Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Predvsem:

Should I make a starter with dry yeast?

It is generally not recommended to make a starter with dry yeast, for a few reasons. The yeast comes packaged with a cell count and nutrient reserves sufficient for most 5 gallon batches. The cost of a packet of yeast is generally less than the cost of making a proper starter . To be large enough for optimal cell growth based purely on the number of yeast cells inoculating the starter wort, the starter would need to be roughly 3L on a stir plate and this is impractical for most and would yield far more cells (380+ billion) than you would need for most 5 gallon ales. Making a traditional 1L to 2L starter would not allow for healthy growth of the yeast cells.

LP
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat iz foruma je zate utemeljitev? Pa naj bo. Pa dejva najt, ali je sekundarc potreben? 1000 Mnenj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa te ne zezam. Po mojih ozkušnjah je fermentacija s štarterjem dosti čistejša od tiste brez. Ameriški forumi pa znajo bit poučni, vendar so lahko tud dezinformacije tam.
Torej, štarter za piva nizke do srednje gravitacije ni nujno potreben, je pa definitivno bolje, če ga narediš, saj v pivo vliješ zdrave aktivne celice. Se pravi, če imam doma opremo in 100g DME, bom za 2x po 24 litrov definitivno naredil štarter iz ene vrečke. Včasih, ko nisem imel opreme sem posul dve.
Tud cena 100g DME je okol 70 centov, kar je še daleč do 2,5 EUR za drugo vrečko kvasa. Tko da tud cena ne zdrži.

Seveda pa o štarterju za piva visoke gravitacije ne rabim govort. Tam je štarter skoraj nujen.
 
Nazadnje urejeno:

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Ja, in si prišparal 1,5 evra. Čestitam. To je 1,7 centa na pivo. Upam, da si povsod tako varčen. Jaz nisem. Torej priznam, če ¼eliš prišparat nekaj centov, se splača delat starter, enostavno se nisem dovolj poglobil. Pa še ameriške homebrewerje sem citiral in njihove utemeljitve. Sorry again.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Starter je tudi potencjalni vir okužbe. Zakaj vnašati dodatno tveganje, če to ni potrebno.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Največji čar homebrewinga je v njegovi preprostosti. Drozganje, kuhanje, fermentacija, flaširanje/keg. Izogibanje ne nujno potrebnim korakom je tisto, kar začetnika potegne v to. Kdo bi se lotil varjenje piva, če bi te ¼e v začetku prestrašilii s pretakanjem v sekundarce, s trofaznimi starterji, kontrolo temp.do pol stopinje natačno ipd. navlako, ki pač ni NUJNO potrebna. Vsak se pa itak sam odloči, kak picajzl bo postal sčasoma. Ampak dodatno delo, ki ni potrebno, ne, ne vidim razloga. Se rajši vsedem in spijem enega.
Naj pa v isti sapi povem, da sem pred dvema letoma največ dobrih nasvetov prebral na tem istem forumu in sem še danes hvale¿en za to.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Največji čar homebrewinga je v njegovi preprostosti. Drozganje, kuhanje, fermentacija, flaširanje/keg. Izogibanje ne nujno potrebnim korakom je tisto, kar začetnika potegne v to. Kdo bi se lotil varjenje piva, če bi te ¼e v začetku prestrašilii s pretakanjem v sekundarce, s trofaznimi starterji, kontrolo temp.do pol stopinje natačno ipd. navlako, ki pač ni NUJNO potrebna. Vsak se pa itak sam odloči, kak picajzl bo postal sčasoma. Ampak dodatno delo, ki ni potrebno, ne, ne vidim razloga. Se rajši vsedem in spijem enega.
Naj pa v isti sapi povem, da sem pred dvema letoma največ dobrih nasvetov prebral na tem istem forumu in sem še danes hvale¿en za to.

Sicer se ne mislim vključevati v gostilniške debate
grin1.gif

Vendar tukaj se ne strinjam. Ja, za začetnika čimbolj preprosto...z vsakim uspešnim brewom je pa treba komplicirati zadeve, ker šele ko kompliciraš in spoznaš kaj ti prinese določeno kompliciranje, takrat lahko zvariš zares dobro pivo.
Pač vsak se mora sam odločiti do kje bo šel v detajle. V redu pivo se da narediti zelo enostavno, sam ponavadi je to samo v redu, nič več...isto je pri starterju, zadeva načeloma da boljše rezultate, je pa res da ti pobere na začetku nekaj denarja, nekaj časa, pa malo je tudi rizičen postopek (če ga ne delaš pravilno).
nahrung002.gif
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Napisal si, da se ne strinjaš, v resnici si pa samo z drugimi besedami povzel moj post.

Kje boljša gostilniška debata kot na forumu sam svoj pivovar s pivom v roki ob Planici.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Pri suhih kvasovkah je nepotreben. V 90% primerih. Pa še v teh nekaj primerih se ga lahko izogneš z uporabo več paketkov kvasovk.
Govorim za povprečnega domačega varilca piva, ki dela 15-25l serije. Če delaš 50+ L serije je druga stvar. (povdarjeno, da kdo slučajno ne spregleda)
Pri tekočih je praktično nujen.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Ja, in si prišparal 1,5 evra. Čestitam. To je 1,7 centa na pivo. Upam, da si povsod tako varčen. Jaz nisem. Torej priznam, če ¼eliš prišparat nekaj centov, se splača delat starter, enostavno se nisem dovolj poglobil. Pa še ameriške homebrewerje sem citiral in njihove utemeljitve. Sorry again.

Kar goni svoje naprej. Mislim da vsak, ki ima pet pik lahko razbere, da štarterja definitivno ne delam zaradi šparanja. Sicer pa je razlika med nesmiselen in ne nujno potreben.

 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Starter je tudi potencjalni vir okužbe. Zakaj vnašati dodatno tveganje, če to ni potrebno.

Starter narejen pravilno je precej težko vir okužbe, ker kvas totalno zdominira okolje in operiramo s steklom. Je tisočkrat prej lahko slabo pomit plastični fermentor.

Pa da se razumemo, ogromno piva narejenega s posipom kvasa je že preteklo skozi moje sode. Štarter sem prvič delal za RIS z OG nad 1100. O tem, zakaj je tukaj smiselen oziroma skoraj nujen več stopenjski starter verjetno ne rabim razlagat.

Sedaj, ko imam opremo, ne vidim razloga za nedelanje šterterja, glede na to, da vzame 20 minut časa. Še enkrat ne nujno potreben, vendar vsekakor ne nesmiselen postopek.

Kdo je pa povprečen domači pivovar in kdo napreden pa nebi. Tudi recimo kompliciranje okol temperature fermentacije je lahko razlika med zlato medaljo in povprečnim še vedno dobrim pivom.
 
Nazadnje urejeno:

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Starter je tudi potencjalni vir okužbe. Zakaj vnašati dodatno tveganje, če to ni potrebno.

Starter narejen pravilno je precej težko vir okužbe, ker kvas totalno zdominira okolje. Je tisočkrat prej lahko slabo pomit fermentor.

Kakor za koga. Dvomim da za začetnika. Pa pomivanju fermentorja se ne moreš izognit, starterju pa lahko, če ¿eliš, pri suhih kvasovkah.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Vsaka dodatna stopnja veča možnost okužbe. Pa naj bo to starter, sekundar, pretakanje pred flaširanjem(tu za bonus še nekaj oksidacije) itd.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če že debatiramo in si omenil oksidacijo pri flaširanju. Definitivno oksidacija pri flaširanju ni tako problematična, ker bo kvas ponucal večino kisika ob sekundarni fermentaciji, ki se zgodi v steklenici. Prej zoksidiraš pivo ob flaširanju že skarboniziranega piva iz kega. Ponavadi počnemo to z ohlajenim pivom, kjer je oksidacija toliko večja, pa še kvas ne ponuca kisika, ker je neaktiven.

Še enkrat, štarter narejen pravilno je fejst težko vir okužbe, oziroma je možnost tako majhna, da ni omembe vredna, kaj šele, da bi bila argument proti. Ti moram razložit zakaj?
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Ok, ti delaj štarter, saj ti nihče ne brani, zakaj si osebno vzel. Kot ¼e povedano, vsak po svoje...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Ok, ti delaj štarter, saj ti nihče ne brani, zakaj si osebno vzel. Kot ¼e povedano, vsak po svoje...

Ne štekaš a ne. Kot si povedal, si nekoč imel nekaj od foruma in pač je želja, da ima za teboj še kdo. Od tu želja po utemeljitvi trditve, da je štarter nesmiselen, ki je pač tvoj ego ni prenesel. Mogoče, če bi odvodil kak tečaj pivovarstva in imel dnevno po smsjih vprašanja ljudi, ki se lotevajo tega prvič, bi mogoče to razumel in se nebi tukaj užaljeno pričkal z mano.

Pa veselo pivovarjenje še naprej.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Pri suhih kvasovkah, pivini z OG do okoli 1,055 in količini do 25l, je en paketek rehidriranih suhih kvasovk dovolj. V takih primerih je kakršnkoli štarter nesmiselen. Pri višjem OG pa po želji-ali delaš štarter ali pa uporabiš 2 paketka.
Štarter je v prednosti šele, če delaš z večjimi količinami pivine, kjer bi potreboval 3 ali več paketov suhih kvasovk.

p.s. kar se tiče kakšnega ega, v trenutni debati izstopaš le ti
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
In ne samo trenutni.

Zakaj užaljenost v primeru nestrinjanja? Za začetnika je starter nepotreben, za naprednega pivovarja pa v zgoraj omenjenih prinerih nesmiseln. To sploh ni stvar debate, tako pač je. Seveda pa ni prepovedan.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.