Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Če daš dovolj (preveč) kvasa bo fermentacija začela takoj!
evil.gif


Lag faza traja ko se kvas prilagaja na novo okolje, v tej fazi je na voljo kisik zato se kvas tudi aktivno množi. Ko kvas porabi ves kisik se začne glavnina fermentacije.

Kdaj bo to je odvisno od več spremenljivk, število aktivnih celic je jasno bistvena stvar. Je pa potem odvisno tudi od hitrosti presnove, ki jo ima vsak kvas malce drugačno in pa od pogojev kot je temperatura. Hitra fermentacija lahko pomeni tudi premalo aeracije (če ni kisika ni množenja in se takoj začne glavna presnova).

V tvojem primeru je ok, verjetno si dal malce preveč kvasa glede na priporočene doze. Ampak če je kvas od prej svež najbrž ne bo problema, fermentacija bo šla hitro skozi in pivo bo super!
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če daš dovolj (preveč) kvasa bo fermentacija začela takoj!
evil.gif


Lag faza traja ko se kvas prilagaja na novo okolje, v tej fazi je na voljo kisik zato se kvas tudi aktivno množi. Ko kvas porabi ves kisik se začne glavnina fermentacije.

Kdaj bo to je odvisno od več spremenljivk, število aktivnih celic je jasno bistvena stvar. Je pa potem odvisno tudi od hitrosti presnove, ki jo ima vsak kvas malce drugačno in pa od pogojev kot je temperatura. Hitra fermentacija lahko pomeni tudi premalo aeracije (če ni kisika ni množenja in se takoj začne glavna presnova).

V tvojem primeru je ok, verjetno si dal malce preveč kvasa glede na priporočene doze. Ampak če je kvas od prej svež najbrž ne bo problema, fermentacija bo šla hitro skozi in pivo bo super!
zmaga.gif

Hvala za odgovor, sicer pa nevem...
Dal sem en liter slurya na 90L pivine (OG-1050)
Aeraciaj je bila pomojedost dobra, ker sem aeriral z venturjevo cevjo in mi je do sedaj dala super rezultate, bomo videli...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Odvisno kako kvalitetno usedlino si pobral ampak po kalkulacijah bi moralo bit ravno prav. 2h ni problema sploh če je kvas aktiven in svež.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Golding je lahko osnovni hmelj za angleška ale piva (bitterje), tudi tradicionalno se uporablja v takih pivih. Tudi v angleških komercailnih pivih je danes pogot kot aromatičen in sploh dry hopping hmelj. Lahko je zamenjava za Fugglesa ali pa recimo za US Willamette kar sta danes napogosteje uporabljeni vrsti hmelja v klasičnih stilih.

Druga sfera kjer je slovenski hmelj pogost so pa belgijska (klasična) ale piva.

Tako da s tem hmeljem ne moreš falit oz. je ok za več ali manj vse stile kjer se uporablja "old world" hmelj. Delno ima golding tudi karakteristike "noble" hmelja tako da je primeren tudi za lagerje (kot zamenjava za saaz-a v pilserju ali pa halltau-erja v nemških pivih).

Kako se pa SG obnese kot osnovni hmelj za grenčino (60min)? Ima morda kdo kake izkušnje?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Dobro. Samo ga moraš več nabasati v piskr, ker ima nižji AA. Če ga nimaš glih preveč, ga je škoda.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Golding je lahko osnovni hmelj za angleška ale piva (bitterje), tudi tradicionalno se uporablja v takih pivih. Tudi v angleških komercailnih pivih je danes pogot kot aromatičen in sploh dry hopping hmelj. Lahko je zamenjava za Fugglesa ali pa recimo za US Willamette kar sta danes napogosteje uporabljeni vrsti hmelja v klasičnih stilih.

Druga sfera kjer je slovenski hmelj pogost so pa belgijska (klasična) ale piva.

Tako da s tem hmeljem ne moreš falit oz. je ok za več ali manj vse stile kjer se uporablja "old world" hmelj. Delno ima golding tudi karakteristike "noble" hmelja tako da je primeren tudi za lagerje (kot zamenjava za saaz-a v pilserju ali pa halltau-erja v nemških pivih).

Kako se pa SG obnese kot osnovni hmelj za grenčino (60min)? Ima morda kdo kake izkušnje?

Za to je boljša aurora. Če imaš težavo z nabavo hmelja lahko poizkisiš za začetek samo z auroro, da kar lepe rezultate.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Imam vprašanje glede zaključka kuhanja: ko dodam hmelj ob t=0, začnem hladiti. Kolikšna naj bi bila rampa temperature? Če odprem hladna vodo do konca, se mi pivina ohladi an 20 C v cca. 15 min.
Aha, še ena: ko pretočiš ohlajeno pivino v primarni fermenter, je na dnu lonca gošča ostankov hmelja in denaturiranih proteinov. Se pretoči tudi to goščo ali jo zavržeš?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik quagga pravi:
Imam vprašanje glede zaključka kuhanja: ko dodam hmelj ob t=0, začnem hladiti. Kolikšna naj bi bila rampa temperature? Če odprem hladna vodo do konca, se mi pivina ohladi an 20 C v cca. 15 min.
Aha, še ena: ko pretočiš ohlajeno pivino v primarni fermenter, je na dnu lonca gošča ostankov hmelja in denaturiranih proteinov. Se pretoči tudi to goščo ali jo zavržeš?

Pivino ohladi na toliko stopinj kolikor jih imaš v prostoru kjer bo potekala fermentacija. Zgleda, da imaš hlajenje dobro poštimano. Meni ohladi v 30 min na 18 stopinj.
Če imaš možnost potem zavrzi goščo. Ni pa nič narobe, če vse vliješ v fermentor, ker bo itak padla na dno. Imel boš samo več dela s pucanjem na koncu.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz goščo zmeraj ruknem v fermentor, torej vse kar skuham in vmes nič ne pretakam v kake druge fermentorje ampak pustim do konca v fermentorju, cold crash in gasa v keg. Že tako cele dneve pucam tako, da se mi ne da še pretakat v drug fermentor, da se znebim gošče...
smile-1.gif
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Mogoče kdo ve kater hmelj je bistven za okus tak-a od bevoga? Sam sem nekaj eksperimentiral z ameriškimi hmelji, pa v nobenem nisem dobil takšnih okusov, kot se pojavljajo v tak-u.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
tak ima miks ameriških pa če se ne motim tudi enga novozelandca.
Za moj okus mu da večino kemije ravno citra
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Izvedba z dvema ali celo tremi (če boš veliko mlel) valji je vedno kul
wink-1.gif
če le ni šlampasto narejeno.
Barley crusher dobiš že za dobrih 100€, tega ki si linkal je tud kul, je pa cena višja.
Maš pa še monster mille, ki so pa sploh top, sam je tud cena ohoho
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16

Ta naj bi bil isti..
smile-1.gif

Pa še cenejši je
smile-1.gif


http://www.mega-direct.eu/shop/index.php?action=article&aid=13&group_id=1&lang=EN

Ko sem kupil tega so bili potni stroški free...
Drugače meni dela normalno... je šlo že ene 80 pirov skozi tale mlin. Malenkost sem si ga preuredil pač zaprt pot, da ne pobira mimo ječmena in naredil iz iverke nastavek da sede na 30L posodo na knap. Potem pa na baterijsko Metabo in gasa mlet
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Tile naši trgovci imajo nemarno navite cene. Tak identičen mlinček sem videl na aliexpress za cca. 50$.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
O.K. mam spet eno uprašanje . Katero število Potential Exstract naj določim za slad Cara 50 MD.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Pogledaš v tehnični list za slad in imaš noter podatek.

Konkretno gre za "extract fine D.M." vrednost ki je (min) 75%.

Če moraš podatke vnašat v PPG je 100% extract = 46 PPG, lestvica je linearna. Torej 46x0.75 = 34.5 PPG.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.