Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Roasted in black lahko izpustiš iz masha in jih dodaš na koncu, razlika med tem ali bodo v mashu ali ne je zelo majhna (ker imajo itak nizek PPG, uporabiš jih zelo malo). Pazit je treba pri chocolate in bolj "svetlih" ali/in pa pri večjih količinah ker dejansko če jih ne bo v mashu boš imel nižji OG saj ne boš dobil sladkorjev iz njih (večina kalkulatorjev omogoča da slad "odstraniš" iz drozganja in potem korigira gostoto).
Kako je pa potem s Ph v mashu? Potem treba vodo pripravit kot za svetlo pivo in ko je konverzija koncana, potem na koncu dodani prezgani sladi naj ne bi vec vplivali na ph oz prenizek ph glede na predhodno vodo ?
Ph se upošteva pač na začetni grain bill, velikokrat se dodaja temen slad tako zato da ni potrebno korigirat kemije vode ker jo temni slad poruši. Sam recimo nimam tega problema ampak ravno obratnega, tako da če ne dam temnega sladu moram dodajat pa acid slad!