Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Ogrej zadevo za kakšno stopinjo in počakej do jutri. Če še vedno ne bo nič, vsuj dodatni kvas.

Če se ti da pacati, pa zmešej vsebini obeh fermentorjev med sabo
grin1.gif

btw, na homebrewtalk imaš temo, ki se začne z Fermentation can take 24 to 72 hrs to show visible signs.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če si dal eno ampulo 5 mesecev starega svežega kvasa si naredil napako. Sicer so tile activator packi mišljeni za dirketen pitch ampak realno so uporabni samo čisto sveži (pa še tu so mnenja zelo negativna), vse ostalo zahteva da narediš ločen starter pred dodajanjem v pivo.

Tako da realno si dodal verjetno zelo malo aktivnega kvasa pa še lager tip je ki daje ob underpitchingu lahko zelo čudne okuse. Tako da predlagam da uporabiš S-04 vsaj v tistem fermentorju kjer ni nič aktivnosti.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Imam problem. Na pokrovu od kega mi pušča malo co2 ven sedaj ne vem če lahko spustim pritisk ven in popravim pokrov.
Pivo je v kegu že četrti dan. Imam pa 1bar pritiska na 8-9°C.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Samo pomojem je boljše da popraviš tesnilo oz. pokrov kot pa da ti pušča. V najslabšem primeru boš ostal brez CO2ja v jeklenki z nekarboniziranim pivom. ČE spustiš pritisk ven in popraviš pokrov te čisto nič ne stane, karbonizacija ostane na nivoju kot je bila edino tisti liter ali dva CO2ja ki so v glavi bo šel ven kar pa je zanemarljivo pri celotni zadevi.

Lahko sicer probaš nabit pristik začasno na malce več, če je tesnilo slabo sedlo bo pritisk sam stisnil pokrov ob tesnilo in mogoče bo nehalo puščat.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Popravljeno mi je puščalo na cevki pri priklopu na keg pokrov tesni 100%.
Hvala drugače pivca ratala sem pokusil. Hvala tudi kalbotu za nasvete.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
pH imas zagotovo previsok, spravi ga pod 5.8! Naceloma pri takem phju tudi encimi ne delajo optimalno, tako da imas tu nekaj rezerve. Glede ostalega (ce je temperatura ok) lahko na efektivnost vpliva tudi mletje slada in pa sam cas drozganja. Zmelji bolj fino pa cas drozganja lahko podaljsas, tudi cas izpiranja sladu naj bo cimdaljsi (cimbolj pocasi naj odteka sladica).

Temperatura drozganja je bila ok. V uri in pol je padla za 1.5°c.
Ostalo pa bom upošteval pri naslednjem varjenju.
Kako pa naj doziram kalcijev sulfat za znižanje ph glede na to , da ne morem dobiti analize vode?
Hvala!!!
smile-1.gif

Kalcijev sulfat je sol, se pravo bolj nevtralen, se pravi slaba opcija za zbijat pH. Poskusi rajši z mlečno oz. citronsko kislino oz. kislim sladom. Za analizo vode poglej v obvestila na občini. Analize vode se delajo redno. Samo je pa res, da je večina analiz mikrobioloških, v naši občini delajo 2-3 x letno fizikalno-kemijske, pa še to bolj skope: trdota in pH...od nam uporabnih meritev.

Še moje izkušnje z vodo. Pri nas imamo ekstremno mehko vodo z zelo nizko prevodnostjo in pH6.5. Po eni strani OK, ker je podobno kot bi imel demineralizirano in lahko z minerali narediš primerno vodo vsakemu pivu. pH-ji pri meni so za blond ale 5.6, pale ale 5.4. Tako se s korekcijo nisem ubadal do tega vikenda, ko sem varil Black IPa. pH je prišel 5.1. Najprej sem hotel narediti eksperiment z 20 x nižjo količino drozganja. Problem je, ker sem moral za korekcijo dodajati zelo majhne količine sode bikarbone. Rabil bi bolj natančno vago. Tako, da ni bilo druge kot, da to ponovim pri varjenju. Je pa veliko telovadbe. Umešaš slad, vzameš vzorec, ohladiš, izmeriš pH, dodaš sodo bikarbono, in tako ponavljaš dokler ni pH OK. Prišel sem do dodatka 2.5g sode bikarbone za 20L in pH5.3-5.4.
Za uravnavanje količine Ca, SO4/Cl razmerja dodajam, CaSO4, CaCl2, NaCl, pa še malo MgSO4. Odkar dodajam te soli se mi je tudi izkoristek povečal pri drozganju. Sedaj je med 85% in 90% BIAB. Pomoje je bilo premalo kalcija, ki je tudi pomemben za aktivnost amilaz.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
No ja delovanje pH je malce bolj kompleksno kot samo delitev na kislo in bazično. Dejansko je osnova pHja ravnovesje med ioni katere v vodi večinoma prispevajo prav omenjene mineralne soli. Zato pa je pametno imeti analizo vode s katero potem lahko korekcijo delaš na mineralih s čimer dosežeš bolj "naravno" korekcijo pHja.

Mineralne soli vplivajo tudi na okus v pivu tako da imaš še en razlog več da poznaš vodo s katero delaš in lahko prilagajaš recepte glede na poznana dejstva (recimo vsi objektivni osnovni atributi piva kot so grenkoba, končna gostota in pa barva so tesno vezani tudi na stanje mineralov v vodi).

V osnovi pa glede samega masha drži da korekcijo lahko izvajaš enostavno tako da dodaš tisto kar manjka (previsok pH dodaš kislino, prenizek pH dodaš bazo). S stališča kemije je to zadovoljivo, delovanje encimov bo šlo normalno skozi in ven na koncu dobiš pivo. Nič kopliciranja, čeprav se danes da (če poznaš kemijo vode) vnest podatke v ustrezen kalkulator ki ti potem vrže ven popravke kemije za stil ki ga delaš - in tako BTW delajo tudi vse resne pivovarne (razen pač če delajo samo en tip piva ki je idealen za vodo ki je slučajno ves čas enaka glede kemije).

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Ma danes so tako poceni reverzne osmoze, da pomoje vse resne pivovarne naredijo demineralizirano vodo. Iz te pa "sintetično vodo" za vsako recepturo. S tem se izogneš variabilnosti v sestavi vode in nisi omejen pri sestavi vode.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Te stabilizatorji so pa najslabša stvar ker samo zasičijo vodo s solmi in lahko samo upaš da je osnovni profil vode dovolj nevtralen da potem dobiš pravi pH oz. da ni presežka kakšnih soli ki se potem čutijo v pivu.

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Tole mislte da je varno uporabt za pH, glede na to da je narjen za rože. Sem najdu doma 1l liter še iz bolj zelenih časov, ampak je stvar stara že kake 8 let, ampak ni blo nikol odprto.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Pa kaj je narobe s citronko za nižat in sodo bikarbono za višat ph
confused-1.gif

Ne delat znanosti če ni potrebno
grin1.gif

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Kot sem bral nej bi bla tale fosforna kislina najbolša zato ker ne spremeni okusa, pa še zaston je
smile-1.gif
. a citronsko kislino se dobi v mercatorju?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Lahko uporabiš fosforno kislino noben problem.

Glede okusa, govorimo o par ml/g na 20l vode. Kdor zazna to razliko v navadni vodi ima zelo izpopolnjena čutila in bi jih lahko uporabil za kakšno profesionalno dejavnost (načeloma bi v dokaj nevtralni vodi to lahko zaznal, ne vsak ampak določeni pa bi), kdor pa zazna tako količino kisline v nekem pivu je pa že skoraj na meji svetovnega fenomena!
grin1.gif

Seveda je predpostavka da se zadeve dozira po pameti in ne na pamet, včasih preberem kakšne američane na forumih in se samo čudiš da se ne zastrupijo. Zato ker je nekdo na 10h različnih topicih prebral da mora dat v pivo vse od apna, gipsa do mlečne kisline in potem vse to usuje noter je logično da mu pH še vedno ne štima in popravki se merijo v par 10ml kisline oz. da ponazorim po ameriško "1 žličko gipsa, pa 1/8 šalce (cup) fosforne kisline" bi moralo naredit stvar ok. Relax, don't worry and have a homebrew!
evil.gif

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Kakšna je dejanska razlika, če se US-05 fermentira na recimo 18 ali pa na 23 stopinjah?

bles

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.