Robotski sesalci

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Vag da skrajšam, tudi Samsungi niso slabi, konča se z ceno in dobavljivostjo rezervnih delov, ki jih boš nekdaj potreboval.

Sicer je Samsung prvi razvil bočne krtače ki so šle res povsem do roba, samo kaj pomaga, ko so se lomile .....

Za ta denar ali malo več dobiš že Roombo, za Neato pa lahko rečem isto, pri nas skoraj ne dobiš delov oziroma v celi EU ne.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Hvala za tvoje mnenje.

Dejansko bi se odločil za nakup Samsunga zaradi nizke cene, ki je v mojem primeru pod 400 €. Proizvajalec daje 10 let garancije na motor, rezervni deli se verjetno bodo dali dobit, je pa vprašanje po kakšni ceni.

Moj osebni problem pa je, da bi moral preklopit v razmišljanju ali je zame robotski sesalnik sploh primeren ali ne. Ker tam kjer imam sedaj največ prahu, ga tudi robotski sesalnik ne bo dosegel, npr. v kopalnici med košema za perilo, v jedilnici pod stoli, pod stopnicami, Samsung je tudi previsok za pod sedežno, pa še kote in robove ob stenah ne doseže, pa baterija seveda ne zadošča za celo nadstropje naenkrat, pa precej sem se zamudil s čiščenjem las iz krtač.
Mogoče preveč kompliciram, ampak še vedno se mi zdi dat 400 € za nekaj kompromisnega preveč denarja.

Navsezadnje z obstoječim manualnim Dysonom v roku dobre pol ure posesam obe nadstropji hiše v nulo. Je pa res, da gre pol ure časa v nič, pa nekaj napora zahteva.
Moram še malo prespat zadevo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
kzs: Če kdo rabi svetilnike model 81002, 3 komade, čist novi, pa daljinca 804-WCC, za Roombo, vse popolnoma novo in nikoli rabljeno, msg me pod privat.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
to, da ne doseže robov je velik minus.
če ti gre roomba pod sedežno, potem roombo vzameš. če pa noben ne gre spodaj, potem pa po moje nobenga ne vzameš, ker vidiš preveč problemov:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Kavč je res problem, ampak če ne pride pod njega roomba, potem tudi z navadnim sesalcem ne boš.

Koti so hudič ja, meni še roomba ne doseže primerno v robove in se zna nabrat kaj umazanije, ampak tako pač je, vseeno bolje roomba, kot pa tedensko pol ure vrečt v nič.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Če koga zanima:

Z veseljem vas obveščamo, da je tudi v Sloveniji končno na voljo tudi iRobot® Roomba® 980.
Več o njenih prednostih in načinu si lahko preberete na iRobot.si. Za vsa morebitna vprašanja o uporabi ali
Vzdrževanju ste vabljeni, da nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 84 74* in z veseljem bomo pomagali.

Hkrati pa vas obveščamo, da ste upravičeni do 10% popusta za nakupe nad 1.000 eur. Popust lahko
uveljavite v novem salonu v Domžalah, ali na naši spletni strani s promocijsko kodo LX3XUXJG.

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Pozdrav

Na roombi 625 se je začel oglašati error 7. Polnjenje baterije. Je nova. Kontakte sem malo potegnil navzgor, da bi bilje nalegali, pa je bilo isto, . Kaj bi lahko bilo narobe? Ne bi rad baterije skuril.
LPBU

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Borca večinoma je problem v sami bateriji, kako baterijo si kupil, ker prodajajo se solidne baterije pa tudi izredno zanič baterije s katerimi so potem problemi, marsikdo pa žal gleda samo, da je poceni, pa četudi je zanič.

Torej javi kako hitro ti javi to napako, po koliko časa polnenja, sicer se pa da z drugo baterijo probati ali pa to dati na meritve.

Zna biti pa tudi, kaj v napajalnem sklopu , sem že tudi kaj takega popravil....

Kaj se pa zgodi, če vrneš staro iztrošeno baterijo, enak eror ali ???

Tule ti pokažem nekaj baterij pod vsako kritiko, so pa poceni in eni radi take kupijo:

http://www.ebay.de/itm/NEW-REC...sgAAOSwFnFV-WtR

http://www.ebay.de/itm/BATTERY...TYAAOSwwE5WVXD9

tele gornje so tudi izredno nevarne, saj nimajo v bateriji vgrajenega balanserja celic in odklopnika , za zaščito celic pred preprazenjem ali prepolnjenjem, so pa poceni in ja zdržijo vseeno ene 6 mesecev, če ne raznese packa

http://www.ebay.de/itm/Battery...DcAAOSwiCRUdRtN

http://www.ebay.de/itm/BATTERY...N4AAOSwcBhWVXML

tako, kot zgoraj sem imel defektno v roki, gor je pisalo NIMH , noter so bile pa NI CD celice
bonk.gif

To je nekaj primerov , so pa tudi kvalitetne samo nikoli niso med cenejšimi !

Nazadnje urejeno:

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Stare baterije ne morem uporabit, ker je eno celico odprlo. Po cca 7 mesecih uporabe. Vsak dan med tednom.
Kupil drugo, oziroma pri dobavitelju dobil nekaj popusta. Na njej piše da je Ni-MH 4500mAh. Delalo je čudovito, tudi do 2 uri.
Sedaj pa to.
Se pa je alarm pojavil pri prvem polnjenju nove baterije po cca 2 urah. A lahko kako sprobam to zadevo sam, ne da bi uničil kupljeno baterijo?
Je mogoče kdo iz okolice MB da bi tole pogledali? Sicer ni nujno pa vseeno. Malo pa pogrešamo posesano bajto brez truda - vsaj tisto dnevno svinjarijo. :)

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Ta teden sem imel prvi generalni servis na moji Roombi.
Potrebno je bilo zamenjati zeleni CHM (Cleaning Head Module), ker je škrtal, da je bilo grozno za poslušati. Levo belo vpenjalo za tanko krtačo je imelo že toliko lufta na robu z zeleno steno, da je kar bingljal naokoli. Poleg tega vpenjalo tanke krtače ni bilo več kvadratne oblike, ampak skoraj okrogle, obrabljenost celotnega sistema CHM-ja pa je bilo tako velika, da kadarkoli je zapeljala s parketa na tepih, je kar pokalo iz CHM-ja.
Poleg tega je baterija delala samo še dobro uro in še to le, če sem dal Roombo polniti skoraj takoj, ko se je končalo hitro polnjenje. Če sem jo zagnal en dan po tem, ko je bila že na počasnem polnjenju (trickle charge, ki sledi hitremu polnjenju), je bila napetost na bateriji tako nizka, da je takoj ob večjem bremenu, npr. ko je zapeljala na tepih, zasvetila rdeča luč in Roomba je rekla 'Please charge Roomba'.

CHM in baterija sta zdržala dobrih 5 let, kar ni slabo. Po rezervne dele sem šel k matofilu. Vzel sem NiMH baterijo kapacitete 4500mAh in predelan črni modul, ki je nadgrajen z krogličnimi ležaji. Ta modul je tako tih, da sem najprej, ko sem prižgal Roombo, pogledal, ali sploh deluje. Če boste menjavali CHM, ga zamenjajte z matofilovim predelanim črnim modulom, če ga bo še lahko dobil. Menda jih je zelo malo na voljo, ker menda novih sploh več ni. Poleg tega, za razliko od zelenega modula, so tolerance tako dobre, da ni nikjer v sistemu nič lufta. Niti v zobnikih, niti na ležajih, niti na vpenjaču krtače v CHM.
Baterija, ki sem jo vzel ima kapaciteto 4500mAh. Originalna Roombina ima 3000mAh. Ko je bila nova, je sesala okoli 2 uri in 15 minut, preden se je ustavila s 'Please charge, Roomba'.
Prvo polnjenje 4500mAh baterije sem pustil, da je trajalo dva dneva. To pa zato, da so se vse celice primerno zbalansirale. Za prvo polnjenje je to zelo pomembno.
Pri prvem sesanju je po 1.5 ure zelena lučka prešla na rumeno in po cca. 2 urah je postajala vedno bolj rdeča. Za enkrat je to primerljivo z originalno baterijo, vendar končno oceno bom lahko podal po vsaj 5 ciklih polnjenja/praznjenja, da se celice upeljejo in zgubijo spominski učinek.

matofil mi je še podaril filter za sesalni del in zdaj je piš vetra iz sesalnega dela, na zadku Roombe, opazno močnejši. Ob vsem tem sem še razdrl in očistil vse senzorje, ki se nahajajo za temnim plastičnim okularjem na sprednjem odbijaču Roombe, ker je bilo na njih in na notranji strani te temne plastike toliko prahu, da se je od tega prahu odbijalo toliko svetlobe, da je Roomba stalno mislila, da je blizu stene in se je vozila naokoli počasi, namesto da bi se vozila s polno hitrostjo.

Tako da, moja Roomba je dobila novo življenje in je zdaj kot nova. Za vsaj novih pet let
smile-1.gif

P.S.: Se opravičujem za megleno fotko, ampak čakam, da dobim novo lečo za moj telefon, ker je obstoječa čisto spraskana.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Eto, matofill-ova 4500mAh baterija je izmerjena. Danes sem naredil prvo popolno praznenje, torej do rdeče lučke in da se ustavi.

Pri polnjenju je šlo 99Wh, pri originalni 3000mAh je šlo 68Wh.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
780-tka se ne vrača na polnilno postajo, je pa redno čiščena, mislim da svetilnika tudi ne upošteva....Kakšna ideja?lp

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Variant je več, najpej točno stestiraj ali upošteva svetilnik ali wall ali ne. Preveri z vsaj 2 svetilnikoma. Če ne, potem je elektronika v robotu, če pa ja, je pa lahko docking, če pa gre na docking pa se guzi po njem, pa se ne začne polniti in ga samo premika, je pa nekaj spet tretjega. Probaj pa poročaj, potem pa naprej svetujem, vse težave so rešljive.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
Sem ga spremljal med delovanjem, gre v vse sobe kjer je svetilnik, posesa tako kot je nov in vrnil se je na docking🤔, delal je pa skoraj dve uri. Bo še nekaj časa pod nadzorom, potem pa sporočim kako se obnaša.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
Ne čist, ima svoje muhe. To da se je vrnil na postajo je pomoje samo sreča, ker od 5 sesanj ga sigurno 3x sami nazaj nesemo. Od 5-ih zato, ker je nastavljen po urniku samo med delavniki ko ni nobenega doma. Bomo sedaj bolj pozorni kaj se mu dogaja.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Pol imate pa nekaj docking narobe nastavljen. Docking mora biti tam, kjer štarta v začetni poziciji, ne sme biti nekje na sredi, da ima pol za počistiti npr v levo pol pa nazaj mimo docka v desno. Torej ???

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
Docking je postavljen na istem mestu od nakupa naprej, in je v začetni sobi. Se je pa trenutno odločil da se bo vračal na postajo...