S.P. za telebane?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Pa vendarle, kam smo prišli, da ljudje skrivajo to, da delajo, da so podjetni, da želijo nekaj ustvariti. Oh ja Slovenija.

Ko bom želel, da me stranke najdejo bom za to sam poskrbel na ustrezen način.

V izogib firbcom in nategunskim ponudbam, pa bi rad bil anonimen. In mi ni jasno kako je šlo to skozi pri pirc musarjevi:))

To ni namenjeno tvoji promociji. To je namenjeno zaščiti tvojih (potencialnih) strank.
Vsak lahko preveri osnovne podatke, morebitno blokado računa ipd..

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Še enp telebansko vprašanje:)
Spar je poslal bon za 25% popusta na en izdelek. V drobnem tekstu med drugim piše, da ni za pravne osebe in samostojne podjetnike...

Če imam jst samo poslovni račun in na njega "vezano" maestro kartico. Lahko z njo plačam?
Ali je ta drobni tekst mišljen, da si z nakupom ne morem potem še dat v stroške? (tega itak nimam namena)

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Računa se ne bo mogel glasiti na dejavnost (stroški), pri plačilu po mojem mnenju ne bo nobenih problemov če boš plačal z "poslovnim" maestrom.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Če si s.p. ne vidim nobenega problema pri plačilu s poslovnega računa (račun se naj glasi nate osebno, ne pa na s.p.), ker se sredstva s.p.ja po zakonu prosto preliva v gospodinjstvo...

kikach

Zelenc'
22. nov 2013
26
0
1
Zanima me kako je s financiranjem s.p.? V katero kategorijo "bonitet" za kredit zapade normiran s.p. glede nato, da je dejanski dobiček višji od prikazanega, zaradi 70% stroškov.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Ker sem tudi sam pred prvim plačilom prispevkov želim samo potrditev, da sem prav razumel vseskupaj (čeravno je bilo marsikaj v tej temi že povedano). Situacija je sledeča: normiranec, odprl s.p. s 1. februarjem. Do 17.3. morajo biti prispevki in dohodnina za februar poravnani. Podatke za prispevke dobiš v excel datoteki na DURSovi strani (vsak mesec nova). Ker si prvič odprl s.p. gledaš prvi stolpec in upoštevaš še pri PIZ 50% manj. Čemu je sedaj v datoteki še ena tabela (spodaj), ki naj bi bila za samozaposlene vključene v zavarovanje po 1.1.2014, znesek ZZ pa je enak kot v zgornji tabeli? Isti dan, ko nakažeš vse prispevke na določene račune moraš oddati še obrazec na edavki PODO-OPSVZ (kjer dobiš pravilen izračun glede na excel tabelo)? Zanimivo, da mi znanec računovodja niti znanka, ki je normiranec, nista omenila, da moram oddajati karkšenkoli obrazec mesečno. Ali je potrebno oddati tudi kakšen obrazec za akontacijo dohodnine, ali se to samo nakaže, ter potem ob koncu leta naredi in odda letni obračun? Že v naprej hvala.

Narkotik

Pripravnik
17. sep 2007
507
0
16
Tudi jaz sem nov v svetu podjetništva, pa me zanima sledeče :

Odprl sem poslovni račun in sedaj imam 2 (ta in osebni), lahko osebnega zaprem in za vse uporabljam poslovnega? Ker ne vidim smisla v temu da dobim prihodek in si ga potem nakazujem na osebni in viceversa, tako da imam finance na 2 koncih..

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
Ker sem tudi sam pred prvim plačilom prispevkov želim samo potrditev, da sem prav razumel vseskupaj (čeravno je bilo marsikaj v tej temi že povedano). Situacija je sledeča: normiranec, odprl s.p. s 1. februarjem. Do 17.3. morajo biti prispevki in dohodnina za februar poravnani. Podatke za prispevke dobiš v excel datoteki na DURSovi strani (vsak mesec nova). Ker si prvič odprl s.p. gledaš prvi stolpec in upoštevaš še pri PIZ 50% manj. Čemu je sedaj v datoteki še ena tabela (spodaj), ki naj bi bila za samozaposlene vključene v zavarovanje po 1.1.2014, znesek ZZ pa je enak kot v zgornji tabeli? Isti dan, ko nakažeš vse prispevke na določene račune moraš oddati še obrazec na edavki PODO-OPSVZ (kjer dobiš pravilen izračun glede na excel tabelo)? Zanimivo, da mi znanec računovodja niti znanka, ki je normiranec, nista omenila, da moram oddajati karkšenkoli obrazec mesečno. Ali je potrebno oddati tudi kakšen obrazec za akontacijo dohodnine, ali se to samo nakaže, ter potem ob koncu leta naredi in odda letni obračun? Že v naprej hvala.

- Do 10 v mesecu oz. naslednji delovni dan plačaš ACC davka iz dejavnosti
- Do 15 v mesecu oz. naslednji delovni dan plačaš prispevke za socialno varnost
- kadarkoli do 15. v mesecu oddaš obračun prispevkov za socialno varnost , obrazec PODO-OPSVZ.
- Za akontacijo davka iz dejavnosti ni potrebno mesečno oddajati nobenega obrazca. Za prvo leto si napovedal davčno osnovo DURS-u in iz nje je razvidna akontacija davka iz dejavnosti, za prihodnja leta boš oddajal davčni obračun in na njem bodo razvidne akontacije davka iz dejavnosti.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:

Dohodnina do 10.3., prispevki do 15.3 (tokrat pač 17.3, ker se tako izide, sice rje pravilo do 15. v mesecu).
Glej tabelo glede na datum, ko si odprl SP in ja, -50% pri PIZ.
Ja, za prispeke je omenjeni obrazec na edavkih, za akontacijo dohodnine ni nobenega obrazce.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Narkotik pravi:

Odprl sem poslovni račun in sedaj imam 2 (ta in osebni), lahko osebnega zaprem in za vse uporabljam poslovnega? Ker ne vidim smisla v temu da dobim prihodek in si ga potem nakazujem na osebni in viceversa, tako da imam finance na 2 koncih..
Uf, tole pa malo bolj razloži.
Si s.p ali d.o.o.?

2 računa obvezno rabiš. Eden (poslovni) je namenjen nakazilu prihodkov. Za vsako poz. spremembo v tem računu (nakazilo) moraš ti imeti vse dokumente (izdan račun). Od teh dohodkov ti moraš odvajat davke in izračunat prispevke, tako, da naj bo ta bančni račun čist. Nimaš kaj prenakazovat na ta bančni račun iz tvojega osebnega. Če to narediš, moraš to nakazilo prikazat. izdat si moraš račun, od katerega boš plačal % državi. Torej tega ne počni.

Osebnega pa rabiš za vsa nakazila, ki se ne tičejo tvoje firme. Če drugega ne, ga pa potrebuješ za vrnitev preveč odmerjene dohodnine.

Narkotik

Pripravnik
17. sep 2007
507
0
16
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:

Si s.p ali d.o.o.?

2 računa obvezno rabiš. Eden (poslovni) je namenjen nakazilu prihodkov. Za vsako poz. spremembo v tem računu (nakazilo) moraš ti imeti vse dokumente (izdan račun). Od teh dohodkov ti moraš odvajat davke in izračunat prispevke, tako, da naj bo ta bančni račun čist. Nimaš kaj prenakazovat na ta bančni račun iz tvojega osebnega. Če to narediš, moraš to nakazilo prikazat. izdat si moraš račun, od katerega boš plačal % državi. Torej tega ne počni.

Osebnega pa rabiš za vsa nakazila, ki se ne tičejo tvoje firme. Če drugega ne, ga pa potrebuješ za vrnitev preveč odmerjene dohodnine.

Uh hvala za tole.

Govora je seveda o S.P,

No saj na poslovni račun verjetno res nebi prenakazoval, vendar v mojem primeru je tako da imam sklenjeno mesecno pogodbo in tako vsak mesec iztavim račun in smatram to kot neko "plačo". Bolj me zanima če lahko ta znesek potem prenakažem na osebni račun, Ker bom imel veretno na leto samo 12 računov. Tako da bi bil bolj kot ne prazen.

Se lahko prispevek placa potem z osebnega računa?

Hvala

goodrich

Zelenc'
6. feb 2008
15
0
1
Citat:
Če si odprl po 9.10.2013, potem rabiš dovoljenje lastnika hiše za opravljenje s.p. Če si odprl prej, ni potrebe.

Lastnik mora biti prisoten, ker mora dat svoj podpis itd. UE je seveda cenejša.

Na edavki imaš seznam dovoljenih certifikatov. Če ti dovoli vpis, potem je po moje v redu vsak (nisem prepričan).
Jaz uporabljam sigen-ca.

Kako je v bloku? Če prav razumem moraš pridobiti soglasje.

Je kdo to že počel oz. je to del dokumentacije, ko odpiraš s.p.?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Citat:

Si s.p ali d.o.o.?

sicer drži, da je računa potrebno imeti ločena. Vendar pa ni potrebno širiti "krive vere" o prilivih na poslovni račun.
Pri s.p.-ju je dnarni tok med gospodinjstvom in dejavnostjo prost.
Če si imel v mislih pa d.o.o. mi pa ni jasno kaj si imel v mislih z izdajo racuna?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Sem se spet motil?

Vseeno, nakazila na PR naj ima izključno za biznis.

btw. govorim iz stališča normiranca.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik goodrich pravi:
Citat:
Če si odprl po 9.10.2013, potem rabiš dovoljenje lastnika hiše za opravljenje s.p. Če si odprl prej, ni potrebe.

Na edavki imaš seznam dovoljenih certifikatov. Če ti dovoli vpis, potem je po moje v redu vsak (nisem prepričan).
Jaz uporabljam sigen-ca.

Da, ko odpiraš s.p. moraš podpisati, da si lastnik nepremičnine, kjer bo sedež s.p-ja. Če nisi ti osebno lastnik, moraš prinesti izjavo lastnika, da dovoljuje odprtje s.p.ja na tem naslovu (z overjenim podpisom).

Kako je to v večstanovanjskih stavbah, se mi sanja ne. Če gre za nemotečo dejavnost in si lastnik stanovanja sam ne vidim težav, ampak pri naši zakonodaji je mogoče vse... :p

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Sem se spet motil?

Vseeno, nakazila na PR naj ima izključno za biznis.

Ne vem točno kaj si imel v mislih, pri s.p.-ju je tok denarja med dejavnostjo in gospodinjstvom prost in lahko poljubno dviguje in polaga denar iz poslovnega in na poslovni račun.

Pri d.o.o.-ju so sicer sredstva d.o.o.-ja in lastnika popolnoma ločena, vendar pa vseeno ni avtomatično vsak priliv/odliv iz na TRR-ju avtomatsko prihodek/odhodek. Lahko pa lastnik da posojilo d.o.o.-ju, ali pa obratno ipd.

Se pa strinjam.... računa naj bosta ločena.
Ne glede na to....če bo na poslovnem računu svoje dejavnosti potreboval denar, naj si ga le nakaže iz privatnega računa, da bo lahko poplačal svoje stroške. Sploh v začetkih dejavnosti je običajno tako, da privatna sfera financira poslovno in ne obratno.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik goodrich pravi:
Citat:

Jaz uporabljam sigen-ca.

jst imam sp na stanovanje od staršev, ki so v bloku.

fotr je šel zraven podpisat, da imam tam lahko sp. Ker pa v stanovanju ne bom opravljal nobenih dejavnosti oz tam sploh ne živim, pa se na sosede nisem oziral. če ne bo kak firbec šel googlat za mojim imenom, ne bo nihče vedel, da imam sp.

Če pa misliš na dan imet par strank v stanovanju, pa bi se lahko kdo spotaknil. V šiški ima en zbozdravnik ordinacijo v bloku.