S.P. za telebane?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ja... sem mislil isto kot ti le zapisal drugače
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sem šel na en račun. servis, pa so mi mal bolj razložli zadeve... Jebiga, rabim, da nekdo pred menoj računa in mi s prstom kaže od kje dobi številke:))

Govorim samo o NORMIRANCIH. Ker imam premal stroškov in tudi ne volje in časa za ukvarjanje s 101 računom.

Tale dva kalkulatorja sta kr pravilna.
http://www.semafor.si/tag/normirani-stroski/
http://spizracun.appspot.com/
Pri zadnjem je izračun za dohodnino lepo ločen, pri semaforju pa je "skrit" v 4. vrstici.

Zaključek;
V zdrasvteno blagajno ne moreš plačat manj kot 299€, oz se to potem po eni formuli računa, da je vsako leto "2%" več.
Za dohodnino pa je tistih 20% in mirno spiš pa se ne sekiraš, če boš mogu na konc leta še kej plačat. Pa tudi nazaj nič ne dobiš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kar me pa sedaj še iz prakse zanima;
Na banki bom moral odpret poslovni račun.
A to potem vse normalno uporabljam kot sem sedaj privat in lahko tega privat zaprem? Najbolj me zanima za mastercard in kar spada zraven (ebay, amazon...)

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Ne, privat in poslovni račun morata biti ločena. Tudi zaradi higijene je dobro tako.
Lahko pa baje za poslovni račun uporabiš drug osebni račun (zaradi nižjih stroškov), čeprav ti bodo v banki verjetno vsiljevali poslovni račun.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
In kaj naj potem s privat praznim računom počnem? Samo banko financiram z 2€/mesec??

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Da. Lahko ti mama al pa brat kaj gor nakažeta.
grin1.gif

Rabiš pa ga tudi zaradi nakazila viška preplačane akontacije dohodnine.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
a lahko potem obstoječe trajnike prenesem na poslovni račun??
al je spet kaka glupa fora, da ne morem privat stvari plačevat z denarjem od s.p.-ja?
to z ločenimi računi mi ni čist nč jasn:(

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Lahko. Denar od s.p. je tvoj denar. Lahko ga dvigaš po mili volji.

Drugače pa je pri d.o.o. Tam moraš pa dvig denarja iz računa prikazat.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Načeloma bi lahko prenesel trajnike na poslovni račun vendar ne vidim nobene prednosti niti nobenega smisla v tem, provizije na poslovnem računu so vliko veliko dražje od privatnih.
Dnar s.p.-ja je tvoj denar, Imaš prost pretok denarja med s.p.-jem in gospodinjstvom.....je pa dobro in "čisto" imeti stvari ločene.
Da v zakonodaji je napisano, da za dejavnost potrebuješ ločen TRR. Torej načeloma ne potrebuješ imeti poslovnega računa (čeprav ga priporočam), moraš pa imeti ločen račun za dejavnost.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Se strinjam, že zaradi provizij in higijene to ni pametno.
Je pa še to: odvisno, če bi trajnik sploh lahko odprl na poslovnem računu.
Namreč, ko sem (hehe, pač navajen iz sveta fizične osebe) prišel na banko in hotel nekaj položnic od podjetja dat na trajnik, so me tam gledali, kot da sem z lune padel, da to ni možno. Tako da, sedaj izgubljam vsak mesec brez veze 5 minut časa, da tiste položnice tipkam noter. Bruh...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Zdej morem še starše "prost", da mi podpišejo, da imam lahko v lastni (pisana je na njih) bajti s.p.
bonk.gif

Ali more podpisnik obrazca (lastnik hiše) bit zraven pri overjanju
sprasujem se.gif

Kje se bolj splača na UE ali pri notarju?

Kater certifikat še potem priporočate za e-davke?
Sem vidu, da se ločjo za fizične in pravne osebe. A s fizičnim lahko odprem sp preko e-vem?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Aja še to.
Se da kako uredit, da niso moji podatki vidni na vseh teh poslovnih imenikih?
Bemu sunac, kaj more cel svet vedet tolk o men
stupid-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Če si odprl po 9.10.2013, potem rabiš dovoljenje lastnika hiše za opravljenje s.p. Če si odprl prej, ni potrebe.

Lastnik mora biti prisoten, ker mora dat svoj podpis itd. UE je seveda cenejša.

Na edavki imaš seznam dovoljenih certifikatov. Če ti dovoli vpis, potem je po moje v redu vsak (nisem prepričan).
Jaz uporabljam sigen-ca.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Aja še to.
stupid-1.gif

Žal, takle mamo pri s.p.ju...
tongue-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Res, včasih ne bi bilo potrebno, da vsi vse vedo.

Pa vendarle, kam smo prišli, da ljudje skrivajo to, da delajo, da so podjetni, da želijo nekaj ustvariti. Oh ja Slovenija.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Aja še to.
stupid-1.gif

Pa previdno zdaj, ker so bodo usuli klici vseh živih nategunov, ki ti bodo ponujali vpise v svoje imenike in to seveda mastno računali.

Sploh kaki mednarodni imeniki.. tisto ko pride po pošti, ne zdaj z navečjim veseljem svoj nov žig po tistem udarit, sicer bo rita pekla..

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Pa vendarle, kam smo prišli, da ljudje skrivajo to, da delajo, da so podjetni, da želijo nekaj ustvariti. Oh ja Slovenija.

Ko bom želel, da me stranke najdejo bom za to sam poskrbel na ustrezen način.

V izogib firbcom in nategunskim ponudbam, pa bi rad bil anonimen. In mi ni jasno kako je šlo to skozi pri pirc musarjevi:))