Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Pri suhih kvasovkah, pivini z OG do okoli 1,055 in količini do 25l, je en paketek rehidriranih suhih kvasovk dovolj. V takih primerih je kakršnkoli štarter nesmiselen. Pri višjem OG pa po želji-ali delaš štarter ali pa uporabiš 2 paketka.
Štarter je v prednosti šele, če delaš z večjimi količinami pivine, kjer bi potreboval 3 ali več paketov suhih kvasovk.

p.s. kar se tiče kakšnega ega, v trenutni debati izstopaš le ti

Seveda se strinjam z delom o pivu, kar se pa ega tiče se pa ponavad samo s tabo zapnem, tko da lahko rečeva glede ega ...enako.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A ima kdo kaj takega?

http://i.ebayimg.com/00/s/MTE5NVgxNjAw/z/XtUAAOSw5ZBWLp5w/$_35.JPG



http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/-O4AAOSw0JpV6i6C/$_35.JPG

Pač, da zmanjša penjenje?
smile-1.gif

Na tole ni bilo nobenega komentarja, zanima pa tudi mene...
Je kdo poizkusil, pomaga kaj?
Imam kar težave z penjenjem, sploh takoj po karbonizaciji...
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:

Na tole ni bilo nobenega komentarja, zanima pa tudi mene...
Je kdo poizkusil, pomaga kaj?
Imam kar težave z penjenjem, sploh takoj po karbonizaciji...

Živjo.

Jaz sem si kupil 2x nastavka + 2m cevi in na party keg pipico.
Super zadeva.
Prej mi je na 10°C iz kega k sem ga karboniral na 2.5 volumna sama pena šopala iz pipice... sedaj na to varianto teče do konca pritisnjeno pipico čista piva.
Če hočem peno samo malo pritiskam da jo dobim.
Drugače top zadeva.
Sem imel pa prej party keg pipico na klasični cevi okoli 30cm al kok že pride.


2x JOHN GUEST 3/8 SPEEDFIT PUSH FIT for Beer Cooler Pump Tap Font Home Bar Filter
http://www.ebay.co.uk/itm/221592988920

1x 2m cevi
http://www.themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=540

Torej iz tega:
http://www.homebrewcentre.co.u...-flexi-tap.jpeg

Na to:
http://i.ebayimg.com/00/s/MTE5NVgxNjAw/z/XtUAAOSw5ZBWLp5w/$_35.JPG

Občutna razlika
smile-1.gif


Zdej sem si kupil še hladilnik in bom lahko imel 4x kege v hladilniku na nizki temp, da bom lahko poleti iz njih lepo na določeno temperaturo, ki jo bom imel na digitalnemu kontrolerju in lepo na pipo, da mi ne bo treba rabit aparata za pir
smile-1.gif

Počasi se dograjujemo
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Za party kege je tole odlicna resitev. Karboniziraš 50% manj kot za flaše da dosežeš enako stopnjo karbonizacije. Zaradi tega se ti verjetno peni ker imaš ubistvu precej višjo stopnjo karbonizacije kot se ti zdi.

https://www.google.si/search?q...AUIBigB#imgrc=_

Lepo daš ohlajen sod v Biermaxx, vstaviš "patron" co2 in priklopiš na štrom. Imaš lepo ohlajeno pivo kolikor časa želiš (do porabe).

Prvo pivo je seveda bolj usedlina ampak vsa naslednja so pa top.

Če koga zanima tole napravico dobiš na ebay, večina jih je na dražbi od novih do rabljenih. Sam sem jo dobil za 28€ novo, drugače pa okrog 50-70€ ponavadi doseže ceno. Novi biermaxx na nemških straneh je 140€.

Upam da sem komu pomagal.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz točim preko party kega ali si dam pa keg kar na aparat za pir, če vem, da bomo sam en pir pili, ker ponavadi raje poizkušamo vse kar imam v kegih k je bolj zanimivo kot enega žulit...
smile-1.gif


Glede karbonizacije dam zmeraj na sredino volumna kot je predpisano.
Delam vse z CO2 in 5kg jeklenko in tlak uravnavam z festo manometrom do 4 bare tako, da je kar precizna zadeva. Vse imam pa kontrolirano z vremenskimi postajami, da zadanem čimbolj točno temp.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Iz BIABa bi rad prešel na 3 stopenjsko varjenje, batch velikost 20-23 litrov.
Gledal sem 3 nivojsko varianto na pivopisu:
Allgrain-infusion.jpg


... pa na osnovi nje zboram ideje, ker imam kar nekaj vprašanj
:
- s čim segrevate vodo za drozganje? Jaz namreč razmišljam o 27-30 litrškem el. grelcu za kuhančka, ker je na elektriko in lahko na timer nastavim zvečer, kdaj naj bo zjutraj topla voda. Če bi segreval na plin, bi raje zraven stal, da se kaj ne vžge. Nikoli ne veš ...
- v čem drozgate, oz. kaj bi bilo najbolj primerno za željeno količino? Varianta za 50l lonec je sicer najbolj enostavna, en armaflex porabim za izolacijo pa sem skoraj zmagal... ali kdo uporablja kako termo posodo, ki se jo pri nas dobi in ima pipico?
- kuhanje ostaja 50 litrski lonec, kot ga uporabljam že zdaj.
- če bi avtor sistema na zgornji sliki delal zadevo še enkrat, kaj bi naredil drugače?

Malo sem naveličan, da vedno vso kramo v garaži vlečem na kup in potem pospravljam ... Če je zadeva na stojalu na svojem mestu ob steni pospravljena, bo zadeva ornk poenostavljena ....
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
@guliver: Sam imam nekako podoben sistem, z razliko, da imam izoliran drozgalni kotel. Na kakšen način ima rečeno drozganje šef Pivopisa, katerega last je tale sistem na sliki, pa ne vem. Seveda nimam drevesne strukture, ker je ne potrebujem.

Torej, vodo grejem v odrezanem 50 litrskem unionskem sodu, vir toplote je navaden gorilec od Gorenjca. Ta kotel je postavljen na ponk tako, da je ravno nekaj višje od drozgalnega kotla, ki je tudi narejen iz 50 litrskega soda. Dodan je filter iz luknjaste pločevine in izolacija iz gumifleksa. Kuham v takem loncu, ki je zgoraj na sliki, le da imam 70 litrskega (zaradi rezerve, da ne rabim skrbet za protein break), postavljen je na enem doma sešvasanem podstavku tako visoko, da brez težav spodaj podstavim najvišji fermentor. iz drozgalnega kotla v kuhalni kotel preakam z vedrom.
Lonce na sliki dobiš tu:
http://inox-lonci.si/

Vse ostalo je stvar domišljije, kako si postavič.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Si tukaj kdo lasti Braumeistra?
Me zanimajo izkušnje...

Si ga lasti predsednik društva. Zanimiva in seveda draga zadeva. Stvar je super v smislu enostavnosti in seveda kontrole temperature. konec koncev pa ne prihrani nobenega časa.

Je pa fajn, ker je lepo na štrom in vse v enem kotlu.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Si tukaj kdo lasti Braumeistra?
Me zanimajo izkušnje...

Si ga lasti predsednik društva. Zanimiva in seveda draga zadeva. Stvar je super v smislu enostavnosti in seveda kontrole temperature. konec koncev pa ne prihrani nobenega časa.

Je pa fajn, ker je lepo na štrom in vse v enem kotlu.

Sam proces ne traja bistveno krajše kot "analogno" kuhanje. Ti pa prišpara stalno prisotnost pri kuhi, saj naprava sama operira z večino postopkov.
Sam ga nimam, ker si vzmame čas in rad sam nadziram vse paramatre. Se ga pa nebi branil, ker deluje res dovršeno, je pa cena ohoho
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Iz BIABa bi rad prešel na 3 stopenjsko varjenje, batch velikost 20-23 litrov.
Gledal sem 3 nivojsko varianto na pivopisu:
Allgrain-infusion.jpg


... pa na osnovi nje zboram ideje, ker imam kar nekaj vprašanj
:
- s čim segrevate vodo za drozganje? Jaz namreč razmišljam o 27-30 litrškem el. grelcu za kuhančka, ker je na elektriko in lahko na timer nastavim zvečer, kdaj naj bo zjutraj topla voda. Če bi segreval na plin, bi raje zraven stal, da se kaj ne vžge. Nikoli ne veš ...
- v čem drozgate, oz. kaj bi bilo najbolj primerno za željeno količino? Varianta za 50l lonec je sicer najbolj enostavna, en armaflex porabim za izolacijo pa sem skoraj zmagal... ali kdo uporablja kako termo posodo, ki se jo pri nas dobi in ima pipico?
- kuhanje ostaja 50 litrski lonec, kot ga uporabljam že zdaj.
- če bi avtor sistema na zgornji sliki delal zadevo še enkrat, kaj bi naredil drugače?

Malo sem naveličan, da vedno vso kramo v garaži vlečem na kup in potem pospravljam ... Če je zadeva na stojalu na svojem mestu ob steni pospravljena, bo zadeva ornk poenostavljena ....

Miškon tole segreva z plinom. Gorilec je na zgornjem in spodnjem nivoju.
Srednji lonec je izoliran, cedi preko cevi za vodno napeljavo (gumo odstraniš, da ostane samo inox ovoj): http://www.merkur.si/kopalnica...-400-450-brinox

Sistem deluje po gravitacijskem, spiranje je flysparge. Vodo se segreje na vrhu za strike, Prelije v drozgalnik z ječmenom. Vzdržuje željeno temperaturo eno uro (izgube so minimalne). Nato pa precejanje in fly sparge v spodnji kuhalnik.

Meni je všeč sistem, sploh če nimaš placa kot si rekel.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali kdo slučajno drozga v kakšni kamp hladilni skrinji (do 30 litrov)? Samo vprašam ...

Ali kdo uporablja lonec za kuhano vino - če da, me zanima, kako je montiral cevko za pretok vode...

Drugače sem pa na youtube-u videl že modele, ki so na 70 litrške plastične sode montirali grelce za bojlerje, da so vodo segreval za drozganje.
aplauz.gif


Kakšna je pa primerna velikost drozgalnika za 5-8 kg slada? Verjetno cca 30-40 litrov ....
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
@guliver: Sam imam nekako podoben sistem, z razliko, da imam izoliran drozgalni kotel. Na kakšen način ima rečeno drozganje šef Pivopisa, katerega last je tale sistem na sliki, pa ne vem. Seveda nimam drevesne strukture, ker je ne potrebujem.

Torej, vodo grejem v odrezanem 50 litrskem unionskem sodu, vir toplote je navaden gorilec od Gorenjca. Ta kotel je postavljen na ponk tako, da je ravno nekaj višje od drozgalnega kotla, ki je tudi narejen iz 50 litrskega soda. Dodan je filter iz luknjaste pločevine in izolacija iz gumifleksa. Kuham v takem loncu, ki je zgoraj na sliki, le da imam 70 litrskega (zaradi rezerve, da ne rabim skrbet za protein break), postavljen je na enem doma sešvasanem podstavku tako visoko, da brez težav spodaj podstavim najvišji fermentor. iz drozgalnega kotla v kuhalni kotel preakam z vedrom.
Lonce na sliki dobiš tu:
http://inox-lonci.si/

Vse ostalo je stvar domišljije, kako si postavič.

Ideja s kablom za tuš je sicer odlična, ampak razmišljam o custom cedilu, ki ga bom naročil in dal v drozgalni lonec, da po drozganju vse vkup zagrabim in odnesem na kompost. Manj packanja ...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali kdo slučajno drozga v kakšni kamp hladilni skrinji (do 30 litrov)? Samo vprašam ...

Ali kdo uporablja lonec za kuhano vino - če da, me zanima, kako je montiral cevko za pretok vode...

Drugače sem pa na youtube-u videl že modele, ki so na 70 litrške plastične sode montirali grelce za bojlerje, da so vodo segreval za drozganje.
aplauz.gif


Kakšna je pa primerna velikost drozgalnika za 5-8 kg slada? Verjetno cca 30-40 litrov ....

Jaz sem jo uporabljal 100L, prodal sem jo forumašu, tole je slika:

Obesla se je vredu, mi je pa sedaj izoliran inox z dvojnim dnom bolj všeč.
Pač da se delat praktično z vsem. Tako si naredi da ti bo čimbolj olajšano delo, pa da obenem prideš tudi finančno čez, pač odvisno od budeta. Oprema za 30L all grain sistem te lahko pride par sto evrov, lahko pa par tisoč.
Za okrog 8kg slada bo 30-40L super
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zanima me če je že kdo delal witbier.
Imam naslednji teden v planu, pa me malo skrbi glede drozganja.
Namreč, uporabil bom 60% osnovnega slada 10% minicha, 30 pa pšenice. Ker pa delam witta, hočem neslajeno pšenico.
Ali lahko pričakujem kakšne probleme, gelatinizacija itd...ali moram dodati kakšeno dodatno temperaturno stopnjo (protein resta nočem, ker želim motnost od proteinov)?
Varianta bi bili kosmiči, vendar bodo kar drag špas, glede na to da bom delal cca 70L, torrified wheat pa ne najdem v sloveniji, vsaj ne dovolj hitro.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Nazadnje sem witbier delal kar s pšeničnim sladom in ... ne ni to to.
Imam že neslajeno pšenico pripravljeno za naslednjo rundo in tudi mene malo počasi skrbi na kaj moram biti pozoren pri delu s pšenico.
Torej se pridružujem Pocastovemu vprašanju.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Danes se mi je prvič zgodilo da se gošča po hlajenju ni usedla na tla ampak je bila po celotni pivini.

Postopek (target 25l):

Mash v 15 litrov vode (mash in 52 stopinj, mash 66-67 stopinj, mash out 78 stopinj. Mash je trajal 90minut.
Izpiranje 7kg slada z 15 litri vode ogrete na 75 stopinj.
Vretje 60 minut
Hlajenje na 22 stopinj v cca 25-30 minut.

Nevem za kaj bi se to zgodilo, prvič sem sicer mash delal s tako malo vode glede na velikost batcha in prvič sem pivino vrel na polnem ognju, ker naj bi bilo boljše. Prej sem vedno vrel ravno toliko da se je videlo da vre.

Zanima me če kdo ve kaj bi bilo oz ali je že kdo imel podoben problem.

Hvala
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz pri witbier nisem opazil očitnih razlik, razen močnega hot break-a. Pene je bilo nenormalno veliko, sploh ko sem dodal hmelj.
Še dobro, da sem sparge-al z malo manj vode kot ponavadi, če ne bi šlo vse čez...
Če greš ponavadi "na rob" lonca, si tu pusti malo maneverskega prostora.
Tudi fermentacija je ponavadi močnejša, čeprav jaz blow-off nisem rabil.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Stouta sem imel v hladilniku (7°c) na party pipici in pritisk 1 bar.
Pivo je lepo teklo brez penjenja. včeraj pa sem dal ta isti sodček prijatelju, ki pa ga ima v kleti na 12°c in prav tako na 1 baru pa se mu zelo peni.
Kaj bi lahko bil vzrok oz kaj moram storiti, da se ne bi tako zelo penilo?
Cev je notranjega premera 6mm in dolga 5m.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.