Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....
Vnaprej hvala za pomoč!
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
AJa pa še neki. Kosmiči (ječmenovi) torej niso slajeni (so brez encimov) in potemtakem primerni za witt?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....
Vnaprej hvala za pomoč!
Kalkulacija je:
9,7 brix = 1.039
.. ker je brix meritev stopnje glukoze v navadni vodi (kar pivo ni) rabiš korekcijski faktor za pivo (wort corection factor). V tem primeru bi dobil korekcijski faktor 0.90.
Za FG rabiš vedet tako korekcijski faktor kot tudi OG, torej če vzamemo vse v kalkulacijo dobiš ven iz 5.2 Brixa cca. 1.012. Fali za 0.002 stopnje, čisto možno da si falil kje pri meritvi z aerometrom (meritev OGja) vsekakor pa razlika ni velika oz. je pod nivojem povprečne napake meritev in kalkulacij.
@kalbo, refraktometer je lahko dovolj natančen inštrument če ga pravilno kalibriraš in pravilno uporabljaš. Pri preračunih je 1/2 brixa približno 0.002 realtivne gostote. Na večini aerometrov imaš težave z odčitavanje vrednosti pod to mejo, medtem ko pri refraktometru lahko BP odčitaš mejo vsaj na 0.2 brix točno, pri določenih celo na 1/10 brixa.
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Vprašanje okoli kondicioniranja: dekstrozo prevrem v 2deci vode (sterilizacija) in nato vlijem v inox sodček, kamor pretočim pivo pred flaširanjem. Pri zadnji rundi se mi je zgodilo, da je zadnjih nekaj flaš, ki so bile na koncu polnenja, bilo brez pene, ko so dozorele. Tako pivo, ki se ne peni, je zares absolutni bljak.
Ali ostali sladkano pivo pred flaširanjem kaj mešate in s tem tvegate okužbo, ali ne?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....
Vnaprej hvala za pomoč!
Kalkulacija je:
9,7 brix = 1.039
.. ker je brix meritev stopnje glukoze v navadni vodi (kar pivo ni) rabiš korekcijski faktor za pivo (wort corection factor). V tem primeru bi dobil korekcijski faktor 0.90.
Za FG rabiš vedet tako korekcijski faktor kot tudi OG, torej če vzamemo vse v kalkulacijo dobiš ven iz 5.2 Brixa cca. 1.012. Fali za 0.002 stopnje, čisto možno da si falil kje pri meritvi z aerometrom (meritev OGja) vsekakor pa razlika ni velika oz. je pod nivojem povprečne napake meritev in kalkulacij.
@kalbo, refraktometer je lahko dovolj natančen inštrument če ga pravilno kalibriraš in pravilno uporabljaš. Pri preračunih je 1/2 brixa približno 0.002 realtivne gostote. Na večini aerometrov imaš težave z odčitavanje vrednosti pod to mejo, medtem ko pri refraktometru lahko BP odčitaš mejo vsaj na 0.2 brix točno, pri določenih celo na 1/10 brixa.
Citat:
Uporabnik mihec87 pravi:
Imam težavo namreč v tej temi se najde kak recept za osnovni pale ale pa stout(vem da na internetu je kar nekaj receptov samo ko ne veš a je za kaj oz je vir dokaj vredu... Pa bi najraje delal BIAB 10L(flaširana količina) batche-dokaj hitro se spije pa dela v 20L loncu(čeprav kasneje za večje batche(20L) rabim kupit večji lonec).. Zatakne se mi pri pretvarjanju receptov ali pa vnašanju v programe...
-v programu ne najdem slada
-ne vem katera količina(v fermentor,flaširana) je mišljena kot batch
-recept je napisan v % brez količine batcha
Kako se lotim tega?
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Danes sem stekleničil takoj po cold crashu. Vlil sem vročo sladkorno raztopino v točilni sod in nato pivo, na koncu sem še malo premešal in počakal 10 min in nato stekleničil. Zadnja steklenica oz zadnjih 2 dcl pive je bilo zelo sladkih. Zanima me, če je imel kdo probleme s stekleničenjem mrzle pive, tako da se sladkor ni lepo difuziral in da je padel na dno? skrbi me, da se je to zgodilo meni. Res pa je da je bilo 38 litrov piva, za stekleničenje sem porabil 1h. Mogoče je bilo predolgo in je sladkor padel na dno?
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lep pozdrav vsem, kot novopečeni pivovarilec sem se po dveh tednih le uspel prebiti skozi vseh 200+ strani v tem threadu in .... veliko koristnih informacij, znanja in nasvetov ...
Zdaj pa vprašanje za znalce: sem še začetnik (4x ekstrakt, 3x kuhanje BIAB) in bi rad prešel iz merilne posode in areometra na refraktometer. Ker sem zadnjo rundo delal dry stout, ki morda niti ni najbolj posrečena izbira za refraktometer, bi nekaj rad preveril. OG sem nameril na 9,7 Brixov, areometer mi je pa pokazal 1.043. To po nobenem izračunu ne gre vkup, ker manjka cca 1.3 brixa. Zdaj sem prišel pa po 4ih dnevih na 1.014 G po areometru, RF mi kaže pa 5.2 Brixa .... Kje ga biksam oz. zakaj imam takšno odstopanje na RF-u??? RF je neka poceni zadeva z ebay-a z ATCjem. Mimogrede, okus stouta zelo obeta, samo mi je škoda vsakič zliti stran 1,5 dcl piva, zato bi tudi rad na RF prešel ....
Vnaprej hvala za pomoč!
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
A je kdo kdaj že razmišljal ali probal v smeri, da bi Corny keg priključil na običajen točilni aparat za pivo? Pač vzel glavo stran ter priključil gor pin lock priključke za plin in pivo. Ali bi to sploh delalo?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Seveda da deluje, čisto BP. (problem je da je cena aparata x3 cene hladilnika zato homebrewerji raje točijo iz hladilnika brez aparata)