplov ....

Vir: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=123585

Uredi si 50 litrov. Potem si pokrit tud za kaj močnejšega.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Batch 25 litrov pomeni, da ga moraš nafilat na 30 pred vretjem, tako da bo 33 lonec glih za glih. Raje vzami 50. Za moje 40 litrske runde imam 70 litrski lonec.

Za kuhat imam 50 litrov INOX. Zanima me za samo drozganje .... bral sem po internetu, da bi moralo biti 30 litrov dovolj, dokler ne bom delal triplov ....

Vir: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=123585
Če boš slad tudi splakoval, je 30 L posoda dovolj. Tam ene 8kg sladu s primeno količino vode lahko komot zbašeš notri.
V triple pa itak namečeš tudi nekaj sladkorja, tako da bi tudi to šlo
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Batch 25 litrov pomeni, da ga moraš nafilat na 30 pred vretjem, tako da bo 33 lonec glih za glih. Raje vzami 50. Za moje 40 litrske runde imam 70 litrski lonec.

Za kuhat imam 50 litrov INOX. Zanima me za samo drozganje .... bral sem po internetu, da bi moralo biti 30 litrov dovolj, dokler ne bom delal triplov ....

Dovolj je, sam delam 30l batche v 25l hladilni skrinji. Pač ne daš vse vode na začetku noter ampak izpiraš posebej, big deal.

Osnova za določitev min. velikosti drozgalnika je količina slada v kg + 2.0x (ali 2.5x kot "normal") vode v volumenskih deležih. Torej 10kg sladu lahko drozgaš v 30l loncu tako da daš 20l vode. Izpiraš v tem primeru po fly metodi (sproti).

Za no-sparge (celotno količino vode uporabiš takoj v drozganju) so pa kalkulacije ves slad + vsa voda ki gre noter. Tu pa odvisno kaj in kako delaš, koliko imaš izgub ipd. Realno za 25l batch kjer imaš recimo 30l pre-boil volumen bi rabil pri 5kg sladu malenkost več kot 40l lonec. Če vzameš še malo rezerve (močenjša piva, lažje mešanje) si na tistih 50l.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali je kakšna alternativna opcija od inox-lonci.si? Ne bi ravno pivskega soda rezal, ker je malo previsok za moje potrebe.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.