Robotski sesalci

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Če je v garanciji , potem nesi na servis, sicer pa je lahko ali kolo ali pa el. plošča - računalnik na kateri odletijo krmilni tranzistorji.

Hvala, sem ga kar na servis poslal, bo najboljše.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Za vse tiste ki romba čisti za živalmi...
evil.gif

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
3300mah baterijo nabavil na ebayu za 33 evrov. Dostavljeno v treh dneh iz nemčije.

Dve uri deluje brez problema, Zame več kot dovolj. Bom pa enkrat poizkusil koliko časa deluje do popolne izpraznitve.

lp

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.718
5.876
113
Mato:

Da ne berem vseh postov, ker je bilo to že sigurno napisano, ti pa to veš iz glave. Robotka (780tka) sem nesel v drugo sobo in nastavil 2 svetilnika v upanju da bo posesal vse 3 prostore (v nobenem prostoru ni docka). A jih ni. Posesa samo enega. Povej mi prosim če tukaj velja logika, da mora robotek obvezno štartat iz sobe kjer je bazna postaja, in se le nato zna sprehodit v ostala 2?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik mercedes pravi:
3300mah baterijo nabavil na ebayu za 33 evrov. Dostavljeno v treh dneh iz nemčije.

Dve uri deluje brez problema, Zame več kot dovolj. Bom pa enkrat poizkusil koliko časa deluje do popolne izpraznitve.

lp

Koliko je bila še poštnina, me prav zanima ? Ker eno je cena v tujini , drugo pa pri nas z poštnino.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Mato:

Da ne berem vseh postov, ker je bilo to že sigurno napisano, ti pa to veš iz glave. Robotka (780tka) sem nesel v drugo sobo in nastavil 2 svetilnika v upanju da bo posesal vse 3 prostore (v nobenem prostoru ni docka). A jih ni. Posesa samo enega. Povej mi prosim če tukaj velja logika, da mora robotek obvezno štartat iz sobe kjer je bazna postaja, in se le nato zna sprehodit v ostala 2?

Ne velja samo logika, da se na koncu poskuša vrniti tja, kjer je štartal.

Iz prakse pa najprej preglej, kako so svetilniki nastavljeni na wall ali na lighthouse !! To je pogosta napaka uporabnikov, ki trdijo, sploh ga ne spusti naprej. Prav je da ga ne takoj, kasneje pa ga mora.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Citat:
Citat:
Uporabnik mercedes pravi:

lp

Koliko je bila še poštnina, me prav zanima ? Ker eno je cena v tujini , drugo pa pri nas z poštnino.

To je cena s poštnino.

Gesamtsumme: 33,39 EUR
Mehrwertsteueranteil: 5,33 EUR
Versandkosten: 5,90 EUR

Sem si vzel čas in prebrskal vse živo...

Edino kar sem narobe zapisal , nisem kupil na ebayu pač pa v eni trgovini v Nemčiji.

lp

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Mercedes, se vidiva, čez ene 10 mesecev, ko ti crkne ta baterija in jo odpreva, da vidiva, kaj je res noter !
wink-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.718
5.876
113
Citat:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Mato:

Ne velja samo logika, da se na koncu poskuša vrniti tja, kjer je štartal.

Iz prakse pa najprej preglej, kako so svetilniki nastavljeni na wall ali na lighthouse !! To je pogosta napaka uporabnikov, ki trdijo, sploh ga ne spusti naprej. Prav je da ga ne takoj, kasneje pa ga mora.

To sem preveril najprej. Sicer wirtual wall nikoli ne uporabljam, a sem vseeno preveril. Ne vem kaj mu je bilo.. Bom poizkusil še enkrat, pa ga še prej skozi baterijo resetirat.

Kovac74

Pripravnik
15. jun 2010
42
0
6
Vrhnika
Oj

Za pravilno delovanje svetilnikov morajo le ti biti sinhronizirani z robotom. Robota prižgi (sveti zelena led, a naj ne dela). Iz svetilnikov vzemi baterije ven in jih ponovno vstavi. Na tak način naredi z vsemi svetilniki, katere imaš. V nasprotnem svetilniki ne delujejo. Lahko so tudi prazne baterije.

lp Klemen

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Po 4 in pol letih mi je začela pešati baterija, ampak na zanimiv način.
Okvarila se je le ena od dvanajstih NiMH celic, vendar ne tako kot ponavadi, da ta celica postane upor, kar povzroči umrtje celega packa, ker preprečuje pretok energije čez njo, ampak je ta celica postala prevodnik, kar pomeni, da baterija normalno deluje, le 1.2V-1.5V nižja napetost je na celem packu (kot da ene celice ne bi bilo v packu, torej kot da bi bilo 11 celic), kar pomeni, da pri sesanju pride hitreje do oranžne oz. rdeče luči (45 minut), vendar pod rdečo lučjo sesa še vsaj eno uro, skupno pa skoraj dve uri.

Kar pomeni, da Roomba za enkrat še kar sesa in sesa in sesa in....

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Zanimiva odpoved, še nisem naletel na kaj takega , kaj pa če zamenjaš tisto 1 celico z baterijo SUB C podobnih karakteristik ?

Navadno, kot si napisal odleti 1 celica in pokuri še vse ostale, to je slabost NIMH, med tem, ko pri NiCD umre samo ena ostale pa čakajo .... za LI NMC ( Li ion) pa ne poznam, kaj se zgodi v takem primeru.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Bom raje pustil pack tak kot je, vsaj dela
smile-1.gif

Sicer 3/4 ure na zeleni lučki in potem 1 uro na oranžni in rdeči, ampak dela pa.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Zadnje dni sem se spet spravil Scoobe popravljati, sem pa kar malo nesrečen, saj več ne najdem iziva, očitno sem tako vse naštudiral, da že brez notranje vgrajenih testov zadeve zelo hitro popravim.
Mi je pa uspelo eno pokvarjeno starejše verzije Scoobe 5800 kupiti, kjer so menda odpravili vse napake prve bolj problematične serije 5900 ( ja cifre so prave, nižja številka je bila 2 serija ) in kaj lahko rečem, sem prav debelo gledal, ko sem ugotovil, da ima ta serija jeklen nosilec rezervoarja, jeklen ročaj , skratka nobenega zatikanja, ki se kdaj zgodi na 385 ki ali 390 ki ........, skratka vidi se da niso "šparali" pri izvedbi. Zadevo sem seveda poštimal skoraj takoj, zanimivo mi pa je, da gre za povsem identično zadevo ( le barve in materiali so malo različni) , kot kasnejše prave Scoobe in zanimivo , firmware od 390 ke je šel BP gor na ta model, no za tem je bila potem serija 300 model 385, kjer so nosilce že menjali z litimi cenejšimi, zadnja serija 390 pa ima celo že plastične.

Sicer pa razen , da je imela ta 5800 še en zanimiv senzor, ki je gledal če se prava raztopina za čiščenje Clorox uporablja, kasneje so ga opustili, nove ga več nimajo, zanimivo , tudi po nadgradnji firmwera ga 5800 ka ne uporablja več in ja ravno ta senzor je na tej kupljeni delal težave, po nadgradnji pa tako ni več v uporabi in dela vse v nulo.

Skrbi me samo to, kako ena firma Irobot prav gleda , kako bi iz serije v serijo pocenila masovno proizvodnjo, čeprav le za par eur po kosu, na koncu znese veliko, ko narediš več miljonov enakih kosov.

Ker ste me precej po Scoobah spraševali , ja sedaj bi se našlo nekaj
wink-1.gif
, rezervnih delov imam pa tudi izredno veliko za Scoobe , poleg Roomb seveda.

Nazadnje urejeno:

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
serija 8, iRobot , včasih se krtače ne sučejo, kaj je to krivo. Po več ugašanjih in prižiganjih pa potem spet delajo. Kakšna logika stoji za tem, ali je kaj uničeno.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Da, uničeno ni nič, se da urediti, vendar, ker je serija 8 precej nova uveljavljaj garancijo in zamenjali ti bodo cel modul, sicer ima pa težave sam motor, se da urediti, samo ni malo dela. Sam ravno zaradi tega te motorje rahlo modificiram in potem, do teh težav precej težje pride. Težava je v osnovi svinarija med krtačkami in kolektorjem motorja.

Bo pa brez posega ali menjave vsak dan samo slabše, iz prakse pa vem, da ti servis for free zamenja cel modul z krtačami vred na garancijo in ti je to najboljša rešitev, da si glave ne razbijaš, seveda če imaš našo SLO. garancijo, če pa ne pa ........
shocked-1.gif

Nazadnje urejeno:

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Ni več v garanciji. Bo, 3 leta skor stara..aha vidim 790ka je.. Kaj lahko sam naredim, zadevo razstavi sčistim, ali kaj tretjega?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Lahko poskusiš, samo dvomim, da ti rata, načelno se vse podre motor ščisti, potem pa pod obremenitvijo izmeri koliko toka vleče čez, če je ok, je ok, sicer se ga pa zamenja.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Citat:
Lahko poskusiš, samo dvomim, da ti rata, načelno se vse podre motor ščisti, potem pa pod obremenitvijo izmeri koliko toka vleče čez, če je ok, je ok, sicer se ga pa zamenja.

Še enkrat glede izklopa krtačnega dea. Danes sem malo posesal imel narazen itd. Sestavil skupaj in ista napaka. Če krtače zasučem v eno lego potem pri vklopu normalno zažene krtače in dela normalno. Če jih zasučeš v vdrugo lego pa ne dela. Kakšno funkcijo ima tista "zajlica" Motorja pa nisem narazen trgal.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Ja očitno sam ne boš rešil, motor je le treba imeti malo narazen, kot sem ti napisal..., zajlca ima funkcijo, da ko motor obrne smer vrtenja krtač, da dvigne cel modul ene 5 mm v luft in tako lažje zapelje npr. na tepih, čez zelo visok prag .....