Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Super hvala utiševalec. pomerim pa sporočim.
Sedaj pa še nekaj vprašanj, ker želim nadgraditi svoje pivovarsko znanje.
Delam batche 25l (v fermentorju brez vsedline okrog 20l, kajti usedline ne tankam)
-Kaj naj uporabim za kompaktno peno za stout (tista kremasta pena, ki tudi dry pivu da nek body), trenutno dam 100g pšeničnega slada zraven mešanice vendar ni tistega pravega učinka. Zanima me najboljša metoda, in koliko ter kam dodati (mash, kuhanje, primarni fermentor, sekundarni fermentor, flaše,...)
-Kam in kako dodam kavo za cofee stout, vem da v naših krajih je voda bolj kisla tako da sam ph ne bi smel postati problem zaradi kave. Kam koliko in v zrnih ali zmleto. Seveda za 25 litrski batch.
-Kako narediti temni IPA, ali v recept za klasičen american IPA po katerim delam samo dodam roasted barleya in koliko procentov.
-Glede prvega vprašanja pa trenutno imam stouta v sekundarcu drugi dan, in me zanima če se da še kaj storiti za kremasto peno, lahko kaj dodam šele sedaj v sekundarnem?
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Še vprašanje glede kegov. V kege še nisem dajal piva in me zanima kako stvar poteka:
Ko je pivo pripravljeno za stekleničenje oz za v kege dodam sladkor za karbonizacijo (50% glede na sladkor za flaše),
kege napolnim do vrha?? zaprem in dam starati še za nekaj tednov.
Priklučim namensko pipo, ki ima tudi nastavek za co2 bombico in začnem točiti.
Je ta postopek pravi?
Razmišljal sem o telih sodčkih:
https://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-party-sodcki/mojepivo-sodcek-party-keg-5-litov.html
in tejle pipici:
https://www.mojepivo.si/mojepi...star-delux.html
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No zgleda bo pivius varilius dokončno zaprl štacuno
Na FB imajo objavo, da konec meseca zaprejoCitat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No zgleda bo pivius varilius dokončno zaprl štacuno
Kako pa to? A ni zdej kao drug lastnik prevzel in štartal na novo?
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zdej bom pa malo fehtal.
Sestra hoče pirJasno ne karkoli, ker drugače ne bi fehtal.
Torej želi nekaj, kar bo po okusu podobno moji prejšnji rundi(70% munich, 20% pale, 10% amber), da ima okus po sladu, ampak da je temnejše. Se pravi, da ima še vedno okus po sladu in ne po žganem.
Torej koliko žganega sladu lahko namečem v podobno mešanico, da ne bo prevladal okus po žganem? Fino bi bilo, da se predlog nanaša na pražen ječmen, ter čokoladni slad, ker imam na zalogi.