Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
"Podkanali" so samo neke vrste toni za vklop, lahko gre za klasicen ali pa digitaleni prenos kode. Koda se prenese preden začneš oz. takoj na začetku oddaje (pritisk PTT). PMRji uporabljajo enako sprejemno/oddajno kodo tako da samo nastaviš tone mode na recimo "DTCS" in v stolpcu "DTCS code" ustrezno kodo, seveda DTCS recimo velja za digitalne PMR postaje za analogne imas klasicno TONE in izbereš frekvenco potem v stolpcu "TONE".
Hvala za razlago. Kako pa to vnesem v Baofeng in kje to potem izberem?
A ostali parametri so ok? Kaj je tisti TONE, TONE SQL, OFFSET, itd.?
Citat:
Glede legalne uporabe na drugih frekvenčnih pasovih (na dual-band) žal ni druge opcije kot PMR območje pa še to samo v EU. Na nižjih frekvencah imaš še CB, ampak tega s temi postajami ne boš lovil. V ZDA imaš recimo FRS/GMRS sistem ki je podoben PRM 446 samo deluje na drugih frekvencah. Lahko pa delno izkoristiš tole razliko do ZDA ker se pri nas ti kanali ne uporabljajo, tako da nelegano uporabljaš ameriške frekvence. Računaj pa da zasebnosti ne bo, pri nas je v uporabi tudi precej ameriških postaj ker so imele včasih večje oddajne moči kot PMR!
Hm, zanimiv predlog. Torej, če se ti kanali ne uporabljajo, potem lahko mirno dam še en ali dva kanala noter in je. Glede zasebnosti pa razumem, da me lahko kdorkoli posluša, ampak je vseeno manj možnosti, kot pa na EU PMR območju.
Citat:
Glede chata po postajcah si preberite vsaj radioamaterski kodeks če že izpita ne mislite delat, čvekanje kar tako nonstop na kanalu ni po kodeksu!
Lahko pa na kratko še kakšno pravilo napišeš, če se ti da.
Btw.: koliko časa in denarja sploh zahteva, da prideš do izpita za radioamaterja? Sem videl, da je bilo eno izobraževanje preko web-a kakšno leto nazaj. To ne bi bilo slabo....
Citat:
Uporabnik elo pravi:
a imaš kabel za to postajo?
ti meni kabel za dva dni, jaz tebi passata...
A si ti ziher, da je to ustrezna menjava?
Drugače ga pa komot dobiš, samo da spravim moje v končno operativno stanje.
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Lej predlagam eno kratko srečanje. Kjer si bomo vzajemno naložili te frekvence, jih zalili s kakim pivom ali sokom.
Jaz tudi nimam kabla, pa še marsičesa ne znam in ne vem.
Tako, da jez sem zainteresiran, da se dobimo.
Sem za. Fajn bi bilo, da pride še kakšen radioamater zraven, pa nam v živo še kakšno zadevo razloži.
PS: Sem ugotovil, da lahko pri posameznih kanalih (čisto na desni strani razpredelnice zgoraj) nastavim pri vsakem kanalu tudi oddajno moč. Glede na to, da ne nameravam postavljati rekordov v razdaljah sem si pri vseh nastavil na LOW power, tako da mi privzeto delujejo na 1W. Itak si pa lahko potem ročno vsakič na staviš na HIGH, če to potrebuješ.