Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Refraktometer je fajn stvar, če nisi na piko natančen, za natančne meritve je še vedno boljši hidrometer.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
smile-1.gif


Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....

Vnaprej hvala za pomoč!

Kalkulacija je:
9,7 brix = 1.039

.. ker je brix meritev stopnje glukoze v navadni vodi (kar pivo ni) rabiš korekcijski faktor za pivo (wort corection factor). V tem primeru bi dobil korekcijski faktor 0.90.

Za FG rabiš vedet tako korekcijski faktor kot tudi OG, torej če vzamemo vse v kalkulacijo dobiš ven iz 5.2 Brixa cca. 1.012. Fali za 0.002 stopnje, čisto možno da si falil kje pri meritvi z aerometrom (meritev OGja) vsekakor pa razlika ni velika oz. je pod nivojem povprečne napake meritev in kalkulacij.

@kalbo, refraktometer je lahko dovolj natančen inštrument če ga pravilno kalibriraš in pravilno uporabljaš. Pri preračunih je 1/2 brixa približno 0.002 realtivne gostote. Na večini aerometrov imaš težave z odčitavanje vrednosti pod to mejo, medtem ko pri refraktometru lahko BP odčitaš mejo vsaj na 0.2 brix točno, pri določenih celo na 1/10 brixa.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
AJa pa še neki. Kosmiči (ječmenovi) torej niso slajeni (so brez encimov) in potemtakem primerni za witt?

Jasno kosmiči niso slajeni torej nimajo encimov, vsebujejo pa škrob in torej prispevajo sladkorje v mashu. Rabiš pa drug slad da da encime in pretvori tele kosmiče.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
smile-1.gif


Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....

Vnaprej hvala za pomoč!

Kalkulacija je:
9,7 brix = 1.039

.. ker je brix meritev stopnje glukoze v navadni vodi (kar pivo ni) rabiš korekcijski faktor za pivo (wort corection factor). V tem primeru bi dobil korekcijski faktor 0.90.

Za FG rabiš vedet tako korekcijski faktor kot tudi OG, torej če vzamemo vse v kalkulacijo dobiš ven iz 5.2 Brixa cca. 1.012. Fali za 0.002 stopnje, čisto možno da si falil kje pri meritvi z aerometrom (meritev OGja) vsekakor pa razlika ni velika oz. je pod nivojem povprečne napake meritev in kalkulacij.

@kalbo, refraktometer je lahko dovolj natančen inštrument če ga pravilno kalibriraš in pravilno uporabljaš. Pri preračunih je 1/2 brixa približno 0.002 realtivne gostote. Na večini aerometrov imaš težave z odčitavanje vrednosti pod to mejo, medtem ko pri refraktometru lahko BP odčitaš mejo vsaj na 0.2 brix točno, pri določenih celo na 1/10 brixa.

Utiševalec, katere izračune si uporabljal? Jaz sem za osnovo vzel tole http://byo.com/hops/item/1313-refractometers, pa kot kaže mal mimo tolčejo. In sicer najmanj za 0.006 (oz. vsaj za en brix) ...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Vprašanje okoli kondicioniranja: dekstrozo prevrem v 2deci vode (sterilizacija) in nato vlijem v inox sodček, kamor pretočim pivo pred flaširanjem. Pri zadnji rundi se mi je zgodilo, da je zadnjih nekaj flaš, ki so bile na koncu polnenja, bilo brez pene, ko so dozorele. Tako pivo, ki se ne peni, je zares absolutni bljak.

Ali ostali sladkano pivo pred flaširanjem kaj mešate in s tem tvegate okužbo, ali ne?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Vprašanje okoli kondicioniranja: dekstrozo prevrem v 2deci vode (sterilizacija) in nato vlijem v inox sodček, kamor pretočim pivo pred flaširanjem. Pri zadnji rundi se mi je zgodilo, da je zadnjih nekaj flaš, ki so bile na koncu polnenja, bilo brez pene, ko so dozorele. Tako pivo, ki se ne peni, je zares absolutni bljak.

Ali ostali sladkano pivo pred flaširanjem kaj mešate in s tem tvegate okužbo, ali ne?

Kot je bilo že večkrat povedano, zrelo pivo težko okužiš.
Z rahlim mešanjem pa sploh ne, če seveda uporabljaš sterilno opremo.
Jaz problem rešim tako, da najprej vlijem prekuhan sladkor, čez pa pivo, preko cevke seveda. Tako se lepo premeša in enakomerno difundira.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Tule imaš kalkulator, zakaj bi se matral peš računat!
grin1.gif


V tvojem članku imaš napisanih par stvar, za kalkulirat moraš uporabljat vse ne pa samo poljubne!
tongue-1.gif


Ampak lahko preverimo kako je ....

Pretvorba iz brix v relativno gostoto:
SG = 1 +(0.004 x Brix)
SG = 1 +(0.004 x 9.7) = 1.0388 = 1.039
... se pravi vse ok, je tako kot sem jst napisal.

Korekcijski faktor sladice, najprej preračunamo OG v brix:
Brix = (SG-1)/0.004
Brix = (1.043-1)/0.004 = 10.75 brix
... potem naredimo primerjavo vrednosti tako da delimo realni brix s s preračunanim brixom:
WCF = 9.7 / 10.75 = 0.9
.. se pravi spet ok kot sem ti že sam povedal. Spreglej da piše da mora bit korekcijski faktor med 1.02-1.06 ker folk dobiva pri poceni refraktometrih vse sorte.

Če vržeš te vrednost iv kalkulator zgoraj pa vidiš da pride tista napaka 0.002 na koncu kar je minimalno odstopanje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
smile-1.gif


Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....

Vnaprej hvala za pomoč!

Kalkulacija je:
9,7 brix = 1.039

.. ker je brix meritev stopnje glukoze v navadni vodi (kar pivo ni) rabiš korekcijski faktor za pivo (wort corection factor). V tem primeru bi dobil korekcijski faktor 0.90.

Za FG rabiš vedet tako korekcijski faktor kot tudi OG, torej če vzamemo vse v kalkulacijo dobiš ven iz 5.2 Brixa cca. 1.012. Fali za 0.002 stopnje, čisto možno da si falil kje pri meritvi z aerometrom (meritev OGja) vsekakor pa razlika ni velika oz. je pod nivojem povprečne napake meritev in kalkulacij.

@kalbo, refraktometer je lahko dovolj natančen inštrument če ga pravilno kalibriraš in pravilno uporabljaš. Pri preračunih je 1/2 brixa približno 0.002 realtivne gostote. Na večini aerometrov imaš težave z odčitavanje vrednosti pod to mejo, medtem ko pri refraktometru lahko BP odčitaš mejo vsaj na 0.2 brix točno, pri določenih celo na 1/10 brixa.

Seveda je lahko natančen, če ga skalibriraš. Hidrometer ne rabiš kalibrirat.
 

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
Imam težavo namreč v tej temi se najde kak recept za osnovni pale ale pa stout(vem da na internetu je kar nekaj receptov samo ko ne veš a je za kaj oz je vir dokaj vredu... Pa bi najraje delal BIAB 10L(flaširana količina) batche-dokaj hitro se spije pa dela v 20L loncu(čeprav kasneje za večje batche(20L) rabim kupit večji lonec).. Zatakne se mi pri pretvarjanju receptov ali pa vnašanju v programe...
-v programu ne najdem slada
-ne vem katera količina(v fermentor,flaširana) je mišljena kot batch
-recept je napisan v % brez količine batcha

Kako se lotim tega?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Danes sem stekleničil takoj po cold crashu. Vlil sem vročo sladkorno raztopino v točilni sod in nato pivo, na koncu sem še malo premešal in počakal 10 min in nato stekleničil. Zadnja steklenica oz zadnjih 2 dcl pive je bilo zelo sladkih. Zanima me, če je imel kdo probleme s stekleničenjem mrzle pive, tako da se sladkor ni lepo difuziral in da je padel na dno? skrbi me, da se je to zgodilo meni. Res pa je da je bilo 38 litrov piva, za stekleničenje sem porabil 1h. Mogoče je bilo predolgo in je sladkor padel na dno?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik mihec87 pravi:
Imam težavo namreč v tej temi se najde kak recept za osnovni pale ale pa stout(vem da na internetu je kar nekaj receptov samo ko ne veš a je za kaj oz je vir dokaj vredu... Pa bi najraje delal BIAB 10L(flaširana količina) batche-dokaj hitro se spije pa dela v 20L loncu(čeprav kasneje za večje batche(20L) rabim kupit večji lonec).. Zatakne se mi pri pretvarjanju receptov ali pa vnašanju v programe...
-v programu ne najdem slada
-ne vem katera količina(v fermentor,flaširana) je mišljena kot batch
-recept je napisan v % brez količine batcha

Kako se lotim tega?

Pod batch je mišljeno koliko pivine dobiš v fermentor. Če je recept napisan v procentih potem je lahko batch poljuben. Količine sladu procentualno porazdeliš na željeno količino batcha.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Danes sem stekleničil takoj po cold crashu. Vlil sem vročo sladkorno raztopino v točilni sod in nato pivo, na koncu sem še malo premešal in počakal 10 min in nato stekleničil. Zadnja steklenica oz zadnjih 2 dcl pive je bilo zelo sladkih. Zanima me, če je imel kdo probleme s stekleničenjem mrzle pive, tako da se sladkor ni lepo difuziral in da je padel na dno? skrbi me, da se je to zgodilo meni. Res pa je da je bilo 38 litrov piva, za stekleničenje sem porabil 1h. Mogoče je bilo predolgo in je sladkor padel na dno?

Če je vroča raztopina in ni noter delčkov sladkorja neraztoplejnih, bi moralo lepo difundirati brez posedanja na dno
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
smile-1.gif


Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....

Vnaprej hvala za pomoč!

Tukaj pa si jaz pomagam pri preračunavanju: http://www.grainfather.com.au/#!brewing-calculator/cljs

lp
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
A je kdo kdaj že razmišljal ali probal v smeri, da bi Corny keg priključil na običajen točilni aparat za pivo? Pač vzel glavo stran ter priključil gor pin lock priključke za plin in pivo. Ali bi to sploh delalo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Seveda da deluje, čisto BP. (problem je da je cena aparata x3 cene hladilnika zato homebrewerji raje točijo iz hladilnika brez aparata)
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
A je kdo kdaj že razmišljal ali probal v smeri, da bi Corny keg priključil na običajen točilni aparat za pivo? Pač vzel glavo stran ter priključil gor pin lock priključke za plin in pivo. Ali bi to sploh delalo?

Seveda. Brez problema. Ti samo priklopi!!!
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Seveda da deluje, čisto BP. (problem je da je cena aparata x3 cene hladilnika zato homebrewerji raje točijo iz hladilnika brez aparata)

To vem, samo je težko dodaten hladilnik samo za pivo vdelat v že obstoječo kuhinjo. Kakšen tak manjši točilni aparat
TOCILNI-APARAT-ZA-PIVO_556f574399f00.jpg

je lažje postavt na pult pa cev izpeljat iz omarce. Ne bi glih za vsakič, ko bi mi zapasalo eno pivo ga hodu v klet si natočt
wink-1.gif
 

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
Če je v hladilniku neki fraj placa mogoče 9l corny pa male co2 bombice..Sam ti mali 9L corny kegi so dragi ne najdem pod 100eur(že dobiš 2 normalna corny kega od nektarja za ta dnar)
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.