S.P. za telebane?

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Davčni zavezanec najbrž niti ne, normiranec pa zagotovo...

S prvo trditvijo se nekako strinjam, glede druge pa nisem tako prepričan....lahko drži, lahko pa tudi ne.

Zagotovo drži, če bo imel v stroških samo prispevke in telefon. No, potem bo pa ugotovil, da rabi še računovodja, pa je to še en strošek. POtem mu bo ta povedal za zadevo kot so malica in potni stroški - še dva stroška. Stroški, ki jih ima vsak če se nič ne ukvarja s te. Potem mu bo pa računovodja povedal še za vse stvari ki jih lahko uveljavlja kot s.p. --> vse to gre v stropke, vključno s potnimi da je pridel do trgovine in nazaj. Potem ima pa kar naenkrat minus pri jurja izdanih računov na mesec in se mu ne splača biti normiranec. Takrat bo ugotovil, da mu od 1000 bruto vseh brutov kaj dosti več tudi ne ostane kot minus...

Če tako praviš....potem bo že držalo....no ali pa tudi ne.

Računaj tudi to, da pri normirnih stropkih plačaš davek od vsakega eura, ki ga zaslužiš.
Pi realnih stroških in relnih odhodkih bi sicer imel verjetno nekaj eč "dobička" a bi lhko uveljavljal vse dohodninske olajšave. Predvidevam da bi ob takih dohodkih po odbitku vseh olajšav imel zelo malo obdavčljive osnove.

Ampak pri teh dohodkih (1000eur/mesec) ti na letnem nivoju pri normirancu vzamejo 720€ (oziroma 60€/mesec). In KONEC. NIČ več. To je samo še danar za v žep.
NI pisanja potnih, zlaganja računov, nošenja fasciklov k računovodji... Če bi pri klasičnem s.p. prikazal nulo, potem lahko "privarčuješ" samo teh 720€. Je vredno? Ja vem 720 je veliko denarja, ampak...

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
NI pisanja potnih, zlaganja računov, nošenja fasciklov k računovodji... Če bi pri klasičnem s.p. prikazal nulo, potem lahko "privarčuješ" samo teh 720€. Je vredno? Ja vem 720 je veliko denarja, ampak...
Pri normirancu, če se samo malo zavzameš, ne rabiš računovodje, tako da si pote mteh 720 EUR že prišaral, ker nimaš stroškov računovodje.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pri normirancu, če se samo malo zavzameš, ne rabiš računovodje, tako da si pote mteh 720 EUR že prišaral, ker nimaš stroškov računovodje.

In z enim in drugim se nekako strinjam. Skratka, katerokoli varianto bo izbral bo v +/- 200€ letno razlike.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
ksz...

Nekaj zadev me zanima glede plačevanja prispevkov za normirani s.p., ki je bil odprt 1.11.2013. (Raje dvakrat vprašam, ker gre DURS nad nas navadne državljane itak že prvi dan po zamudi roka s ta veliko macolo
grims-1.gif
)

a) DURS pravi takole:
"Samozaposleni obračun prispevkov za socialno varnost predloži na obrazcu Obračun prispevkov za socialno varnost – OPSVZ obrazec in predloži davčnemu organu do 15. dne v mesecu za pretekli mesec (353. člen ZDavP-2). V enakem roku mora prispevke tudi plačati na predpisane vplačilne račune."

V normalni slovenščini bi to pomenilo, da prispevke plačujem ZA NAZAJ, in sicer za nov. 2013 je rok šele 15.12.2013 - a to drži?

Okej, torej v eDavkih šele decembra tudi poklikam obrazec PODO-OPSVZ.

(Za nov. 2013 DURS na strani http://www.durs.gov.si/si/pris...nje_prispevkov/ sploh še nima objavljenih zavarovalnih osnov!)

b) Lahko nakažem plačilo prispevkov kar iz svojega osebnega računa in ne iz poslovnega od s.p.ja?

c) Ob odprtju s.p.ja sem si izmislil napoved prihodkov za leto 2013: 500 EUR. 6% od tega je 30 EUR. Do kdaj moram plačati to akontacijo dobička in kam?

Verjetno je iluzorno pričakovati kakšen pisni poziv od DURSa?
grin1.gif

d) Sem pozabil še kaj tretjega, kar sem dolžan plačati davčni?
smile-1.gif

Hvala vsem za pomoč
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
e) Še tole: za delo, ki sem ga naredil že v oktobru (ko s.p. še ni bil odprt) na račun seveda ne smem pošteno napisati, kdaj je bilo opravljeno, kajne?
tongue-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik tony pravi:
ksz...

Nekaj zadev me zanima glede plačevanja prispevkov za normirani s.p., ki je bil odprt 1.11.2013. (Raje dvakrat vprašam, ker gre DURS nad nas navadne državljane itak že prvi dan po zamudi roka s ta veliko macolo
grims-1.gif
)

a) DURS pravi takole:
"Samozaposleni obračun prispevkov za socialno varnost predloži na obrazcu Obračun prispevkov za socialno varnost – OPSVZ obrazec in predloži davčnemu organu do 15. dne v mesecu za pretekli mesec (353. člen ZDavP-2). V enakem roku mora prispevke tudi plačati na predpisane vplačilne račune."

V normalni slovenščini bi to pomenilo, da prispevke plačujem ZA NAZAJ, in sicer za nov. 2013 je rok šele 15.12.2013 - a to drži?

Okej, torej v eDavkih šele decembra tudi poklikam obrazec PODO-OPSVZ.

(Za nov. 2013 DURS na strani http://www.durs.gov.si/si/pris...nje_prispevkov/ sploh še nima objavljenih zavarovalnih osnov!)

b) Lahko nakažem plačilo prispevkov kar iz svojega osebnega računa in ne iz poslovnega od s.p.ja?

c) Ob odprtju s.p.ja sem si izmislil napoved prihodkov za leto 2013: 500 EUR. 6% od tega je 30 EUR. Do kdaj moram plačati to akontacijo dobička in kam?

Verjetno je iluzorno pričakovati kakšen pisni poziv od DURSa?
grin1.gif

d) Sem pozabil še kaj tretjega, kar sem dolžan plačati davčni?
smile-1.gif

Hvala vsem za pomoč
zmaga.gif

a) Prispevke plačuješ za nazaj. Če si odprl 1.11. potem ta mesec nimaš še nobenega dela s temi zadevami.
Preveri, če že imaš veljaven certifikat za dostop do edavkov. Nato v začetku meseca decembra izpolniš PODO-OPSVZ. Pri tem upoštevaš polni delovni čas in minimalne prispevke. Ne pozabi obkljukat 50% subvencije, če je to tvoj prvi s.p.!!!!
Ko to izpolniš, nakaži Alenki denar.
tongue-1.gif
Rabiš 5 položnic (durs, piz, zz, starš., zaposl.)

b) Ne vem.
Po moje vseeno. Ker si normiranc, ti itak ni treba prikazovat stroškov.

c) Prispevki za PIZ:
Št. računa: SI56 01100-8882000003
Sklic: 19 xxxxxxxx-44008

Prispevki za ZZ:
Št. računa: SI56 01100-8883000073
Sklic: 19 xxxxxxxx-45004

Prispevki za zaposlovanje
Št. računa: SI56 01100-8881000030
Sklic: 19 xxxxxxxx-42005

Prispevki za starševsko varstvo
Sklic: 19 xxxxxxxx-43001

TOLE SPRAŠUJEŠ!!!!
Akontacija davka iz dejavnosti:
Sklic: 19 xxxxxxxx-40002

xxxxxxxx- Davčna številka

d) absolutno ne!!!
Izdajaš račun neki firmi, za katero delaš? Potem moraš vsak mesec naredit še obračun delovnih ur. Ure iz oktobra (če jih misliš dat na račun) "prilepi" v november.
Če ne izstavljaš računa firmi, potem ne razumem, zakaj bi te skrbel denar, ki si ga dobil brez izdanega računa.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Za b: kolikor vem, je treba dacarjem samo javit, kateri račun boš uporabljal, zahtevajo pa ločenega, ampak ne nujno poslovnega (otrej lahko čisto navaden TRR, samo da je za sp ločen od privat).

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Res ti hvala!!!
zmaga.gif

Zdaj tele št. računov kucam v Google, kar je edini normalen način srfanja po Dursovi strani... Mislim, tale njihova informacijska podpora je iz leta 1995...
grims-1.gif

Gledam še tole akontacijo davka iz dejavnosti (v eDavkih je nek obrazec DDD-DDD, ki se ga oddaja 31.3. 2014 za leto 2013):
http://www.durs.gov.si/si/fizi..._iz_dejavnosti/

http://www.durs.gov.si/si/aktu...ranih_odhodkov/

Navodila so spet napisana v čudovito jasnem jeziku birokratov (zanimivo, ko takšne počnemo računalničarji, nas dajo takoj je6at, da zajebavamo nič krive uporabnike
grin1.gif
), in bom tistih 30 EUR akontacije takoj plačal, in čao.

Glede d): Ne, tega še niso plačali in jim moram zato izdati račun. Torej bo treba zadevo malo zaviti v ta mesec...
tongue-1.gif

SJTV: Drži, so me na to opozorili na AJPESu in sem poslal št. TRR na DURS. Bi si želel od njih kaj nazaj (že stavek: "Mi vse vemo!"
grims-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Novo leto, nova pravila...

Prosim za pomoč!

Ker ne bom imel nobenih stroškov, bi bil normiranc. Vsi računi bodo za eno podjetje.

Če pravilno razumem vse napisano na netu, sem si naredil ta izračun:
goo.gl/kiSk33
sprasujem se.gif

formulo sem dobil tukaj
http://www.semafor.si/tag/normirani-stroski/

Vrednost 414.19€ (prispevki za soc. varnost) sem vzel neko malo višje povprečje, ker pač računam na dolgi rok!
Po novem itak ne bo več razredov, ampak se bo računalo za vsakega posameznika posebej. Formula je tudi na zgornjem linku, vendar sem že tolk zmeden, da ne vem katero številko morem vzet za moj "Doseženi dobiček v letu 2013". Ali je to bruto ali neto ali kaj tretjega iz mojega izračuna?

Tukaj pa je online obrazec, če bi si še kdo rad izračunal
http://goo.gl/pzDuvn

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
se pravi, če recimo dobim na račun 2000€/mesec (24000€/leto), bom plačal 614€ prispevkov
sprasujem se.gif

Računal sem po formuli objavljeni na zgornjem linku (semafor.si...)

Kako pa je potem še z dohodnino
13.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
se pravi, če recimo dobim na račun 2000€/mesec (24000€/leto), bom plačal 614€ prispevkov
sprasujem se.gif

Računal sem po formuli objavljeni na zgornjem linku (semafor.si...)

Kako pa je potem še z dohodnino
13.gif

Ah kje... od dobljenega zneska moraš odšteti 70% normiranih stroškov.
S temi prihodki boš na najnižjih prispevkih...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Ok, sedaj mi je jasno od kje njim tistih 15000€ pri izračunu
smile-1.gif

Potem bi imel po novem izračunu 240€ prispevkov oz če morda obstaja kak minimalni prispevek?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Novo leto, nova pravila...

Prosim za pomoč!

Ker ne bom imel nobenih stroškov, bi bil normiranc. Vsi računi bodo za eno podjetje.

Če pravilno razumem vse napisano na netu, sem si naredil ta izračun:
<a href="goo.gl/kiSk33" target="_blank">goo.gl/kiSk33</a>
sprasujem se.gif

formulo sem dobil tukaj
http://www.semafor.si/tag/normirani-stroski/

Vrednost 414.19€ (prispevki za soc. varnost) sem vzel neko malo višje povprečje, ker pač računam na dolgi rok!
Po novem itak ne bo več razredov, ampak se bo računalo za vsakega posameznika posebej. Formula je tudi na zgornjem linku, vendar sem že tolk zmeden, da ne vem katero številko morem vzet za moj "Doseženi dobiček v letu 2013". Ali je to bruto ali neto ali kaj tretjega iz mojega izračuna?

Tukaj pa je online obrazec, če bi si še kdo rad izračunal
http://goo.gl/pzDuvn

Za nazaj nisem spremljal......
- Kdaj si oziroma boš odprl s.p.?
- Je to tvoj prvi s.p.?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Prvo leto imaš prispevke obračunane od minimalne plače. Prispevke za zdravstvo od višine 60% povprečne plače.
Ker je to prvi s.p. si prvo leto poslovanja upravičen do 50% popusta pri prispevkih za PIZ in drugo leto poslovanja 30% PIZ.

Za prihodnje leto sicer osnovno kalkulacijo lahko narediš ampak je toliko "variabilnih dejavnikov" da po vsej verjetnosti ne bo točna. Višina prispevkov je odvisna od:
- Višine dobička, ki ga boš dosegal
- Plačanih prispevkov za socialno varnost v letu pred letom določite zavarovalne osnove
- Leta za katero se računajo prispevki (za nekaj prihodnjih let veljajo določene prehodne določbe) ipd.
- Tekom prihodnjih let se bo zakonodaja še 12x spremenila in posledično tudi vse trenutne simulacije.

Več o obračunu prispevkov si lahko prebereš na naslednjem naslovu:
http://www.durs.gov.si/si/pris...enih_pojasnila/

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Prijam ... Kako si razlagaš tole:
Citat:

Znižanje zavarovalne osnove

Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj od minimalnega zneska zavarovalne osnove, ki velja v posameznem obdobju. Če v tem primeru zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, za več kot 20 %, se v prihodnjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 %. Znižana zavarovalna osnova velja, dokler se ne določi na novo.

Če pravilno razumem se lahko zavezanec sam odloči plačevati manj (brez odobritve), če je prepričan v rezultat - saj ga drugače naslednje leto udari nazaj.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Drži!

Vendar jaz bi osnovo nižal največ za 16,67%, razen če bi bil 300%, da bo drugo leto poslovanje slabše. Razumeš kalkulacijo?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Drži!

Vendar jaz bi osnovo nižal največ za 16,67%, razen če bi bil 300%, da bo drugo leto poslovanje slabše. Razumeš kalkulacijo?

Ja, če ostane na enakem... in, če vedno ostaja na enakem potem lahko vedno plačuje 16,67% prispevkov manj kot osnovni izračun po zakonu nalaga.

Te prav razumem?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Morda ja, morda ne....ne vem točno kaj si imel v mislih

16,67% sem imel v mislih zaradi kontra preračuna nazaj.
Torej v vsakem primeru si lahko znižaš prispevke za 16,6%, ker dejansko dosežena osnova potem ne more preseči znižane za več kot 20%. Torej v naslednjem letu ne plačujem 20% povišanih prispevkov. Podobna kalkulacija kot smo kalkulirali včasih prihranek MwSt ko smo kupovali v Avstriji. Če bi si znižal za 20% potem lahko z osnovo presežeš osnovo od katere bi načelomamoral obračnavati prispevke za več kot 20%, Če si jo znišaš samo za 16,6% prve osnove ne moreš preseči za več kot 20% torej v naslednjih letih ni povišanja za 20%.

Malce zapletena kalkulacija, ampak pije vodo
smile-1.gif