Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Včasih kakšno stvar narediš samo zato ker se to DA naredit!
grin1.gif


Glede škrobnih dodatkov, sveže sestavine so problematične ker je potrebno poznat delež škroba in stopnjo vsebnosti vode. Brez tega delaš na pamet, pa tudi z encimsko močjo se lahko zahaklaš. Krompir (tudi sladek), koruza, riž ... se že dolgo uporabljajo v pivovarstvu kot dodatki za dviganje sladkorja/alkohola brez vpliva na okus. Stavit grem da bi večina komercialnih lagerjev imela notri krompir samo če bi bil cenejši od žitaric (koruza, riž)!
tongue-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Sicer neumestno vprašanje za ta forum, pa vendar. Ali je kdo že naredil pizzo iz slurry-ja S-04 ? Delam poiskus side-by-side. Ena zmes testa iz opranega S-04 in druga iz navadnega svežega kvasa. Bomo videl/probal... Sporočim kaj je ratal.
Pa lep vikend!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
jaz sm delal kruh. pa je zelo slabo vzhajal. morbit sem mu dal premalo časa, vendar napram pokovskemu je bilo zelo slabo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Bom pustil testo čez noč na sobni temperaturi vzhajat, ker do sedaj ne kaže neke pretirane dejavnosti. Bomo videl jutri, morda pa samo čas rabi - tako kot pivo:).
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Pred kratkim sem se prvič začel malo ukvarjati s pripravo vode za varjenje. Glavni značilnosti moje vode: (i) zelo veliko HCO3- (skoraj 290 ppm) in (ii) zelo malo sulfata (14 ppm). Ostali ioni so dokaj OK za "balanced profil" (Ca2+ 74 ppm, Mg2+ 14 ppm, Na+ 9 ppm, Cl- 15 ppm (mogoče je klora malo premalo)). Ker je po mojem razumevanju bikarbonat bazičen mi to sicer ne gre ravno najbolj skupaj s podatkom za pH, ki naj bi bil 7.4, kar se mi zdi dokaj ne-bazično. Bom moral zgleda še malo bolj naštudirat. Zgleda pa da je moja voda OK za stoute in temna piva in slaba za svetla in hoppy piva (pale ale, IPA).

V glavnem, ugotovil sem, da bi rabil kalcijev sulfat (CaSO4), kalcijev klorid (CaCl2) in eno stvar za nakisat (npr. mlečno kislino, ali pa citronsko - ne vem katera se več uporablja). Videl sem, da jih imajo na moje pivo, ampak a mi lahko kdo prosim priporoči, kje bi lahko dobil malo večjo količino malo bolj ugodno? Kje ste jih kupili vi? Hvala.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Pred kratkim sem se prvič začel malo ukvarjati s pripravo vode za varjenje. Glavni značilnosti moje vode: (i) zelo veliko HCO3- (skoraj 290 ppm) in (ii) zelo malo sulfata (14 ppm). Ostali ioni so dokaj OK za "balanced profil" (Ca2+ 74 ppm, Mg2+ 14 ppm, Na+ 9 ppm, Cl- 15 ppm (mogoče je klora malo premalo)). Ker je po mojem razumevanju bikarbonat bazičen mi to sicer ne gre ravno najbolj skupaj s podatkom za pH, ki naj bi bil 7.4, kar se mi zdi dokaj ne-bazično. Bom moral zgleda še malo bolj naštudirat. Zgleda pa da je moja voda OK za stoute in temna piva in slaba za svetla in hoppy piva (pale ale, IPA).
pH vode je odvisen še od marsičesa drugega kot pa od osnovnih mineralov/soli tako da naj te ta razmerja ne zavedejo. Sicer pa začetni pH je skoraj nepomemben za mash pH, so drugi dejavniki (to pa so sedaj osnovni parametri vode) ki vplivajo na to kako se bo dodajanje sladu manifestiralo v sami vodi.

Glede profilov vode in stilov se ni treba držati tega kot pijanec plota, večina profilov za stile izhaja iz tradicije (pilsner, porter, dry stout, ...), medtem ko drugi direktno kolerirajo z učinkom mineralnih soli na percepciji okusa. Sploh grenkoba je s stališča kemije vode zanimiva, ampak to ne pomeni da je neka voda slaba za IPA, nasprotno. Recimo že v IPA stilu lahko piva deliš na "harsh", torej na take kjer grenkoba užge na brbončice ali pa na "balanced" kjer je povdarek na temu da nič ne izstopa ampak je še vedno vse "presežek", razliko lahko recimo delno dosežeš tudi z vodo.

Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
V glavnem, ugotovil sem, da bi rabil kalcijev sulfat (CaSO4), kalcijev klorid (CaCl2) in eno stvar za nakisat (npr. mlečno kislino, ali pa citronsko - ne vem katera se več uporablja). Videl sem, da jih imajo na moje pivo, ampak a mi lahko kdo prosim priporoči, kje bi lahko dobil malo večjo količino malo bolj ugodno? Kje ste jih kupili vi? Hvala.

Koliko veliko količino pa rabiš? Ker za povprečne popravke rabiš 1/2 male žličke (g) ali pa še to ne za 20l piva, tako da 100g paket od mojepivo.si ki stane 3 EUR bo dober za vsaj 1000l piva. Sicer pa smo že govorili o tem, večina teh snovi se najde v drugih sferah uporabe kjer se prodajajo na tone. Recimo kalcijev sulfat poznamo pod imenom gips, v vsakem merkurju ti rade volje prodajo 20kg žakelj za 5-10EUR če misliš da rabiš več (ni pa food grade, ampak v osnovi če si kdaj delal kaj z gipsom si ga vdahnil in pojedel v enem dnevu več kot pa ga boš dal v pivo)!
grin1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Tudi jaz sem, glede na moj profil vode ugotovil, da je bolj za temna piva. Vodo zdaj mešam z distilirano, da znižam bikarbonatno trdoto. Dodajam tudi Gypsum (CaSo4) plus citronsko kislino za uravnavanje PH. Cela znanost tale voda...:) Jaz sem bolj nagnjen k perfekcionizmu tako da me vse to računanje, preverjanje in dodajanje raznih dodatkov ne moti. OK. dost mi še fali kar se teorije tiče. Počasi ampak zihr pa tud to pride.

Kot je že G. Utiševalec omenil se opravičujem če sem koga pozabil. Citronsko kislino dobiš v štacuni. jaz sem jo kupil na oddelku za čiščenje vodnega kamna;)). Bom pa presedlal na Acid malt, ker mi je vseeno malo bolj higienično z njim nižat PH kot pa z kislinami.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Acid malt vsebuje mlečno kislino, enako kot če bi dodal čisto mlečno kislino v tekoči obliki. Imam HCO3 262, zato dodam 0,39 mL/L mlečne kisline in dobim ph drozge 5.3. Na okusu se kisline ne zazna. Trgovina moje pivo ima 80 procentno mlečno kislino, to tudi jaz uporabljam. Brun's water program je super za računanje vode.
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Hvala za odgovore. Bral sem, da je za bolj svetla in hmeljena piva dobro imet HCO3- čim nižje (pod 70 ppm), ker lahko previsoka koncentracija povzroča "harsh" grenčino ...karkoli že to pomeni. Za IPA-e je zaželeno je tudi, da je razmerje med sulfatnimi in kloridnimi ioni čim višje, npr. faktor 2 v prid sulfatu. To se mi ne zdi ni tak problem, pač dodaš ustrezno količino CaSO4. Težje se je znebit preveč HCO3-. Če prav razumem za to obstaja več možnosti:

1.) Vodo predhodno prevreš, da HCO3- izpade v obliko CaCO3 (+ seveda dodaš ustrezno količino kalcijevih soli, ki nadomestijo izpadli Ca). Osebno mi ta možnost ni preveč všeč, ker podaljša že tako precej dolg dan v "pivovarni" in tudi nikoli ne moreš točno vedeti koliko CaCO3 je dejansko izpadlo.

2.) Vodo razredčiš z destilirano vodo, ali z vodo obdelano z reverzno osmozo.
Tudi ta opcija se mi ne zdi najbolj praktična, ker je treba pred vsakim varjenjem nekje dobit še cca 15-20 L RO vode (delam 40 L batche).

3.) Dodaš kislino (mlečno, citronsko, acid malt...), ki nevtralizira HCO3-.
Ni optimalno, ampak za silo deluje.

4.) Dodaš Ca(OH)2 (gašeno apno), ki ti prav tako obori CaCO3, ampak brez vrenja. To se sliši sicer zanimivo, ampak je baje treba biti previden s količinami, da ga še bolj ne kiksneš.

Ker delam 40 L batche sem na hitro izračunal, da bi za vsako pivo potreboval cca 3-5 g CaSO4, 3-5 g CaCl in okoli 10 mL mlečne kisline. Za kakšno IPO mogoče še več. Ja, 100 g je za prvo silo dovolj, ampak če imaš dobro sezono se to kar hitro pokuri
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Tukaj dobiš po 1kg , naročiš pa preko sam svoj pivovar ker je drugače zelo visoka poštnina. 3-5g je pa malce malo za IPA profil ampak to boš že sam eksperimentiral.
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Sicer neumestno vprašanje za ta forum, pa vendar. Ali je kdo že naredil pizzo iz slurry-ja S-04 ? Delam poiskus side-by-side. Ena zmes testa iz opranega S-04 in druga iz navadnega svežega kvasa. Bomo videl/probal... Sporočim kaj je ratal.
Pa lep vikend!

Jaz sem delal testo za pizzo iz piva in usedline kvasa, zadnjih par steklenic je imelo po 2, 3cm usedline. Vzajalo je odlično, ampak jaz delam cold ferment pri testu za pizzo (3 do 4 dni v hladilniku). Spečeno testo je bilo kar OK.

Problem je bil, ker sem malo pozabil, da je bil v tistih steklenicah močno hmeljen IPA, tako, da je imela pizza bolj okus po Goldingu kot po čem drugem
smile-1.gif
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Pred kratkim sem se prvič začel malo ukvarjati s pripravo vode za varjenje. Glavni značilnosti moje vode: (i) zelo veliko HCO3- (skoraj 290 ppm) in (ii) zelo malo sulfata (14 ppm). Ostali ioni so dokaj OK za "balanced profil" (Ca2+ 74 ppm, Mg2+ 14 ppm, Na+ 9 ppm, Cl- 15 ppm (mogoče je klora malo premalo)). Ker je po mojem razumevanju bikarbonat bazičen mi to sicer ne gre ravno najbolj skupaj s podatkom za pH, ki naj bi bil 7.4, kar se mi zdi dokaj ne-bazično. Bom moral zgleda še malo bolj naštudirat. Zgleda pa da je moja voda OK za stoute in temna piva in slaba za svetla in hoppy piva (pale ale, IPA).

V glavnem, ugotovil sem, da bi rabil kalcijev sulfat (CaSO4), kalcijev klorid (CaCl2) in eno stvar za nakisat (npr. mlečno kislino, ali pa citronsko - ne vem katera se več uporablja). Videl sem, da jih imajo na moje pivo, ampak a mi lahko kdo prosim priporoči, kje bi lahko dobil malo večjo količino malo bolj ugodno? Kje ste jih kupili vi? Hvala.

Kako/kje ugotoviš kemično sestavo vode? laboratorij?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Pred kratkim sem se prvič začel malo ukvarjati s pripravo vode za varjenje. Glavni značilnosti moje vode: (i) zelo veliko HCO3- (skoraj 290 ppm) in (ii) zelo malo sulfata (14 ppm). Ostali ioni so dokaj OK za "balanced profil" (Ca2+ 74 ppm, Mg2+ 14 ppm, Na+ 9 ppm, Cl- 15 ppm (mogoče je klora malo premalo)). Ker je po mojem razumevanju bikarbonat bazičen mi to sicer ne gre ravno najbolj skupaj s podatkom za pH, ki naj bi bil 7.4, kar se mi zdi dokaj ne-bazično. Bom moral zgleda še malo bolj naštudirat. Zgleda pa da je moja voda OK za stoute in temna piva in slaba za svetla in hoppy piva (pale ale, IPA).

V glavnem, ugotovil sem, da bi rabil kalcijev sulfat (CaSO4), kalcijev klorid (CaCl2) in eno stvar za nakisat (npr. mlečno kislino, ali pa citronsko - ne vem katera se več uporablja). Videl sem, da jih imajo na moje pivo, ampak a mi lahko kdo prosim priporoči, kje bi lahko dobil malo večjo količino malo bolj ugodno? Kje ste jih kupili vi? Hvala.

Kako/kje ugotoviš kemično sestavo vode? laboratorijUporabn

komunala, oz. kdor skrbi za tvojo vodo ima podatke.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Od moje pivo trgovine:

Yakima Chief – Hopunion so postali naši novi partnerji - dobavitelji ameriških hmeljev. YCH je podjetje, katerega lastniki so proizvajalci hmeljev. Torej brez posrednikov in na zalogi tudi večje količine po ugodnejših cenah:
- Cascade (trgatev 2015)
- Columbus (trgatev 2015)
- Mosaic (trgatev 2015)
- Nugget (trgatev 2015)
- Palisade (trgatev 2015)
- Simcoe (trgatev 2015)
Ostali še pridejo..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Jod je ok oz. itak jodovica (ki se uporablja za test) obstaja samo v raztopini. Kakšen je bil recept oz. kakšen slad si uporabljal?
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
pale ale 4 kg
cara 50 0.2 kg
special B 0.1kg
US-05

vienna 2.9 kg
munich 0.5 kg
pale ale 0.3 kg
cara 50 0.1 kg
W-34/70

Pri obeh sem poskušal doceči čimnižjo mash temperaturo, oba pa danes že lepo vreta no W-34/70 malo manj. Ko sem jod kapnil gor se je obarvalo temnovijolično, ko sem premešal pa je barva izginila.
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Od moje pivo trgovine:

Yakima Chief – Hopunion so postali naši novi partnerji - dobavitelji ameriških hmeljev. YCH je podjetje, katerega lastniki so proizvajalci hmeljev. Torej brez posrednikov in na zalogi tudi večje količine po ugodnejših cenah:
- Cascade (trgatev 2015)
- Columbus (trgatev 2015)
- Mosaic (trgatev 2015)
- Nugget (trgatev 2015)
- Palisade (trgatev 2015)
- Simcoe (trgatev 2015)
Ostali še pridejo..

Jest ne vidm da bi mel kej na zalogi od tega, kje je cenik?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik usy pravi:
pale ale 4 kg
cara 50 0.2 kg
special B 0.1kg
US-05

vienna 2.9 kg
munich 0.5 kg
pale ale 0.3 kg
cara 50 0.1 kg
W-34/70

Pri obeh sem poskušal doceči čimnižjo mash temperaturo, oba pa danes že lepo vreta no W-34/70 malo manj. Ko sem jod kapnil gor se je obarvalo temnovijolično, ko sem premešal pa je barva izginila.

Jod je potrebno precej natančno pogledati da opaziš razliko. Jaz imam bel keramičen krožniček, v sredino nalijem pivino, jod pa na rob. Potem razlijem pivino po robu in opazujem rob stika pivine in joda.
Ko sem gledal na raznih posnetkih, se po kameri čisto nič ne vidi, šele ko mi je nekdo prvič pojasnil v živo, sem šele opazil razliko.
Jodov test vedno delam, najprej na vrhu, kjer se pretvorba najprej konča in potem spodaj (na pipi), kjer ponavadi traja nadlje...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.