Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Po dolgem času sem se spet lotil varjenja in v mash tunu kot za filter uporabljam inox oplet od cevi za kotliček (gumo, ki je znotraj opleta sem seveda odstranil) in enostavno traja predolgo časa, da se iz mash tuna pretoči v boil kettel. Mislim, da pretok traja že dobre dve uri in pol s tem, da je komaj na polovici in to mi največ časa vzame.
Ima kdo od vas mojstrov kakšen predlog, da pospešim pretok? V mislih sem imel, da iz ebaya naročim bazooko. V mislih sem imel nekaj takega.

http://www.ebay.com/itm/Brewin...8EAAOSw7hRWP4c5

Nočem pa zapraviti celega premoženja za kakšen false bottom, edino, če ga sam naredim doma.
Kaj pa vi uporabljate za filter v mash tunu?

Lp
Delaj na vrečo, je cenejš, hitrejš in ni problem da bi se zamašil če delaš z pšenico (kvaliteta pira je ista)... Z tisto bazooko boš mel samo probleme.

Koliko časa pa recimo traja, da z vrečo pretočiš? Jaz bom danes ta oplet samo stran vrgel. Varit sem začel ob 8:00 zjutri in šele zdaj opažam, da počasi zmanjkuje pivine iz mash tuna.
Lp

Dvomim da je problem oplet oz. fizičen filter. ČE natočiš noter vodo in se odcedi dovolj hitro potem je sistem tehnično ok. Večino/glavnino filtracije opravlja slad, če ta ni pravilno mlet ali ni pravilno strukturiran (recimo pšenični slad v večji količini brez dodatnega filtrirnega materiala) ti bo šlo počasi karkoli boš uporabil.

Tako da za začetek išči napako v samem sladu preden kupuješ neke dodatne zadeve ki bodo enako "ne-delovale".

Sam recimo uporabljam za mashtun hladilno skrinjo z opletom od cevi pa težav nisem imel. Sem imel prej v istem boxu dvojno dno (ki ga ne uporabljam ker mi zaseda preveč "prostora") pa sem parkrat prišel na tanko linijo kjer je komaj da teklo. Problem ni bil nikoli v sistemu filtracije ampak v sladu.

Če bolje pomislim, včeraj ko sem mlel slad, sem opazil, da se je vijak odvil, ki drži rolno na mestu in je bil na skrajnem koncu luft med obema rolnama. Drugače imam rolne vedno na minimalni medsebojni razdalji, da čimveč zmeljem.

Za mash tun uporabljam pa kar 50L Unionov sod, s tem da je pokrov odžagan dol, spodaj je pa navoj za ventil.

@Utiševalec Koliko časa pa ti potrebuješ, da pretočiš iz ene v drugo posodo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Prefino mleto (manjši razmak med rolcami) pomeni da se ti material v drozgalniku zlepi slupaj in dobiš ustavljeno izpiranje. Vedno je boljše začet mlet bolj grobo in počasi (rundo po rundo) prilagajat mlinček do nivoja kjer vidiš da se začne proces ko ne teče dovolj dobro. V tej točki imaš recimo da optimalen izkoristek brez da bi trajalo celo noč da sladica odteče.

Sam odcedim 30l v cca. 1h do 1h in pol odvisno kako se mi da. To ne pomeni da odprem do konca in čakam da vse steče, če bi to naredil bi steklo vse najbrž tudi prej kot v pol urce. Bolj počasno je odtekanje večja je efektivnost.

Aja pa glavna napaka ki jo naredijo začetniki je da odprejo pipico pri izpirenju na max. preden se je naredil filtracijski sloj. Potem pa ne teče ok. Začeti moraš počasi ali pa počakat da se v drozgalniku material razporedi lepo v "filtrirni" sloj.

Če se ti vseeno zamaši vse skupaj oz. prepočasi odteka je rešitev recimo da po malem našpikaš z neko tanko paličico slad po celotni površini enakomerno.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Utiševalec, kolk časa je potrebnega da ko pivo daš v stekleničko, da co2 popolnoma zapolni prostor nad pivom preden stisneš zamašek?

Danes sem pretakal pivo in mi je vmes 1x šlavfek padel ven na tla, ali je velika verjetnnost okužbe ker sem ga kar nazaj gor nataknil direktno iz tal z rahlo umazanimi rokami? Koliko je šans da se pivo okuži??

Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Na obe vprašanji je odgovor "odvisno". Glede co2ja je odvisno koliko ga je v pivu, temperature ipd. tako da realnega odgovora ti ne morejm dat. Sam ponavadi lepo točim v steklenice in jih zapiram šele ko jih imam za celo gajbo.

Glede okužbe je vprašanje s čim je prišla zadeva v stik. Večinoma pa to kar leži na tleh ni ravno veselo življenja v pivu tako da je možnost za okužbo majhna.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Se pravi če je čas polnjenja recimo 15 min od prve do zadnje steklenice (cca. 40 steklenic) in potem takoj začnem v vrstnem redu polnjenja še zapirat steklenice je to ok ;-)

Jaz si lepo steklenice dam na tla v vrste po 10, cev v fermentor in na konec cevi polnilno palico, tako da samo letim čez vse flaše. Se mi zdi hitra metoda zato pa sprašujem če je ok da po 15 minutah začnem zapirat. To pomeni da zadnje flaše od polnjenja do zapiranja čakajo približno 10 min.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Če daš zamašek na vsako (ga ne zapreš) lahko počakaš tudi 1h ali več. Načeloma ni problema ker fermentacije sladkorja še ne bo, okužit se pa tudi nima od kje. Kaj veliko koristi pa tudi en bo ker CO2 če pretakaš pri enakih temperaturah kot je bilo prej pivo ne bo izhajal ven večno ampak ga bo večina šla v prvih 10-20 minutah.
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Je kakšen pivovar iz notranjske oziroma okolice, in bi bil pripravljen zmleti en kilogram slada? (če seveda ima mlin) :D
Kupil sem en kilogram nezmletega ker smo probal nardit mlinček doma, vendar zaenkrat neuspešno :D
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Je kakšen pivovar iz notranjske oziroma okolice, in bi bil pripravljen zmleti en kilogram slada? (če seveda ima mlin) :D
Kupil sem en kilogram nezmletega ker smo probal nardit mlinček doma, vendar zaenkrat neuspešno :D

Odvisno kaj je zate notranjska?
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Mlinček se da super naredit iz fitness "štange", tisti grobi del kjer se štango prime. Kolega je naredu tko da je odrezal dva komada cca 15cm dolga, v luknje na obeh straneh privaril nosilce primernega fija (cca 10mm), kateri pa pridejo v ležaje (na vsaki strani eden, skupaj 4 komadi). Oddrejal je tudi utore za gumico, da pogonjski valj vrti še drugega, na pogonski valj pa je privaril še ravni imbus, katerega pritrdi v vrtalko in zmelje. Skratka zadeva deluje tko kot se zagre
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Pridi!

Samo, kot je Pocast rekel, kaj je zate Notranjska?


Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Je kakšen pivovar iz notranjske oziroma okolice, in bi bil pripravljen zmleti en kilogram slada? (če seveda ima mlin) :D
Kupil sem en kilogram nezmletega ker smo probal nardit mlinček doma, vendar zaenkrat neuspešno :D
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Je kakšen pivovar iz notranjske oziroma okolice, in bi bil pripravljen zmleti en kilogram slada? (če seveda ima mlin) :D
Kupil sem en kilogram nezmletega ker smo probal nardit mlinček doma, vendar zaenkrat neuspešno :D

Odvisno kaj je zate notranjska?
smile-1.gif

Cerknica
cool-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Mlinček se da super naredit iz fitness "štange", tisti grobi del kjer se štango prime. Kolega je naredu tko da je odrezal dva komada cca 15cm dolga, v luknje na obeh straneh privaril nosilce primernega fija (cca 10mm), kateri pa pridejo v ležaje (na vsaki strani eden, skupaj 4 komadi). Oddrejal je tudi utore za gumico, da pogonjski valj vrti še drugega, na pogonski valj pa je privaril še ravni imbus, katerega pritrdi v vrtalko in zmelje. Skratka zadeva deluje tko kot se zagre

Na koncu si na pol če ne še več zneska, za katerega dobiš konkreten mlin. Improvizacija pri mlinu ni najboljša stvar. Seveda je pa to zgolj moje mnenje.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Pri izvedbi lastne pivovarne sem se lotil tudi izdelave slepega dna premera 35 cm za pivovarski sod. Naredil sem jih več, tako da so na voljo če ga kdo potrebuje.




 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prefino mleto (manjši razmak med rolcami) pomeni da se ti material v drozgalniku zlepi slupaj in dobiš ustavljeno izpiranje. Vedno je boljše začet mlet bolj grobo in počasi (rundo po rundo) prilagajat mlinček do nivoja kjer vidiš da se začne proces ko ne teče dovolj dobro. V tej točki imaš recimo da optimalen izkoristek brez da bi trajalo celo noč da sladica odteče.

Sam odcedim 30l v cca. 1h do 1h in pol odvisno kako se mi da. To ne pomeni da odprem do konca in čakam da vse steče, če bi to naredil bi steklo vse najbrž tudi prej kot v pol urce. Bolj počasno je odtekanje večja je efektivnost.

Aja pa glavna napaka ki jo naredijo začetniki je da odprejo pipico pri izpirenju na max. preden se je naredil filtracijski sloj. Potem pa ne teče ok. Začeti moraš počasi ali pa počakat da se v drozgalniku material razporedi lepo v "filtrirni" sloj.

Če se ti vseeno zamaši vse skupaj oz. prepočasi odteka je rešitev recimo da po malem našpikaš z neko tanko paličico slad po celotni površini enakomerno.

Mlin imam običen barley crusher (če greš na google je pod slikami prvi zadetek)

Mi lahko poveste koliko mm mora biti pravi razmak med rolnami? Jaz imam zdaj rolne čisto blizu nastavljene.

Drugače pa vem, da ne smeš imeti na polno odpr ventil ko pretakaš
smile-1.gif


Mi je pa kljub temu uspelo dobiti ven OG 1.042 (beersmith mi je izračunal 1.045) kar tudi ni slabo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Hvala ti za pomoč in informacije. Sem že naročil robo vključno z Abbey kvasovkami ...

Po dveh tednih probal prvo flašo: svetel, svež, saden, prijeten pookus po hmelju in sadju, skoraj radler, samo da ni tako sladek. Skratka ... težko bo počakal do poletja
nahrung002.gif


Pils slad in abbey kvas delata čudeže. Bom moral še malo zaloge za osebno uporabo naresti (cca 2+ gajbe na ravnotoliko osnove).
cheer.gif
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Pri izvedbi lastne pivovarne sem se lotil tudi izdelave slepega dna premera 35 cm za pivovarski sod. Naredil sem jih več, tako da so na voljo če ga kdo potrebuje.





Kakšen je premer tega filtra in kakšna je cena?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:


Če poveš še kakšno pivo boš delal bo lažje predlagat. Verjetno bi znal tudi suh belgijski "abbey" kvas ustrezat, v ponudbi je tako od fermentisa kot tudi od danstarja.

Belgijski pilsner slad je itak slad ki ga dobiš večinoma pri nas, torej klasičen pilsner. Nadomesti ga lahko pa bilokakšen pilsner, torej osnovni in najbolj nevtralni slad. Za belgijske "močne" je itak pogosto da se dodaja celo navaden sladkor zato da se omili sladno telo in dvigne aromo kvasa (estri).

Rad bi naredil t.i. Patersbier (Greg Hughes: Domače pivo, recept na str. 128). Za večino tekočih kvasovk je nadomestek od Fermentisa. Prav za ta kvas pa nisem našel nič pametnega razen od Whitelabs-a ...


Aja, delal sem pa tole -- vezano na prejšnji msg ....
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.