Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tak pH meter je več kot dovolj, ga imam tudi sam še iz "akvaristike". Pred prvo uporabo oz. vsake toliko ga moraš kalibrirat, ponavadi dobiš zraven kalibracijske tekočine. Pa paziti pri njemu ker je sonda steklena in krhka tako da naj se meri pH vedno pri ohlajeni sladici drugače bo v najslabšem primeru crknil (počilo steklo) po prvi meritvi!
grin1.gif


Nekaj me še zanima. Kako uravnavate ph sladice, oz.kateri nacin je najboljsi. Dobil sem analizo vode, vendar ni notri zajetega magnezija in se ena dva elementa, tako da z ez kallulatorjem odpade oz.s tem programom ne morem nic storit.
Lahko edino uravnam ph sladice, me pa zanima ali je boljse z mlecno kislino, citronsko kislino, 5.2 ph stabilizator ali kaksen acid rest? Je kje kaksen kalkulator ki izracuna na podlagi ph vrednosti, koliko je potrebno dodati ene izmed omenjenih ph znizevalcev? So tudi kaksni off flavours od nastetih?

Lp, Mario
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ni univerzalnega odgovora.

pH sam lahko uravnavaš z dodatkom soli oz. kislin. Sam pri relativno mehki vodi z dokaj visokim začetnim pHjem potrebujem korekcijo za skoraj vsako svetlejše pivo ker mi pH naraste preko 6. Pri nekih srednje obarvanih (jantrna barva) je pa pH ponavadi tam na meji okoli 5.8. Sam sem pH zbijal na začetku s citronsko kislino, sedaj imam pa acid slad. S prenizkim ph-jem nisem imel težav, pri stoutih sicer povečam trdoto vode enostavno tako da dodam "donat" ker prinese komplet dozo Mg/Ca/HCO/SO4 in poviša "trdoto" vode.

Glede doziranja oz. zbijanja je v osnovni odvisno kakšen je osnovi profil vode. Na splošno če govorimo o nekem balansiranem profilu soli/mineralov potem ima bolj trda voda večje puferske (buffer) lastnosti. To pomeni da bo pH ob dodajanju sladu manj nihal glede na osnovi profil, obratno pa je z relativno mehko vodo.

Recimo tako z mojih izkušenj, na 10l piva sem za znižanje pHaja z 6.0 do cca. 5.4-5.6 rabil 1/4 najmanjše žličke citronske kisline, torej zelo zelo malo. Za acid slad je trenutno doza okoli 0.5% acida sladu v grain billu za padec cca 0.1 pH. Če pa imaš tršo vodo, potem je za korekcijo pHja direktno s kislino (acid slad, citronska kislina, mlečna kislina) potrebno dodat več kisline. Še najbolj zafrknjeno je če imaš že v osnovni vodi čudno neravnovesje med mineralnimi solmi, tu se lahko zgodi da ti ti delujejo močni bufferji in jih samo z dodatkom kisline ne boš mogel uravnovesti ampak moraš najprej poskrbet za ravnovesje soli potem pa šele korigirat pH (če je še potrebno jasno).

Glede tega kaj uporabit je načeloma vseeno, sa mbi šel sicer po tej logiki:
- če je voda relativno trda potem se poskuša pH spremenit z ddoatkom (razmerjem) med solmi (za to rabiš popolno analizo vode)
- če zgornjega ne moreš ali pa imaš relativno mehko vodo se uporabi korekcijo s kislinami (citronska, mlečna, acid slad)
- skrajni primer so 5.2 stabilizatorji, ti načeloma samo dvignejo koncetracijo soli do nerazumnih meja in s tem povečajo idelano "pufersko" lastnost same vode

Dodatki osnovnih soli v nekem normalnem razmerju ne puščajo posledic na okus, pri večjem razmerju vplivajo lahko tako na barvo kot okus končnega piva, kisline lahko imajo posledice na okus vendar v zelo velikih razmerjih (dajejo kislo pivo) ... recimo moja izkušnja z 1/4 žličke citronke na 10l mi pravi da načeloma to nebi smelo vplivat na okus. Pri acid sladu se po specifikaciji vpliv na okus pojavi pri koncentracijah nad 5%. Pri stabilizatorjih lahko v primeru relativno trde podlage ali pa neravnovesja dobiš presežek soli ki tudi vplivajo na okuse.

Moj nasvet je da začneš s citronsko kislino ker jo je najlažje dobit in tudi najlažje dozirat s tem da si prvič vzameš čas in res spremljaš vpliv. Uporabi za začetek mojo dozo oz. še manj, torej recimo noževo konico citronke potem premešaj mash in poglej koliko (če se) pH spremeni, potem počasi dodajaj da prideš do željene vrednosti.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Kdo ve kolk časa traja da pošlejo ta barley crusher iz beersmitha? Zdej čakam 2 tedna pa ga še kr ni.
 

wuhec

Zelenc'
23. jan 2015
12
0
1
lp,
Začel sem variti pivo iz celovitega exstrata. Prvo ki ni bilo najbolj okusno, ker je bilo še malce sladko( zaradi moje neučakanosti) sem naredil india pale ale.(po 5 dneh sm ga že flaširal). Sedaj pa mi drugi batch(18 l)(Irish Style Stout + temni dme) vre že 12 dni, fg še ni padel pod 1,015, po podatkih bi moral biti pod 1,008, sicer pivo še vre, veha brbota prebližno enkrat na 3-4 minute. uporabil sem pa paket kvasovk http://www.mojepivo.si/mojepiv...t-pale-ale.html temepratura vretja je pa med (22 in 24 °c , zdaj me pa zanima a je normalno da mi pivo vre tako dolgo ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
FG ne bo nižji, verjetno se je vretje že končalo. Če si dodal manj vode oz. dodajaš DME ti bo ostalo več kompleksnih sladkorjev ki jih kvasovke ne morejo pojest in to dviga FG.

FG 1.008 je za (pale ale) piva narejena iz sladkorja (po navodilih), ta piva nimajo skoraj nič telesa in so po domače povedano zanič. Ker si bil pameten in uporabil DME boš imel več "telesa" in pivo bo boljše.

Če si neučakan zmeri gostoto še 1x, če je 3 dni enaka potem flaširaj. Pivo je načeloma končalo s primarno fermentacijo.
 

wuhec

Zelenc'
23. jan 2015
12
0
1
sem zmeril še enkrat, in je fg padel na okol 1,012..
a je normalno to ,ko sm probal to "pivo" je še okus mal sladek, a se okus potem z sekundarno fermentracijo še kaj spremeni ?, a je pametno da pustim še malo odsedeti ? Pa ali moram pred flasiranjem pivo ohladiti da se vse malo posede ?

Pa še eno vprašanje imam, a je prostor z 11-13 stopinjami primern za uporabo kvasovk spodnjega vretja( a je nihanje 2 stopinj ( noč, dan vpliva na potek fermentacije ?) , ker bi poskusil naredit en lager. Pa kako dadat hmelj pripravljemo exstrato. ? ( med kuhanjem pivine al direktno v fermentrator ?.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Citat:
Uporabnik wuhec pravi:
sem zmeril še enkrat, in je fg padel na okol 1,012..
a je normalno to ,ko sm probal to "pivo" je še okus mal sladek, a se okus potem z sekundarno fermentracijo še kaj spremeni ?, a je pametno da pustim še malo odsedeti ? Pa ali moram pred flasiranjem pivo ohladiti da se vse malo posede ?
Večina pirov se lahko flašira med 14 in 21 dnevi.
Okus je lahko bolj sladek. Odvisno koliko je v pivini kompleksnih sladkorjev, ter kateri kvas si uporabil. Okus se bo s časom še spremenil.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik wuhec pravi:
sem zmeril še enkrat, in je fg padel na okol 1,012..
a je normalno to ,ko sm probal to "pivo" je še okus mal sladek, a se okus potem z sekundarno fermentracijo še kaj spremeni ?, a je pametno da pustim še malo odsedeti ? Pa ali moram pred flasiranjem pivo ohladiti da se vse malo posede ?

Pa še eno vprašanje imam, a je prostor z 11-13 stopinjami primern za uporabo kvasovk spodnjega vretja( a je nihanje 2 stopinj ( noč, dan vpliva na potek fermentacije ?) , ker bi poskusil naredit en lager. Pa kako dadat hmelj pripravljemo exstrato. ? ( med kuhanjem pivine al direktno v fermentrator ?.

Začni brati temo od začetka pa boš dobil odgovore na vsa vprašanja!
grin1.gif


Pivo je sladko verjetno ker ga nisi navajen, to ni klasičen evropski ali ameriški pir (svetli lager) ampak je ale. Ale piva so načeloma bolj sladka, z več telesa in z več okusa/arome. To je normalno, kupi si kakšen komercialen ale pir pa ti bo jasno. S staranjem se okusi zbalansirajo, načeloma oz. željeno je da pivo staraš v fermentorju dalj časa (3 tedne vsaj) da se ščisti in tudi na kvaliteti pridobi.

Za 11-13 stopinj je dober lager kvas, s tem da ne pozabit da ga rabiš več (2 vrečke na 20-25l). Glede hmelja pa odvisno kaj in kakšno pivo delaš, preberi si celo temo pa še kaj literature da ti bo jasno več.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Pa naslednjo rundo lahko malo zmanjšaš sladkobo(če ti gre res na jetra), če uporabiš kvas US-05
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik wuhec pravi:
lp,
Začel sem variti pivo iz celovitega exstrata. Prvo ki ni bilo najbolj okusno, ker je bilo še malce sladko( zaradi moje neučakanosti) sem naredil india pale ale.(po 5 dneh sm ga že flaširal). Sedaj pa mi drugi batch(18 l)(Irish Style Stout + temni dme) vre že 12 dni, fg še ni padel pod 1,015, po podatkih bi moral biti pod 1,008, sicer pivo še vre, veha brbota prebližno enkrat na 3-4 minute. uporabil sem pa paket kvasovk http://www.mojepivo.si/mojepiv...t-pale-ale.html temepratura vretja je pa med (22 in 24 °c , zdaj me pa zanima a je normalno da mi pivo vre tako dolgo ?

Moj nasvet. Preberi si tole temo od 1 do 119, pusti pivo vsaj 14 dni na miru, preden odpiraš in meriš in nikar in pod nobenim pogojem ga ne primerjaj z enim od obeh SLO znamk.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Sem sredi prvega varjenja in sem naredil precej veliko napako pri merjenju temperature pri mashu. Ko sem izmeril temperaturo na začetku je bila 66 stopinj zato sem še malo zakuril da bi jo dvignil na 68 pustil sem nekaj minut da se je dvignila na dobrih 67. Po eni uri ko naj bi se končalo sem spet izmeril temperaturo in je bila 73 stopinj :/ , v loncu sem imel 50l vode in ker nisem mešal sem dobil zgleda precej napačno meritev na začetku masha. Ko sem naredil jod test je zgledalo kar vredu OG preboil pa sem dobil samo 1048 namesto 1057 kot naj bi moralo biti po izračunih. Mislite da bo pir vredu ali rajši zmečem stran in naredim jutri na novo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Nikakor stran!
Ne bo prišlo kar si si zamislil, sigurn pa nekej bo!
Tako da kar lepo zvari do konca!
Lp
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ok bom pustil, samo malo škoda mi je teh 3 tednov fermentacije čakat če bo pir bl slab.

Hvala.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Glede na to da še sam ugibaš kolikšna je bila temperatura je težko predvidevat. Če si imel na začetku recimo 66C in si potem dogreval brez mešanja se ti je spodnja plast drozge segrela na recimo 80C, zaradi termodinamike se je ta topla drozga pričela dvigovat proti vrhu lonca in ko si zmeril na koncu je imela temperaturo 70C+. Ni pa nujno da je bila celotna drozga segreta na tako temperaturo. oz če si meritev opravil potem ko si zadevo premešal bi skoraj morala držat, če pa jo nisi gre pa lahko samo za sloj z najvišjo temperaturo in dejansko je bila temperatura celotne drozge nižja.

Če je bila temperatura res recimo 75C potem boš dobil sladko/težko pivo z velikim deležem nefermentiranih sladkorjev. Pri 75C je predvidena povprečna stopnja fermentiranosti samo okoli 55%, to v tvojem primeru pomeni da bo FG ostal visok (verjetno nad 1.020). Načeloma to še ne pomeni da bo pivo slabo, odvisi od tega kakšne so vhodne surovine. Ugibat kaj bo nastalo pa ne moremo, tako da opcijo imaš da pustiš in vidiš kako pa kaj (lahko stekleničiš eno flaško po enem tednu pa poglej če je užitno in se glede tistega potem odloči kako dalje).
 

123321brewer

Zelenc'
27. jan 2015
3
0
1
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Sam sam svoj pivovar nima Irish mossa...

Vse kar vidiš na http://www.mr-malt.it// lahko naročiš preko samsvojpivovar. Dobavni rok je ponavadi 14 dni.


Sem nov na tem forumu in prvič tudi pišem na tem forumu, sam bi rad povedu to da tak način ni možen samo preko sam svoj pivovar ampak je tut možno naročiti pri pivius varilius
sam sem že nekaj stvari naročil tako pa še ceneje me je prišlo kot da bi sam šel iskat ali po pošti naročil
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.