Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Delaj na vrečo, je cenejš, hitrejš in ni problem da bi se zamašil če delaš z pšenico (kvaliteta pira je ista)... Z tisto bazooko boš mel samo probleme.Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Po dolgem času sem se spet lotil varjenja in v mash tunu kot za filter uporabljam inox oplet od cevi za kotliček (gumo, ki je znotraj opleta sem seveda odstranil) in enostavno traja predolgo časa, da se iz mash tuna pretoči v boil kettel. Mislim, da pretok traja že dobre dve uri in pol s tem, da je komaj na polovici in to mi največ časa vzame.
Ima kdo od vas mojstrov kakšen predlog, da pospešim pretok? V mislih sem imel, da iz ebaya naročim bazooko. V mislih sem imel nekaj takega.
http://www.ebay.com/itm/Brewin...8EAAOSw7hRWP4c5
Nočem pa zapraviti celega premoženja za kakšen false bottom, edino, če ga sam naredim doma.
Kaj pa vi uporabljate za filter v mash tunu?
Lp
Koliko časa pa recimo traja, da z vrečo pretočiš? Jaz bom danes ta oplet samo stran vrgel. Varit sem začel ob 8:00 zjutri in šele zdaj opažam, da počasi zmanjkuje pivine iz mash tuna.
Lp
Dvomim da je problem oplet oz. fizičen filter. ČE natočiš noter vodo in se odcedi dovolj hitro potem je sistem tehnično ok. Večino/glavnino filtracije opravlja slad, če ta ni pravilno mlet ali ni pravilno strukturiran (recimo pšenični slad v večji količini brez dodatnega filtrirnega materiala) ti bo šlo počasi karkoli boš uporabil.
Tako da za začetek išči napako v samem sladu preden kupuješ neke dodatne zadeve ki bodo enako "ne-delovale".
Sam recimo uporabljam za mashtun hladilno skrinjo z opletom od cevi pa težav nisem imel. Sem imel prej v istem boxu dvojno dno (ki ga ne uporabljam ker mi zaseda preveč "prostora") pa sem parkrat prišel na tanko linijo kjer je komaj da teklo. Problem ni bil nikoli v sistemu filtracije ampak v sladu.
Če bolje pomislim, včeraj ko sem mlel slad, sem opazil, da se je vijak odvil, ki drži rolno na mestu in je bil na skrajnem koncu luft med obema rolnama. Drugače imam rolne vedno na minimalni medsebojni razdalji, da čimveč zmeljem.
Za mash tun uporabljam pa kar 50L Unionov sod, s tem da je pokrov odžagan dol, spodaj je pa navoj za ventil.
@Utiševalec Koliko časa pa ti potrebuješ, da pretočiš iz ene v drugo posodo?