S 1 novembrom dražja cestnina

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Ne vem, če so nezaželjena, kdo pa ne bi imel doma Hummerja, če bi si ga lahko privoščil?

Pač je to neke vrste davek za bogatune, saj prav je tako, za reveže še vedno obstaja Polo 1.0 ki je temu primerno obdavčen.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To, da so vozila z večjo kubikažo "škodljiva" je mimosun...čiki, alko...pa so.

Kako, torej nima 4 litrski agregat večje količine vseh možnih merljivih delcev kot 1 litrski?

Pa tudi goriva porabi več in prispeva k inflaciji cen nafte na svetovnih trgih.
smirk-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.030
113
kod Džej-Zija
A si spet malo pameten? Trdni delci so resna nevarnost za respiratorne organe, kar je razviti zahod že zdavnaj spoznal, mi smo pa na poti do spoznanja. Ogrožajo pa vse, ne samo akterjev in njihovih bližnjih, kot je pri kajenju.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Res je, a koliko smrti letno je zaradi tega?

In koliko zaradi:

- alkohola
- cigaret
- nezdrave hrane in pijač ?

Seštej vse te zgornje razloge in primerjaj s tistim zaradi trdnih delcev in uvidel boš, o čem govorim.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.030
113
kod Džej-Zija
Resnih raziskav še ni pri nas, iz tujine se pa sliši, da precej. Sploh tam, kjer je veliko onesna¿enje s smogom, je število teh smrti nezanemarljivo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Zanemarljivo ni, ampak vsekakor ni toliko, kot je zaradi tistih treh, ki sem jih jaz prej naštel.

Sicer pa pri nas kangler že rešuje probleme, center MBja je že prepovedal za "stara kola".

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.265
340
83
Razen če imaš avto na plin (kot jaz, z 4,2 mašino). Škodljive snovi (izpusti) so bistveno nižje kot pri kateremkoli dizlu s kakršnimkoli superduper filtrom.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
A si spet malo pameten? Trdni delci so resna nevarnost za respiratorne organe, kar je razviti zahod že zdavnaj spoznal, mi smo pa na poti do spoznanja. Ogrožajo pa vse, ne samo akterjev in njihovih bližnjih, kot je pri kajenju.
Zdej mi pa pokaži 15 let starega dizla s 4+ litrsko mašino.
Potem pa postavi 15 let starega bencinskega osmaka zraven 5 let starega 2.0 dizlarja brez dpfja, pa še enkrat razmisli o vsem skupaj.

Ausc

Pripravnik
10. sep 2011
584
1
16
ksz

Samo naj se ne cudijo, ko bo cez kaksne 5 let v slo ostal samo se najvecji olos, ker bodo ta pametni itak pobegnili drugam, kar se ze intenzivno dogaja..

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To, da so vozila z večjo kubikažo "škodljiva" je mimosun...čiki, alko...pa so.

Kako, torej nima 4 litrski agregat večje količine vseh možnih merljivih delcev kot 1 litrski?

Pa tudi goriva porabi več in prispeva k inflaciji cen nafte na svetovnih trgih.
smirk-1.gif

Ti si pa požrl vso pamet tega sveta, kajne
stupid-1.gif
...

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
25-50 € krat milijon reg. avtov je koliko že?Zato se gre.

Vsi omenjate, da so ceste v p. Res je. Ampak če hočeš, da ne bodo, jim bo treba dati več denarja. Denar je treba pobrati. Načini so različni, tale je eden cenejših. Da je finančno stanje države v p, je pa itak znano.

Mimogrede, za rekonstrukcije in novogradnje državnih cest gre letno vsega skupaj 40-50 milijonov, kar je zelo zelo malo napram drugim državam. Žal podražitev ne bo šla izključno v cestni fond, kar bi morala iti, ampak po drugi strani se vsaj ta proračun mogoče ne bo toliko omejil (ker je kar fino ogrožen).

Da so ceste v p. ni zaradi tega, ker ni denarja, ampak zato, ker se jih NAČRTNO dela tako, da trajajo nekaj let, potem pa jih je treba popravljati.
Pa se ve koliko ogromnega denarja se je zmetalo v gradnjo AC pri nas.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je, a koliko smrti letno je zaradi tega?

In koliko zaradi:

- alkohola
- cigaret
- nezdrave hrane in pijač ?

Seštej vse te zgornje razloge in primerjaj s tistim zaradi trdnih delcev in uvidel boš, o čem govorim.

A spet ta blazni argument 'X je bolj škodljiv od Y, torej je vseeno, če Y pustimo pri miru...'. To bi skoraj lahko bilo merilo za trde buče na internetu. Pri vsaki temi se najde vsaj eden s tem super brihtnim razmišljanjem...
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Glede na to, da imamo omejena sredstva in čas, bi bilo bolje, da se osredotočimo na tista področja, kjer se lahko naredi več z manj truda.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Ti si pa požrl vso pamet tega sveta, kajne

Hja.

Verjamem, da iz podesta tvojih kognitivnih sposobnosti izgleda tako...
smile-1.gif

Resnica je veliko bolj enostavna - nimam nataknjenih plašnic, znam sešteti 2 + 2 in sem funkcionalno pismen.

Seveda si povsem pričakovano povsem zgrešil tudi pri ostalem delu svoje šnelkurz psihoanalize. Vozim avto z 1.8 litrskim agregatom in 145 konji... saj jih večinoma ne rabim niti 100, ampak si jih lahko privoščim in jih imam za zraven. Za gušt, če ravno zapaše.

In kadim Marlboro light , pa se mi zdi dražitev cigaret popolnoma pravilna in jo podpiram. Pa nazadnje, ko sem v trgovini kupil buteljko vina, je bila od Simčiča. Pa dvakrat letno smučam v Franciji, poleti se namakam v Grčiji...

Verjetno bistvena razlika med nama je, da se jaz zavedam, da so te stvari luksuz in se ne obnašam kot razvajeno otroče, ki mu vzamejo liziko, če luksuz postane še malo bolj luksuzen. Je življenje precej lažje, če uspeš imeti en normalen pogled na stvari. Če ne pa... no, na alterju se boš že dobro počutil med sebi podobno omejenimi glavami.
smile-1.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Glede na to, da imamo omejena sredstva in čas, bi bilo bolje, da se osredotočimo na tista področja, kjer se lahko naredi več z manj truda.

Nimam občutka, da je uvedba tega davka zahtevala prav veliko časa ali truda.

Win-win.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Saj ta davek nima nič z zdravjem, oz izboljšanjem le-tega, to je nekdo mimosunil, še sam ne vem zakaj.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Malce OFF topic vprašanje, ampak da ne bom odpiral nove teme.

V novembru imam registracijo avtomobila, avto pa nameravam prodati in nabaviti drugega.
Zanima me koliko izgubim če mi avta vseeno ne bo uspelo zamenjati do registracije. Torej če avto odjavim 14 dni po registraciji, kaj dobim v sorazmernem delu povrnjeno, in za kaj se lahko obrišem pod nosom?