S čim obdelujete fotografije?

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Uf jst velikokrat ko se mi mudi kar direkt iz fotoaparata resizam in direkt na stran poknem. Za reportažo še ni problem...

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Odvisno kaj pač počneš in na kaj si se navadil v preteklosti. Če fotke samo pobereš z fotota, in jih nato v ducatih popaš v spletne galerije, potem je tudi Picasa dobra. Seveda tudi Lightroom, ki pa ni zastonj.
Če pa pripravljaš fotografijo za kak celostranski oglas, pa brez Photoshopa ne gre. Pa prosim ne mi zdaj začet z raznimi Gimpi in Paint.NETi
rolleyes-1.gif

Jaz sem se navadil na PS še davno preden sem začel fotkat, zato zdaj težko uporabim karkoli drugega... kar rata pri 30+ fotkah blazno zamudno...
crazy1.gif

Pred kratkim sem testiral program, specializiran za urejanje portretov - Portrait Professional... Nad rezultatom sem presenečen. Saj ne da naredi nekaj česar sam v PS ne bi znal. Vendar mi za enako delo - popolna obdelava glave, vzame manj kot 5 minut, medtem ko bi se v PS igral tudi več ur ... Sicer na koncu kake malenkosti še vedno popravim v PS, na splošno pa je odličen. Vsekakor vreden tisti 49€...

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Dve stvari si najprej razjasni. Kaj bi rad počel? LR je prvotno namenjen spreminjanju osnovnih parametrov fotk kot so belina, kontrast, razne barvne zadeve...
PS pa je namenjen retuširanju na polno. Če hočeš svoji babi joške povečat al pa rit zmanjšat, potem LR ne bo dovolj.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Bom si pogledal ta program, tnx.
smile-1.gif

Sem malo bral tuje forume pa večina pravi, da je za urejanje fotografij Lightroom več kot dovolj. Da v 3% res potrebuješ CS4, drugače ne. ...Oz. nekako tako. "Če moraš vsevečkrat popravljati stvari v CS-u, kar ne moreš popraviti v Lightroomu, potem narobe fotkaš".

Sam sicer ne bi uporabljal programa za profi obdelovanje. Bolj za izboljšavo amaterskih fotk.. (presvetlo, en del pretemen..., strele in oblaki..., kak portret...).

V verziji 2 so dodali tudi adjustment brush: http://www.profiphotos.com/blog/en/2008/08/lightroom-2-video-adjustment-brush-in-action/

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Ne rabim retuširanja. Ma fajn joške.
grin1.gif

Sem pa temo odprl tudi zato, da vidim s čim ostali delate...ne samo, da najdem program zase.

Nazadnje urejeno:

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Jaz delam vse s CS3 in ne rabim nobenga "pred" programa
smile-1.gif
... Sem ga navajen in tudi ko morem takoj poslat fotke jih tudi morem prej vrečt v PS da porihtam kontraste, levelse, color balance, crop in to je cca 15 - 20 sekund na eno fotko.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
685
39
28
Za preprosto urejanje in skladiščenje v baze Aperture (podpira RAW direkt iz kamere), za resno retuširanje Adobe Photoshop CS4, za igračkanje s slikami pa Photomatix Pro in druge namenske programčke.

lp Bluub

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik Huggy_Bear pravi:
Jaz delam vse s CS3 in ne rabim nobenga "pred" programa
smile-1.gif
... Sem ga navajen in tudi ko morem takoj poslat fotke jih tudi morem prej vrečt v PS da porihtam kontraste, levelse, color balance, crop in to je cca 15 - 20 sekund na eno fotko.

Enako sem delal jaz do predkratkim ko sem se končno malce bolj polotil Lightrooma. Sedaj za fotko porabim 5 sekund in je vse skupaj mnogo lažje organizirati. Vglavnem tudi, če si v PSu ekstremno hiter in uporabljaš svoje akcije in podobno si za osnovne zadeve v lightroomu sigurno še hitrejši. Za kakšne "hujše" posege pa še vedno uporabljam CS3.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Kako pa se lightroom obnaša na več monitorjih? A se da panele prosto postavljat po drugih monitorjih?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Hmm, nisem sprobal. Bom kasneje ko dam pridem.
Jaz imam lepo na enem internet/explorer ali po potrebi CS3, na drugem pa lepo lightroom kjer fotke hitro padenam. Če pa lahko panele prestavlam pa res nisem probal (nimam potrebe) ampak pomojem da ne gre.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Jaz uporabljam acdsee 2.5 pro. Dober program za enostavne popravke (shadows, sharpening, crop, pa še bazo fotk si s samim programom urediš). Vse drugo pa PS CS3

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Uporabljam Lightroom. Photoshop le redko, če je treba kaj retuširat, za obdelavo pa samo Lightroom.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Lightroom ...
wink-1.gif

odkar ga imam, vse fotke full hitreje zletijo skozi obdelavo, prej pa vedno eno po eno - tudi če sem imel vse bližnjice nastavljene po svoje ...

itak pa več ali manj delam samo krop in resize ter spotoma konvert v JPEG. me je včasih motilo, da nima auto levelsev, ampak tko to je - zdaj, če je treba levelse poštimat, jo dodatno odprem v Photoshopu, ampak to se res malokrat naredi.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Evo jaz sem še začetnik v lightroomu. A tam notri se da kak batch nastavit, ki bi ti nek nabor slik ustrezno resizal, itd...?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
resize tako ali tako nastaviš, ko recimo izvažaš fotke. tudi tu lahko nastaviš razne parametre, jih shraniš pod User Preset in potem, ko recimo delaš fotke za v album, klikneš na nastavitev, ki si jo shranil in se ti vse fotke izvozijo velike 15x10 cm oz. tako kot nastaviš. če maš za arhiv za net, 640x480 ... delaš lahko res veliko stvari.

eno fotko obdelaš, in potem enostavno označiš vse fotke, Synchornize setings in si rešen. je pa res, da kakšnih belin in popravkov ekspozicij ni fino tako delat, ker lahko vse zyebeš (enkrat sem tako koncert naredil, pa sem lahko potem še enkrat). načeloma pa kontraste, ostrino, kromatsko aberacijo, šum, vse to lahko odpraviš na vseh fotkah s parimi kliki.
smile-1.gif

jaz osebno, si fotolajfa brez Lightroom ne predstavljam več.