Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Jutri bom zakuhal 100Lpiva, uporabil bom kvas od prejšnjega batcha. Imam ga dobra 2L, par strani nazaj ste mi priporočili, naj gadam notr cca 1,5L, a bo full narobe če dam kak liter več?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ne bo. Spremljaj lag cas fermentacije, bo verjetni krajsi kot bi bil ce das manj kvasa ampak ce ne bo fermentacija zacela takoj potem se kvas veselo mnozi in je torej doza ustrezna za pogoje ki jih imas.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Še eno vprašanje.
Po enem tednu se je fermentacija popolnoma ustavila pri 1020 (zacetna 1045).
Ali sploh lahko kaj pametnega storim ?
Kvas je ta ki je bil priložen extraktu (IPA). Dodano 500g DME in 600g dekstroze. Temperatura 20-22.
LP
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Kok je pa pricakovani fg?
Segrej za kako stopinjo ali dve in daj notrskvas s04 ali kaj podobnega
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Saj ne. Brez skrbi. Pokrivam samo, da mi voda in pivina zavreta.

Fantje, kje pa ste vi nabavli cevi za pivo (blizu štajerske)? Moje so malo prekratke in se mi pivo posledično peni, ko ga natakam
smile-1.gif
.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Imam v fermentorju APA narejen z Safale 05 22l. OG 1,058. Hkrati imam še eno vrečko omenjenega kvasa.
Ali bo dovolj, če operem kvas in z njim naredim enako količino IPA z OG 1,064 ali potrebujem dodajat?
APA je odležal 3 tedne v fermentorju, nisem še meril vzorca.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Kvasa za take stvari načeloma ni potrebno prat, samo pobereš plast kvasa ki je na vrhu usedline in jo shraniš v neki (najbolje stekleni, samo pazit na pritisk) flaški v hladilniku do dne ko rabiš.

Pranje kvasa ima smisel če:
- se ga uporabi starega (svinjarija med kvasom se lahko "pokvari" in vpliva na okus, mrtev kvas ponavadi pade na dno prvi in se ga s pranjem znebiš)
- če se ga uporabi za nezdružljive vrste piva (recimo kvas iz temnega piva ne moreš dat v svetlega ker ti bo dajal barvo pa tudi aromo, kvas iz IPA ne moreš dati v kaj vem stout ker bo dajal priokus, ipd. logika ...)

Iz APA v IPA ni nobenega problema, 3 tedne star kvas je še dokaj ok. Skratka pobereš usedlino kar jo rabiš in usuješ v novo pivo. Izračunaš koliko rabiš, v kalkulaciji izberi yeast type kot "slurry". Za nek IPA boš rabil okoli 3-5dcl usedline, v fermentorju jo imaš pa verjetno precej več. Tako da predlagam da vzameš 0.5l flaško pa napolniš do vrha z dokaj gosto usedlino, v hladilniku se bo itak še malce separirala pa boš dobil kakšen dcl vode in ostalo bo usedlina večinoma iz kvasa.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Hvala. Sej logika mi je bila jasna, samo kalkulatorja nisem znal čisto uporabljati, ker mi je metalo ven najmanjšo količino usedline 1l in je bilo preveč. Pol sem po tvojem sporočilu videl, da lahko tudi to prilagajaš, da prideš na manjšo razliko.

A ja pa še to. A bo preveč vplivalo na okus (kvas iz APA), če ta kvas porabim in naredim IPA z nekim drugim npr. angleškim hmeljem. Se pravi recept za IPA, vendar bo hmelj SG ali Fuggle. Gre pa za single hop IPA.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Načeloma je arome hmelja v usedlini relativno malo in se jo ne bo čutilo v drugem pivu če bo to dodatno hmeljeno.

Prej sem pozabil omenit, pazi če si delal dry hopping v tem primeru kvasa ni pametno uporabit ker je nad njim plast hmelja. Tu bi tudi skoraj nujno rabil pranje s tem da se hmelj iz dry hoppinga težko opere ker je ponvadi precej lebdeč zato se kvas pobira pred dry hoppingom (pretakanje v sekundarca).
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Glede društvenega piva....fantje pravjo, da je dober. Se vidmo na festivalu.

A lahko še kako dodatno info za vse, ki nismo iz LJ in ne spremljamo vseh živih soc. omrežij?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Glede društvenega piva....fantje pravjo, da je dober. Se vidmo na festivalu.

A lahko še kako dodatno info za vse, ki nismo iz LJ in ne spremljamo vseh živih soc. omrežij?

Kakšen info te pa znima, glede na to, da nisi iz Ljubljane.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Glede društvenega piva....fantje pravjo, da je dober. Se vidmo na festivalu.

A lahko še kako dodatno info za vse, ki nismo iz LJ in ne spremljamo vseh živih soc. omrežij?

V petek (danes 22.5.) in soboto (jutri 23.5.) bo na/ob gradu Kodeljevo LJ festival piva ( FB predstavitev ). Predstavljale se bodo različne tuje/domače znamke piva, tudi craft pivovarne (baje je tudi nek viski na programu). Ker se obeta slabo vreme je streha postavljena, tako da ni izgovorov!
evil.gif


Par sodelujočih v tej temi smo tudi v društvu "ljubiteljev domačega pivovarstva" (Pivius Varilius zvarilo "fest" pivo "Hoppy Saison" ki bo na voljo za degustacijo.

V sklopu festivala bodo naši člani kuhali tudi "pivo v živo" (mislim da bo šlo za partial mash + extrakt).

Skratka vabljeni vsi ljubitelji piva in pivovarstva!
nahrung002.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.