Rune - izgradnja optičnega omrežja

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Seveda če nimaš storitve si za tisti čas oproščen naročnine.
Pošlji jim dopis z navedbo datuma prekinitve optike in ponovne vzpostavitve.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Meni je bilo zanimivo, kako so se električarji spravili potiskat 60 metrov 70mm2 kabla v stigmaflex. Je na roke porinil skoraj do konca, potem se je pa ustavilo in so morali potegniti vse ven in iti po foršpan. Potem je pa šlo. Optiko so pa tudi več kot 200 metrov vpihovali leta nazaj. Najprej z "nogavico" ni šlo, nato pa so dali brez, da je kabel samo plaval v zračnem toku in so ga brez težav porinili na tako razdaljo.
Za stigmaflex tam do 10cm ne rabiš sploh foršpana ker pride (vsaj v klasičnih 50, 100m kolutih) skupaj z integriranim najlon "laksom" ki ga uporabiš točno za ta namen. Za 70mm2 kabel s tem laksom potegneš skozi najprej zajlo ali vrv, in potem nanjo obesiš kabel.

Ontopic na zadnji problem. Če ostalim sosedom dela, pa tebi ne potem je najbrž optika (fizični kabel) z večnitnim vlaknom in ima vsak dovod lastnega. Če je sosedov 6 in jim vse dela je noter VSAJ 8 niti (ker manj mislim da niti ne obstajajo), tako da je še eno vlakno prosto. To je potreben samo poseg/preklop v razdelilcu in bi moralo delat. 5 min dela za vzdrževalca omrežja.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
Za stigmaflex tam do 10cm ne rabiš sploh foršpana ker pride (vsaj v klasičnih 50, 100m kolutih) skupaj z integriranim najlon "laksom" ki ga uporabiš točno za ta namen. Za 70mm2 kabel s tem laksom potegneš skozi najprej zajlo ali vrv, in potem nanjo obesiš kabel.

Ontopic na zadnji problem. Če ostalim sosedom dela, pa tebi ne potem je najbrž optika (fizični kabel) z večnitnim vlaknom in ima vsak dovod lastnega. Če je sosedov 6 in jim vse dela je noter VSAJ 8 niti (ker manj mislim da niti ne obstajajo), tako da je še eno vlakno prosto. To je potreben samo poseg/preklop v razdelilcu in bi moralo delat. 5 min dela za vzdrževalca omrežja.
Tako je.
Razlagam to Telekomu že od nedelje. Telekom načeloma razume ampak je Rune neodziven.
Včeraj dobil info, da je Telekom vsaj 3x obvestil Rune in niso dobili niti odgovora.
Zdej če me nategujejo sonsi sami krivi.

Počakam do konca meseca (dobim FWA modem za premostitev), če ne, grem stran od optike.

Pa bojo drugi zaslužil je.biga.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
Da javim (trenutni) razplet.
Danes dopoldan pridejo Runovci. Lepo prej pokličejo, so prijazni, razumejo.

Zadeva začasno rešena, so me dali na drugo nit.
Zgleda, da so v kablu poškodovane vsaj 4 niti (vseh skupaj v jašku naj bi jih bilo 12), k sreči sta našla nepoškodovano nit in so me gor priklopli.
Predlog kateri bo šel naprej je, da se zamenja glavni dovodni kabel, da bodo spet vse niti delovale.