Kvasa za take stvari načeloma ni potrebno prat, samo pobereš plast kvasa ki je na vrhu usedline in jo shraniš v neki (najbolje stekleni, samo pazit na pritisk) flaški v hladilniku do dne ko rabiš.
Pranje kvasa ima smisel če:
- se ga uporabi starega (svinjarija med kvasom se lahko "pokvari" in vpliva na okus, mrtev kvas ponavadi pade na dno prvi in se ga s pranjem znebiš)
- če se ga uporabi za nezdružljive vrste piva (recimo kvas iz temnega piva ne moreš dat v svetlega ker ti bo dajal barvo pa tudi aromo, kvas iz IPA ne moreš dati v kaj vem stout ker bo dajal priokus, ipd. logika ...)
Iz APA v IPA ni nobenega problema, 3 tedne star kvas je še dokaj ok. Skratka pobereš usedlino kar jo rabiš in usuješ v novo pivo.
Izračunaš koliko rabiš, v kalkulaciji izberi yeast type kot "slurry". Za nek IPA boš rabil okoli 3-5dcl usedline, v fermentorju jo imaš pa verjetno precej več. Tako da predlagam da vzameš 0.5l flaško pa napolniš do vrha z dokaj gosto usedlino, v hladilniku se bo itak še malce separirala pa boš dobil kakšen dcl vode in ostalo bo usedlina večinoma iz kvasa.