Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Tudi jaz sem se lotil domačega pivovarjenja in bom že po dveh kitih in kar nekaj prebrane literature, prešaltal kar na BIAB metodo. Sem vzel v zakup da mi prvi poizkus mogoče ne bo čisto ratal, bomo videli
smile-1.gif
. Me pa nekaj zanima. Trenutno imam že 26 dni v fermentorju coopersov stout in se nekako kar ne upam flaširat, mi veha še kar brbota nekje na 30s že 14 dni. Meril sem FG in je nespremenjen 1013 že teden dni, pivo je okusno že sedaj in se mi zdi da okuženo ni. Je to varno flaširat? Po moji logiki kvasovke ne žrejo več, če se G ne spreminja več, ali jaz to narobe razumem? Ni mi jasno od kje ves ta CO2. Prva runda mi je sicer povrela v 8 dneh, je pa res da sem imel takrat začetno temperaturo precej visoko. nekaj dni 24 stopinj ki sem jo potem znižal na 19. V tem primeru imam pa že od samega začetka na 16-18 stopinj. V obeh primerih imam kvas S-04.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Gostota je edini merilo ki kaže na stanje fermentacije. Če je FG več časa enak pomeni da se sladkor ne porablja = fermentacija ne poteka.

Veha lahko brbota zaradi temperaturnih nihanj, vremenskih pogojev (tlak) ali pa preprosto zato ker se CO2 izloča iz piva saj ga je tam ogromno (pri 18C je v 22l piva več kot 20l CO2ja).
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
CO2 tudi po končani fermentaciji uhaja iz fermentorja. V teh malo toplejših dneh so v igri tudi temperaturne razlike, pri katerih prihaja do krčenja in širjenja vsebine fermentorja in fermentorja samega.

Če je FG že nekaj časa enak, brez skrbi flaširaj. S-04 je načeloma fertik v nekaj dneh.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Še eno opažanje. Pred cca. 14 dnevi sem dal v sod en ponesrečen poskus piva. Želel sem narediti nek "fake lager" iz pilsnerja z US-05 kvasom. Pa mi je temperatura pobegnila previsoko med fermentacijo in sem vrgel not en kup cascade hmelja ter zadevo dal v sod in na hladno.

Dober teden, 10 dni nazaj sem pivo poskusil, pa ni bilo pitno. Precej agresiven okus po alkoholu, veliko estrov, že kar malo kisel okus. Sem mislil vse skupaj zliti v odtok, ampak sem na srečo pozabil. Danes z užitkom pijem to isto pivo in je zadeva čisto OK.

Ni ravno vrhunec pivovarstva
smile-1.gif
Napake se okusijo, sploh, če veš kaj iskati. Ampak za kak piknik na vročo soboto je pa več kot OK.

Še enkrat je je izkazal tisti rek. Relax, don't worry, have a homebrew
smile-1.gif
Potrpljenje je res najboljši prijatelj domačih pivovarjev.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Ja sej sem mislu da bi dal viton tesnilo noter ker naj bi potem bla pumpa tud za 100+st.C. Pa tam piše da je 28 l/min tvoja
smile-1.gif
, če se ti da naslednič štopaj kolk cajta boš rabil da prepumpaš tistih 100 litrov, me zanima kolk izgube lahko pričakujem na pretoku.

Sem pretakal v soboto, 28L je točna informacija.
Lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik ulaga pravi:
katere knjige priporočate za nekoga, ki je prebral How to Brew (John Palmer), nekaj tem v Braukaiser.com in seveda tale forum in se želi še bolj poglobiti?
razmišljal sem o teh štirih:
Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation
For The Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops
Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse
Water: A Comprehensive Guide for Brewers

če ima kdo katero me zanima še, če se splača kupiti knjigo, ali se najde večino na internetu, če konkretno brskaš...
hvala

http://www.amazon.com/Mastering-Homebrew-Complete-Brewing-Delicious/dp/1452105510 Bomba!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Imam 12m (premer je 1cm) potopni hladilnik. Ugotovili smo že da je premajhen za ohladiti100L pivine
wink-1.gif

Zanima me, koliko bi pridobil, če sploh bi, če ga oblečem v gumljasto cev in naredim ven pretočni hladilnik?
Ker plate chiller mi malo smrdi zaradi morebitnih delcev ki ga radi zamašijo.
Torej, ali bo 12m cevi dovolj za hladiti 100L pivine?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
12m bi pomojem moralo kar ok hladit, odvisno seveda kako rešiš pretok hladilne vode. Tam okoli 10m se ponavadi uporablja za klasične polcolske ali 3/4 colske cevi.

Pri pretočnih hladilnikih moraš računat da z uravnavanjem pretoka dobivaš ustrezno mrzlo tekočino na izhodu. Tako da večji kot imaš pretok večji hladilni potencial rabiš.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Akvaristika?

vse plasticno in precej vec kot 0,5 mikrona

Plastični in bolj grobi so ponavadi za zrak (zato da je upor čimanjši in da ne obrmenjuješ črpalke), za CO2 tudi v akvaristiki dobiš bolj fine in tisti so ponavadi dejansko "iz kamna". So pa uporabni samo nekajkrat v pivovarstvu ker potem jih ne moreš več oprat oz. razkužit (stanejo itak okoli eur). Koliko mikronov imajo tile za Co2 ne vem, nisem nikjer zasledil podatka vem pa da jih imajo v raznih petshopih.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.