iščem nekoga z izkušnjami za napeljavo optičnega kabla do stanovanjske hiše...

armandoxxx

Zelenc'
21. apr 2026
19
4
3
Pozdravljeni

Ker živim v "vukojebini" in sem kot posameznik nepomemben se do mene Telekom in ostala podjetja vedejo temu primerno.
Po neskončnih neuslišanih prošnjah, da bi si želel optično povezavo, sedaj iščem sedaj alternatvne rešitve. Ker postaja LTE prepočasen za zadeve ki jih potrebujem, iščem podjetje, osebo ali kogarkoli z izkušnjo, da si naročim da mi razkopljejo 50m ceste in pripeljejo optični kabel do moje hiše. Cela effin vas ima optiko, razen 3 hiš. Moja je ena izmed omenjenih treh.
Ima kdo kakršen koli kontakt, znanje, izkušnjo, ki bi jo dellil, da morda celo uspem pripeljati 50m optike do doma?
Hvala vnaprej za pomoč in lep pozdrav

Armando

Silos

Pripravnik
6. jun 2024
28
43
13
Lokacija? Bi na koncu potni stroški nanesli več kot delo, če pride nekdo iz Izole v Lendavo kopat in polagat.

Edit: Imate Rune omrežje kje v bližini?

erikson

Guru
25. avg 2007
25.525
8.860
113
Po neskončnih neuslišanih prošnjah, da bi si želel optično povezavo, sedaj iščem sedaj alternatvne rešitve.
Morda pa Starlink odgovarja tvojim potrebam, dokler ne dobiš optike?

Jaz sem bil v podobni situaciji in ko so me iz Telekoma klicali in ponujali nove pakete sem se naredil neumnega in naročil paket, ki obstaja samo na optiki. Čez nekaj dni sta se (nenapovedano) oglasila monterja, da imata nalog za napeljavo optike, ker jo potrebujem za izbrani paket.

armandoxxx

Zelenc'
21. apr 2026
19
4
3
Težavo imam ker nočejo pripeljati optičnega kabla do hiše, zato je ideja da najdem izvajalca ki to dela in da napeljemo sami.
O Starlinku bi razmišljal, če bi bi bila cena nižja. Trenuten LTE me stane 35 eur na mesec ;)

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.318
1.055
113
Dej povprasevanje na T2.. men so prisli potem iz telekoma (oz. njihov GV al kaj ze) vlect optiko (par 100m od omarce, vmes so jo potegnil se do spodnjih 3 sosedov, od mene naprej ne) telekomovc je prinesel eno skatlco (“komunikator”), t2 pa modem.. optika je telekomova, t2 je bil le najemnik.. zadeva spilala 2leti bp

• Všeč mi je
Reactions: armandoxxx

armandoxxx

Zelenc'
21. apr 2026
19
4
3
1776845076620.png

Hvala za hint .. če res ne bo druge možnosti je zanimiva alternativa ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Telekom je sedaj začel dajat 5G modeme (precej višje hitrosti kot 4G oz LTE) tam kjer nimajo svojih vodov in je pokritost s 5G ok. Meni sicer ne pomaga ker ne lovi še 2G na lokaciji (imam trenutno baker), ampak mogoče je to opcija namesto optike?

Je pa vprašanje kaj rabiš, ker latence in sama stabilnost delovanja povezave za optiko, 5g ali pa satelit so neprimerljive ... če je pomembna samo hitrost je pa 5G čisto solidna opcija.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

armandoxxx

Zelenc'
21. apr 2026
19
4
3
hvala za odgovor ... mobilno kartico s 150/50 in internet preko le te že imam sedaj ... več ne gre ...
Vsi v vasi imajo optiko razen 3 hiš. Zapičil sem se v optiko in iščem možnosti, da se to uredi.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

luka51

Guru
16. avg 2007
15.548
6.871
113
Vse kaj rabiš je da si skoplješ jarek in položiš alkaten cev. Vlakno ti bojo že vpihali. Njim se pomojem ne da kopat (no ne da delat stroškov s tem), ko bojo enkrat slišali da je cev perajt bo zgodba drugačna. Problem bo samo kako boš spravil ti cev preko vseh parcel ob cesti in te finte. Boš dobil vsa dovoljenja?

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

armandoxxx

Zelenc'
21. apr 2026
19
4
3
sej to je problem iščem nekoga ki ve kaj rabim da grem v akcijo .. sosedje vem da mi dajo vsi soglasja .. ne vem pa kaj vse še rabim ... hence nekdo ki ve kako se reči streže ;)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
A na GVO si že vprašal? Če je lastnik optike Telekom so itak oni upravljalci omrežja in so še najbolj seznanjeni s situacijo.

Ker vprašanje je kje je sploh centrala oz. razvod omrežja in kako imajo po "vasi" rešeno optiko. Poleg privat parcel je glavni razvod zagotovo na neki javni površini in če je ta občinska boš rabil dovoljenje občine da tam koplješ, če je to kakšna državna cesta boš rabil pa od direkcije za ceste papirje. GVO načeloma to lahko uredi sam, ampak bi moral bit zadaj komercialni interes (če ni v interesu ponudnika kar očitno ni, boš moral "komercialni interes" pokrit sam in te bo kar drago prišlo).

tin01

Fizikalc
31. okt 2007
453
22
28
Ne vem sicer, kaj potrebuješ, ampak 5G modem/router bi precej ceneje rešil tvoje težave.
Seveda, če imaš ok 5g signal. 35 Eurov za 4G LTE na mesec je malo dosti.
Malo si izračunaj, koliko bodo stali samo izkopi, da o dovoljenjih sosedov niti ne začnem.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.151
2.885
113
Pozdravljeni

Ker živim v "vukojebini" in sem kot posameznik nepomemben se do mene Telekom in ostala podjetja vedejo temu primerno.
Po neskončnih neuslišanih prošnjah, da bi si želel optično povezavo, sedaj iščem sedaj alternatvne rešitve. Ker postaja LTE prepočasen za zadeve ki jih potrebujem, iščem podjetje, osebo ali kogarkoli z izkušnjo, da si naročim da mi razkopljejo 50m ceste in pripeljejo optični kabel do moje hiše. Cela effin vas ima optiko, razen 3 hiš. Moja je ena izmed omenjenih treh.
Ima kdo kakršen koli kontakt, znanje, izkušnjo, ki bi jo dellil, da morda celo uspem pripeljati 50m optike do doma?
Hvala vnaprej za pomoč in lep pozdrav

Armando
50m tvoje ceste ali javne? Razlika je velika.

Je pa T2 bistveno bolj ustrežljiv kot telekom.

• Haha
Reactions: jinetera