Ta teden sem imel prvi generalni servis na moji Roombi.
Potrebno je bilo zamenjati zeleni CHM (Cleaning Head Module), ker je škrtal, da je bilo grozno za poslušati. Levo belo vpenjalo za tanko krtačo je imelo že toliko lufta na robu z zeleno steno, da je kar bingljal naokoli. Poleg tega vpenjalo tanke krtače ni bilo več kvadratne oblike, ampak skoraj okrogle, obrabljenost celotnega sistema CHM-ja pa je bilo tako velika, da kadarkoli je zapeljala s parketa na tepih, je kar pokalo iz CHM-ja.
Poleg tega je baterija delala samo še dobro uro in še to le, če sem dal Roombo polniti skoraj takoj, ko se je končalo hitro polnjenje. Če sem jo zagnal en dan po tem, ko je bila že na počasnem polnjenju (trickle charge, ki sledi hitremu polnjenju), je bila napetost na bateriji tako nizka, da je takoj ob večjem bremenu, npr. ko je zapeljala na tepih, zasvetila rdeča luč in Roomba je rekla 'Please charge Roomba'.
CHM in baterija sta zdržala dobrih 5 let, kar ni slabo. Po rezervne dele sem šel k matofilu. Vzel sem NiMH baterijo kapacitete 4500mAh in predelan črni modul, ki je nadgrajen z krogličnimi ležaji. Ta modul je tako tih, da sem najprej, ko sem prižgal Roombo, pogledal, ali sploh deluje. Če boste menjavali CHM, ga zamenjajte z matofilovim predelanim črnim modulom, če ga bo še lahko dobil. Menda jih je zelo malo na voljo, ker menda novih sploh več ni. Poleg tega, za razliko od zelenega modula, so tolerance tako dobre, da ni nikjer v sistemu nič lufta. Niti v zobnikih, niti na ležajih, niti na vpenjaču krtače v CHM.
Baterija, ki sem jo vzel ima kapaciteto 4500mAh. Originalna Roombina ima 3000mAh. Ko je bila nova, je sesala okoli 2 uri in 15 minut, preden se je ustavila s 'Please charge, Roomba'.
Prvo polnjenje 4500mAh baterije sem pustil, da je trajalo dva dneva. To pa zato, da so se vse celice primerno zbalansirale. Za prvo polnjenje je to zelo pomembno.
Pri prvem sesanju je po 1.5 ure zelena lučka prešla na rumeno in po cca. 2 urah je postajala vedno bolj rdeča. Za enkrat je to primerljivo z originalno baterijo, vendar končno oceno bom lahko podal po vsaj 5 ciklih polnjenja/praznjenja, da se celice upeljejo in zgubijo spominski učinek.
matofil mi je še podaril filter za sesalni del in zdaj je piš vetra iz sesalnega dela, na zadku Roombe, opazno močnejši. Ob vsem tem sem še razdrl in očistil vse senzorje, ki se nahajajo za temnim plastičnim okularjem na sprednjem odbijaču Roombe, ker je bilo na njih in na notranji strani te temne plastike toliko prahu, da se je od tega prahu odbijalo toliko svetlobe, da je Roomba stalno mislila, da je blizu stene in se je vozila naokoli počasi, namesto da bi se vozila s polno hitrostjo.
Tako da, moja Roomba je dobila novo življenje in je zdaj kot nova. Za vsaj novih pet let
P.S.: Se opravičujem za megleno fotko, ampak čakam, da dobim novo lečo za moj telefon, ker je obstoječa čisto spraskana.