Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Danes sem pretočil tole mini pivce v 1L starter z OG 1.040. Vprašanje pa je koliko časa lahko pustim kulturo v tem starterju predno jo uporabim.
Pravite da je po 2 do 3 dni idealno. Vendar jaz bi jo pa rabil šele čez 1 mesec!! Hm, kako naj to shranim?
- Ali zmrznit skupaj z (ne vem kako se že reče))
- Ali preliti čim bolj čist kvas z destilirano vodo in v hladilnik,
- Ali pa pustiti v starterju in v hladilnik.
Starter lahko porabiš vse od "takoj" pa do tedna ali dva čakanja. Če rabiš kasneje potem lahko vedno narediš nov starter iz manjše količine prvega. 1 mesec staranja ni tak problem tako da lahko pustiš vse skupa v hladilniku. Pred uporabo narediš nov starter.
Destilirana voda ni ok opcija ker celo škodi kvasu, v določenih primerih ko rabiš konzervacijo za dalj časa sicer pride v poštev. Če daš "zamrznit" dodaš glicerin/glicerol s čimer znižaš zmrzišče vode in preprečiš da bi celice kvasa zamrznile, zaradi nizkih temperatur pa imajo presnovo skoraj ustavljeno. Oba načina sta toraj primerna za dolgotrajno hranjenje kvasa iz katerega potem itak narediš starter.
hvala za odgovor.