Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Fermentacija na cca 19-22, kondicioniranje 4 tedne na 12, potem pa frižider nekaj dni pred konzumacijo. Ali je možno, da različni sladkorji vplivajo na različne mehurčke? Zato sem zgoraj spraševal glede navadnega cukra ...

Kemično oz. fizikalno so mehurčki vedno enaki ker gre az raztopljen plin v tekočini ki se ob spremembi pogojev tlaka in temperature začne sporščat v luft. Tako je čisto vseeno ali daš noter čisti CO2 ali pa ta nastane s fermentacijo različnih sladkorjev preko kvasa.

Kako zgleda mehurček in kaj se z njim zgodi na površin (gre v luft ali zaradi napetosti postane "pena") je v večini odvisno samo od samega piva in pa vplivov drugih snovi na pivo (recimo kozarci iz pomivalca s sredstvom za "bleščanje" ubijajo peno).

Razni "head improverji" ki se prodajajo niso nič drugega kot dvigovalci FGja, večinoma maltodeskrini kombinirani enim od preprostih sladkorjev.

Sicer pa ločit je potrebno mehurčke (karbonacijo) in peno. Pena ima pa še dodatna dva parametra, en je "zmožnost penjenja" drugi pa "obstojnost pene". Mehurčki so odvisni samo od karbonacije glede na temperaturo piva, karbonacijo slišiš ko odpreš flaško ali pa če opazuješ dvigovanje mehurčkov (recimo v pilsner/weissbier kozarcu se to lepo vidi). Če mehurčki so potem kabrbonacija ni problem, če jih ni potem je problem v sami karbonaciji (premalo sladkorja, ni potekla v steklenicah, ...).

Peno se da poustvarit tudi (skoraj) brez karobonacije tako da naliješ pivo pravilno v kozarec, kasneje pa lahko pivo zavtiš v kozarcu in nastati mora pena. Če pena ne nastane oz. takoj usahne potem je problem nekje v pivu oz. postopku izdelave, določena piva pa niti ne morejo imeti obstoje pene zaradi stila.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali lahko polnim jeklenko co2 pri gasilcih, ki nimajo co2 za prehrano?

V redu je. Co2 je co2, čistost je zagotovljena pa v vsakem primeru. CO2 za prehrano je bolj kot ne marketinški oz. birokratični nateg.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sam sicer ne maram kloniranja, vendar če kdo želi, so tukaj vse pasje stvaritve
wink-1.gif

https://www.brewdog.com/lowdown/blog/diy-dog
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Zamenjati moram pretočni manometer iz tlačnim.
Ali mora biti posebaj za co2 ali je dober tak kot je na primer na kompresorju?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali ima mogoče kdo kakšno piknik pipico za prodat?
Na moje pivo jo prodajajo sam skupaj s priključkom Ball Lock, ki pa ga že imam.
Sem jih sicer naročil preko ebaya vendar jih še en mesec ne bo jaz pa bi vsaj eno potreboval drug teden.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Je kdo že uporabljal 5 l "party sodčke" s CO2 pipico? Zanima me, kako se obnese? So sploh lahko neka (slabša) alternativa običajnim corny kegom?

Imam namreč relativno majhno porabo piva in vedno imam rad vsaj nekaj različnih vrst piva na zalogi. Rabil bi torej vsaj ene 5 kegov, pa še te bi dolgo praznil. Po forumih pa berem zelo različna mnenja glede teh party sodčkov.

lp
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Žal ti ne morem pomagat, ker (še) ne uporabljam sodčkov. Zaenkrat točim v steklenice.

Me pa zanima, če je kdo že poiskusil z kvasom iz steklenice. Rad bi "vzgojil" kvas iz Chimay piva ali pa kakšnega drugega belgijskega piva. Vprašanje je ali naj naredim pivino z OG 1.040 ali bo bolje da začnem z nižjo vrednostjo recimo 1.020, da ne šokiram kvasa in za tem v naslednjih korakih (dneh) postopoma dodajat pivino z višjo vrednostjo. Ima kod izkušnje s tem postopkom. Glede na do sedaj kar sem prebral je več opcij, mene pa zanima po kateri imate metodi Vi najboljše rezultate. Hvala.

Pa še okoli Lallemand Windsor kvasa bi povedal, da je kvas "OK". Meni se je posedel šele v sekundarcu, katerega sem po 10 dneh postavil še na balkon na cca 0°C. Res je usedlina bolj živahna kot pri S-04, vendar z previdnim pretakanjem v vedro za stekleničenje se jo da lepo ločiti. Pivo, ki sem ga naredil z tem kvasom je prosojno in z minimalno usedline na dnu steklenice. Slaba stran je da potrebuje veliko časa v primerjavi z S-04 da doseže nizek FG. No ja, takega kot ga doseže S-04 ga Windsor nikoli ne bo.
Zdaj fermentiram nekaj kar sem delal po več stopenjskem slajenju z decoction in bom videl, če bo ta kvas sposoben zaradi načina slajenja spravit pivo na manj kot 1.015 FG. Ga bom pa pustil na kvasu tri tedne... Uf težka bo;)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Najprej preveri da je kvas v steklenicah dejansko pravi kvas ki je delal primarno fermentacijo, veliko pivovaren namreč uporablja za stekleničenje drug (nameski) kvas. Tule je seznam za pomoč, očitno je možno da je kvas ok.

Dalje moraš dobit čimbolj svežo steklenico, kvasa v steklenici je izredno malo in po daljšem staranju bo vitalnost vprašljiva. Tudi če ti uspe vzgojit kvas ni nujn oda bo imel enake lastnosti kot jih ima v osnovi.

Za razmnoževanje kvasa iz steklenice moraš iti postopoma, vsaj dve fazi "starterja" lahko tudi več. Začneš z zelo majhnim starterjem (par dcl) ki naj ima nizko gostoto, optimalno tudi tam okoli 1.030-1.035, osnova je lahko čista glukoza/dekstroza. Prvi starter pustiš da naredi svoje brez mešanja, spremljaš potek fermentacije. Če se v nekaj dneh ne pojavi femrnetacija potem je bolj varno zavržt vse skupaj in poskusit srečo z drugo steklenico. Če začne vretje pustiš da prevre do konca in potem narediš nov večji starter tokrat "po pravilih", postopek lahko ponoviš še 1x odvisno koliko kvasa rabiš za fermentacijo. Na koncu upaš da je izolacija kvasa potekla ok in da ni kvas preveč mutiral kar oa žal ne moreš prej videt kot na pivu!

Alternativa (če bi rad samo kvas) je da preveriš malo po netu ker veliko pivovaren uporablja kvase s trga ali pa so proizvajalci kvasa "izolirali" kvas iz samega piva. Recimo chimney naj bi bil osnovan na Wyeast 1214 in imaš po forumih polno primerjav in nasvetov kako tale kvas tretirat da dobiš ven ustrezni produkt.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Super, hvala za link. Mi bo še prav prišel.

Pri svežih steklenicah je pa problem, ker je praktično nemogoče iz etikete razbrat kdaj je bil pir stekleničen. Ali pač?
Bom poiskusil najprej iz steklenice. Ali je tebi že uspelo "vzgojit" kvas iz steklenice?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Čisto odvisno od piva, ene imajo označeno lot ki je v datumski obliki in potem lažje dešifriraš kdaj ej bilo pivo polnjeno. Drugače pa je rok trajanaj vezan na datum polnjenja, moraš pa vedet/ugotovit koliko je potem ta razlika!
grin1.gif


Glede kvasa iz steklenice, sam sem do sedaj to delal 1x iz svojih steklenic, ampak ni ravno primerljivo (pšenično pivo, dokaj mlado, dokaj veliko kvasa v usedlini). Pri teh industrijskih pivih je problem ker je kvasa res malo in uspeh ni 100% zagotovljen tudi če delaš vse prav.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Kakšna je oznaka na jeklenki za a-test oz. kako se vidi do kdaj ima a-test?
Na jeklenki piše 10 gsv 20.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Vgravirano/odtisnjeno na vratu? Potem je atest bil narejen 2010 in potece 2020. Ceprav kar sem sam gledal so ponavadi cele letnice in meseci npr. "2012/01 2022/01".
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Vgravirano/odtisnjeno na vratu? Potem je atest bil narejen 2010 in potece 2020. Ceprav kar sem sam gledal so ponavadi cele letnice in meseci npr. "2012/01 2022/01".

Odtisnjeno je na vratu. Ostali podatki pa so vgravirani. Je pa predelan gasilni aparat, ki je bil prej uporabljen v akvaristiki.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Koliko barov kaže polna 5 kg jeklenka co2?
Rad bi preveril, če mi pravilno kaže regulator.
Dobil sem manometer z kompresorja, ki pa nima prav podrobne skale.
Kje bi lahko kupil takega z bolj podrobno skalo - tja do 4 bare?
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Koliko barov kaže polna 5 kg jeklenka co2?
Rad bi preveril, če mi pravilno kaže regulator.
Dobil sem manometer z kompresorja, ki pa nima prav podrobne skale.
Kje bi lahko kupil takega z bolj podrobno skalo - tja do 4 bare?

Omega air v Ljubljani, za to vem. V tvojem koncu pa vtipkaj kompresorsko napeljavo in tehniko.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.