Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Ni povišal cen, postal je zavezanec za DDV!
grims-1.gif


(zanimivo da je par surovin za pir obdavčeno po nižji davčni stopnji .. osnovne dobrine pa to)
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Potrebno je pohvaliti obe spletni trgovini. Iz obeh je roba prišla v dveh dneh, nepoškodovana in poslano je bilo vse do zadnjega zamaška in tesnila vehe, kar je redkost za naše trgovine. Hmezad imam 30 minut vožnje stran ampak me veseli, da bodo imeli tudi v spletnih trgovinah kaj.
smile-1.gif
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Matejbeer pravi:
Potrebno je pohvaliti obe spletni trgovini. Iz obeh je roba prišla v dveh dneh, nepoškodovana in poslano je bilo vse do zadnjega zamaška in tesnila vehe, kar je redkost za naše trgovine. Hmezad imam 30 minut vožnje stran ampak me veseli, da bodo imeli tudi v spletnih trgovinah kaj.
smile-1.gif

Jp. Sem kar nekaj nakupov opravil v obeh trgovinah in vedno je vsa roba prišla naslednji dan.
cheer.gif


bles
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nimam dobrga občutka glede tegale
crazy1.gif
Pšenično mi je zdej 12ti dan spet začelo nekej vreti(drugače se je vretje umirilo 4ti dan), temperatura je približno enaka ves cajt. Vsaj zaenkrat ni vidt, da bi kaj nenavadnega plavalo, pač malo standardne pene. Upam da nisem fasal kakega divjega kvasa.

Našel verjetno rešitev tegale "problema"
Glede na tole, zna WB06 za razliko od ostalih ale kvasovk dosti bolje prebavljati maltotriose, ki jo počasi žre dalje, ko ostali fermentisovi kvasi že zaklučijo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Zanimivi grafi (že gre v bookmarkse). Vseeno glavno vretje ki bi trajalo več kot 10 dni malce dvomim da je možno, če ni slučajno kakšne fore s spremembami pogojev. Meni še pri lagerjih glavna aktivnost neha v 7-10 dneh. Se pa kot rečeno temperatura in (tudi) pritisk poznata za malenkostno brbotanje.

Sam imam sedaj "beer TV" (steklen flaškon) in mislim, da boljše videt aktivnost kvasa v vseh fazah skoraj ne moreš! Res priporočam če imate kaj takega doma, ker se vidi kako zgleda cel proces fermentacije. Dejansko se vidi začetek ko nastaja pena na vrhu in pod njo skoraj ni aktivnosti pa potem divjo aktivnost v primarni fazi in še "fade out" v sekundarni fazi, ko se vse skupaj umiri. Slabosti flaškona: samo pretakanje z auto-sifonom (a obstaja slovenska beseda za tole? samodejna natega mogoče?!:p ) je sicer malce težje kot pa preko pipce ampak vseeno gre (malce več dela je s pucanjem in sterilizacijo), prenašanje ni neke silne razlike, pucanje je pa občutno težje oz. po drugi strani se na steklu takoj vidi kdaj je čisto in kdaj ni pa ker je bolj gladka površina gre svinjarija takoj dol (ko enkrat prideš do nje).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
No ja, 10+ dni dolgo vretje je čist možno. Ravno mi 9ti dan vre coopersov pšenični+1kg pšeničnega dme z wb06 pri 21 stopinjah. Mehurček v vehi na 3s
 

Stroj

Zelenc'
25. nov 2013
1
0
1
Zreče
Pozdravljeni, tudi jaz sem zvaril že okoli 6 serij piva iz že pripravljenih ekstraktov z dodatkom dme. Trenutno staram 1 batch muntonsovega lagerja, v fermentorju pa mi 4 dni veselo brbota muntonsov stout... Ker pri meni trenutno poraba presega proizvodnjo, že komaj čakam, da bo lager, ki je v procesu staranja primeren za pitje.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Nekje na začetku teme je že Utiševalec podrobno razlagal o stekleničenju in dodajanju sladkorja. Za izračun količine dodanega pa uporabiš tale kalkulator (tudi že objavljeno).
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Zdravo.

Link do kalkulatorja si že dobil, za upoštevano temperaturo pa vzameš najvišjo temperaturo ki je bila po koncu fermentacije. Spodaj pod kalkulatorjem imaš okvirno tabelo vrednosti ki naj bi jih imelo posamezno pivo.

Pri lagerju dobro premisli kako so temperature. Sam upoštevam kar d-rest temepraturo in izpade ok (če nimaš d-resta uporabiš temperaturo fermentacije). Med samo fazo lageringa se namreč ne pridela veliko CO2ja, poleg tega pri daljšem času staranja CO2 raztopljen v pivu delno tudi "izhlapi". Za lagerje jst uporabim 2.3-2.7 volumenska deleža, za temna piva manj za svetla več.

Za stout odvisi od tega kako ga konzumiraš in kaj točno imaš. Pri stoutih se pri all-grain metodi uporablja dodatke ki naredijo kompaktno peno (rženi, ječmenovi kosmiči) + stout se konzumira na malce višji temperaturi (tam okoli 10C). S tem dvema podatkoma je okoli 2 volumenska dela CO2ja čisto ok, če pa serviraš pri nižji temperaturi oz. uporabljaš beer kite s sladkorjem bi pa osebno dal več.

Za svetla ale piva dajam sedaj sam 2.5 kar je po protokolu malce preveč za ta stil, ampak ker konzumiram piva ustrezno mrzla je CO2ja ravno prav. Če dam manj sladkorja se pivo komaj kaj peni.

Za dodajanje sladkorja sem sicer že 1x opisal postopek. Stehtaš ustrezno količino sladkorja, segreješ malce vode (za 150g sladkorja boš imel dovolj 1-2dl vode), usuješ sladkor noter ... prevreš 2-3 min (s tem ubiješ vse kar bi bilo potencialno živo v vodi ali sladkorju). Ko končaš vretje pokriješ posodo (recimo krožniček od šalc) in ohladiš v vodni kopeli. Ko se ohladi na 40C ali manj previdno vliješ sladko vodo v pivo + previdno premešaš pivo po vrhu (ne vnašat kisika v pivo, ne mešat spodaj ker dvigneš usedlino). Sladkor se bo zaradi pricipa difuzije sam prerazporedil. Jst počakam vsaj 30min, ponavadi vmes razkužujem opremo za stekleničenje ipd. tako da ne gre čas v nič!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Da dodam še tole temo.

Dekstroza vs. navadni namizni sladkor (saharoza = fruktoza + glukoza) za priming ima edino prednost da je "monosaharid". Monosahard bodo kvasovke lažje in hitreje predelale v CO2 in alkohol, nosi pa na količino manj "energije" zato jo je potrebno dati več. Več sladkorja za priming pomeni VEČ usedline.

Če so kvasovke v dobrem stanju se komot uporabi namizni sladkor s čimer bo usedline manj. Če se za pivo uporabi dvostopenjsko fementacijo v ločenih posodah in se pazi na usedlino je tako fino dat na koncu še čimmanj sladkorja ki povzroči usedlino. Uporabite pa sladkor ki je "čist", kakšen rjavi (po možnosti še pobarvan) se ne obnese dobro.

DME da veliko usedline je pa res da ker vsebuje določen delež beljakovin bo nastal efekt "kompaktne pene". Za all-grain se tega ne potrebuje ker se dodatne beljakovine dodaja že v primarni fazi kuhanja.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Torej "odveč" imam 2kg srednje temnega DME. Kaj narediti s tem?
grin1.gif

Nekako tega ne bi mešal k že začinjenim kitom, ampak bi zadevo začinil jaz. Se pravi za nek srednje grenek ale rabim koliko in kakšen hmelj?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Srednje temni? Misliš jantarni (amber)?

Problem z DMEjem je ker ne veš kakšen ima "okus" (delež kompleksnih sladkorjev).

Za angleški rjavi ale daj 13-15l vode, cca. 15-20g hmelja za grenčino (10-15% AA), ki ga kuhaš v celi količini vode 60 min (če kuhaš manj vode moraš dat hmelja ustrezno več ker se sprosti manj grenkobe, recimo za 5l okoli 40g hmelja). Zadnjih 5 min dodaš hmelj za aromo, bi rekel da med 10-20g (uporabiš en klasični hmelj za angleška piva ... fuggle, savinjski golding, willamette). Jantarni DME ima verjetno precej kompleksnih sladkorjev (karamela) in če daš manj oz. nič hmelja za aromo boš dobil "škotski ale" ki ima bolj sladek okus in skoraj nič hmeljne arome, če hočeš bolj klasičen bitter daj hmelja več. Fermentacija s safale s-04 med 18-20C.

Sej na splošno s hmeljem nimaš kaj falit. Za grenkobo piva uporabi online kalulatorje (ali ročno) ki ti preračunajo IBU, malce potem poglej da ustreza stilu, ki ga želiš. S hmeljem za aromo pri ale pivih sem že omenil da imaš možen cel razpon, od nič do veliko in v vsakem primeru bo ok (za razliko od lagerja kjer ti par g hmelja oz. napačen hmelj lahko "pokvari" pir).
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Katere termometre uporabljate? Jaz sem imel za prvo rundo tistega steklenega za vkuhavanje pa mi je zadnjič po tleh padel.
smile-1.gif

Iščem kakšnega digitalnega, ampak ne vem kaj sploh moram kupiti. Gledal sem vbodne za meso ampak mi je prodajalka rekla, da ti niso za tekočine. Dajte povedat kaj točno kupiti. Najbolje, če lahko kar link prilepite. Naj pa bo digitalni in ne predrag. Hvala za pomoč.
LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Najcenejši digitalni na ebayu!
evil.gif


Jst imam natanko tega oz. več njih!

Za tekočino je toliko primeren kot vsak drug, res je da ga ne moreš vreč celega v vrelo vodo ker verjetno ni waserdiht (sicer ma neke o-ringe, ampak v vreli vodi ne bo preživela elektronika), komot pa ga potopiš do vrha kovinskega tipala.

Problem s temi poceni zna biti da niso prav kalibrirani, čeprav moji so vsi v rangu +-0.5C. Resolucija 1C je pa za pivovarstvo čisto ok, za drozganje "po domače" je itak toliko spremenljivk v ozadju da do 1C točne temperature tudi če imaš laboratorijski termometer ne boš dobil. Vseeno preden začneš enega uporabljat preveri če je ustrezno natančen/točen, za prvo silo si lahko zmeriš telesno temperaturo pod pazduho!
grin1.gif
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Hvala za link Utiševalec. Bom upošteval nasvet. Moram pazduho prej z oxijem spucat in jo prekuhat v vreli vodi? lol
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Danes po 8 dnevih v fermentorju sem zopet pomeril spec. maso pivine ki je 1010.
Sestavine so:
Coopers Australian Pale Ale
1kg DME amber (jantar)
21 litrov vode
kvasovke US-05
fermentacija pri 21 - 22°c

Začetni OG je bil 1039. V ponedeljek ko sem prvič pomeril je pa bil 1010 prav tako je bil danes 1010.
Ali je to ok glede na to, da je predviden FG 1006?
Najbrž na to vpliva tudi manjša količina vode od predvidene.
DME-ja sem uporabil sam 1kg, ker sem hotel narediti malo bolj lahko pivo. V fermentorju nameravam pivo pustite še vsaj do srede prihodnji teden.
Hvala!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Če vržeš te sestavine v nek kalkulator, ki ti računa podatke potem je nekako tako:
1.7kg LME light = 63%
1 kg DME amber = 37%
21l vode
safale us-05 (ne pozabi vnest kvasa ker vpliva na vrendnosti FGja!!!)
===================
OG=1.040, FG=1.011, ABV= 3.8% (+ priming)

Torej če je bil začetni OG 1.039 še končnemu spusti eno stopnjo in imaš 1.010! Skratka ni nič narobe, še prav lepo po preračunu ti je uspelo!
zmaga.gif
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Tako pa meni vre moj Russian Imperial Stout po Cooperjevem receptu
cheer.gif


Full pene in gosta kot purpena. ŠE dobro da je ta Cooperjev DIY fermentator tako visok. Pa še vrenje na 18 stopinjah malo umiraj zadevo.

Vret sem dal v petek zvečer, dogajat pa se je začelo v soboto popoldan.

OG: 1,084. Predviden FG: 1,022. Tako da bo alkohola preko 8%.

 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Pripravljam se na polnjenje steklenic in imam doma en zaboj povratnih steklenic češkega budweiser-ja,.
Razlika v teži med to in našo (union, laško) steklenico je 40g. Budweiser 340g naša 380g.
Ali bo ta steklenica še prenesla 2.5-2.7 volumenska deleža CO2?
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.