romuni in dolge antene....

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Prevzel je:
Hondi (svaka čast majstore).
Blablabla
MTL
Drago

Nazadnje urejeno:

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Hvala vsem za zaupanje in vesele praznike. Še organiziramo podobno zadevo kdaj drugič.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Hvala badriku za organiziranje skupinskega nakupa
pozdrav.gif

Moji dve postaji sta ze sprogramirani na pmr frekvence, tako da se pogovori odvijajo v pmr obmocju. Dosega prakticno se nisem testiral ( razen cca 500m v v strnjenem naselju med hisami, kjer deluje bp).

Se info: Na scan funkciji ne najdem nobenih pogovorov razen nekaj "motenj in sumov" - za tiste ki jih zanima zgolj poslusanje...

Lp

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Probaj se povezat na kak repetitor. Poglej na netu jih je kr nekaj. Seveda v svoji okolici da nebos kje drugje gledal.

Nazadnje urejeno:

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Evo. Bežno testiral domet.

Ena postaja je bila v hiši in sem nekako naštimal mojega sina, naj se mi javlja.
Jaz sem z drugo postajo z avtom šel od doma.
Štartna točka: Šentjakob.
Vozil sem po avtocesti od Šentjakoba proti rondoju. Tam, kjer se začne avtocesta vkopavati v zemljo je signal začel počasi padat (hreščanje), zračna razdalja cca 3 km. Potem se mi je z bolj slabim sprejemom pojavil še signal okoli rondoja Tomačevo (kjer je več odkopane zemlje). Potem je signal izginil.
Nazajgrede sem zavil ven na rondoju Tomačevo. Tako se je pojavil signal., vendar je bilo še kar nekaj motenj. Ko sem se pripeljal na križišče Šmatrinska BTC, je bil sprejem zelo dober.
Torej sklep. Po ravnem vleče iz hiše v avto na razdalji cca 5 km.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Evo, danes tudi jaz testiral se eno razdaljo na fekvenci PMR (466.xxx)

Ena oseba na lokaciji Ljubljana - Vižmarje, druga oseba na lokaciji Črnivec (nad Kamnikom). Razdalja na google maps je 25,42km. Sprejem in oddaja je bila solidna - torej govor razločen z malo šuma.

Zelo zadovoljen s postajama
cheer.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Naj mi en potrdi prosim, da so v Chanel MODU 452.125 do recimo 465.525 legalne, oz kateri je tisti legalni frekvenčni pas.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Najbolj ziher bos v teh obmocjih (pmr obmocje)

Prva tabela so pmr frekvence, druga pa subtoni

Torej, nastavis eno frekvenco izmed teh ki so v prvi tabeli bo ok.

Pa se za ostale, da ne boste uletavali na nedovoljene frekvence, tukaj so navodila kako postajo rocno nastaviti da bo delovala na pmr obmocju. Video je sicer dolg 30min, ampak lepo pocasi kaze kaj pritisniti da lahko zraven to delas na svoji postaji. Namesto frekvenc ki jih on uporablja, uporabite te ki so na zgornjem linku (on uporablja 433, pri nas se uporablja 446).

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Evo. Bežno testiral domet.

Ena postaja je bila v hiši in sem nekako naštimal mojega sina, naj se mi javlja.
Jaz sem z drugo postajo z avtom šel od doma.
Štartna točka: Šentjakob.
Vozil sem po avtocesti od Šentjakoba proti rondoju. Tam, kjer se začne avtocesta vkopavati v zemljo je signal začel počasi padat (hreščanje), zračna razdalja cca 3 km. Potem se mi je z bolj slabim sprejemom pojavil še signal okoli rondoja Tomačevo (kjer je več odkopane zemlje). Potem je signal izginil.
Nazajgrede sem zavil ven na rondoju Tomačevo. Tako se je pojavil signal., vendar je bilo še kar nekaj motenj. Ko sem se pripeljal na križišče Šmatrinska BTC, je bil sprejem zelo dober.
Torej sklep. Po ravnem vleče iz hiše v avto na razdalji cca 5 km.

Mislim, da iz avta boš težko testiral pravi domet zaradi več faktorjev.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Uršlja gora - Šentrupert cca 25 km jakost zvoka dobra občasni šumi ampak dela.

lp.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Iz avta sem testiral, ker sem za silo želel izmeriti koliko daleč vleče, pa je malo problem jit 5 km (ali pa mogoče 25 km) peš v enem kosu.
Na drugi strani sem imel v sobi doma svojega 7 letnega sina, da mi je kolikor mogoče vzposlavljal zvezo.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Kako za vraga lahko naštimaš frekvence na toliko decimalk.
Jaz lahko nastavim 446,005 ali 446.0075MHz vmes pa ne morem, pa imam najmanjši Step to je 2,5k

Help.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
PMR kanali so že nastavljeni v postaji malo pobrskaj po postaji ali preko chirpa preglej postajo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Kako za vraga lahko naštimaš frekvence na toliko decimalk.
Jaz lahko nastavim 446,005 ali 446.0075MHz vmes pa ne morem, pa imam najmanjši Step to je 2,5k

Help.

Nastaviš bližnjo frekvenco, nastaviš pravi korak in potem s puščicami (+-) nastaviš točno vrednost.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Danes sem končno našel urco časa in se malo poigral s CHIRP-om.
Zadeva je dejansko relativno enostavna, če si v radioamaterstvu
grin1.gif
. Uspelo mi je spravit noter 8 naših PMR kanalov:

Lahko kdo od radioamaterjev preveri, če je to v redu? Z mojo PMR igračko se štekajo na 0 podkanalu odlično
smile-1.gif
. Pa potem objavim dat datoteko in lahko ostali samo uploadate in je. Ker je res škoda, da vsak zabije čas za to vnašanje noter.

Imam pa še dve vprašanji:
- Kako nastavim podkanale? Nekaj sem bral, da moram izbrati tam tone in potem frekvenco, ampak mi zadeva ni čisto jasna. A potem bi moral za vseh 38 (ali koliko je že podkanalov) narediti na Baofengu 8x38 teh nastavitev?
- Mi lahko svetujete še en kanal, ki ne bo motil nobenega - s tem mislim nobenih služb kot so policija, gasilci, civilna, itd. (po možnosti tudi v sosednjih državah), tako da si ga lahko nastavim in bi imel malo bolj ''privat'' kanal?
Hvala.

PS: Jutri pa malo testiranja
cheer.gif
.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
"Podkanali" so samo neke vrste toni za vklop, lahko gre za klasicen ali pa digitaleni prenos kode. Koda se prenese preden začneš oz. takoj na začetku oddaje (pritisk PTT). PMRji uporabljajo enako sprejemno/oddajno kodo tako da samo nastaviš tone mode na recimo "DTCS" in v stolpcu "DTCS code" ustrezno kodo, seveda DTCS recimo velja za digitalne PMR postaje za analogne imas klasicno TONE in izbereš frekvenco potem v stolpcu "TONE".

Glede legalne uporabe na drugih frekvenčnih pasovih (na dual-band) žal ni druge opcije kot PMR območje pa še to samo v EU. Na nižjih frekvencah imaš še CB, ampak tega s temi postajami ne boš lovil. V ZDA imaš recimo FRS/GMRS sistem ki je podoben PRM 446 samo deluje na drugih frekvencah. Lahko pa delno izkoristiš tole razliko do ZDA ker se pri nas ti kanali ne uporabljajo, tako da nelegano uporabljaš ameriške frekvence. Računaj pa da zasebnosti ne bo, pri nas je v uporabi tudi precej ameriških postaj ker so imele včasih večje oddajne moči kot PMR!
tongue-1.gif

Glede chata po postajcah si preberite vsaj radioamaterski kodeks če že izpita ne mislite delat, čvekanje kar tako nonstop na kanalu ni po kodeksu!
grin1.gif