S.P. za telebane?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
4. korak
2037535-SS2014-06-24at20.17.47.jpg

Priponke

• 2037535-SS2014-06-24at20.17.47.jpg
    2037535-SS2014-06-24at20.17.47.jpg
    37,2 KB · Ogledi: 491

denispernek

Zelenc'
5. jul 2014
1
0
1
Imam eno vprasanje glede odprtja popoldanskiga s.p.-ja saj se v tole spuscam prvic.

Odpret imam namen s.p. Za izposojo avtomobilov kjer bi imel mesecni prihodek bruto 1000€ . In me zdaj zanima kaksen s.p se mi sploh splaca odpret da sem davcni zavezanec ali da nisem ter kaksni so prispevki ki se placujejo mesecno oz vsake tri mesece pri tej vsoti. Ter koliko bi moral se davka placat drzavi konec leta ce bi imel zasluzka 10000€ ... Res je da bi preko firme kupil tudi dva avtomobila kjer bi lahko ta avtomobila z nakupom uveljavljal kot strosek ce se ne motim kar bi mogoce bilo dobrih 9000€ ... Bral sem tudi da bi lahko dobil davek od nakupa avtomobilov nazaj ker bi odprl dejavnost kot rent-a car (razumljivo da bi davek placal ponovno ko bi avtomobil prodal) ...
Ter glede na to da sem zaposlen v avstriji za nedolocen cas mislim da ni nobenih tezav glede odprtja popoldanskiga s.p.ja... Nekje sem slisal samo ne verjamem ce tole drzi da se bi mi placa ki jo zasluzim v avstriji stela pri s.p.ju kot moj profit a je to res?

Hvala za odgovore!

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
a) Kako je z Avstrijo nimam pojma. Imaš davčno rezidentstvo še vedno v RS?

b) O obdavčitvi običajnega in "normiranega" (s pavšalno priznanimi odhodki) smo že ogromno pisali, uporabi iskanje in nato Gugl.

c) Da, pri običajnem s.p.ju se dobiček in plača skupaj štejeta v dohodnino. Pri normiranem pa ne.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kaj morem registrirat za trgovskega potnika?
Bemu sunac, na mail čakam že 2dni. S tistga na spletni strani se pa ne znajdem pod kaj naj dam.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Eno vprašanje glede odprtja: na edavkih izpolnjujem obračun prispevkov za socialno varnost. Ker sem imel otvoritev s.p.-ja sredi meseca izberem ustrezno odbobje, ter potem pod 002 Razlog - Prijava. Na strani mi izpiše opozorilo: "Dokument za predhodno obdobje ni bil oddan. Preverite, ali ste davčnemu organu predložili dokument za predhodno obdobje". Kaj naj bi to pomenilo? Moram še kaj urediti, ali ignoriram opozorilo in oddam vlogo? Če ima kaj veze, sem lansko leto s.p. zaprl in sedaj pnovno odprl. Hvala za odgovor.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Trenutno nimam nobenega podobnega primera, da bi lahko testiral direktno na e-davkih. Poizkusi, da na prvi strani NE označiš:
"predizpolni iz zadnjega vloženega dokumenta (če obstaja). "

Morda je tu problem, pa tudi če ni je to zgolj opozorilo. Bodi pa pozoren da bodo vnešeni pravi datumi, za pravo obdobje enako kot na obrazcu M1.

Seveda če gre za prvi s.p. ne pozabi označiti zavezanec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov na podlagi prvega vpisa v poslovni register.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Hvala za odgovor, sem probal tudi brez "predizpolni..". Bom pa še enkrat preveril datum na m1 obrazcu. Ne gre za prvi s.p., tako da nimam obkljukano.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Hvala, na davčni so preverili in ugotovili, da ni nič in naj ignoriram opozorilo in oddam vlogo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
zaradi takih debilnih problemov in vseh tistih polj, ki jih 99% ne razumem jst raje kak € dam računovodskem servisu pa lepo mirno spim.
Ko samo pomislim na te državne strani mi pride na kozlanje.
Mi je rač.ser. naredil xml za uvoz v edavke, jst to doma uvozim in mi začne neki jamrat, da se podatki ne ujemajo. Pa veš, da fuknem računalnik skoz okn, da mi po 2h izpolnjevanja obrazcov to napiše. Tko pa sem samo poslal skrinšot pa je če 2min odgovoril, da je vse ok:)

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Še eno vprašanje glede odprtja popoldanca. Glede na to, da za normalen s.p. rabiš takoj 300€ ali več na mesec za davke in prispevke, študiram o tem, da bi žena odprla popoldanski s.p. in sicer za področje, kjer ona nima pojma. Delal bi seveda jaz (gre za storitve v IT), račune stranki pa bi izstavljaja "kao" ona. Kako je s to stvarjo?
Ta stvar naj bi seveda laufala toliko časa, dokler si ne ustvarim krog strank, ki bi z njimi zaslužil dovolj za pokrivanje vseh stroškov normalnega s.p.-ja - in še malo več...

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
a) Gre, dokler te ne dobijo. Ko hodiš okrog strank se boš pravzaprav pretvarjal, da si v njenem s.p.ju zaposlen. Tipični primer dela na črno. (Roko na srce, da bi te tako res našel kak inšpektor je verjetnost hudičevo majhna.)

b) Žena lahko za s.p. napiše vse mogoče različne dejavnosti (pazi se le tistih, za katere je pri OZS obvezno članstvo).

c) V teku takšne "operacije" ti ne bo tekla delovna doba.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Če nimaš našparano za vsaj leto dni prispevkov, se sploh ne spuščaj v posel. Raje pojdi v tujino par mesecev v montaže, da našparaš, pa potem razmisljaj o podjetniški poti.