robotska kosilnica

irwin

Guru
13. mar 2008
2.214
779
113
Imam jaz z 4 seti Gardena smart Sileno od 400 do 1500 izkušnje. Povsod zelo navdušeni edino svetujem profesionalca za postavitev žice ima poseben stroj, žica gre 10 cm v globino in obvlada v nulo piko, kaj kje zalaj, kako.
Kolko ti poberejo se mojstri za ozicenje? Stacuna z robo v porecju Drave? Glih na mimivrste se ne mores zmenit za zickanje.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.788
618
113
Ma ne vem, za majhne vrtove je pomoje robot na žico najcenejši, naredi dobro, nikol ne zataji. Da bi dal pa strokovnjaku polagat žico pa ne hvala. Jaz sem že parkrat v 4 letih od kar imam robota na kaksnem mestu malenkost premaknil žico, ker se ti kakšen grmovje razraste, drevo razraste…. Znanec je dal strokovjaku položiti žico 10cm globoko in sedaj se niti podstopiti noče da bi prekopal in poiskal žico in jo premaknil tistih par cm. Mu je žal. Na površju pa tega problema nimaš.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

matofill

Guru
18. sep 2008
3.760
800
113
G
Kolko ti poberejo se mojstri za ozicenje? Stacuna z robo v porecju Drave? Glih na mimivrste se ne mores zmenit za zickanje.
Vsw odvisno od tega, kaj rabiš, če vse sam v nulo naštudiraš in ne rabiš šolanja, nadgradenj FW i ostalega suporta potem za en manjši vrt recimo 500 m2 plačaš ene 200 do 300 eur, če te pa oni še učijo in delajo cel zagon, pa nekaj več, meni se ni zdelo omembe vredno in ja kabel je globoko noter ne 1 cm v zemlji ….. Ni pa to nujno, nekdo, ki ne ve, kam z svojim časom lahko tudi sam vse naredi in naštudira, kaj in kako ….. tako, da ja lahko vsak sam to čara po želji …. Ni neka znanost samo sam raje profiču plačam, ki vsak dan to dela, kot da sam toplo vodo izumljam .

Zgaga

Guru
25. jul 2007
11.015
5.140
113
51
Na sončni strani ALP
Lidlova je 350€ za 1000 kvm.
Imam jaz. Kosila eno sezono bp. Edino špice sem dokupil za breg pa namesto 4 originalne ima 8 ah baterijo.
Jih ni bilo na naši vasi oz. samo kos ali dva katere razgrabijo penzioneri, ki stojijo od 7:30 v vrsti, da se kaj odpre.

Imam Worxa na drot, pred tem Robomow, brez kakršnih koli težav na drot. Berem pa za brezdrotne, da jim kam zapleza in ne kosi tam kot je treba.
Verjetno so današnji SWji z dodatkom UI že bolj dodelani in verjamem, da celo BP pokosijo kar je treba. Ampak smo s ceno bistveno višje.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.638
6.972
113
Obstajajo ljudje z zdravstvenim hendikepom..
Alo sosed ka bi mi prišo nekaj pomagat, jaz pa čevape obrnem, lej nejamorem na kolena ker me križ jebe. Al pa nekdo od poznanih al pa kaj. Včasih so bajte tak gradili, zaj pa, da oseba nemore nekoga met med poznanimi da ji pride to pomagat....
Vsakemu svoje, ampak meni je to nerazumljivo.

• Všeč mi je

Tenforest

Guru
3. sep 2007
6.321
840
113
44
povsod malo
Jih ni bilo na naši vasi oz. samo kos ali dva katere razgrabijo penzioneri, ki stojijo od 7:30 v vrsti, da se kaj odpre.

Imam Worxa na drot, pred tem Robomow, brez kakršnih koli težav na drot. Berem pa za brezdrotne, da jim kam zapleza in ne kosi tam kot je treba.
Verjetno so današnji SWji z dodatkom UI že bolj dodelani in verjamem, da celo BP pokosijo kar je treba. Ampak smo s ceno bistveno višje.
Jaz sem jo na nemškem Lidl.de (ne pošiljajo v Slovenijo) kupil z prepošiljanjem na mailboxde pa je prišla v enem tednu.

• Všeč mi je

gr69

Guru
15. dec 2009
12.255
3.267
113
še v SLO - ampak komaj
Alo sosed ka bi mi prišo nekaj pomagat, jaz pa čevape obrnem, lej nejamorem na kolena ker me križ jebe. Al pa nekdo od poznanih al pa kaj. Včasih so bajte tak gradili, zaj pa, da oseba nemore nekoga met med poznanimi da ji pride to pomagat....
Vsakemu svoje, ampak meni je to nerazumljivo.
Saj veš, da je sosedska pomoč ovrednotena kot delo na črno. In nima veze al pomoči plačaš al sam črne ćevape ponudiš.

Drgač pa ja - žico potegniti ni taki kunšt.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

irwin

Guru
13. mar 2008
2.214
779
113
Saj veš, da je sosedska pomoč ovrednotena kot delo na črno. In nima veze al pomoči plačaš al sam črne ćevape ponudiš.

Drgač pa ja - žico potegniti ni taki kunšt.
Pa se res je. Bliznji samo gleda koga bo prijavil. Je pac old school boy.
Pred casom prijavil sosedo ki je svojega psa pustila samega doma cez dan. Na drugem koncu pa davno prizenjenega domacina ki je emocionalno vezan na parcele ki so sle v prodajo desetletje nazaj.
Lokalna folklora kot marsikje.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.245
7.172
113
Če imaš ravna tla je za Worx navedeno, da naj znaša razmak med kavlji 80 cm, oz. toliko, da žica ni v zraku,
paziš da je žica na predpisani razdalji od roba,

če se vrača po mejni žici: pri 90° ovinkih prvo testiraš, da je dovolj prostora za gibanje robota (dovolj velik radij/oddaljenost) ali 'bertelsen trikotnik' metoda

eni imajo poleg mejne žice še 2-3 vodilne žice (Husqvarna), po katerih se robot vrne do polnilne postaje in parkira prečno,

polnilna postaja je dobro, če je nekje v senci, blizu elektrika, po obeh oseh postavljena čimbolj naravno (da ne visi levo/desno ali naprej/nazaj, vaservaga pomaga).

če se vrača po mejni žici, mora biti zadnjih ~80 cm do postaje žica položena naravnost (velja za Worx).

Če imaš kje kakšne stalne ovire in ni predaleč od mejne žice, lahko narediš 'otok', tam robot ne bo vozil.
Za Worx je tako: https://wiki.worx.com/en/Landroid-Classic-Installation-Setup-and-Usage/Setup-An-Island

Ni neka znanost, pomaga branje navodil in yt video za posamezno znamko/model.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.245
7.172
113
Čas trajanja celotne je odvisen od terena, pri lepi površini zabijaš kavlje (leseno, gumi kladivo) in gre hitro, porabiš malo kavljev, drugače počasneje in več kavljev.
Če se boš tega lotil, sedaj je idealen čas, ni prevroče.
In v primeru visoke trave prej pokosiš za lažje polaganje.

Sam sem prvo določil mesto polnilne postaje, jo namestil, ter od tam dalje polagal žico.

Trava žico po eni sezoni preraste.

In če imaš še vodilne žice, pozor pri nabiranju regrata spomladi :).

Pri polaganju s strojem, cena 1 EUR na meter ?

irwin

Guru
13. mar 2008
2.214
779
113
Hvala za to. Kot napisal sprva ravna pravokotna zaplata trave. 3 konci soseske ograje z enim grmom v vogalu. Skratka brez tezav.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.638
6.972
113
Res je, za eno drago plačaš in je ne vidiš. Za drugo pa moreš nekaj energije vložit, je zastojn in je šele čez kake 2-5 tednov ne vidiš. Po enem letu pa ni več razlike. Je tudi tadruga opcija 5cm spodaj.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Kaj je torej letos za kupit?
Teren imam raven, cca. 500-600 m2, vmes nekaj dreves in grmov, nič pretresljivega, okrog grmov so praviloma povsod alu robniki, med travo in pohodnimi površinami pa povsod v isti višini betonski robniki.
Cena ne igra vloge, najbolj mi je pomembno, da mojster enkrat postavi in je potem nekaj let mir, po možnosti brez žice.
Na sejmu v Komendi sem gledal Mammotion Yuka mini 2 1000.
Je to zanesljivo oz. kaj je še boljše?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.245
7.172
113
Zakaj potrebuješ mojstra ?

Bazna postaja mora biti v vago (čimbolj), montiraš gps anteno in priklopiš oboje na elektriko, zapelješ robota po meji, na koncu označiš "otoke" (no-go cone).

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Zakaj potrebuješ mojstra ?

Bazna postaja mora biti v vago (čimbolj), montiraš gps anteno in priklopiš oboje na elektriko, zapelješ robota po meji, na koncu označiš "otoke" (no-go cone).
Mojster ali ne mojster, želim nabavit robotsko kosilnico, ki se ne bo vsak tretji dan nekje zataknila, ki bo imela dobrega slovenskega serviserja in vsaj par let garancije. Katera je torej best buy? Dam tudi mojstru za inštalacijo, mi ni problem, samo da je potem celo sezono mir.