Rune - izgradnja optičnega omrežja

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.227
1.684
113
Titograd
ne nisi razumel.
13hiš je "priklopljenih" pod narekovaji. Ker imamo po parcelah in v hišah že vse razpelano in pripravljeno, da zalaufa.

Problem je 150m stran od naših hiš, ker še niso (že 2 mesca, naj bi bilo konec julija finito) naredili podboja pod železnico.
Aja, ok razumem zdaj ja, preboj rabite, po bajti pa do konca svoje parcele imaš požirko, tako sem jaz imel. Nam pa je Rune predlani naredil, sem pa ravno v postopku vezave in čakam na priklop.

Jeba je ker v teh državnih poslih par mesecev ali tudi let zamude ni nič posebnega

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Kakšne hitrosti pa dosegaš? Ti TV kaj šteka? Tudi jaz iščem alternativo, ker imamo prav tako na pol prekopano in položenih nekaj cevi, ostalo pa bo ko bo, če sploh bo (njihov uradni odgovor). Do takrat bo pa že najbrž 7G mobilno omrežje in niti ne bomo več potrebovali optike.
Zrak ne bo nikoli alternativa optiki. Novejše tehnologije samo širijo frekvenčni spekter, ampak le-ta je fizično omejen. Kablov pa lahko potegneš več ;)

Na gosto poseljenem območju lahko zadevo "rešuješ" z več manj močnimi oddajniki, ampak na nekem ruralnem območju pa zadeva ekonomsko ne zdrži.

• Všeč mi je
Reactions: semnov

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
Kakšne hitrosti pa dosegaš? Ti TV kaj šteka? Tudi jaz iščem alternativo, ker imamo prav tako na pol prekopano in položenih nekaj cevi, ostalo pa bo ko bo, če sploh bo (njihov uradni odgovor). Do takrat bo pa že najbrž 7G mobilno omrežje in niti ne bomo več potrebovali optike.
razpon hitrosti od 0.2Mbps do 96Mbps.
Odvisno od dneva, vremena, kaj te vem kaj še vsega.

Načeloma NEO ne šteka, kvaliteta videa včasih pade pod HD, ogled nazaj je še mogoč.
overall zadovoljen.

ampak optika bi bla boljša opcija:)

Priponke

• Posnetek zaslona 2025-09-15 092130.jpg
    Posnetek zaslona 2025-09-15 092130.jpg
    34,7 KB · Ogledi: 48

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
cena je ista kot bo potem za optiko....
tako, da se mi "mudi", da dobim optiko :)

so pa vsaj šli tolko na roke, da mi oni plačajo priklop, drugi operaterji tega nočejo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.910
422
83
Pa ti veš da je železnica sveta zemlja.
To sigurno rabiš 1000 pooblastil.
Jaz sem tudi zraven glavne ceste in mi je telekomovec takoj rekel, da bi uradno morali zaprositi DRSI za soglasje, kar bi zavleklo zadeve za mesece, ampak se na srečo niso ubadali s tem.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
ksz...

V soboto je sosed nekaj kopal okoli hiše in odtrgal oz. poškodoval RUNE optični kabel. Na žalost sem od 10ih hiš edini na tem kablu :(
V roku 2h sem javil napako in so jo zabeležli.

Ma kdo kakšne izkušnje v kolikšnem času pridejo popravit optiko? Je že imel kdo izkušnjo s tem?
Bo to trajalo par dni, par tednov ali mesecev?

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.394
6.033
113
Ta optika ni ne vem kako zaščitena. Pri nas je sosed na koncu vinograda zabil kol z kladivom in je optika šla. Šlo je za OŠO omrežje, izvajalec GVO. Mogoče tudi vzdrževalec. Najprej so mi modem dali drug, potem je prišel en podizvajalec premerit notranjo inštalacijo, na koncu pa so preverili, kako pride do hiše. Ne vem, koliko je skupno trajalo. Po spominu dober teden, ker sem po modem šel do ponudnika sam še isti dan. Nisem pa vedel vzroka kot je tokrat znan.

5. avg 2011
1.092
220
63
Okolica Ormoža
Kak mu je te to uspelo? Kaj ni bil kabel v požirki?!?
Optično vlakno je seveda vedno v alkaten cevi, saj se najprej položijo alkaten cevi, potem pa se optično vlakno s komprimiranim zrakom vpihne v cev. Ampak če si kolikor toliko pri močeh, lahko brez težav z motiko, krampom ali lopato presekaš cev in optično vlakno, če šariš na globini nekje med 60 in 80 cm.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in Gonzo

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.227
1.684
113
Titograd
Z krampom gre, sem tudi jaz prebil cev za vodo :bonk: na srečo je bila majhna luknjica in smo rešili s spojko. Ampak to je bila res majhna luknjica, ni šans niti da glavo od svinčnika not potisnem. Sosed mi je z mini bagrom, 1500 kilskim, preden smo dali gor tlakovce, razširil parking za meter in pol in čisto na koncu izkopa zapel z žlico za prazno alkaten cev ki sem jo imel noter v pričakovanju optike... samo zvil jo je pošteno, prebil pa je ni. So kasneje brez problema majstri z voršprungom šli čez. Zato me čudi :)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Optično vlakno je seveda vedno v alkaten cevi, saj se najprej položijo alkaten cevi, potem pa se optično vlakno s komprimiranim zrakom vpihne v cev. Ampak če si kolikor toliko pri močeh, lahko brez težav z motiko, krampom ali lopato presekaš cev in optično vlakno, če šariš na globini nekje med 60 in 80 cm.
Ni vedno vpihavanje, na kratke razdalje se večinoma s foršprungom dela ali pa kar "na suho".

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.227
1.684
113
Titograd
Meni so na foršprung potegnili 80m, meni se ne zdi to malo. Itak to delajo podizvajalci, tak da odvisno verjetno kaj uporablja tale ki pride k tebi delati.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Dolge razdalje mislim par 100m za glavne linije. ;)

Nimajo vsi vpihovalne mašine ja. Se včasih kar čaka na vrsto.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
Kak mu je te to uspelo? Kaj ni bil kabel v požirki?!?
Evo danes malo prej doma in sem uspel pri sosedu pogledat kaj je naredil in kako je narejeno sploh.

Sosed1 si želi postavit manjšo hiško-vikend in je najel bagerista, kateri je skopal ven zemljo (prej bil travnik) z namenom nasipa za plavajoči temelj.
Sosed2 od tega soseda1 (prejšnji lastnik travnika) si je za potrebe coax kabla od telemah omarice do svoje hiše potegnil neke vrste stigmaflex cev.
Izvajalci za RUNE so to vedeli in so prosili soseda, če lahko poleg coax potegnejo notri še svojo alkaten z optiko in jim je dovolil.

Problem je nastal, ker sosed2 ni povedal, da je cev zakopana med 15 in 20cm ter da diagonalno po parceli poteka do omarice (ne po robih).
Bagerist je potegnil stigmaflex in v njem coax in optični kabel. Coax je presekal, alkaten je počil, optika je samo nategnjena, ni vidnih poškodb razen da ni čist ravna (ne znam razložit, kot da bi prst na roki mal pokrču) in tu so sledi zoba žlice bagra, ter da je optičnega kabla zdej cca 50cm viška - kot šlinga.

Najbolj zanimivo je, da na tej optiki je cca 6 hiš ampak samo meni ne dela :mad:

Sosed1, ko je videl, kaj so nardili je takoj klical Rune v soboto in jih obvestil. Danes dopoldan je še enkrat jih klical.
Jaz sem obvestil Telekom, da je Rune presekan (tk mi je rekel sosed1) in so mi odgovorili, da so obvestili Rune.
Danes Telekom naj resetiram model in javim če dela. Seveda ne dela, jim javim in rečejo, da bodo obvestili Rune.
Zdej pa čakam, da vidim, kaj bojo nardili oz. kdaj bojo kj nardili. Ker Rune ne dobiš na telefon oz. rečejo da niso pristojni ker jih more Telekom obvestit o napaki.

Sj ni take panike, ker mamo vsi neomejen dostop do mobilnih podatkov in rešujemo preko dostopnih točk, sam vseeno je tečno, ker morem en star tv preko laptopa povezovat, če ga hočem gledat.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.871
6.134
113
Meni so na foršprung potegnili 80m, meni se ne zdi to malo. Itak to delajo podizvajalci, tak da odvisno verjetno kaj uporablja tale ki pride k tebi delati.
Meni je bilo zanimivo, kako so se električarji spravili potiskat 60 metrov 70mm2 kabla v stigmaflex. Je na roke porinil skoraj do konca, potem se je pa ustavilo in so morali potegniti vse ven in iti po foršpan. Potem je pa šlo. Optiko so pa tudi več kot 200 metrov vpihovali leta nazaj. Najprej z "nogavico" ni šlo, nato pa so dali brez, da je kabel samo plaval v zračnem toku in so ga brez težav porinili na tako razdaljo.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.227
1.684
113
Titograd
Evo danes malo prej doma in sem uspel pri sosedu pogledat kaj je naredil in kako je narejeno sploh.

Sosed1 si želi postavit manjšo hiško-vikend in je najel bagerista, kateri je skopal ven zemljo (prej bil travnik) z namenom nasipa za plavajoči temelj.
Sosed2 od tega soseda1 (prejšnji lastnik travnika) si je za potrebe coax kabla od telemah omarice do svoje hiše potegnil neke vrste stigmaflex cev.
Izvajalci za RUNE so to vedeli in so prosili soseda, če lahko poleg coax potegnejo notri še svojo alkaten z optiko in jim je dovolil.

Problem je nastal, ker sosed2 ni povedal, da je cev zakopana med 15 in 20cm ter da diagonalno po parceli poteka do omarice (ne po robih).
Bagerist je potegnil stigmaflex in v njem coax in optični kabel. Coax je presekal, alkaten je počil, optika je samo nategnjena, ni vidnih poškodb razen da ni čist ravna (ne znam razložit, kot da bi prst na roki mal pokrču) in tu so sledi zoba žlice bagra, ter da je optičnega kabla zdej cca 50cm viška - kot šlinga.

Najbolj zanimivo je, da na tej optiki je cca 6 hiš ampak samo meni ne dela :mad:

Sosed1, ko je videl, kaj so nardili je takoj klical Rune v soboto in jih obvestil. Danes dopoldan je še enkrat jih klical.
Jaz sem obvestil Telekom, da je Rune presekan (tk mi je rekel sosed1) in so mi odgovorili, da so obvestili Rune.
Danes Telekom naj resetiram model in javim če dela. Seveda ne dela, jim javim in rečejo, da bodo obvestili Rune.
Zdej pa čakam, da vidim, kaj bojo nardili oz. kdaj bojo kj nardili. Ker Rune ne dobiš na telefon oz. rečejo da niso pristojni ker jih more Telekom obvestit o napaki.

Sj ni take panike, ker mamo vsi neomejen dostop do mobilnih podatkov in rešujemo preko dostopnih točk, sam vseeno je tečno, ker morem en star tv preko laptopa povezovat, če ga hočem gledat.
20 cm globoko? Čisto res? Ja potem pa ni čudno no, to še ti pes vtrga če gre kako kost zakopati ravno tja :D

matej_

Guru
25. okt 2007
2.329
818
113
Rune katastrofa!

Že 6i dan ni odziva od njih.
Po navedbah Telekoma, so jih pozvali ampak odgovora niso dobili.
Rune kot končni uporabnik ne dobiš na telefon, vse rešuješ preko svojega providerja.

Morem preveriti pogodbo v kolikšnem času lahko grem stran, glede na to, da ne zagotavljajo kar nudijo.
Bom šel nazaj na telesmeh, tam je vsaj delalo :)

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
948
167
43
Rune katastrofa!

Že 6i dan ni odziva od njih.
Po navedbah Telekoma, so jih pozvali ampak odgovora niso dobili.
Rune kot končni uporabnik ne dobiš na telefon, vse rešuješ preko svojega providerja.

Morem preveriti pogodbo v kolikšnem času lahko grem stran, glede na to, da ne zagotavljajo kar nudijo.
Bom šel nazaj na telesmeh, tam je vsaj delalo :)
Pri nas delajo kanalizacijo, lansko leto je bil kombi od Rune ali podizvajalcev bolj kot ne parkiran v našem kraju, ker je vsak drugi nekaj bilo narobe. Sestri so pred 3 tedni pretrgali optiko, vpihnili so jo čez 2dni. Zdaj že 19 dni čakamo na drugega podizvajalca, ki bo naj zašvasal optiko priključju v hiši - pa ne moreš nikamor klicati, nič ne pomagat.
A lahko vsaj Telemach prislim, da dobim znižano naročnino?

Lp,