Prvo baterijo tam za star model Roombe oziroma popravljam bila je druga baterija, ker so povedali, da so kako leto pa pol nazaj že eno naredili, mojo pa več kot leto nazaj so naredili zame, za star model Roombe ....(firma je Ebatt) ...no da skrajšam, se ne splača ..... Kako baterijo 4500 ali 3300 se da tudi pri meni dobiti ali pa Ebay.... skratka te modelarske celice niso tako cenovno ugodne pa tudi ti novi tipi za 500 ke, kjer ni plastičnih škatel nekako ne zgledajo ......
Je pa tako nobena nima take kapacitete, kot je deklarirano, originalne 3300 imajo po mojih meritvah izvedenih po cca 5 - 7 ciklusih polnenj in praznenj, ko naj bi imele polno razvito kapaciteto le to žal samo cca 2700 mAH,sicer pa imajo kvalitetne neoriginalne navadno samo 200-300 mAH manj, kot je napisanoali deklarirano, čeprav se tudi zgodi, da kupiš baterijo 3300 mAH, noter so pa celice 2600 mAH, dejansko pa potem po meritvah samo 2300 mAH, tako, da sam kupujem samo od preverjenih prodajalcev, kljub kar nekaj višji ceni, saj se prava kvaliteta pokaže navadno šele pri trajanju in stanju baterije npr po 10 mesecih dnevne uporabe, ko dobra baterija že izgubi cca 20-30 % svoje prvotne kapacitete, slaba pa 50-60 % in tudi več .
Poznane solidne 3300 so npr. Metapo ipd., Ne drži pa obrabljena trditev, da bi z 4500mAH torej močnejšo baterijo lahko skurili elektroniko, to preprosto ni res, saj so na elektroniki tokovni omejevalci in ustrezna elektronika, to se navadno prej zgodi, kar z slabo iztrošeno baterijo, ki nima več kapacitete uporabnik se pa trudi tako baterijo "pomolsti" do konca in takrat navadno napetost v bateriji pade, da bi pa porabnik še delal z isto močjo pa zato potegne čez večji tok, in ta skuri ploščo, ker P moč v W = U napetost v Voltih krat I Tok v Amperih , res pa je, da če je elektronika OK takrat vklopi rdeč napis, da je baterija prazna, vendar so potem eni tako pametni, da se igrajo z resetom robota (tako zaobidejo signal, da je baterija prazna), toliko časa, da res odpili elektroniko. V glavnem na splošno velja, ko baterija ne dela več kot 25 - 30 minut na cikel, je zrela samo še za v smeti !
Druga resnica je pa tudi ta, da vam tudi močnejša baterija ne pomaga, če se navadno košek napolni, ker potem sami veste, kako se dogaja barf ( izpušča cele kose smeti) in tako čiščenje je potem brez smisla, razen če košek izpraznete enkrat vmes.